اغراق نیست اگر بگوئیم مسئله ی عمر باطری در گوشی های مدرن، یکی از بغرنج ترین مشکلات این دستگاه ها به شمار میرود. برای یک گجت قابل حمل، عمر باطری یک مسئله ی حیاتیست و این دقیقا چیزیست که گوشی های هوشمند امروزی در آن مشکل جدی دارند. در واقع میتوان گفت سیر پیشرفت دوام باطری گوشی های هوشمند در مقایسه با پردازنده و رم و صفحه نمایش این دستگاه ها یک فاجعه به شمار میرود. در حالی که گوشی های قدیمی حتی به راحتی یک هفته کاربر را همراهی میکردند، بهترین گوشی های هوشمند امروزی در زمینه ی باطری حداکثر 2 روز میتوانند شارژ خود را حفظ کنند. البته با توجه به امکانات گوشی های جدید این مسئله غافلگیر کننده نیست اما این نشان میدهند که پیشرفت در فناوری باطری ها در طی این سال ها بسیار کم بوده است. حال در این مقاله نگاهی میاندازیم به فراز و نشیب باطری گوشی های هوشمند در طی چندین سال اخیر. همراه ما باشید.
گوشی های مدرن توانایی ثبت تصاویر با کیفیت بعضا در حد یک دوربین DSLR را دارا هستند. صفحه نمایش این دستگاه ها به نسبت قبل قابل قیاس نیستند و از کیفیت های بسیار بالایی برخودار هستند. در قسمت حافظه هم بسیار خوب پیشرفت کرده اند و شاهد گوشی هایی با حافظه ی 128 گیگابایتی هستیم و به زودی 256 گیگابایتی خواهیم بود. در زمینه سرعت پردازش هم گوشی های هوشمند امروزی به خصوص پرچمداران عملکرد چشمگیری دارند. اما با وجود تمامی این امکانات فوق العاده در آخر وقتی به عمر باطری میرسیم نا امیدی سنگینی را در چشمان کاربران مشاهده میکنیم.
پیشرفت فناوری باطری بسیار آهسته یا حتی میتوان گفت به نسبت دیگر اجزا منفی بوده است. هیچ گونه حرکت انقلابی در این زمینه در گوشی های امروزی شاهد نبودیم و در وصف بهترین گوشی ها از نظر باطری فقط میتوان گفت “بد نیست”. تولید کنندگان به این موضوع کاملا واقف هستند اما احتمالا فناوری ارتقای عمر باطری این دستگاه ها را ندارند و یا فناوری های موجود آنقدر گران هستند که از استفاده از آنها سر باز بزنند. اما با این حال کارهایی هم برای بهبود این مشکل صورت گرفته است. گوشی های ماژولار که کاربر میتواند از باطری زاپاس در آنها اضافه کند یا با یک ماژول مجزا کمی به ظرفیت باطری گوشی خود اضافه کند. پاور بانک ها هم میتوانند گزینه ی خوبی برای کاهش عمق این مشکل باشند. ویژگی های نرم افزاری خوبی هم به گوشی ها اضافه شده است که باعث میشوند اجزای سخت افزاری در برخی مواقع قدرت خود را بسیار کاهش دهند تا در مصرف انرژی صرفه جویی شود. اما با تمام اقدامات صورت گرفته، باز هم نمیتوان گفت این مشکل قابل چشم پوشی است.
تاریخچه ی اطلاعات عمر باطری گوشی های هوشمند
در بسیاری از سایت های فناوری که تمرکز خاصی بر روی بخش گوشی های هوشمند دارند، برای آزمایش عمر باطری هر مدل از گوشی های هوشمند، از یک اسکریپت سفارشی یا برنامه ریزی شده استفاده میکنند. این اسکریپت ها طوری برنامه نویسی شده اند که تنظیمات گوشی را مانند روشنایی صفحه نمایش به یک شکل تنظیم میکkند و به طور خودکار یک استفاده ی میانگین و روزمره را برای گوشی به ارمغان میآورد. مانند استفاده ای که یک کاربر معمولی که در طی روز کارهای مختلفی را با گوشی خود انجام میدهد. مشخصا به طور قطعی این تست ها کامل و بی نقص نیستند اما بسیاری از آنها قابل استناد هستند و میتوان به طور تقریبی روی آنها حساب کرد.
در نموداری که مشاهده میکنید، مهم ترین سری پرچمداران کمپانی های مطرح آورده شده است که طبق هر سال کارایی باطری آنها بر طبق دقیقه مشخص شده است. لازم به ذکر است در این نمودار دو گوشی اپل آیفون 6اس و آیفون 6اس پلاس در نظر گرفته نشده اند.
همان طور که میبینید، به طور کلی دو کمپانی سامسونگ و سونی بهترین عملکرد را در زمینه عمر باطری داشته اند. البته سری نوت سامسونگ عملکرد خوبی داشته است و سری اس پیشرفت قابل ملاحظه ای را تجربه نکرده است. نکته ی قابل توجه این است که برخی نسل ها با اینکه مدت زمان بین دو نسل 6 ماه بیشتر نبوده است اما پیشرفت یا پسرفت در عمر باطری چشمگیر بوده است. همان گونه که مشاهده میکنید، شروع در نیم سال اول 2013 کاملا فاجعه بار بوده است در حالی که پیشرفت تا انتهای سال 2014 کاملا محسوس است که برای سونی، Xperia Z3 یک پیشرفت عالی را ثبت کرد در حالی که پس از آن Xperia Z3+ و Xperia Z5 کمی افت را برای کمپانی رقم زدند و مجددا Xperia X کمی در این قسمت سونی را احیا کرده است. اما جدا از مدل ها، سونی در این قسمت در طول 2.5 سال اخیر، بهتر از رقیب کره ای خود، سامسونگ عمل کرده است.
اما بدترین اتفاقات در سال های اخیر، در زمینه ی عمر باطری برای دیگر کمپانی کره ای، ال جی افتاده است. در حالی که LG G2 یک موفقیت کلی را برای این کمپانی رقم زد که یکی از فاکتور های موفقیت این پرچمدار، عمر باطری بسیار خوب آن بود، این روند خوب در گوشی های ال جی تکرار نشد. پس از جی 2، جی 3 از عمر باطری کاملا ضعیفی برخودار بود و جی 4 نیز با اینکه پیشرفت هایی داشت اما باز هم چندان راضی کننده به نظر نمیرسید. سپس جی 5، جدیدترین پرچمدار ال جی نیز از عمر باطری کاملا متوسطی برخودار است. سری Moto X گوشی های موتورولا و گلکسی اس سامسونگ هم به سیر متعادل خود ادامه داده اند و فراز و نشیب چندان چشمگیری نداشته اند. در حالی که پیشرفت اپل نیز کاملا قابل مشاهده است هر چند موفقیت باطری آیفون 6اس در این نمودار گنجانده نشده است.
به طور کلی میتوان پیشرفت در طی سال های اخیر در عمر باطری گوشی های هوشمند مشاهده کرد اما این پیشرفت آنقدر زیاد نبوده است که بتوان چندان به آن امیدوار بود. همان طور که در جدول بالا مشاهده میکنید، چشمگیر ترین پیشرفت به طور میانگین در سازندگان، در نیمه ی ابتدایی سال 2014 رخ داده است. پس از آن هم رشد نسبی عمر باطری های هوشمند را از نیمه ی اول سال 2015 میبینیم که بیشتر به لطف گلکسی نوت 5 سامسونگ و آیفون 6اس اپل اتفاق افتاده است.
اما به قسمتی میرسیم که سازندگان سعی زیادی در این بخش کرده اند تا کمی از عمق مسئله ی عمر کم باطری گوشی های هوشمند کم کنند. کاهش مدت زمان شارژ مجدد در سال های اخیر قابل ملاحضه بوده است. این را وقتی متوجه میشویم که مدت زمان شارژ گوشی های پرچمدار اوایل 2014 را با پرچمداران فعلی مقایسه میکنیم. به طور متوسط هر پرچمدار سال 2014 نیاز به 165 دقیقه زمان دارد تا شارژ خود را از صفر به صد درصد برساند. در حالی پرچمداران سال 2016 به متوسط زمان 100 دقیقه برای کامل شدن شارژ باطری خود نیاز دارند که رشد بسیار خوبی به شمار میرود. این مهم ترین و کارآمد ترین تلاش سازندگان برای پاسخ به انتقاد کاربران از عمر باطری گوشی های خود بود. زمانی که کاربر بتواند در مدت 15 دقیقه حدود 50 در صد از ظریفت باطری گوشی خود را شارژ کند، نگرانی در مورد عمر باطری به مراتب کمتر میشود. هر چند این راه حل نیز کامل نیست اما تا حد زیادی نگرانی کاربران را کاهش میدهد. این مسئله به لطف فناوری های شارژ فوق سریع اتفاق افتاده است که در هر نسل این فناوری ها پیشرفت بسیار خوبی داشته اند. به خصوص فناوری VOOC کمپانی اوپو که از شاخص ترین فناوری های شارژ سریع به شمار میرود.
این همان قسمتی است که اپل از غافله عقب مانده است و سازندگان آیفون های اپل باید به فکر استفاده از فناوری های شارژ سریع باشند. طبق نمودار زمان شارژ آیفون ها پیشرفت خاصی نداشته است و رقبا در این قسمت بسیار بهتر عمل کرده اند. جی 5 ال جی دو برابر سریع تر از آیفون 6اس شارژ میشود. اما سرعت شارژ گوشی های سونی در گذشته آنقدر کم بوده است که با وجود پیشرفت بسیار زیاد، باز هم در حال حاضر در حد پرچمداران اپل قرار گرفته اند.
چگونه عمر باطری بیشتری را با گوشی هوشمند خود تجربه کنیم؟
سیستم عامل و نرم افزار، ظرفیت باطری، پردازنده و نوع صفحه نمایش همگی رابطه ی مستقیمی با مصرف باطری گوشی شما دارند. به طور مثال برخی پردازنده ها مانند اسنپدراگون 810 مشکلات بسیار زیادی را برای کاربران ایجاد کردند. با اینکه در نسل های بعد کوالکام تا حد زیادی مشکل این چیپست را حل کرد اما سونی متحمل ضرر هنگفتی از این چیپست شد. اما در عوض پردازنده های فعلی کوالکام، چه اسنپدراگون 820 که از قدرتمندرین چیپست های امسال به شمار میرود و چه اسنپدراگون 650 که یک میان رده ی قدرتمند محسوب میشود، رابطه ی دوستانه ای با باطری گوشی های هوشمند دارند. گوگل نیز در اندروید مارشملو تمام سعی خود را کرده است تا این نسخه از سیستم عامل خود را بسیار بهینه کند. همچنین سازگاری بسیار خوب iOS 9 در آیفون 6اس باعث شد تا پرچمدار اپل نیز از عمر باطری بسیار خوبی بهره مند شود. بنابراین در انتخاب یک گوشی هوشمند به فاکتورهای گفته شده توجه زیادی کنید تا به بهترین عمر باطری ممکن دست پیدا کنید.
در نهایت همان طور که گفته شد، با اینکه سازندگان در پیشرفت دیگر قسمت های گوشی های امروزی سنگ تمام گذاشته اند، اما پیشرفت در قسمت باطری این دستگاه ها کاملا نامید کننده بوده است. با اینکه خبرهایی در مورد کشف فناوری های جدیدی که بخش باطری را دگرگون میکنند به گوش میرسد اما فعلا هیچ تاثیری را بر روی دنیای موبایل شاهد نبوده ایم. باید صبر کرد و دید که آیا سرانجام سازندگان نگاه ویژه تری را به فاکتور باطری گوشی های موبایل خواهند انداخت یا خیر. نظر خود را در این خصوص با ما به اشتراک بگذارید.
من اکسپرا z5 دارم .اصلا از باتریش راضی نیستم.حتی بعد از آپدیت به اندروید 6 باتریش سریعتر خالی میشه نصبت به قبل.
من گوشی نمیخرم تا بالاخره یه نسلی بیاد که بتون 1 هفته شارژ نگه داره البته که نوکیا با 1100 این کارو انجام داده
باید کاری کنن که باتری حداقل 2 هفته دووم بیاره، شرکتا فقط به فکر اینن که پردازنده قوی تر و رم بیشتر قرار بدن/-) به هیچ استفاده ای هم نمیاد
بنظرم لیتیوم دیگه بیشتر از اینها ظرفیت نداره باید یک ماده جدیدی رو جایگزین کنن مثلا یک مدت رو ایریدیوم کار کنن.