NTFS
مخفف New Technology System است و برای اولین بار همراه با عرضه ویندوز NT از سوی مایکروسافت معرفی گردید. البته در نسخه های بعدی ویندوز نیز تغییراتی درفایل های سیستمی ایجاد گردید که شامل نسخه های 4، 4.1 و 5 است. ویژگی های فرمت های سیستمی از دید کاربران پنهان است و تنها ویژگی قابل درک NTFS برای کاربران، قابلیت انتقال فایل های با حجم بالاتر از 4 گیگابایت است. دلیل این قابلیت، استفاده از الگوریتم Binary Tree (درخت دودویی) برای ذخیره سازی اطلاعات است. البته استفاده از الگوریتم درخت دودویی سبب کاهش پراکندگی اطلاعات ذخیره شده می گردد. در نتیجه هارددیسک زمان کمتری را صرف یافتن اطلاعات مورد نیاز می کند و این به معنی افزایش محسوس سرعت است. هزینه و زمان بسیار زیادی صرف برنامه نویسی فایل سیستمی با فرمت NTFS شده است تا دقت و اطمینان بالایی برای کاربران فراهم آورد. به طوری که پشتیبانی لینوکس از این فرمت، به صورت یک پروژه بزرگ در دستور کار قرار گرفت تا برنامه نویسی دقیقی برای آن انجام گیرد.
FAT
FAT یکی دیگر از فرمت های سیستمی برای تجهیزات ذخیره سازی است. در واقع فرمت FAT اولین فرمت سیستمی دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات است. اولین نسخه، FAT 12 بود که برای فلاپی دیسک ها طراحی شد. FAT 16 و FAT 32 نیز برای تجهیزات ذخیره سازی مانند هارددیسک ها که ظرفیت بالاتری داشتند، معرفی شدند. تفاوت نسخه های مختلف FAT در حداکثر پارتیشن قابل آدرس دهی است. در واقع از نظر طراحی، فرمت سیستم FAT بسیار قدیمی است و معایب بسیار ساده ای دارد. یکی از معایب FAT عدم انتقال فایل های با حجم بیشتر از 4 گیگابایت است. و عیب بعدی، عدم استفاده بیش از 11 کاراکتر برای نامگذاری درایو های با این فرمت است. همانطور که در تصاویر ملاحظه می فرمایید، نام درایو در فرمت NTFS به راحتی شامل 17 کاراکتر است، اما در فرمت FAT32 این امکان وجود ندارد. IBM طراحی و پیاده سازی فرمت سیستمی FAT را برای سیستم عامل DOS انجام داده بود!
SATA
مطمئنا روزی یک بار با این نام در سایت ها و منابع فناوری جهان روبرو می شوید. اما به واقع ساتا چیست؟ ساتا پر طرفدارترین و محبوب ترین رابط دستگاه های ذخیره سازی است. رابط ساتا جایگزین نسل های پیشین IDE و ATA است و از سرعت بالاتری در ارسال اطلاعات برخوردار است. کابل های رابط برای انتقال داده در رابط IDE شامل 40 و 80 رشته سیم بودند و فضای بسیار زیادی از کیس را اشغال می کردند، در حالیکه کابل Data در رابط SATA تنها چهار رشته است. تاکنون سه نسخه از رابط های ساتا معرفی شده اند که در نسل اول سرعت برقراری ارتباط 1.5 گیگابیت در ثانیه، نسل دوم 3.0 گیگابیت و در نسل سوم نیز 6.0 گیگابیت در ثانیه است. از معایب نسل اول رابط ساتا، انجام تنها یک انتقال در هر لحظه بود و امکان انتقال چند داده در یک زمان وجود نداشت.
لینک بخش های گذشته:
با تشکر ، ای کاش در مورد اصطلاحات کاربردی تر بحث می کردید !