ابرکامپیوتر Aurora بالاخره سد مقیاس Exascale را شکست و با سخت افزار Ponte Vecchio کمپانی اینتل به سریعترین عملکرد هوش مصنوعی دست یافت.
لازم به ذکر است که این ابرکامپیوتر مجهز به فناوری کمپانی اینتل با رسیدن سیستم به ظرفیت عملیاتی کامل، به 1.01 Exaflops در محاسبات و 10.6 AI Exaflops دست مییابد.
گفتنیست که از ابرکامپیوتر Aurora که در آزمایشگاه ملی Argonne مستقر شده و با همکاری HPE (Hewlett Packard Enterprise) ساخته شده است، انتظار میرفت که یکی از بهترین عملکردها را در بخش HPC و AI ارائه دهد. این پلتفرم با پشتیبانی از سری پردازندههای Xeon Max و گرافیک Data Center Max شرکت اینتل، توانست اولین کامپیوتری باشد که از سد اگزا اسکال عبور کند. در این میان، علیرغم اینکه ابرکامپیوتر Aurora در سال 2019 معرفی شد، به سختی توانست به اهداف مورد نظر خود دست یابد، با این وجود امروز، این سیستم به حداکثر 87 درصد ظرفیت عملیاتی یا در مجموع 9234 گره رسیده است.
در رویداد ISC High Performance 2024، کمپانی اینتل با همکاری آزمایشگاه ملی Argonne و شرکت Hewlett Packard Enterprise (HPE) اعلام کرد که ابرکامپیوتر Aurora با سرعت 1.012 اگزافلاپس، سد Exascale را شکسته و به سریعترین سیستم AI در جهان تبدیل شد که به هوش مصنوعی برای علوم باز اختصاص پیدا کرده و به 10.6 AI exaflops دست یافته است. کمپانی اینتل همچنین نقش حیاتی اکوسیستمهای باز را در محاسبات با عملکرد بالا (HPC) با هوش مصنوعی توضیح داد.
منتشر شده از سوی کمپانی اینتل
در رابطه با مشخصات میتوان گفت، ابرکامپیوتر Aurora با استفاده از 166 Rack ساخته شده است که از 10624 تیغه، 21248 پردازنده Xeon CPU Max شرکت اینتل (نسل 4th Sapphire Rapids) و 63744 واحد Data Center GPU Max (Ponte Vecchio) پشتیبانی میکند. این محصول بر اساس HPE slingshot fabric ساخته شده است و از 84992 نقطه پایانی استفاده میکند.
از نظر معیارهای عملکرد، ابرکامپیوتر Aurora موفق شد رتبه دوم را در معیار HPL LINPACK کسب کند، با این وجود تنها با استفاده از 87 درصد از ظرفیت کل گره (9234 گره در مقابل 10624) توانسته است رکورد Exascale را با 1.012 اگزافلاپس بشکند. این سیستم همچنین در تست HPCG با 5612 TFLOP در ثانیه با استفاده از تنها 39 درصد از سیستم، رتبه سوم را کسب کرد.
علاوه بر آن ابرکامپیوتر Aurora با استفاده از معماری هسته Xe و چندین بلوک سختافزاری هوش مصنوعی آن، اکنون موفق شده است با کسب امتیاز 10.6 AI Exaflops در رتبه اول جدول عملکرد هوش مصنوعی قرار گیرد. عملکرد با استفاده از معیار دقت مخلوط LINPACK (HPL-MxP) اندازهگیری شد.
ابرکامپیوترهای جدیدی که با فناوریهای Xeon CPU Max Series و Data Center GPU Max Series کمپانی اینتل ساخته میشوند، هدف این شرکت برای پیشرفت HPC و هوش مصنوعی را نشان میدهند.
سیستمهای مختلفی که در این ابرکامپیوتر به کار رفته شامل موارد زیر است:
مرکز اروپا مدیترانهای تغییرات آب و هوا (CMCC) کاساندرا برای تسریع در مدلسازی تغییرات آب و هوایی، آژانس ملی ایتالیا برای فناوریهای جدید، انرژی و توسعه اقتصادی پایدار (ENEA) CRESCO 8 برای ایجاد پیشرفت در انرژی همجوشی، مرکز محاسبات پیشرفته تگزاس (TACC)، که در حال تولید کامل است تا تجزیه و تحلیل دادهها را در زیستشناسی تا جریانهای آشفتگی مافوق صوت و شبیهسازیهای اتمی روی طیف وسیعی از مواد فعال کند و همچنین اداره انرژی اتمی بریتانیا (UKAEA) برای حل مشکلات مربوط به حافظه که زیربنای طراحی نیروگاههای همجوشی آینده خواهد بود.
نتایج به دست آمده از بنچمارک هوش مصنوعی با دقت مختلط، پایهای برای نسل بعدی معماری گرافیکی شرکت اینتل در زمینه هوش مصنوعی و محاسبات پرسرعت (HPC) خواهد بود که با نام کد Falcon Shores شناخته میشود. Falcon Shores از معماری نسل بعدی Xe شرکت اینتل با بهترین نسخههای Intel Gaudi بهره میبرد. لازم به ذکر است که این ادغام یک رابط برنامه نویسی یکپارچه را امکان پذیر میکند.
نتایج اولیه عملکرد پردازنده Xeon 6 شرکت اینتل با هستههای P و حافظه چند پلکسر با رتبههای ترکیبی (MCR) به همراه سرعت 8800 MT/s تا 2.3 برابر بهبود عملکرد را برای برنامههای HPC در دنیای واقعی، مانند Nucleus for European Modeling of the Ocean (NEMO)، در مقایسه با نسل قبلی، پایهای قوی به عنوان انتخاب CPU میزبان ترجیحی برای HPCها ایجاد میکند.
دیدگاهتان را بنویسید