موتورهای تنفس طبیعی با اینکه از دیر باز بروی خودروها قرار گرفته اند و عموماً برای ایجاد توان بالا از حجم موتور بالایی هم سود می برند، اما مصرف بنزین بیشتر را هم برای صاحب خودرو به همراه دارند. در این بین موتورهایی که به پر خوران یا توربوشارژ و سوپرشارژر مجهز هستند از این داستان پیروی نمی کنند. این موتورها توان بیشتر را از یک موتور کم حجم تر می توانند بیرون بکشند که در کنار مصرف سوخت مناسب، می توانند گزینه خوبی خصوصاً برای مدیریت بهتر مصرف سوخت در کشورهایی که به این نکته توجه ویژه ای دارند باشد. در ایران هم بعد سالیان سال تولید و منتاژ خودرو، اولین خودروی مجهز به توربروشارژر به بازار آمد و در این مدت هم با استقبال مناسبی روبرو شده است.
ایران خودرو مدت ها به دنبال پروژه مجهز کردن موتور ملی به توربو شارژ بود که در این بین تحریم ها و موجود کردن قطعات با کیفیت برای این موتور به کاری سخت تبدیل شده بود اما بالاخره این پروژه استارت خورد و اولین نمونه ها از این خودرو به سمت خیابانها روانه شدند. سمند سورن توربو اولین اقدام ایران خودرو در این زمینه بود و بعد از آن هم چشم دنا فیس لیفت به موتور توربو روشن می شود.
سمند
زمانی که پژو 405 به خیابان ها آمد با استقبال بسیار خوبی روبرو شد که آن را باید به چهره متفاوت در زمان خود و سطح امکانات تقریباً مناسب و موتوری با عملکرد خوب نسبت داد (البته در آن دوران خودروهای آمریکایی از سطح امکانات بالایی برخوردار بودند که در خودروهای امروزی که در کشور تولید می شوند هم نمی توان نصف آن موارد را مشاهده کرد). بعد از مدتی موتور 2000 سی سی این خودرو با نمونه 1800 تغییر پیدا کرد و کسانی که به نوعی به این خودرو عشق می ورزیدند کمی از آن فاصله گرفتند اما همچنان این خودرو از فروش بسیار بالایی برخوردار بود. ایران خودرو احساس کرد باید خودرویی لوکس تر از 405 را به بازار ارائه کند. اینجا بود که یکی از بهترین فیس لیفت های صنعت خودروی ایران چشم به جهان گشود. پژو پرشیا که به نام پارس تغییر نام پیدا کرد، در واقع همان 405 بود که چراغ جلو و عقب، سپر جلو و عقب و درب موتور و صندوق آن دستخوش تغییراتی شده بود. اما این فیس لیف تا حدی با قدرت انجام گرفت که همچنان بسیاری از مردم آن را خودرویی متفاوت از 405 می دانند. پروژه X7 یکی دیگر از پروژه هایی بود که ایران خودرو با صرف زمان بسیار و با استفاده از تجربیات شرکت های اروپایی آن را شروع کرد و سمند را در سال 1381 وارد بازار کشور کرد. این خودرو با موتور و شاسی 405 به بازار وارد شد که به نوعی باید گفت مهندسان بدنه این خودرو را تنها برای سوار شدن بروی پلت فورم 405 طراحی کردند. سمند به خیابان ها آمد ولی کمتر از 405 و پارس مورد توجه قرار گرفت. بسیاری می گفتند این خودرو سنگین است، ترمز خوبی ندارد، به سرعت از حالت اولیه در می آید و … . اما در عمل سمند به خاطر خطوط منحنی و طراحی بروزتر عملکرد بهتری را خصوصاً در جاده ها از خود نشان داد و صاحبان آن از عملکرد بیرون شهر آن به خوبی یاد می کردند. اما ایران خودرو راضی نبود و پروژه ی دیگری را با نام سورن استارت زد (هر چند در این بین خودروهای زیادی با نام سمند در نمایشگاه های خودرو در سراسر ایران به نمایش گذاشته می شدند). سورن طراحی بهتری از سمند داشت اما این تغییرات تنها در بخش چراغ ها و سپر های جلو و عقب صورت گرفته بود. طراحان سعی کردن طراحی داخل خودرو را هم بروز کنند تا سورن با مدل معمولی سمند متفاوت باشد. و اما دنا را باید یکی از مهم ترین پروژه ها برای صنعت خودروی داخلی عنوان کرد. این خودرو با نمایی بروزتر، طراحی داخلی مناسب و امکانات بیشتر پا به میدان گذاشت. هرچند که همچنان دنا یک سمند فیس لیفت است و خصوصاً در نسل اول آن همچنان می توان رگه های از طراحی سمند را مشاهده کرد. ایران خودرو برای اینکه دنا با سمند کاملا متمایز شود دنا فیس لیفت را در نظر گرفته است که البته هنوز در دسترس خریداران قرار نگرفته است. و اما نکته آخر در این بخش این است که تمام محصولات همچنان ذات 405 دارند اما در این بین سمند سورن توربو می تواند ذهنیت 405 بودن را تا حدودی کم رنگ تر کند.
طراحی خودرو
اگر در سر دارید که با تهیه یک دستگاه سمند سورن توربو در خیابان ها دیده شوید بهتر است این فکر را از سر بیرون کنید زیرا این خودرو هیچ تفاوت ظاهری با سورن ELX ندارد. گرافیک چراغ های جلو و عقب، جلوپنجره، سپرها، آینه های جانبی و در کل ساختار بیرونی خودرو کاملا یکسان است که از این رو آن را باید یک نکته منفی برای این خودرو دانست. تنها وجود نوشته توربو در کنار خودرو است که سورن توربو را از سورن متمایز می کند که آنرا هم اگر جدا سازید هیچ تفاوتی نمی ماند. اما بهتر بود سازنده موارد جزئی در بیرون خودرو را برای تمایز در چهره در نظر می گرفت یا قطعات تزئینی داخل خودرو که با رنگ نقره ای قرار گرفته اند (این قطعات را به هیچ عنوان جذاب نمی دانیم) را با نمونه طرح فیبرکربن تعویض می کرد. صحبت در مورد طراحی بدنه سورن توربو را بیشتر از این ادامه نمی دهیم زیرا همه بارها و بارها سورن را در خیابانها با همین ظاهر دیده ایم.
موتور
موتور استفاده شده در سورن توربو همان موتور 16 سوپاپ EF7 است که با حجم دقیق 1650 سی سی بروی سورن ELX و سمندهای دیگر این شرکت قرار گرفته است. اما با این تفاوت که این موتور برای نصب کیت توربو کاملا بهینه شده است و قطعات مصرفی آن با نمونه های مستحکم و کم استهلاک عوض شده است. به یاد دارم که بسیاری از دارندگان سمندهایی با موتور EF7 از خودروی خود راضی نبودند. البته این راضی نبودن به خاطر ضعف موتور خودرو نبود بلکه موتور EF7 موتوری بسیار بروزتر از موتورهای قبلی استفاده شده بروی این پلت فورم بود و نبود اطلاعات کافی از این موتور و سخت بودن تعمیر آن برای تعمیرکارانی که به موتورهای قدیمی عادت داشتند باعث این نارضایتی شده بود. اما در واقعیت آیا این موتور ایراد داشت؟ در جواب این سوال باید بگوییم به هیچ عنوان این موتور مشکلی ندارد و یکی از بهترین موتورهایی است که بروی خودروهای داخلی نصب شده است. این موتور از توان مناسب، گشتاور کافی، کشش خوب و مصرف سوخت کم بهره می برد که تمام این ها دلیلی است بر پیچیدگی مهندسی این موتور ( البته نه به اندازه موتورهای امروزی). موتور EF7 در حالت عادی توانایی آن را دارد تا 113 اسب بخار قدرت را در 6000 دور در دقیقه و 155 نیوتون متر گشتاور را در دور موتور 3500 تا 4500 دور در دقیقه به سطح جاده رساند. اما همین موتور در سورن توربو که به کیت توربو مجهز است می تواند 150 اسب بخار قدرت را در 5500 دور در دقیقه (کات آف توربو تا این دور موتور است) و گشتاور جذاب 215 نیوتون متر را در 2200 تا 4800 دور در دقیقه تولید کند. اگر دقت کنید می بینید که موتور مجهز به توربو می تواند اسب بخار بیشتر را در 500 دور در دقیقه کمتر به دست آورد و گشتاور را از دور 2200 دور در دقیقه در اختیار راننده قرار دهد که بسیار عالی است. البته این نکته را هم باید بگوییم که برای استهلاک کمتر و طول عمر قطعات، بوست توربو بروی 5.5 PSI تنظیم شده است (این میزان نقل قول است و آمار دقیق از آن نداریم) ولی اگر بوست توربو افزایش پیدا کند این موتور می تواند بیش از 170 اسب بخار قدرت را تولید کند.
گیربکس
زمانی که از یک موتور توربو در خودرویی استفاده می شود نمی توان جعبه دنده آن را نادیده گرفت. جعبه دنده سورن توربو با بازبینی هایی همراه بوده است تا این توان بالا را بتواند تحمل کند زمانی که پشت فرمان خودرو قرار می گیرید و خودرو را در دنده یک قرار می دهید به راحتی می توانید تفاوت این جعبه دنده را با جعبه دنده قبلی ملاحظه کنید. گیربکس 5 دنده این خودرو در دنده یک با ظریب بیشتری روبرو است تا 150 اسب بخار موتور را به راحتی به آسفالت برساند. ظریب گیربکس در دنده های 1 و 2 به راحتی می تواند بسیاری از خودروهای وارداتی را پشت سر گذارد اما زمانی که از 2 به 3 می روید و دنده های سبک تر مانند 4 و 5 را انتخاب می کنید می بینید که آنروی سکه خودش را به شما نشان می دهد. جعبه دنده تا دنده 2 بیشتر حالت تهاجمی به خود گرفته است و بعد از آن در دنده ها 3، 4 و 5 روی کم مصرف خودرو را به شما نشان می دهد. خصوصاً ظریب دنده 5 طوری در نظر گرفته شده است تا بیشترین بازده را در بحث مصرف سوخت به راننده هدیه دهد.
امکانات
سورن توربو در بخش تجهیزات رفاهی و ایمنی کاملا مشابه سورن ELX است. این خودرو در بخش ترمز دارای سیستم ضد قفل ABS و EBD است و خوشبختانه ترمز های عقب از نوع دیسکی هستند اما انتظار می رفت که سیستم ترمز در سورن توربو با بهینه سازی هایی همراه باشد تا بتواند این قدرت را به طور بهتری در هنگام ترمز کردن مدیریت کند. کیسه های هوا برای راننده و سرنشین در نظر گرفته شده است که این روزها کمترین میزان برای سیستم فعال ایمنی است اما قابل قبول است. کلید های کنترل سیستم صوتی بروی فرمان قرار گرفته اند تا دسترسی راننده به تغییرات در این بخش راحت تر صورت گیرد. سیستم تهویه از نوع اتومات است و سرنشینان عقب هم با درچه های قرار گرفته می توانند سرما و گرما را بهتر در اختیار داشته باشند. در بخش سیستم صوتی شاهد یک سیستم یکپاچه هستیم که دارای هندزفري موبايل و خروجي SUB Woofer ، بلندگوي جلو و عقب ، تيوتر و آنتن اكتيو است. آیینه ها در سورن توربو همچون برادر خود مجهز به گرمکن هستند و می توان به صورت برقی آنها را جمع کرد. صندلی ها در جلو از نوع برقی هستند و همچنان با همان ساختار قبلی ایفاء نقش می کنند. از دیگر امکانات این خودرو می توان به شیشه های سولار و ضد اشعه UV، ایموبلایزر، سنسور دنده عقب، عیب یاب هوشمند یا مالتی پلکس و رینگ آلومینیومی 15 اینچ اشاره کرد.
سلام به سورن توربو میگن بوگاتی ایران
سلام من 2ماهی هست که خریدم خداییش تو رنج ماشین ایرانی خیلی خوبه هم از نظر شتاب هم از نظر امکانات راضی کنندس به نظرم تو این رنج قیمت ماشین بهتری وجود نداره که راضیتون کنه
من رفتم نمایندگی که همین سورن توربو رو بخرم. اما متوجه یه مشکل بزرگ شدم و منصرف شدم….
پول نداشتم که….
باشه
سلام
نمیدونم پارس بخرم یا سورن توربو لطفا راهنمایی کنید ممنون
ماشین خیلی خوبیه.من باهاش پورشه رو گرفتم
در کمال تعجب طراحی داخلشم قشنگه. آفرین! :-bd
ماشین خوبیه تو این دو ماه که اذیت نشدیم البته ماشین ایرانی بعد از مدتی انگار دو سال ازش کار کشیدی
و بالاخره سمند توربو از راه رسید…
از وقتی خبر استارت پروژش منتشر شده بود تا حالا دو دولت اومدن و رفتن تا بالاخره این خودروی گرانبهای ملی تولید شد!
البته به شتاب و سرعت خود ماشین میاد که ساختش همینقدر زمان برده باشه:smiley3