انجمن واردکنندگان موبایل با اشاره به ابهامات و نگرانیهایی که در روند واردات گوشی به وجود آماده، پیش بینی کرده است که قیمت گوشی در سال 1401 با افزایش همراه باشد.
در آخرین روزهای سال 1400 کارگروه هماهنگی سیاستهای ارزی واردات گوشیهای بالای 300 دلار را ملزوم به استفاده از ارز حاصل از صادرات خشکبار کرد. اما این موضوع بلاتکلیفی واردکنندگان را به همراه داشته است. محمدرضا عالیان، سخنگوی انجمن واردکنندگان با اشاره به این موضوع پیشبینی کرد که این روند منجر به افزایش قیمت گوشی در بازار خواهد شد.
به گزارش سختافزارمگ، عالیان با اشاره به اینکه در ابتدا قرار بر واردات موبایلهای بالای 300 دلار با ارز حاصل از صادرات بود، عنوان کرد که پس از اعلام نگرانیها تصمیم بر آن شد تا فاز نخست به صورت محدودتر و با واردات گوشیهای سری Z ، S و Note سامسونگ و تمام مدلهای آیفون با ارز حاصل از صادرات خشکبار کلید بخورد. اما ذینفعان دولتی به منظور رفع تعهد صادرکنندگان، مصمم به اجرای طرح بودند و 17 فروردین 1400 با بازگشایی تالار دوم نیما برای صادرکنندگان خشکبار به عنوان عرضه کننده ارز و واردکنندگان موبایل به عنوان متقاضی ارز، این فرایند را به طور عملی آغاز شد.
- شروع دوباره ممنوعیت گوشی های شیائومی: مدلهای جدید قربانی مقررات عجیب
- قیمت گوشی تا پایان سال گران خواهد شد!
افزایش قیمت گوشی در سال 1401
طبق گفته سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل یکی از پیامدهای مهم اجرای چنین طرحی، افزایش قیمت گوشی بالای 600 دلاری تا 20 درصد بود است. دلیل آن هم اختلاف قیمت ارز نیمایی با ارز حاصل از صادرات است که نرخی معادل بازار آزاد دارد. از طرفی تغییر نرخ محاسبه حقوق و عوارض گمرکی از 4200 به ETS (نرخ میانگین هفتگی قیمت نیما – حدود 24000 تومان) نیز عامل دیگری بر افزایش قیمت این دسته موبایلها است.
عالیان اعلام کرد که به طور قطع گوشیهای بالای 600 دلاری که با ارز بازار آزاد خریداری خواهند شد و محاسبه حقوق و عوارض گمرکیشان با ارز ETS خواهد بود، بر روند عرضه و تقاضا تاثیر خواهد گذاشت و بازار را با شوک قیمتی روبرو خواهد کرد. طبق محاسبات انجمن با تصویب قانون جدید قیمت نهایی گوشیها حدود 4.5 تا 5 درصد افزایش پیدا میکند و قیمت نهایی گوشیهای بالاتر از دلار با 11 درصد افزایش همراه خواهد شد.
چالشهای واردات گوشی با ارز حاصل از صادرات خشکبار
در سال 1400 چیزی بالغ بر 1 میلیارد و 200 میلیون دلار ارز برای واردات موبایلهای بالای 600 دلار تخصیص یافته است. بدون در نظر گرفتن رشد نسبی تقاضا در سال 1401، واردکنندگان برای واردات موبایلهای بالای 600 دلار و تامین نیاز بازار، ماهیانه به 100 میلیون دلار ارز نیاز خواهند داشت که بر اساس مصوبه اخیر باید از محل صادرات خشکبار تامین شود.
با توجه به اینکه عمده واردات موبایل کشور از امارات صورت میگیرد، لذا واردکنندگان برای خرید به درهم نیاز پیدا خواهند کرد که در روزهای کاری چیزی حدود 30 تا 40 میلیون درهم در صف تقاضا قرار خواهد گرفت. از طرف دیگر با فصلی بودن صادرات خشکبار و پایدار نبودن آن، نگرانی تامین چنین میزان ارزی توسط صادر کنندگان وجود دارد.
علاوهبراین کشف قیمت ارز توسط صادرکنندگان و اعلام آن در تالار دوم نیما زمانبر و با توجه به نوسانات شدید ارزی با ریسک پذیری بالایی روبرو خواهد بود. همچنین بحث کارمزد تبدیل و انتقال ارز نیز از سوی صادرکنندگان مطرح شده که این موضوع به خودی خود بر قیمتهای تمام شده تاثیر خواهد گذاشت. نامشخص بودن نرخ محاسبه عوارض و سود بازرگانی نیز یکی دیگر از ابهامات پیش روی واردکنندگان است.
با وجود این چالشها، انجمن واردکنندگان برای تسهیل کار تاکید داشت تا صادرکنندگان موجودی ارز قابل عرضه خود و واردکنندگان نیز میزان ارز مورد نیاز خود را در تالار نیما به رویت صرافیهای مورد اعتماد بانک مرکزی برسانند تا فرایند عرضه و تقاضا فرم استاندارد خود را طی کرده و سلامت اجرای تبادلات و قیمت گذاری توسط نهاد بالا دستی صحت سنجی شود.
ابهامات پیش روی واردکنندگان و چالشهای پیش رو بدون شک افزایش قیمت و کاهش عرضه گوشیهای بالای 600 دلار را در نخستین گام به همراه خواهد داشت. با این حال پیش بینی میشود که این بحران روز به روز جدیتر شده و یک بازار دیگر بازار گوشی را دستخوش ناآرامی کند.
اخه تا الان مگه موبایل با ارز دولتی وارد میشد؟ من همیشه قیمت جهانی رو ضربدر قیمت دلار آزاد میکردمحالا بدون در نظر گرفتن هزینه های دولتی و سود شرکت وارد کننده
همه قطعات کامپیوتر هم همین بوده همیشه
دلار برای واردات گندم هم کم داریم.