با افزایش حجم اطلاعات کم کم باید با هاردیسک های اکسترنال خداحافظی کنیم. با وجود آنکه هارددیسک ها هنوز هم به علت ظرفیت بالا و قیمت به نسبت پایین گزینه منطقی ای برای ذخیره اطلاعات هستند اما برای کاربرانی که نیاز به سرعت انتقال بالا برای ذخیره اطلاعات دارند گزینه چندان جذابی نیستند. برای همین باید این گونه افراد به فکر راهکارهای دیگری برای حل این مورد باشند. به طور کلی در چند سال اخیر با توسعه فناوری های ساخت حافظه های با ظرفیت بالا و کم هزینه این امکان فراهم شده است که بتوان درایوهای SSD را با ظرفیت های بالاتر و قیمت منطقی تر خریداری کرد. با توجه این موضوع بازار باکس هایی که قابلیت ساپورت این درایوها را داشته باشند هم گرم تر شده است. با استفاده از این باکس ها که با بهره مندی از کابل USB نسخه 3.1 یا Thunderbolt به کامپیوتر وصل می شود شما می توانید از سرعت انتقال بالای درایو SSD برای ذخیره اطلاعات خود در زمان کمتر نسبت به هارددیسک بهره ببرید.
البته این باکس ها برای درایوهای 2.5 اینچی و یا استاندارد NVME M.2 بهینه شده است که براساس نوع داریویSSD که دارید می توانید هر کدام را انتخاب کنید. باید این مورد را در نظر داشته باشید که در استاندارد M.2 ما دو نوع داریو SSD در بازار موجود داریم. نوع اول داریو M.2 SSD است که در آن کانکتور SSD دارای دو شیار است و در اصل داریو SSD نوع 2.5 اینچی با استاندارد M.2 است که در سایزهای زیر عرضه می شود:
M.2 Type-2280 (22 x 80mm)
M.2 Type-2230 (22 x 30mm)
M.2 Type-2242 (22 x 42mm)
M.2 Type-2260 (22 x 60mm)
M.2 Type-22110 (22 x 110mm)
نوع دوم NVME M.2 SSD که این درایوها به جای رابط SATA از رابط PCI-E برای انتقال اطلاعات استفاده می کند برای همین سرعت انتقال اطلاعات در این نوع درایوها بالاتر است. این نوع درایوها برخلاف M.2 SSD دارای یک شیار روی کانکتور هستند. این درایوها دارای قیمت بالاتری هم هستند اما در صورتی که نیاز به سرعت انتقال بالایی دارید ارزش خرید بیشتری دارند. Orico به عنوان یکی از سازندگان تجهیزات جانبی که محصولات متنوعی را به بازار ارائه کرده است، محصولات جدیدی را در این زمینه به سبد اضافه کرده است که تصمیم داریم در این مقاله به بررسی دو محصول این شرکت که به تازگی در این بخش وارد بازار شده است بپردازیم. در این مقاله باکس SCM2T3-G40 و داریو NVME M.2 SSD مدل V500 این شرکت را مورد بررسی قرار می دهیم و خواهیم دید که ایا خرید این دو محصول برای ذخیره اطلاعات به صرفه است یا خیر.
نگاهی به طراحی ظاهری باکس و درایو SSD
SCM2T3-G40 یک باکس آلومینیومی با رنگ نقره ای تیره است که براحتی در داخل جیب جا می شود! ابعاد این باکس 15.4×44×104.2 میلی متر (ارتفاع×عرض×طول) و وزن کمی دارد (بیشتر به خاطر استفاده از الومینیوم). لوگوی شرکت اوریکو روی بخش کناری باکس ثبت شده است.
تنها پورت موجود Thunderbolt 3 که امکان اتصال این باکس را به کامپیوترها و لپ تاپ هایی که دارای این پورت هستند فراهم می کند.
از آنجایی که درایوهای NVME M.2 SSD دارای گرمای بیشتری در مقایسه با درایوهای دیگر هستند به همین علت پوشش فوقانی روی باکس به صورت شیاردار طراحی شده است که باعث هدایت بهتر هوا و کاهش زودتر دما می شود.
البته اوریکو برای انتقال سریعتر گرما یک پد انتقال حرارت در داخل جعبه محصول قرار داده است که می تواند آن را روی داریو خود نصب کنید که این موضوع باعث می شود گرما سریعتر به خنک کننده آلومینیومی منتقل شود. در بخش فوقانی درست در بین شیارهای موجود یک سوراخ کوچک در نظرگرفته شده است که امکان مشاهده دیودنوری تعیین وضعیت از طریق آن امکان است. زمانی که داریو متصل و فعال است نور سبز رنگ دیده می شود. بازکردن باکس بسیار راحت است و تنها نیاز دارید یک پیچ کوچک موجود زیرباکس را باز کنید و به صورت کشویی بخش فوقانی را به عقب بکشید.
با بازکردن آن یک برد سبز رنگ که روی آن سوکت M.2 مشاهده می شود خودنمایی می کند. در بخش زیرین این برد هم کنترلر و قطعات دیگر برای تامین توان مورد نیاز درایو SSD دیده می شوند.
در جعبه محصول علاوه برخود باکس، خمیر حرارتی، پیچ گوشتی و دفترچه راهنما وجود دارد. این محصول در رنگ های نقره ای، مشکی، قرمز و آبی به بازار ارائه می شود.
درایو SSD V500 شرکت اوریکو طراحی ساده ای دارد و در نگاه اول فکر می کنید که با یک محصول معمولی طرف هستید اما در عمل این طور نیست (در تست ها خواهیم دید). داریوی که ما مورد تست قرار دادیم یک درایو 500 گیگابایتی است، که علاوه بر کنترلر 4 چیپ ست NAND روی یک سمت آن قرار دارد. درست در همین بخش یک برچسب مشکی که روی آن نوشته شده است Troodon Series دیده می شود که به طور کامل کنترلر و چیپ ست های حافظه را پوشانده است. علاوه بر این مورد گزینه ای خاصی مانند خنک کننده یا دیودنوری روی برد دیده نمی شود و اوریکو ترجیع داده است یک طراحی ساده را استفاده کند.
مشخصات فنی
همانطور که گفتیم SCM2T3-G40 یک باکس با رابط Thunderbolt 3 که از درایوهای NVME M.2 SSD پشتیبانی می کند. به همین علت اوریکو خواسته است محصولی را به بازار ارائه کند که بتواند حداکثر کارایی این داریوها را به کاربر ارائه کند. این شرکت از کنترلر JHL6340 شرکت اینتل بهره می برد که در نیمه دوم سال 2016 وارد بازار شده است و دارای توان مصرفی 1.7 وات است. این چیپ ست قابلیت پشتیبانی از یک پورت Thunderbolt را دارد و از رابط PIC-E نسخه 3 برای ارتباط و انتقال اطلاعات بهره می برد. براساس اطلاعات SCM2T3-G40 از درایوهایی با سایز 80×22 میلی متر و نوع M Key کانکتور (همان تک شیاری) پشتیبانی می کند.
حداکثر ظرفیت قابل پشتیبانی توسط این باکس 2 ترابایت است و طبق اطلاعات حداکثر قادر به انتقال اطلاعات با سرعت 40Gbps یا همان 5000 مگابایت در ثانیه است! البته این عدد در حالت تئوری است و به طور حتم در عمل درایوی در بازار وجود ندارد که با این سرعت کار کند و با این باکس هم هماهنگی داشته باشد. شما می توانید از این باکس در کامپیوترهای مبتنی بر سیستم عامل ویندوز و مک استفاده کنید. در تصویر زیر تعدادی از محصولاتی که با این باکس به خوبی کار می کنند را مشاهده کنید.
اما درایو NVME M.2 SSD مدل Orico V500 که در این بررسی از آن استفاده کردیم یکی از محصولات دیگر اوریکو است که با هدف کامل کردن سبد محصولات این شرکت و همچنین ارائه راهکار بهتر به کاربر ارائه شده است. این محصول در ظرفیت های 128، 256، 512 گیگابایت و یک ترابایت ارائه می شود. این درایو SSD از حافظه های 3D NAND نوع TLC (Triple Level Cell) بهره می برد. این نوع حافظه کارایی منطقی و قیمت مناسبی دارد. در این نوع حافظه NAND سه بیت اطلاعات در یک سلول ذخیره می شود. این نوع حافظه NAND در مقایسه با SLC و MLC عمر کمتری دارد و سرعت خواندن و نوشتن آن هم پایین تر است اما با این وجود قیمت نهایی برای کاربر عادی قابل پرداخت است. در تصویر زیر تفاوت این نوع حافظه های NAND را مشاهده می کنید.
کنترل به کار رفته در این درایو SSD مدل SM2263XT از شرکت Silicon Motion است. این کنترلر از چهار مسیر رابط PCI-E نسخه با پروتکل Nvme 1.3 پشتیبانی می کند و قادر به آدرس دهی چهار کانال NAND می باشد. براساس اطلاعات حداکثر سرعت اطلاعات پیوسته در حالت نوشتن و خواندن در این محصول 2400 و 1700 مگابایت است و در حالت خواندن و نوشتن اتفاقی از 280 هزار IOPS (Input Out Per second) در حافظه HMB و 140 هزار در حافظه غیر HMB (در حالت خواندن) و 250 هزار در حالت نوشتن پشتیبانی می کند. محدود دمای کاری این کنترلر در حالت بازرگانی C-Temp بین 0 تا 70 درجه سانتیگراد و در حالت صنعتی بین منفی 40 تا 85 درجه سانتیگراد است. این چیپ ست 288 پایه با استاندارد TFBGA (12×12 میلی متر) بوده و از استانداردهای امنیتی مانند رمزگاری کامل بلادرنگ درایو با پروتکل AES، پروتکل TCG Opal و SHA 256 بیتی سخت افزاری پشتیبانی می کند. طبق اطلاعاتی که در وب سایت اوریکو منتشر شده است سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات برای مدل های موجود این داریو به ترتیب درج شده در جدول زیر است.
ظرفیت | سرعت نوشتن | سرعت خواندن | TBW |
128 گیگابایت | 520 | 960 | 50 |
256 گیگابایت | 1000 | 1940 | 100 |
512 گیگابایت | 1540 | 2070 | 200 |
1 ترابایت | 1668 | 2070 | 400 |
اشاره: سرعت براساس مگابایت در ثانیه است. همچنین TBW به معنای Terabytes Written است.
زمان MTTF این محصول یک میلیون ساعت اعلام شده است و میزان مقاومت در مقابل شوک در حالت کار کردن 1.6G و در زمان عدم فعالیت 16G است.
تست کارایی
در شروع سراغ تست سرعت کپی رفتیم و مانند گذشته برای تست کپی (نوشتن اطلاعات) از یک پوشه با حجم 1.08 گیگابایت که شامل 233 فایل بود استفاده کردیم. در این حالت همه فایل ها در زمان 2.83 ثانیه به درایو Orico منتقل شد. این مدت زمان دقیقا نصف مدت زمان برای داریو SSD شرکت هیوندایی بود. ( مدت زمان برای هیوندایی 6.10 ثانیه بود). برای تست دقیقا از نرم افزارهایی که بیشتر وب سایت های معروف دنیا برای ارزیابی کارایی درایوهای SSD می کردند بهره بردیم. اولین نرم افزار CrystalDiskMark بود که می تواند نتیجه آن را با داریو SSD استاندارد مقایسه کنید.
اشاره: تصویر اول برای داریو Nvme M.2 SSD شرکت اوریکو و تصویر دوم برای داریو SSD هیوندایی است.
در تست Anvils Storage Utility به خوبی تفاوت کارایی داریو SSD استاندارد را با NVME مشاهده می کنید. همچنین در این تست، باکس و درایو اوریکو به خوبی ظاهر شدند. به زمان پاسخ دهی و دیگر جزییات بین دو درایو دقت کنید.
در برنامه AS SSD سرعت خواندن اطلاعات پیوسته در مقایسه با CrystalDiskMark بیشتر بود اما در بخش نوشتن اطلاعات تفاوت به نسبت زیادی دیده میشد. با این وجود کارایی کلی نشان می دهد باکس و درایو کارایی خوبی دارند.
ATTO Disk Benchmark که ما آخرین نسخه آن را از مورد استفاده قرار دادیم کارایی داریو را از 512 بیت تا 64 مگابایت مورد بررسی قرار میدهد و نتیجه را به صورت چارت قرمز (سرعت نوشتن) و خاکستری تیره (سرعت خواندن) نشان می دهد. البته برای SSD این میزان از 4K در نظر گرفته شده بود.
ما برای تست HD Tune نسخه 2.55 را هم مورد استفاده قرار دادیم البته می دانیم این برنامه کارایی دقیق درایو را نشان نمی دهد چون قدیمی است و برای درایوهای SSD جدید بهینه نشده است اما با این وجود گفتیم بودنش خالی از لطف نیست.
با در نظر نتایج خواهید دید که باکس و درایو SSD جدید اوریکو کارایی خوبی را ارائه می کنند و می توان به خوبی برای انتقال سریع اطلاعات به این دو محصول اطمینان کرد. طراحی مناسب باکس و کارایی خوب آن در کنار کارایی منطقی داریو یک مجموعه مناسب و کاربردی را برای شما فراهم می کند.
اشاره: برای تست درایو از نوت بوک HP Spectre X360 با پردازنده Core i7 8550 و 16 گیگابایت حافظه استفاده کردیم.
8.4امتیاز8.9راندمان8امکانات8.6طراحی8ارزش
دیدگاهتان را بنویسید