برند پلکستور Plextor در ایران یکی از خوشنامترین برند های قدیمی سخت افزاری است. در خاطرات دوران نوجوانی متولدین دهه شصت رد پای CD Rom ،CD Writer و بعد ها DVD Writer های با کیفیت پلکستور را می توان یافت. آن زمانها داشتن یک درایو رایتر نوری یکی از نشانه های سیستم High End به شمار می رفت و هر کسی توانایی خرید رایتر را نداشت. در آن زمانها پلکستور از جمله بهترین تولید کنندگان درایو نوری بود. اما پلکستور تاریخچه دور و درازی دارد. در سال 1985 برند پلکستور به عنوان یکی از زیر مجموعه های شرکت سهامی Shinano Kenshi Corp در ژاپن به دنیا آمد. ابتدا محصولات آن تحت نام Texel در ژاپن عرضه می شد تا اینکه در سال 1989 اولین CD ROM تولید آن شرکت تحت برند Plextor وارد بازار شد. موفقیت درایوهای نوری پلکستور مرهون قدرت و دقت فوق العاده موتور های الکتریکی تولید شرکت مادر Shinano Kenshi بود. محبوبیت این برند با محصولات بسیار با کیفیت آن در ژاپن به سرعت گسترش یافت و با توسعه بخش تولید و پیشرفت فن آوری کم کم درایو های نوری آن، به بازار های جهانی راه یافت. دهه 90 میلادی دوران پر فروغ پلکستور و فروش بسیار خوب محصولات آن در جهان به شمار می رود. موفقیت پلکستور در فروش خوب درایوهای نوری، با توسعه ی DVD و Blue Ray در اوایل دهه قرن 21 نیز ادامه یافت تا کم کم، محدودیت فن آوری در توسعه دیسک های نوری، همزمان با پیشرفت دیسک ها و حافظه های فلش، باعث از بین رفتن رونق درایو های نوری شد.
در سال 2010، شرکت ژاپنی Plextor Inc برند پلکستور را به شرکت تایوانی سهامی مشترک Lite-On و Philips فروخت و از آن به بعد پلکستور ارائه محصولات خود را به عنوان یک برند تایوانی زیر مجموعه شرکت Lite-On Technology ادامه داد. در همان سال Lite-on در یک همکاری نزدیک با دو شرکت بزرگ Marvell و Toshiba، اولین درایو SSD پلکستور را وارد بازار کرد و بدین سبب این برند به یکی از اولین عرضه کنندگان SSD در دنیا قرار گرفت. درایوهای SSD این شرکت در سالهای 2011 و 2012 مورد اقبال عمومی قرار گرفت و از آن به بعد پلکستور به یکی از جدی ترین برند های پیشتاز عرضه درایوهای SSD در بازار شناخته شد. هرچند در سالهای 2014 و 2015 پلکستور نتوانست موفقیت های خود را در بازار SSD تکرار کند، ولیکن با توسعه خطوط PCI-E در پلتفرم های جدید کامپیوتر و به لطف سرعت عمل خوب این شرکت، پلکستور توانست با ارائه خانواده درایورهای SSD سری M8Pe به عنوان یکی از اولین شرکت های پیشتاز عرضه درایوهای SSD PCI-E با پروتکل نو ظهور NVMe در سال 2016 قرار گیرد. این اس اس دی ها اولین درایو های M.2 مجهز به سینک خنک کننده در جهان بودند. خانواده M8Pe اس اس دی های High End پلکستور در دو Form-Factor به شکل اس اس دی های Add-in Card و M.2 2280 عرضه می شوند. درگاه M.2 یکی از سازگارترین پورت های کامپیوتر به شمار می رود. این درگاه بسته به نوع پیکربندی سیستم می تواند به USB 3.0، پورت SATA و خطوط PCI-E متصل شود. از زمان ورود چیپ ست های Z97 و X99 به بعد اینتل، این درگاه در پیکربندی مادربرد مستقیما به خطوط اصلی PCI-E متصل می شود و در سیستم های امروزی از حداکثر پهنای باند PCI-E Gen.3 X4 استفاده می کند.
طبق مشخصات فنی، هر خط (Lane) در PCIE Gen.3 می تواند حداکثر تا 985MB/s اطلاعات را جابه جا کند. بنابراین با اختصاص چهار خط از PCIE Gen.3 می توان به پهنای باند اسمی 3940MB/s رسید (این عدد را برای تبلیغ راحت تر به 4000MB/s رند می کنند). دستیابی به این میزان از پهنای باند هرگز امکان پذیر نیست، زیرا در دنیای واقعی به دلیل وجود تاخیر و مقاومت در قطعات، بخشی از پهنای باند تلف می شود، در نتیجه، در عمل حداکثر با 3600MB/s هر چهار خط PCIE Gen.3 اشباع می شود. بنابراین میزان واقعی سرعت یک اس اس دی با پهنای باند PCIE Gen.3 X4 می تواند حداکثر تا سقف 3600MB/s باشد.
با این مقدمه، به سراغ مشخصات درایو Plextor PX-256M8PeG می رویم. این SSD با ضمانت 5 ساله در سطح جهان و به قیمت حدودی 585.000 تومان در بازار ایران به فروش می رسد. در بررسی امروز، در کنار تست این درایو پلکستور به صورت تک، دو عدد از آنها را به صورت RAID 0 راه اندازی خواهیم کرد و نتایج آن را با شما دوستان به اشتراک خواهیم گذاشت. با ما همراه باشید.
معرفی و مشخصات فنی
جعبه Plextor PX-256M8PeG مزین به تم کلاسیک قرمز و مشکی گیمینگ است. مشخصه های آن، شامل 5 سال گارانتی، پشتیبانی از NVMe، فن آوری های True Protect و True Speed، حجم درایو روی آن نوشته شده است.
در پشت جعبه، یک جدول به مشخصات سرعت درایو های این خانواده اشاره کرده است. یک نکته جالب اینکه در یک هشدار پلکستور نوشته است به دلیل استفاده از سینک خنک کننده ممکن است این درایو نتواند در لپ تاپ نصب شود. بدین سبب پلکستور همین مدل را بدون سینک نیز عرضه کرده است و جای نگرانی نیست.
درون جعبه درایو M.2 و یک عدد پیچ مخصوص نصب روی مادربرد وجود دارد که خوب، بیش از این میزان هم انتظاری نیست.
و این هم اس اس دی Plextor PX-256M8PeG که سینک خنک کننده بسیار زیبای آن می تواند هر مادربرد با تم قرمز و مشکی را مزین کند. واقعا باید بابت این طراحی زیبا به پلکستور تبریک گفت. لازم به ذکر است این درایو یک سال پیش در سال 2016 وارد بازار های جهانی شد و هم چنان از پر فروش ترین درایو های NVMe دنیا به شمار می رود. پلکستور اولین شرکتی بود که درایو M.2 را به یک سینک خنک کننده مجهز کرد.
در پشت درایو، برچسب مشخصات، به نسخه ی میان افزار 1.06، تاریخ تولید، و دیگر مشخصه ها و سریال قطعه اشاره می کند.
اس اس دی Plextor PX-256M8PeG مجهز به کنترلر Marvell 88SS1093 BTB2 است. این کنترلر دارای یک پردازنده ی سه هسته ای فرکانس بالا برای پردازش است. درایوی که برای تست در اختیار ما قرار داده شده، مدل 256 گیگابایتی M8PeG است که سرعت خواندن و نوشتن متوالی آن به ترتیب 2000MB/s و 900MB/s است. سرعت خواندن و نوشتن تصادفی آن نیز به ترتیب 210K IOPS و 230K IOPS است. برای درک این سرعت ها، لازم به توضیح است که سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی یا Sequential بیشترکاربری های حرفه ای شامل رندرینگ، کامپایل فایل ها، تبدیل های ویدیویی و جابه جایی فایلها را شامل می شود. اما در استفاده روزمره درصد بسیار کمی از خواندن و نوشتن های متوالی اتفاق می افتد. سرعت خواندن و نوشتن های اتفاقی یا Random که اغلب آن را با آی-آپس IOPS نشان می دهند مهمترین فاکتور سرعت SSD برای گیمرها و کاربران عادی کامپیوتر به شمار می رود. این مولفه به تعداد عملیات نقل و انتقال اطلاعات ظرف یک ثانیه گفته می شود و بیشترین درصد عملیاتی که کاربران عادی روی سیستم انجام می دهند نیز شامل همین خواندن و نوشتن های اتفاقی می شود. هرچه یک SSD میزان IOPS بالاتری داشته باشد در تجربه ی دنیای واقعی کاربر سرعت بیشتری را تجربه می کند. شرکت پلکستور از 2 عدد حافظه 15 نانومتری 2D MLC NAND FLASH ساخت توشیبا، هر کدام به حجم 128 گیگابایت با پارت نامبر TH58TFT0JFLBAEF در این درایو بهره برده است. حافظه های MLC به نسبت TLC کیفیت، دوام و سرعت بیشتری دارند. یک حافظه DRAM به حجم 512 مگابایت به جهت حافظه کش نیز روی آن وجود دارد.
معرفی سیستم تست
پردازنده Intel Core i7 8700K
از ویژگی های این پردازنده می توان به معماری ساخت 14 نانومتری، 6 هسته و 12 رشته پردازشی، حدکثر فرکانس کاری 4.7 گیگاهرتز، حداکثر توان مصرفی 95 وات و مقدار 12 مگابایت نهان Level3 اشاره کرد. این پردازنده توسط دفتر محترم ام اس آی برای تست این مادربرد در اختیار سیستم تست قرار داده شده است.
مادربرد Asus Z370 Maximus X Hero
مادربرد ROG ایسوس با کیفیت ساخت بالا و امکانات حرفه ای برای یک سیستم قدرتمند و زیبا طراحی شده است. نورپردازی زیبای Aura Sync، قابلیت اورکلاک بالا و پشتیبانی از رمهای فرکانس بالای 4000 مگاهرتز از دیگر امکانات این مادربرد حرفه ای به شمار می رود.
کارت گرافیک MSI GTX 1060 ARMOR 6G OC
این کارت گرافیک با فرکانس کاری 1759 مگاهرتز، 6 گیگابایت حافظه از نوعGDDR5، حداکثر فرکانس حافظه تا 8008 مگاهرتز، رابط حافظه 192 بیتی، توان مصرفی 120 وات، یک ورودی برق 8 پین و سیستم خنک کننده کارآمد گزینه مناسبی برای گیمرها است. کارت گرافیک GTX 1060 گزینه خوبی برای کاربرانی است که می خواهند در دقت 1080 پیکسل بازی ها را به خوبی اجرا کنند. این کارت می تواند در این دقت و حتی در حداکثر تنظیمات هر بازی، به خوبی جوابگوی نیاز شما باشد. این کارت گرافیک توسط شرکت MSI در اختیار ما قرار داده شده است.
حافظه G.Skill Trident Z
این سری از حافظه های جی اسکیل برای دست یابی به فرکانس بالا بهینه شده است. کیت مورد استفاده 2 ماژول 8 گیگابایتی DDR4 است که با فعال کردن XMP از حداکثر فرکانس کاری 3600 مگاهرتز با زمان تاخیر CL16 بهره می برد. این ماژول ها از جی اسکیل تایوان به دست وب سایت سخت افزار مگ رسیده است.
منبع تغذیه GREEN GP850B-OCPT
نسل جدید پاور های پلاتینیومی خانواده Overclocking Evo شرکت گرین است. این پاور از یک ریل پرقدرت 12 ولت 70 آمپری بهره می برد، که به لطف مبدل DC-DC برای ایجاد ولتاژ شاخههای +5V و +3.3V در بخش ثانویه، باعث تثبیت هر چه بیشتر ولتاژ شاخههای خروجی در این پاور می شود. امکان تحقق عملی Zero Voltage Switching در بخش ورودی این پاور به کمک توپولوژی Half-Bridge در کنار مبدل LLC Resonant ایجاد شده است تا حاملهای EMI ،RF و تلفات سوئیچینگ در ورودی کاهش یافته و بازدهی مصرف انرژی افزایش یابد. حالت Fan-Less بودن و استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز بسیار کم از دیگر امکانات آن به شمار می رود. این پاور توسط شرکت گرین برای سیستم تست در اختیار ما قرار داده شده است.
منبع ذخیره سازی ADATA SX8000
مدل مورد استفاده با ظرفیت 128 گیگابایت. اس اس دی مورد نظر با سرعت بسیار بالا و تکنولوژی هایی مانند 3D NAND Flash، سرعت انتقال فوق بالا از طریق رابط PCIe Gen3x4، پروتکل NVME نسخه ۱٫۲، فناوری SLC Caching و DRAM Cache Buffer، موتور تصحیح خطای پیشرفته LDPC ECC و ۵ سال گارانتی تعویض از مزیت های این حافظه پر سرعت است. این حافظه سالید دارای سرعت نوشتن 2500 مگابایت در ثانیه و سرعت خواندن 1100 مگابایت در ثانیه است. اس اس دی مورد نظر از شرکت آونگ برای سیستم تست دفتر سخت افزار مگ تهیه شده است.
خنک کنند Green Glacier 360-EVO
واتر کولر شرکت پردیس صنعت سیاره سبز (گرین) است که در حال حاضر از پر فروش ترین واتر کولر های بازار ایران است. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 360 میلیمتری آلومینیومی، استفاده از سه فن 12 میلیمتری کم صدا مجهز به دیودهای قرمز با طول عمر 100 هزار ساعت، واتر پمپ بلبرینگ سرامیکی قدرتمند بی صدا با طول عمر 80 هزار ساعت، واتر بلاک کاملا مسی مجهز به نمایشگر نشان دهند دمای کولانت و دور پمپ اشاره کرد. این رادیاتور برای تست توسط دفتر گرین در اختیار ما قرار داده شده است که تشکر ویژه داریم.
بررسی کارایی
در این بررسی، ضمن تست این قطعه به صورت Single، از دو عدد به شکل RAID 0 استفاده خواهیم کرد. با توجه به قیمت بالای درایو های 512 گیگابایتی M.2 NVMe، گاهی، خرید دو عدد از این درایو ها با حجم 256 گیگابایت و استفاده از آنها در صف بندی RAID 0 خیلی به صرفه تر و سریعتر از استفاده از یک درایو تک 512 گیگابایتی است. از زمان ورود مادربرد های سری Z200 چیپ ست های اینتل، اغلب مادربرد ها به دو درگاه M.2 PCIe x4 مجهز هستند و می توانند دو درایو M.2 NVMe را به صورت صف بندی RAID 0 راه اندازی کنند. این امکان قدرت بسیار بالایی را در اختیار کاربران قرار می دهد. بخصوص دوستانی که از سیستم هایشان برای عملیات های تبدیل ویدیویی و یا جابه جایی فایل های حجیم استفاده می کنند، می توانند از این امکان به خوبی استفاده کنند.صف بندی RAID 0 حجم دو درایو را با هم جمع زده و یک درایو مجتمع را بوجود می آورد که البته لزوما سرعت دو درایو SSD را دو برابر نمی کند اما افزایش راندمان و کارایی آنها را بیش از 50 درصد افزایش می دهد. از این نظر این کار می تواند کاملا به صرفه و منطقی تر از خریداری یک درایو تک 512 گیگابایتی باشد. در تست های پیش رو، می توانید افزایش قدرت و کارایی این درایو را به صورت تک درایو و به صورت جفت در صف بندی RAID 0 مشاهده بفرمایید.
در نرم افزار Anvil، که یکی از بهترین ابزار ها برای سنجش سرعت و توانایی SSD است، همانطور که مشاهده می کنید، امتیازات و سرعت ثبت شده برای تک درایو، تقریبا با سرعت اسمی آن برابری می کند. سرعت خواندن حتی بیش از توانایی درایو است. در سمت راست، تصویر تست همین درایو به صورت RAID 0 قابل مشاهده است. همانطور که انتظار می رفت، قدرت و سرعت به صورت تصاعدی افزایش داشته است.
نرم افزار محبوب Crystal Disk Mark از جمله بهترین و استاندارد ترین تست ها برای سنجش سرعت درایو SSD است. نتایج بدست آمده از سرعت درایو از حد سرعت اسمی آن نیز فراتر می رود. در این تست نتایج تک درایو پلکستور عالی است و در تست RAID 0 نیز، سرعت سیستم افزایش شدید داشته است به طوری سرعت خواندن متوالی بیش از 32 مگابایت بر ثانیه اندازه گیری شده است.
نرم افزار آلمانی AS SSD یکی از ابزار های کارآمد برای سنجش سرعت اس اس دی به شمار می رود. امتیازات ثبت شده آن بهتر از نرم افزار Anvil است. در تست تک درایو، سرعت خواندن و نوشتار تقریبا مطابق سرعت اسمی است پلکستور است. اما در تست RAID 0 با توجه به نتایج بدست آمده با نرم افزار قبلی، انتظاراتمان در زمینه ی سرعت خواندن متوالی بیش از این بود.
نرم افزار AJA Video System Test سرعت خواندن و نوشتن متوالی را ثبت می کند. این نرم افزار توسط یک شرکت تست سیستم ها برای کاربری تبدیل ویدیویی ساخته شده است. در این تست، سرعت خواندن و نوشتار به صورت تک درایو کمی کمتر از سرعت اسمی است اما سرعت خواندن و نوشتن به صورت RAID 0 بسیار عالی نشان می دهد و کاملا مطابق با انتظار ما از سرعت این درایو در RAID 0 است.
نرم افزار معروف و محبوب ATTO Disk Benchmark توانست تست فایل سایز 1MB را با حداکثر سرعت خواندن و نوشتن متوالی به ترتیب 2400 و 761 مگابایت در ثانیه ثبت کند، که این ارقام برای خواندن بالاتر از حد توان اسمی درایو و برای نوشتار کمتر است. البته در تست فایل های بزرگتر این سرعت به دلیل افزایش دمای درایو کمی افت می کند. اما تست RAID 0 بسیار عالی و یک دست ثبت شد. واقعا این تست امیدوار کننده و تشویق کننده است. کمتر درایوی می تواند به صورت Single با این قدرت رقابت کند. تست RAID 0 در نرم افزار بنچ مارک سخت گیر ATTO از حد انتظار ما نیز فرارتر رفت.
نتیجه گیری
درایو ذخیره سازی Plextor PX-256M8PeG تقریبا یک سالی است که در ایران و بازار های جهانی به فروش می رسد. در این مدت یک سال، پیشرفت درایو های دیگر شرکت های رقیب چشمگیر بوده است. اما همچنان این درایو های پلکستور از جمله پر فروش ترین های بازار است. کیفیت قطعه، استفاده از سینک زیبا، قدرت مناسب، و دوام آن، همه باعث شده است که بعد از یک سال همچنان اقبال بازار به این اس اس دی ها ادامه داشته باشد. این محصول موفق از پلکستور به صورت RAID 0 کاملا پایدار و قدرتمند عمل می کند. خوشبختانه به لطف فن آوری های مادربرد های جدید، راه اندازی RAID 0 برای اس اس دی های M.2 بسیار راحت است و اگر بتوانید از پس خرید دو درایو برآیید، حتما توصیه می کنیم از آنها به صورت RAID 0 استفاده کنید.
8.8امتیاز9راندمان9کیفیت قطعات9.2کنترلر8ارزش
سلام دوست عزیز،
ضمن تشکر از کامنت خوب شما، بله دمای درایو های M.2 بسیار بالاست، و گذاشتن سینک خنک کننده از طرف پلکستور کمی این دمای زیاد رو کاهش میده، ولی تا حدی شاید پنج یا شش درجه اما بخش بزرگی از کاهش دما وابسته به میزان گردش هوای داخل کیس شما هست، و عملا یک اس اس دی M.2 نیاز به ACTIVE COOLING داره بدین مفهوم که نیاز به یک فن اختصاصی است و یا گذاشت یک فن برای ایجاد گردش هوا در نزدیکی اس اس دی.
اما توجه داشته باشید، در حالت استفاده معمول از اس اس دی، به هیچ وجه دماش بالای 60 نمیره، اون دماهای بالا در شرایطی که دائم درایو زیر فشار باشه حاصل میشه که خوب استفاده روزمره، گیمینگ و یا حتی رندرینگ چنین فشار غیر معمولی رو به اس اس دی نمیاره.
بنابراین، نیازی به نگرانی از دمای بالای اس اس دی M.2 نیست، این درایو ها برای این شرایط سخت هم ساخته شده اند و آسیبی نمی بینند.
ممنون و تشکر بابت زحمتی که کشیدین فقط یه کاستی خیلی بزرگ در بررسی شماست دمای کاری زیر فشار این درایو پلکستور اصلا بررسی و اشاره نشده با توجه به اینکه هم پلکستور و هم شما خیلی روی داشتن هیتسینک مانور دادین باعث تعجب من شد و خاهش میکنم این بررسی رو اپدیت کنید با این بخش!
نکته بعدی پیشنهاد یک مقاله کامل و بررسی دمای حالت بیکاری و زیر فشار سنگین هست و انتشار نتایج انها و مقایسه برندهایی که در دسترس دارید و الان تو بازاره خیلی مهم و مرجع و پر بازدید خواهد بود چون استفاده از اینها داره همه گیر میشه و اغلب برای نصب ویندوز مقرون به صرفه هستند مشکل بزرگ اینها کاهش عمر و کاهش کارایی با افزایش حرارت هست که توی بررسی های خارجی دیدم توی تست مثلا کپی فایل با حجم دویست گیگابایت متاسفانه دما به 100 درجه سانتیگراد رسید مدل 950 سامسونگ و عملیات کپی با سرعت نصف ادامه پیدا کرد تا دما بالاتر از این نره بنظرم با توجه به اینکه جای مناسبی در مادربورد ندارند تا خنک کننده و هیتسینک بزرگ روی نها نصب نمود این فاجعه هست و مشکلات بزرگی بمرور ایجاد میکنه و به مادربورد هم اسیب میزنه و باعث ذوب قلع بورد میشوند چون فاصله کمی با بورد دارند و اغلب نزدیک کارت گرافیک هستند که این دمای زیاد کارت گرافیکی رو زیادتر هم میکنه و جایی خوندم تنها راهکار ممکن استفاده از تبدیل بخصوصی است که درایو اس اس دی ام دو را به خارج از مادربورد منتقل و هیتسینگ سفارشی بزرگ نصب بشه واقعا مصیبته دمای زیر فشار کاری اینها هم طراز پردازنده اصلی کامپیوتره و خنک کننده نازک فانتزی پلکستور بعیده بیش از پنج درجه کاهش بده بهر حال نیازمند بررسی های چنین هستیم
مادربرد Asus Z370 Hero دو عدد پورت M.2 داره. هر اس اس دی رو به یکیش وصل کردیم.
سلام و خسته نباشید
سوا اینکه چطور دو درایو را بطور همزمان به مادربرد متصل کردید برای حالت رید؟
منظور به کدام پورت ها؟
امکانش هست در تصویر نشون بدبد؟
ممنون
سلام مرسی از مطلبتون،مفیدبود
به نظرتون این محصول بهتره یا samsung 960evo m2
250 gig سامسونگ با این محصول تقریبا هم قیمت هستن
ممنون میشم راهنمایی کنید
خواهش میکنم منم موافقم قیمت ها در کل بالاست. اما متاسفانه ظاهرا همه چیز تو ایران هر روز فقط گرون میشه.
عالی بود آرمین جان.
فقط حیف قیمت این ذخیره سازها خییلی بالا رفته