بسیاری از ما در هنگامی که سخنی از انرژی به میان میآید، برق، بنزین، نفت، گاز یا …. را به یاد میآوریم اما شاید تا به حال این به این موضوع فکر نکرده باشید که هر کالایی که در دست گرفتهاید، انرژی خاصی را برای تبدیل شدن به کالای مورد استفادهی شما مصرف کرده است. یا حتی انرژیای که برای تولید، بستهبندی، حمل و نقل و دفع و بازیافت یک کالا مورد نیاز است. انرژی نهفته، انرژی مورد نیاز (غیرمستقیم) برای تولید یک کالاست. انرژیای که در محاسبه آن انرژی مورد نیاز برای استخراج مواد اولیه، فراوری آنها، پیش تولیدات و فرآیندهایی که برای تولید محصول نهایی ضروری هستند، در نظر گرفته شده است. این پارامتر در دنیای امروزی با نام “انرژی نهفته تولید محصولات” شناخته میشود و در ادامهی مطلب با چند مثال جالب دربارهی این موضوع همراه شما خواهیم بود. این همان انرژیای است که معمولا مصرفکنندگان از آن بیاطلاع هستند. انرژی نهفته سهم بالایی در انرژی مصرفی جهان دارد.
- آلودگی انرژی عربستان سعودی تا سال 2060 به صفر خواهد رسید
- شکستن رکورد انرژی پاک در سال 2021 – نفت و گاز همچنان پیشتاز!
انرژی نهفته تولید محصولات مختلف
شکلات
در روند تولید یک بسته شکلات ۲۵ / ۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته به مصرف میرسد؛ انرژیای که با آن میتوان ۲۰ بار اسپاگتی پخت. فکرش را میکردید که یک شکلات بستهای ساده به این اندازه انرژی نیاز داشته باشد؟
بطری آب آشامیدنی
هر بطری نیملیتری آب معدنی به ۷ / ۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته نیاز دارد؛ تقریبا هزار بار بیشتر از حجم برابر آبی که از شیر آب بیرون میآید. انرژی نهفته محصولاتی که راه طولانی برای رسیدن به بازارهای مقصد پشت سر میگذارند، به طور میانگین بالاست. البته گاهی زیانی که استفاده از خودرو شخصی برای خرید محصولات محلی و بومی به محیط زیست وارد میکند بیشتر است از حمل و نقل انبوه کالا با طی مسیرهای بسیار طولانی.
لپتاپ
دیگر باید قبول داشت که وقتی یک بطری آب معدنی ساده یا شکلات به آن اندازه انرژی نیاز داشته باشد، ساختن یک لپتاپ بسیار پرهزینهتر خواهد بود. برای مثال کافی است در نظر داشته باشید که ۱۰۰۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته برای تولید یک سخت افزار لپتاپ؛ انرژیای برابر با کار کردن بیوقفه جاروبرقی در ۴۰ روز.
شلوار جین
برای تولید یک شلوار جین بیش از ۴۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته مصرف میشود؛ انرژیای که میتوان با آن ۴۰۰ ساعت تلویزیون را روشن نگه داشت. در اندازهگیری انرژی نهفته، استخراج و فراوری مواد اولیه و همهی پیشتولیدات و فرآیندهایی که برای تولید محصول نهایی ضروری هستند، محاسبه میشوند. این مقدار انرژی را سپس به انرژی مصرف شده در پروسه تولید نهایی میافزایند.
ساخت خانه
هر خانه با تقریبا ۱۲۰ متر مربع مساحت (با در نظر گرفتن منابع و مصالح مورد نیاز و هم چنین پروسه ساخت و ساز) به طور میانگین به ۱۵۰ هزار کیلووات ساعت انرژی نهفته نیاز دارد. این میزان از انرژی برابر است با میزان مصرف انرژی یک خانواده ۴ نفره برای ۴۰ سال. مقیاس بسیار بزرگی است، نه؟
روزنامه
درست است که دیگر تاثیر روزنامهها در زندگی روزمرهی ما بسیار کم شده و دیگر به ندرت شخصی را میبینید که اقدام به خرید این محصول کند (یا برای بستهبندی سبزی به کار میرود یا جابجایی اثاثیه) اما جالب است بدانید که یک روزنامه به طور میانگین دو کیلو وات ساعت انرژی نهفته مصرف میکند. انرژیای برابر با ۱۵۰ فنجان قهوه.
تلفن همراه
برای تولید یک گوشی همراه، حمل و انتقال، انبار، فروش و در انتها بازیافت آن، ۲۲۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته مصرف میشود. با همین مقدار انرژی میتوانیم ۵۰ سال گوشی همراهمان را شارژ کنیم. انرژی نهفته، انرژی موردنیاز (غیرمستقیم) برای تولید یک کالاست که در برابر آن انرژی مستقیم قرار میگیرد که انرژی مصرفی در هنگام استفاده از کالاست.
کفش
برای تولید یک جفت کفش به تقریبا ۸ کیلووات ساعت انرژی نیاز است. این مقدار انرژی تقریبا برابر است با نیاز انرژی یک یخچال در طول ۲ هفته. انرژی نهفته در انرژی مصرفی جهان سهم به سزایی دارد و همزمان به معنای میزان انتشار گاز دی اکسید کربن هم هست.
خودرو
برای تولید یک خودرو معمولی ۳۰ هزار کیلووات ساعت انرژی نهفته محاسبه میشود. اگر این مقدار انرژی را به بنزین تبدیل کنیم، میتوانیم با آن ۳۶ هزار کیلومتر رانندگی کنیم. واردات و صادرات در تعیین انرژی نهفته خودروها نقش بزرگی ایفا میکنند. برای نمونه اگر خودرویی در آلمان تولید و به کشور دیگری صادر شود، میزان انتشار گاز دی اکسید کربن برای این خودرو نه درکشور مبدأ که در کشور مقصد محاسبه میشود.
دستمال توالت
تولید یک عدد دستمال توالت برابر است با ۲۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته؛ به عبارتی تولید یک حلقه دستمال به اندازه ۲۰ بار کارکردن ماشین رختشویی، انرژی مصرف میکند. ولی مصرفکنندگان اطلاع کمی از انرژی نهفته دارند.
آدمیزاد ویروس زمین هست ، امیدواریم راهی برای درمان این ویروس پیدا بشود!!!