روز گذشته، بانک مرکزی پس از اظهارات رییس جمهور مبنی بر لزوم شفاف سازی درباره دریافت کنندگان ارز دولتی که در نهایت کالاهای وارد شده را با نرخی چندین برابر بالاتر وارد بازار کرده و در این بین با بر هم زدن نظم بازار، فروشندگان کوچک و انتهای زنجیره تامین را در برابر مردم ناراضی قرار داده اند، اقدام به انتشار فهرستی (هرچند ناقص) از برخی دریافت کنندگان یوروی دولتی کرد. در بین اسامی منتشر شده در حوزه های مختلف واردات، اسامی چندین شرکت فعال در زمینه لپ تاپ، تجهیزات جانبی رایانه، تلفن های هوشمند و حتی قطعاتی مانند کیبورد و ماوس هم به چشم می خورد. انتشار این خبر موجی از انتقادات را نسبت به عملکرد وارد کنندگان این کالاها در بین کاربران ایجاد کرد. با وجود برخی توضیحات مبنی بر اضافه شدن حقوق گمرکی و افزایش قیمت نهایی کالا برای ورود به بازار از سوی برخی وارد کنندگان، اختلاف قیمت بسیار بالا بین کالاهای وارد شده و قیمت خرید آنها همه این توضیحات را بی اثر کرده است. در چنین شرایطی گفت و گوی رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه نشان دهنده جایگزین شدن شاکی و متهم در وضعیت کنونی بازار است.
برای آنکه درک بهتری از اظهارات رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه داشته باشید بد نیست ابتدا مصاحبه ای از او که در تاریخ 2 تیرماه 97 در رسانه ها منتشر شده است را به صورت خلاصه مطالعه کنید:
رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه درباره اختصاص ارز به اعضای این صنف گفت: دولت ادعا میکند به کالاهای صنف فناوری اطلاعات و ارتباطات IT از گذشته ارز اختصاص داده و اکنون نیز ارز در حال ارائه به این صنف است و حتی نمیگوید در آینده ارز تخصیص پیدا خواهد کرد؛ این در حالی است که با مدرک اعلام کردیم، دولت نه تنها در گذشته، بلکه امروز نیز هیچ ارزی به واردکننده کالای آیتی نداده است. پس از ثبت سفارش تمامی مراحل تا آخرین مرحله در سامانه تخصیص ارز که ارجاع واردکننده به بانک عامل یا صرافی برای دریافت ارز است، انجام میشود، اما پس از یک ماه به او اعلام میکنند، ارز نداریم و برود پولش را پس بگیرد. این در حالی است که از نظر سیستمی در سامانه ثبت سفارش تمامی مراحل انجام شده و حتی در آمار صرافی نیز پرداخت فلان مقدار ارز محاسبه می شود اما در واقع پولی ردوبدل نشده و نه ارزی به صورت مستقیم به واردکننده پرداخت شده است و نه به طرف فروشنده حواله شده است. در جلسه اخیر به صراحت اعلام کردیم اگر مستندی درباره پرداخت ارز به واردکننده صنف رایانه وجود دارد اعلام کنید زیرا در حال حاضر در صنف رایانه با ۱۰۰درصد افزایش قیمت در تمام کالاها و تا ۲۰۰ درصد افزایش قیمت در برخی کالاهای مواجه هستیم و از این رو به عنوان اتحادیه مؤظف به پیگیری هستیم که اگر واردکنندهای دلار ۴۲۰۰ تومانی گرفته و کالای خود را با این میزان افزایش قیمت میفروشد، باید با او برخورد کنیم. راحت میگویم که کار انجام نشده را میگویند، انجام دادهایم و با همین کار برای خریدار و مصرفکننده مشکل ایجاد میکنند. معتقدم در کشور ارزی وجود ندارد که اساساً بخواهند به کسی بدهند. با مقررات فعلی بیشترین سود را کارمندان بانکها و گمرکات میبرند که مرحله آخر فرآیند تخصیص ارز دست آنها است و گزارشات متعددی از پرداختهای غیرقانونی برای کار راهانداختن از سوی واردکنندگان به این افراد شنیدهایم. براساس پیگیریهای ما هیچ ارزی با این نرخ به واحدهای صنفی ما تعلق نگرفته است اما خوشحال میشویم اگر دولت این ارز را به واحدی از واحدهای صنفی ما پرداخت کرده، لیست آن را منتشر کند تا به عنوان اتحادیه صنفی نظارت دقیقتری بر فعالیت این واحدها داشته باشیم. با توجه به اینکه کسی از فعالان این صنف را سراغ نداریم که تاکنون ارز با نرخ دولتی دریافت کرده باشد، بالتبع هیچ تأثیری در بازار فروش محصولات بازار رایانه نیز شاهد نبودیم؛ روز به روز وضعیت بدتر و قیمتها گرانتر میشود.
همان طور که مشاهده می کنید وی با قاطعیت اختصاص هر گونه ارز برای واردات کالاهای حوزه فناوری را به اعضای اتحادیه زیر نظر خود رد می کند و ضمنا، انگشت اتهام را به سوی کارمندان بانک ها و سازمان گمرک نشانه می رود و از پرداخت های غیر قانونی که گزارش آنها به “صنف فناوران رایانه” ارسال شده خبر می دهد. با این حال در این فرآیند اتهام زنی همانند رویه معمول، هیچ سند و مدرکی منتشر نمی شود تا با سو استفاده از جو متشنج بازار و نارضایتی مردم و کاربران، انتقادات به صورت هدفمند به سمت دولت جهت دهی شوند (هر چند نسبت به عملکرد دولت انتقاداتی وارد است اما این انتقادات ارتباطی با اظهارات رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه ندارد). پس از گذشت کمتر از ده روز از انتشار این مصاحبه، دولت در اقدامی غیر منتظره اسامی شرکت های وارد کننده ای که در بهار گذشته ارز دولتی (اصطلاحا دلار 4200 تومانی) دریافت کرده اند را منتشر می کند و در میان آنها، اسامی تعدادی از فعالان بازار آی تی نیز دیده می شود.
وارد کنندگان لپ تاپ با یوروی دولتی
وارد کنندگان صفحه کلید و ماوس با یوروی دولتی
وارد کنندگان رایانه های شخصی با یوروی دولتی
این فهرست با وجود ناقص بودن و در بر نداشتن اسامی همه وارد کنندگان، نشان دهنده آن است که حداقل 60 شرکت فعال در بخش تجهیزات رایانه ای توانسته اند در بهار گذشته از دولت ارز مرجع دریافت کنند و پس از وارد کردن کالاها به کشور، آنها را نه با اضافه کردن هزینه های گمرکی به قیمت تمام شده محصول با “دلار 4200 تومانی”، بلکه با محاسبه نرخ ارز تا دو برابر بیشتر در اختیار فروشندگان کوچک و مردم قرار داده اند. این اطلاعات به وضوح بر خلاف گفته های رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه است، اما وی در مصاحبه ای که امروز منتشر شده، نه تنها پاسخی به این تناقض نمی دهد، بلکه انتقادات خود را نسبت به فهرست منتشر شده مطرح میکند:
اشکال کلی لیست این است که نورچشمیهایی که ارز گرفتهاند در این لیست حضور ندارند. خودروسازهایی که بیشترین ارز را به خود اختصاص دادهاند در لیست نیستند. قاعدتاً باید هر شرکتی که ارز گرفته، چه خصوصی و چه دولتی، اعلام میشد و این ضعف دولت است که صرفاً بخشی را اعلام کرده و قضاوت کامل را بر عهده مردم قرار نداده. این وسط اصناف در حال بدنام شدن هستند در حالی که افرادی که در بخش دولتی ارز گرفتهاند، هزاران برابر صنوف است. از روز شنبه، کسانی که کالای IT خریداری میکنند اگر فاکتور رسمی دریافت کنند، با مبلغ ۴۲۰۰ تومان محاسبه خواهد شد. البته هزینههای دیگری علاوه بر سود بازرگان به این مبلغ اضافه میشود. اگر اکنون به سایت شرکتهایی که اسمشان در لیست است بروید، میتوانید بر مبنای دلار ۴۲۰۰ تومانی کالا خریداری کنید. البته تصور من این است که در آینده دلار ۴۲۰۰ تومانی وجود نداشته باشد و همکاران ما هم که با این قیمت در حال فروش هستند، نتوانند دوباره کالا را جایگزین کنند.
همان طور که مشاهده می کنید، رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه که تا پیش از این هرگونه دریافت ارز توسط شرکت های زیرمجموعه را تکذیب کرده بود، حالا توضیحی درباره فهرست منتشر شده از سوی بانک مرکزی ارائه نمی کند و در عوض مدعی است “افرادی که در بخش دولتی ارز گرفتهاند، هزاران برابر صنوف هستند”. با این حال حتی در صورت صحیح بودن این گزاره هم گفته های “2 تیر ماه” وی و تکذیب دریافت ارز دولتی از یاد نخواهد رفت. وی همچنین در پایان اضافه می کند که “از روز شنبه، کسانی که کالای IT خریداری میکنند اگر فاکتور رسمی دریافت کنند، با مبلغ ۴۲۰۰ تومان محاسبه خواهد شد” اما توضیحی درباره سودهای کلان سرازیر شده به حساب وارد کنندگان متخلف از ابتدای سال جاری تا روز شنبه آینده (!) ارائه نکرده است.
در پایان تنها باید به این نکته اشاره کرد که “مردم بهترین قضاوت کنندگان هستند“.
حالا خوشم اومد که فکر میکنی دوباره همه چی تقصیر مردمه …………
معلوم شد دست های پشت پرده زورشون زیادتر از دولته یا دولت باهاشون رودربایسی داره و انتشار این لیست برای افرایش فشار به این جماعت فاسده؛ آقا تنها راهش اینه که خرید نداشته باشیم یا فقط در حد ضرورت بخریم، اتوماتیک مجبورن بیارن پایین.
یکم همت و همبستگی میخواد برای نخریدن مثل چند سال پیش خودرو!!!
خودروساز با کمال وقاحت و بی شرفی مالشو احتکار میکنه گرون بشه بفروشه، یکم نخرید لطفا!!!!!
دوست عزیز؛ اوّلاً که کی گفته کرهی شمالی همه چیزش رو داد رفت؟!؟!؟ خبرهای جدید رو نشنیدی؟!؟!؟ نشنیدی رهبر کرهی شمالی عملاً سر ترامپ رو گول مالید رفت؟!؟!؟
ثانیاً کی گفته زورمون نمیرسه؟!؟ از کی تا حالا آمریکا شده دنیا؟!؟ چرا فکر میکنیم اون قویّه و ما ضعیف؟!؟
شما میدونید بیشترین و مهمترین اختراعات پیشرفته در جنگهای جهانی انجام شد؟!؟ میدونید معنیش چیه؟!؟ معنیش اینه که تا آدمها نیاز اساسی به یه چیز نداشته باشن، نمیرن واسه اختراع و تولیدش… تا وقتی ما دستمون پیش این و اون دراز باشه، هیچوقت مستقل نمیشیم و پیشرفت نمیکنیم… بخصوص ما ایرونیهای تنبل!! خداوکیلی ما تا 40 سال پیش یه کنترل میدیدیم، از تعجّب شاخ در میاوردیم که بابا این خارجیا چقدر پیشرفتهن!!! ولی حالا خودمون داریم لوازم خانگی تولید میکنیم، گوشی موبایل تولید میکنیم، موشک میسازیم، موجود زنده میفرستیم فضا، بزرگترین و بهترین پالایشگاههای دنیا رو داریم، بهترین و مستحکمترین سدها رو میسازیم و خیلی چیزای دیگه… بهنظرتون چرا کشورایی مثل کرهی جنوبی، سوییس، اسپانیا و… جزو کشورهای فضایی نیستن ولی ایران و هند و پپاکستان هست؟!؟!؟ گرفتین مطلبو؟!؟!؟ کشورهایی که میخوان مستقل باشن، راهی ندارن تا به خودشون بیان و مستقل بشن و دستشون رو پیش چند تا کشور قلدر دراز نکنن… حالا بماند که مردم ایران متأسّفانه همه دارن بلانسبت جمع دزد میشن و هرکی از رانندهی تاکسی بگیر تا اون مدیرعاملهای بانکها اگه دستشون برسه همهجور دزدیای میکنن و همونها هم هی آخ و نالهشون بلنده که واااااای حقّمون رو بردن و مالمون رو خوردن!!! خداوکیلی اگه مردم ایران مثل مردم ژاپن (نمونهش تمیز کردن ورزشگاه توسّط تماشاگرای ژاپنی بعد از باخت ژاپن تو جامجهانی!!) میشدن، کشور ایران ابرقدرتترین کشور دنیا میشد…
ما آحاد ملت همیشه به مسئولین متدین و انقلابی اعتماد داشتیم و داریم و این سیاه نمایی ها توسط رژیم صهیونیستی و شیطان بزرگ دارد القا میشود به مردم همیشه در صحنه
حالا مردم گوشی یا سیستم نخرن چه میشود هیچی اصل حفظ آرمان های انقلاب میباشد
چقدر ساده اید شما، تعجب میکنم BBC و VOA چطوری این خزعبلات رو تو مغز شما می گنجونن؟ چون ما گاو شیرده خوبی برای خارجی ها نیستیم پس داخلی ها حق دارند ما رو بدوشند! این چه طرز استنباطه؟!
وارد کننده ارز مرجع از دولت گرفته برای اینکه قیمت محصولاتی که وارد میکنه رو بالا نبره. گرون شدن دلار و مقصرش بحث جدایی که ربطی به سودجویی بعضی از وارد کننده ها نداره
مسئله این چیزها نیست. وقتی ارز گرون میشه وارد کننده ای که به قیمت قبلی خریده باید با قیمت روز ارز جنسش رو بفروشه وگرنه ضرر میکنه.
چرا نمی پرسید چرا دلار گرون شده؟ مقصر گرون شدنش کیا بودن و هستن؟
این کارها زور زدن های الکیه و فقط مردم رو دارن هاج و واج میکنند وقتی که جلوی یکی که زورش از ما بیشتره آدم رجز خونی الکی کنه نتیجه اش میشه یک دست کتک مفصل خوردن همونطور که کره شمالی با سیاست مزخرفش همه مردم کشورش رو زیر سیاست های غلط و خودسرانه اش له کرد و آخرش بعد از این همه زور زدن های الکی رفت و دو دستی همه داشته هاش رو تقدیم ترامپ کرد خوب وقتی زورت نمیرسه چرا اینقدر مردمت رو اذیت کردی و شاخ و شونه الکی کشیدی همون روز اول میگفتی نمیتونم و الان همین بلا داره سر ما میاد ، آقا زورتون نمیرسه نکنید اینقدر هم مردم بی گناه رو وارد بازی های مسخرتون نکنید شما که میدونید مردم چقدر از این گرونی ها کلافه هستند چرا سیاست هاتون رو تغییر نمیدید در برابر دنیا !
جای شهید و جلاد عوض شد. انتظار دارید جای شاکی و متهم عوض نشه؟!!!!!
تازه اگر دزدی نکنی کاری نکردی
باید کار خوب بکنی تا با حیوانات که قدرت تفکر ندارن فرق داشته باشی
اینکه صددرصد درسته اگر همه دنیا یک کار اشتباه رو بکنن دلیل بر درست بودنش نیست
حاجی ما کارمون رو درست انجام دادیم که دزدی نکردیم
اگر همه مردم هم دزد باشن باز هم دزدی کار خلاف اخلاق و شرع و قانونه
باور کنید در حوزه موبایل، کامپیوتر و IT دزدهایی هستند که دست خودروسازان رو هم از پشت بستن
میگه ما کم دزدی کردیم نسبت به غیر … .
حالا هم دگه ( البته تصور من این است که در آینده دلار ۴۲۰۰ تومانی وجود نداشته باشد و همکاران ما هم که با این قیمت در حال فروش هستند، نتوانند دوباره کالا را جایگزین کنند. ) با زور می دزدیم.
اگه این همه شرکت برا IT ارز گرفتن پس چرا قیمت ها نجومی شدن؟؟
کجایید احتکارگرها؟؟ اینها اشوب گرای واقعی اند.
از دشمن بدترن.
فکر میکنید دارید درامد به دست میارید؟ حرمتون باشه. با این پولهای حرام زندگی خودتونو جهنم میکنید
خون مردم رو دارید میمکید و به هموطن خودتون دارید خیانت میکند…
حرومتون
خدا نگذره از این …. ها
فقط بلدن دروغ بگن . باید با اینا به شدت برخورد بشه
اینهمه ارز دولتی گرفتن ولی با قیمت های فضایی به مردم انداختن
خدا لعنتشون کنه
مهران مدیری تو خنداونه راست گفت
جهان و مردمش اخلاق و انصاف رو گذاشتن کنار
این ضرب المثل گرگ باش ایران رو مائیده
نخوری ضرر کردی
این ها را همه شنیدیم
اصلا ارز دریافت نکردیم کجا و اونا بیشتر گرفتن کجا