از هر 10 کامپیوتری که در دنیا وجود دارد، 7 کامیپوتر از پردازنده های اینتل (Intel CPU) استفاده میکنند. این آمار مطابق با آخرین بررسیهای انجام شده در اواخر سال 2021 است. احتمالا الان به خوبی میتوانید بزرگی و اهمیت شرکت اینتل در صنعت کامپیوتر را درک کنید. اینتل سالهاست که در زمینه طراحی و تولید قطعات سخت افزار کامپیوتر از جمله پردازندهها فعالیت میکند و توانسته پردازندههای بسیار خوبی به بازار ارائه کند.
اگر قصد دارید یک سی پی یو اینتل بخرید، احتمالا به خاطر تنوع و تعداد محصولات دچار سردرگمی میشوید. به همین خاطر ما در فروشگاه پلازا دیجیتال به این فکر افتادیم که انواع پردازندههای اینتل را به شما معرفی کنیم. شما بعد از خواندن این نوشته میتوانید بهترین پردازنده را بسته به نیاز خود انتخاب کنید پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
انواع سی پی یو اینتل
اینتل سی پی یو های مختلفی ارائه میکند که هر کدام اسم، نسل، سری و مدل مخصوص به خود را دارند. شما میتوانید در صفحه خرید انواع سی پی یو، پردازنده های مختلف اینتل را ببینید. اما از بین این همه مدل، باید کدام را انتخاب کنید؟ برای اینکه بتوانید بهتر انتخاب کنید، باید ابتدا انواع پردازنده های اینتل را بشناسید. پس اول اجازه بدهید اول شما را با چهار سری اصلی اینتل آشنا کنیم:
- سی پی یو اینتل زئون
- سی پی یو اینتل کور
- سی پی یو اینتل پنتیوم
- سی پی یو اینتل سِلِرون
البته قبل از اینکه به تشریح هر کدام بپردازیم، ابتدا لازم است که با نحوه نام گذاری پردازندهها و شناسههای آنها آشنا شوید.
نحوه نام پردازنده های اینتل
ابتدا تصویر زیر را ببینید و هر بخش را با دقت به خاطر بسپارید. در ادامه هر بخش را بیشتر توضیح میدهیم.
- برند (Brand): خط تولید کلی پردازنده مانند زئون، کور، پنتیوم یا سلرون
- اصلاح کننده برند (Brand Modifier): این شاخصه تنها مخصوص سریهای زئون و کور است و سریهای پنتیوم و سلرون اصلاح کننده برند ندارند. در سری کور این شاخص معمولا با i3، i5، i7 یا i9 و در سری زئون از کلماتی مانند Bronze، Silver، Gold یا Platinum استفاده میشود.
- شناسه نسل و شناسه عددی (Generation indicator & SKU): بعد از اصلاح کننده برند، نسل پردازنده را داریم که با عددی یک یا دو رقمی مشخص میشود. شناسه عددی هم معمولا یک عدد سه رقمی است و بدون فاصله بعد از شناسه نسل نوشته میشود. این دو شناسه به ترتیب نسل پردازنده و مدل دقیق پردازنده را مشخص میکنند. با توجه به مواردی که گفتیم، شاید برایتان سوال شده که برای شناسایی نسل سی پی یو باید تنها عدد اول را در نظر بگیریم یا دو عدد اول را؟ جواب بسیار ساده است؛ اگر این شناسه پنج رقمی بود، دو عدد اول را برای نسل سی پی یو در نظر بگیرید. در غیر اینصورت، تنها عدد اول نسل سی پی یو را نشان میدهد.
- برای مثال در تصویر بالا دیدیم که این شناسه چهار رقمی است. پس عدد اول را به عنوان نسل پردازنده در نظی میگیریم (نسل 7) و شناسه عددی هم 500 است.
- اما وقتی این شناسه پنج رقمی است، پس دو عدد اول را به عنوان نسل پردازنده در نظر میگیریم. مثلا وقتی پردازندهای که شناسه نسل و عددی آن 11800 باشد، یعنی نسل پردازه 11 و شناسه عددی آن 800 است.
بهتر است در جریان باشید که در حال حاضر (اوایل سال 2022)، جدیدترین پردازندهها از نسل 12 هستند و با عدد دوازده شروع میشوند.
- ● پسوند خط تولید (Product Line Suffix): این پسوند در انتهای نام هر پردازنده و با حروف انگلیسی نمایش داده میشود. این پسوند، نوع کاربری هر پردازنده را مشخص میشود؛ یعنی این حرف به ما میگوید که پردازنده به چه منظور ساخته شده است.
مثلا پردازندههای که پسوند H یا HQ دارند، دارای قدرت پردازشی بسیار بالایی هستند اما پردازنده هایی که پسوند U دارند، قدرت پردازشی کمتر و البته مصرف کمتری دارند. همچنین بسته به اینکه پردازنده از کدام سری باشد، معنی این حرف هم تغییر میکند.
برای مثال همین حرف U در سری اینتل کور به پردازنده های کم مصرف که در لپ تاپ استفاده میشوند، اطلاق میشود است. همین حرف U در سری اینتل زئون، به پردازندههایی اطلاق میشود که از آنها در سیستمهایی با تنها یک واحد پردازشی استفاده میشود. در ادامه به صور کامل توضیح دادیم که هر حرف در هر سری چه معنایی دارد.
حال که با نحوه نام گذاری پردازندههای اینتل آشنا شدید، میتوانیم هر سری و مدلهای مختلف آن را توضیح دهیم.
پردازنده اینتل زئون – Intel Xeon
پردازنده های اینتل زئون قدرت پردازشی بسیار بالایی دارند و کاربرد اصلی آنها در ایستگاههای کاری یا سرورهای نظامی و صنعتی پیشرفته است. ایستگاههای کاری یا سرورها که مجهز به پردازندههای زئون هستند، عموما در حال انجام محاسبات سنگین هستند. یعنی عموما در مواردی مانند رایانش ابری، برنامههای تحلیل داده، مدیریت سلاحها و رادارهای نظامی، تولید صنعتی، برنامههای جمعآوری اطلاعات و غیره از سی پی یو های زئون استفاده میشود.
البته از این سری پردازندهها در سیستمهای خانگی یا اداری هم استفاده میشود اما باید بودجه بیشتری نسبت به سایر پردازنده های اینتل بپردازید. البته برای کارهایی مانند گشت و گذار در اینترنت، تماشای ویدیو و فیلم و کارهای عادی، هیچ توجیه منطقی وجود ندارد که از پردازنده های اینتل زئون استفاده کنید. برای این کارها بهتر است به سراغ پردازنده های کور یا حتی پنتیوم بروید. این سری از پردازنده های اینتل هم برای اولین بار در سال 1998 معرفی شدند. در حال حاضر (در اوایل 2022)، این سری در چهار مدل D، E، W و Scalable ارائه میشوند که هر کدام استفادههای خاص خود را دارند.
پسوندها در این سری اینتل زئون چه معنایی دارند؟
E: پردازندههای تعبیه شده در دلِ سخت افزار یا دستگاه (که میتواند لزوما کامپیوتر نباشد؛ مانند پردازندهای که در سختافزار یک تلویزیون استفاده شده است. البته این یک مثال است و از پردازنده های زئون در تلویزیون استفاده نمیکنند)
H: پردازندههایی با قابلیت پشتیبانی از حافظههای بالا (پشتیبانی تا 1.12 ترابایت RAM به ازای هر سوکت)
HL و L: پردازندههایی با قابلیت پشتیبانی از حافظههای بالا (پشتیبانی تا 4.5 ترابایت RAM)
M: پردازندههایی با قابلیت پشتیبانی از حافظههای بالا (پشتیبانی تا 2 ترابایت RAM)
N: پردازندههای مخصوص شبکه
P: پرقدرت و با بازدهی بالا
R: پردازندههای رفرش
S: بهینه سازی برای جستجو
T: طول عمر بالا اما قدرت پردازشی پایین
U: مخصوص سیستمهایی با یک واحد پردازشی
V: مخصوص ماشینهای مجازی
پردازنده اینتل کور – Intel Core
پردازنده های کور، از پردازندههای پرچمدار این سازنده محسوب میشوند. سی پی یو های کور برای اولین بار در سال 2006 معرفی شدند و هر 1 یا 2 سال هم به روز میشوند و نسل جدیدی از آنها به بازار عرضه میشود. سری پردازنده های کور، جایگزین پردازنده های پنتیوم هستند و عملکرد بسیار بهتری از آنها ارائه میکنند. این سری همانطور که گفته شد در مدلهای i3، i5، i7 یا i9 موجود هستند.
هر چقدر عددی که بعد از حرف i میاید بزرگ تر باشد، قدرت پردازشی آن هم بیشتر است. هر چه نسل پردازنده جدید تر باشد، بهتر است؛ برای مثال پردازنده نسل دهم از نسل هشتم بهتر است. البته به این توجه داشته باشید که ممکن است یک پردازنده i5 نسل دهمی از یک پردازنده i7 نسل یازدهمی قوی تر باشد. پس فقط درگیری بازی اعداد و نسل نشوید. شما باید شما باید سری و پسوند پردازنده و قدرت پردازشی آن را در نظر داشته باشید. در سایتهای مختلف می توانید دو پردازنده مختلف را از لحاظ قدرت پردازشی مقایسه کنید.
پسوندها در این سری اینتل کور چه معنایی دارند؟
همانطور که گفتیم در انتهای نام پردازنده، یک یا دو حرف انگلیسی به عنوان پسوند نوشته میشود که در هر سری معنای مشخصی دارد. در این بخش به بیان معانی این حروف در سری اینتل کور میپردازیم.
C: پردازندههای مخصوص کامپیوتر رومیزی با گرافیک بالا
F: پردازندههایی با کارایی بالا که با کارتهای گرافیک مجزا استفاده میشود
H: گرافیک با کارایی بالا
K: پردازندههای آنلاک مخصوص اورکلاک
M: مخصوص موبایل
Q: چهار هسته ای
S: عملکرد بهنیه سازی شده
T: قدرت بهینه سازی شده برای بهترین محاسبات کامپیوتری
U: قدرت پردازشی پایین و کم مصرف برای لپ تاپ
X: پردازندههای آنلاک با کارایی بالا مخصوص کامپیوتر رومیزی
Y: قدرت پردازشی پایین
پردازنده های اینتل پنتیوم – Intel Pentium
پردازنده های پنتیوم از جمله پردازنده های ارزان و سطح پایین اینتل هستند. البته این بدین معنی نیست که ارزش پولی که بابت آنها پرداخت میکنند را ندارند. بسته به قیمت، این پردازنده ها ارزش و بازدهی خوبی را در اختیار شما میگذارند. این پردازندهها سرعتی مشابه سری کور اما چون قابلیتهایی مانند Turbo Boost یا HyperThreading در آنها تعبیه نشده است، قیمت ارزان تری دارند.
پس اگر نمیخواهید با سیستم خود کارهایی انجام دهید که به قدرت پردازشی بالایی نیاز دارد، سی پی یو های پنتیوم بهترین انتخاب هستند. این پردازندهها به خوبی از پس کارهای روزمره و عادی برمیآیند و اگر با نرم افزارهای سنگین کار نمیکنید، این سری میتواند یکی از انتخابهای اصلی شما باشد.
این سری پردازنده تنها سه مدل دارد:
H: قدرت پردازشی بالا
U: قدرت پردازشی متوسط
T: قدرت پردازشی پایین
پردازنده های اینتل سلرون – Intel Celeron
این سری، مجموعه ای از پردازنده های دسکتاپ و لپ تاپ هستند که بر پایه تراشه 4 هسته ای پنتیوم ساخته شده اند. سری سلرون قدرت پردازشی و سرعت کمتری دارند و برای کارهایی مانند وب گردی، تماشای فیلم و اجرای برنامههایی که به قدرت پردازشی بالایی نیاز ندارد، مناسب است. اولین نسل از سری سلرون هم مانند سری زئون، در سال 1998 معرفی شد. این سری هم در گذر زمان به مرور به روز شده و نسلهای جدیدتر و بهتری از آن به بازار معرفی شده است.
پسوندهای نوشته شده در انتهای این سری عبارتاند از:
E: پردازندههای تعبیه شده در دلِ سخت افزار یا دستگاه
J: پردازندههایی با قابلیت NX
L: مخصوص موبایل با قدرت پردازشی پایین
S: پردازندههای کوچک (فرم کوچک ترین از بقیه پردازندهها دارند)
P: بهینه سازی شده برای موبایل
Q: پردازنده چهار هسته ای مخصوص دسکتاپ یا موبایل
T: پردازنده حرارتی (قابل استفاده در دامنه دمایی گسترده)
U: مخصوص موبایل با قدرت پردازشی بسیار پایین
X: مخصوص دسکتاپ یا موبایل با قدرت پردازشی بسیار بالا
نوبت شماست که انتخاب کنید
تا اینجا ما انواع پردازنده های اینتل و مدلهای مختلف هر کدام را معرفی کردیم. اگر دچار سردگمی شدید، اجازه بدید یک بار دیگر مرور کنیم. به طور خلاصه:
- پردازنده های زئون بیشتر مصارف تجاری دارند و در کارهای پردازشی بسیار سنگین مانند رایانش ابری یا پردازش داده های حجیم مورد استفاده قرار میگیرد.
- سری کور، اصلی ترین پردازنده ها اینتل هستند که هم مصارف شخصی دارند و هم مصارف تجاری. چون این پردازنده قدرت پردازشی بالایی دارند، معمولا از آنها برای کارهای حرفه ای استفاده میشود.
- سی پی یو های پنتیوم، از محصولات بسیار مقرون به صرفه اینتل هستند که هم قدرت پردازشی خوبی دارند و هم ارزان قیمت هستند. از این پردازنده ها برای اجرای برنامههای نه چندان سنگین و کارهای روزمره استفاده میشود.
- سری سلرون که دارای کمترین سرعت و قدرت در بین پردازنده های اینتل هستند. این سری مخصوص کاربران مبتدی است و برای افرادی که به قدرت پردازشی بالایی نیاز ندارند، بسیار مناسب هستند.
این تمام چیزی بود که لازم بود در مورد پردازنده های اینتل بدانید. اکنون شما می،توانید بسته به نیاز خود، از بین صدها پردازنده ای که اینتل تولید کرده است، سری و مدل مناسب خود را انتخاب کنید. اگر همچنان مطمئن نیستید که کدام پردازنده برای شما مناسب است، میتوانید به سایت پلازا دیجیتال که یک فروشگاه اینترنتی کالای دیجیتال است، سر بزنید و با مشاوران ما تماس بگیرید. شما همچنین میتوانید به شعبه های حضوری ما که آدرس آنها در سایت قرار دارد، مراجعه کنید.
سلب مسئولیت: تیم تحریریه سختافزارمگ در تهیه محتوای رپورتاژ نقشی نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد.
یعنی هرجا بری ، فسمت نظرات ففط اختلاف بین علما رو می بینی ، یکی یه نظری میده ، دیگه همه میان سر این با هم دعوا میکنن و تیکه بار هم میکنن ، در مورد هر چیزی هم بگی همه میان همدیگه رو تخریب
میکنند و همه هم مدعی ؟ همین خصوصیت اخلاقی باعث شده کشور ما به این وضع بیوفته
این مقاله برای دوران قبل دیناسور هست اخه کی سلرون و پنتیوم رو نگاه میکنه
منظور نویسنده این بوده که به اطلاعات شما اضافه بشه، خیلی از چیزهایی که همین الان تو کتابها که تدریس میشه مال جنگ جهانی اوله و بلکه هم دورتر. چطور وقتی تو فیزیک وقتی بحث نیرو و ریاضیات بحت حساب دیفرانسیل رو برای اولین بار که یاد گرفتی نگفتی این مال سالهای 1600 میلادیه !!!هان ؟؟؟
جوک نگو اینجا هیچ انسانی دیگه پردازنده ۳۰ سال پیش رو نمیخره (بجز شما ؟؟) پس دونستن درباره اش هیچ ارزشی نداره – تمام !
پردازنده سلرون نسل ۱۲ عملکرد تک هسته ای بهتری از i9 نسل ۱۰ داره بهدم یه پنتیوم نسل ۱۲ از i5 نسل ۴ بهتره و این پردازنده ها منقرض نشدن بلکه نسل های جدیدشون میاد
Cleron هنوز نسل های جدیدش میاد!!
بهتره نظرات سایر دوستان رو هم بخونی، بد نیست آدم اطلاعاتش رو کامل کنه.مگه وقتی داری در مورد راکتهای فالکون اسپیس ایکس مطلب میخونی میخوایی بخریش؟؟؟ این چه طرز فکریه که داری؟؟هان؟؟؟
این سلرون های نسل جدید حتی i9 رو هم شکست میده
همه مردم پولدار نیستن برن سیستم یا لپتای گرون قیمت بگیرن.
من دانشجو هستم و بر اساس کاربردی خودم لپتابی با پردازنده سلرون گرفتم
ما مگه آدم نیستیم که میگی هیچکس نگا نمیکنه 🤕
شما نخر.
ما داریم واسه طراحی فتوشاپ با بودجه کم هم پنتیوم می بندیم و اون طراح حال میکنه. وقتی اینکاره باشی اطلاعاتت رو همیشه به روز نگه میداری که بدونی چی داری تحویل مشتری میدی. ۴ تا مقاله به زبان انگلیسی میخونی، ۴ تا مقایسه میکنی. علمت که رسید به یه حد قابل قبول بعد میتونی نطق کنی.
اینکه همه میدونن بنز بهترین خودرو هست، هنر نیست، هنر اینه که بگردی هم رده بنز رو با پول خیلی کمتر پیدا کنی