شرکت تایوانی گیگابایت تکنولوژی یکی از بزرگترین شرکت های تولید کننده تجهیزات اصلی و جانبی کامپیوتر است که در سال 1986 تاسیس شد. محصولات این شرکت به کیفیت ساخت بالا و استقامت Ultra Durable در شرایط سخت مشهور هستند. گیگابایت اولین شرکت مادربردسازی بود که امکان شارژ سریع گوشی های موبایل آیفون و آی پد را به مادربرد ها افزود. گیگابایت اولین شرکت مادربرد سازی بود که تراشه های 60 آمپری را بر روی برد های خود به کار برد، و همچنین اولین برندی که یک مادربرد اختصاصی برای اورکلاکر ها ساخت. امروزه این شرکت با تولید محصولاتی همچون مادربرد مبتنی بر پردازنده های اینتل و AMD، کارت گرافیک مبتنی بر تراشه های NVIDIA و AMD RADEON، لپ تاپ، تبلت، تجهیزات صنعتی و سروری کامپیوتر، کامپیوتر های کوچک یا MINI PC، کیس، پاور، کیبورد، موس و هدست توانسته است سهم بزرگی از بازارهای سراسر جهان را از آن خود کند. این شرکت علاوه بر اینکه خود تولید کننده مستقیم بسیاری از قطعات گیمینگ است، به عنوان OEM قطعات اصلی برخی محصولات برند های معروف مانند لپتاپ ها و کامپیوتر های Alienware ایفای نقش می کند.
از معروفترین محصولات این شرکت می توان به خانواده Aorus اشاره کرد. برند Aorus که زیر مجموعه گیگابایت به شمار می رود، یک شرکت ثبت شده در سنگاپور است که از طریق آن، گیگابایت محصولات High End و گیمینگ خود را تحت نام خانواده Aorus وارد بازار می کند. در ایران، گیگابایت یکی از موفق ترین و خوشنامترین برندهای مادربرد است که طرفداران فراوان دارد. بسیاری از کاربران حرفه ای کامپیوتر در ایران، الفبای کامپیوتر را با قطعات گیگابایت آموختند. توانایی سخت افزاری عده زیادی از پاور یوزرها، مدیون قطعات خوش ساخت، مقاوم و در عین حال انعطاف پذیر گیگابایت بوده و هست و این ویژگی های گیگابایت، عاشقان و طرفداران بسیاری را به خود جذب کرده است. اما موفقیت شرکتی به بزرگی گیگابایت در بازار ایران، بدون پشتیبانی فنی مناسب و خدمات گارانتی خوب میسر نمی شد. از این رو، گارانتی خوش نام آواژنگ، که از ابتدای حضور گیگابایت پشتیبانی محصولاتش را پذیرفت، در موفقیت این برند تاثیر مستقیم داشته است. در طی رای گیری های سالانه که از کاربران انجمن سخت افزار بعمل می آوریم، شرکت آواژنگ طی سه سال متمادی از 1393 تا 1395 به عنوان بهترین شرکت خدمات دهنده گارانتی، منتخب کاربران مجموعه سخت افزار شناخته شد، و از این نظر، خرید هر نوع محصولی از برند گیگابایت، به خاطر پشتیبانی و خدمات گارانتی خوب آواژنگ، همیشه اطمینان خاطری را با خود به همراه دارد که برای کاربران بسیار دلگرم کننده است. با این مقدمه، به سراغ اولین بررسی از مادربرد های گیگابایت از سری 300 پلتفرم اینتل می رویم که در سال جدید از طرف دفتر محترم گیگابایت به دست ما رسیده است. مادربرد مورد بررسی، مدل Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 است که شاهد درخشش آن به همراه پردازنده تولید محدود Intel Core i7 8086K خواهیم بود.پیش از ورود به بحث مادربرد که موضوع اصلی این بررسی است، اجازه می خواهم کمی به بحث راجب پردازنده Intel Core i7 8086K بپردازم. 50 سال پیش شرکتی به نام NM Electronics بدست گوردون مور و رابرت نویس در تاریخ بیست و هفتم تیر ماه سال 1347 در آمریکا ثبت شد، آن شرکت بعد ها به Intel Corporation تغییر نام داد. تقریبا 10 سال بعد، شرکت اینتل در سال 1357 اولین ریزپردازنده 16 بیتی تولید شده بر پایه معماری X86 خود را با نام Intel 8086 وارد بازار کرد.
همانطور که در دیاگرام فوق مشاهده می کنید، آن پردازنده 8086 اولین ساخت اینتل فرکانس کاری 5 مگاهرتز داشت و بر پایه فرآیند ساخت 3000 نانومتری تولید شده بود؛ و حال پردازنده ی 8086K امروزی فرکانس کاری 5000 مگاهرتز دارد و بر پایه فرآیند ساخت 14 نانومتری تولید می شود. فارغ از دیگر تفاوت های فنی این دو پردازنده که فرسنگ ها با هم فاصله دارند، سرعت پیشرفت فن آوری ریزتراشه های هوشمند اینتل در طی این 40 سال ستودنی است و بدون اغراق می توان گفت، پیشرفت بشریت، در هر زمینه ای که فکرش را بکنید، مدیون توسعه و پیشرفت فن آوری ریزپردازنده های اینتل بوده است. آنچنان مبحث تولید ریزپردازنده ها، در طی این 40 سال اهمیت استراتژیک پیدا کرده است که بسیاری از کشور های جهان که خواهان ثبات اقتصادی و حتی سیاسی هستند، ملتمسانه به دنبال جلب نظر اینتل برای احداث کارخانه تولید پردازنده در خاک خود می باشند. به دلیل وابستگی مستقیم کلیه صنایع بالادستی و پایین دستی همه ی کشور های جهان به فن آوری ریزپردازنده ها، هر جایی از دنیا که در آن کارخانه تولید پردازنده ی اینتل تاسیس شود، چنان مصونیتی برای میزبان ایجاد خواهد کرد که از هرگونه تجاوز، جنگ، بی ثباتی و نا امنی در امان خواهد بود و بقیه کشورها خواه ناخواه از آن کشور مراقبت خواهند کرد چرا که اقتصادشان وابسته به حفظ امنیت و تداوم ساخت و پیشرفت ریز پردازنده های اینتل است. قدرت بلامنازع اینتل در توسعه فن آوری، جایگاهی بی رقیب برایش بوجود آورده است. این جایگاه خاص اینتل، لزوما همیشه به نفع خریداران محصولات آن شرکت نبوده و نیست و اینتل بارها و بارها، بخصوص در سالهای اخیر، بیش از پیش به پول سازی از این جایگاه پرداخته تا به توسعه فن آوری. پردازنده ی پرچمدار فعلی تولید محدود Intel Core i7 8086K نیز، سند غیر قابل انکار این سو استفاده مالی از خریدارن به شمار می آید.جشن 50 سالگی تاسیس شرکت اینتل همزمان با جشن 40 سالگی تولید اولین ریز پردازنده اش، همزمان شد با حضور نسل هشتم از پردازنده های Core i در بازار؛ پرچمدار این خانواده از پردازنده ها که با اسم رمز دریاچه قهوه نامگذاری شدند، Intel Core i7 8700K بود که با یک توئیک ساده در بایوس می توانست با ضریب 50 در فرکانس کاری 5 گیگاهرتز فعالیت کند. همزمانی این دو سالگرد، اینتل را بر آن داشت تا با هدف پولسازی بیشتر تعداد 50 هزار عدد از پردازنده های Intel Core i7 8700K را که از جاهای نزدیک به مرکز ویفر سیلیکن ساخته شده اند و اصطلاحا خوش بچ هستند، دستچین کند، و فرکانس کاری آنها را به صورت کارخانه ای تا 5 گیگاهرتز تنظیم کند و سپس تحت عنوان پردازنده i7 8086K Limited Edition به قیمت 70 دلار گرانتر از 8700K در بازار به فروش رساند. اما خریدارن 8086K دقیقا در قبال پرداخت 70 دلار بیشتر نسبت به 8700K، چه چیزی بدست می آورند:
- کارتن ضخیم
- دریافت یک گواهی اصالت 10 سانتیمتری از جنس کاغذ گلاسه که تایید می کند خریدار یک پردازنده 8086K در اختیار دارد و اینتل از او به خاطر حمایتش تشکر می کند!
- فرکانس کاری 5 گیگاهرتزی که به صورت پیشفرض یکی از شش هسته موجود در پردازنده به آن می رسد.
- در نهایت امکان پز دادن داشتن یک پردازنده Limited Edition که فقط 50 هزار عدد از آن تولید شده است.
از نظر راندمان، i7 8086K به صورت پیش فرض حدود 5 درصد از 8700K آنهم در برخی تست ها قوی تر است، که خوب در زمان اورکلاک، این پیش دستی ممکن است لزوما پایدار نباشد. ما در تست های پیشین در آزمایشگاه سخت افزار، از 8700K به صورت اورکلاک شده رکورد هایی بدست آوردیم که متاسفانه 8086K نتوانست به آنها برسد. از این جهت، مهمترین امتیاز داشتن این پردازنده، همانا اسم خاص آن، و به قول اینتل، شرکت در جشن سالگرد 40 سالگی پردازنده 8086 اولیه است که، به نظر نگارنده در حقیقت با اضافه هزینه ای که خریداران می دهند اینتل برای خودش جشن می گیرد.
Coffee Lake، اسم رمز هشتمین نسل از پردازنده های موفق شرکت اینتل است که در اکتبر 2017 وارد بازار های جهانی شد. پردازنده های Coffee Lake برای غلبه بر پردازنده های رایزن AMD وارد بازار شدند و تا حدودی توانستند بخشی از بازاری را که کم کم داشت از دست میرفت به سود اینتل بازگرداند. در حال حاضر، اینتل در حال گسترش اعضای Coffee Lake است و در رسانه ها خبر از آمدن چندین پردازنده ی جدیدتر از این خانواده به گوش می رسد.
شرکت اینتل برنامه های گسترده ای برای افزایش تنوع پردازنده های کافی لیک دارد. با حضور نامحسوس 8086K، باید آن را پرچمدار این خانواده نامید که در حال حاضر قوی ترین هسته های پردازشی را در میان همه پردازنده های Mainstream جهان دارد.
سوکت مورد استفاده Coffee Lake نسخه دوم سوکت نام آشنای LGA1151 است که با تغییراتی به نام برای پذیرایی از پردازنده های شش هسته ای آماده سازی شده است. چیپ ست مورد استفاده برای این پردازنده ها Z370 است که از جمله مهمترین ویژگی های نسبت به Z270 امکان استفاده از هر دو درگاه M.2 برای استفاده از حافظه های Intel Optane است.
معرفی محصول
شرکت GIGABYTE با تمام نیرو 11 مادربرد مجهز به چیپ ست Z370 را برای استفاده از پردازنده های جدید اینتل راهی بازار کرده است.
اگرچه طبق چارت فوق، خبری از Aorus Gaming 9 نیست، اما شاید گیگابایت آن را با چیپ ست Z390 راهی بازار کند. به هر حال، فعلا مادربرد Aorus Z370 Gaming 7 قویترین و پرچمدار مادربردهای Z370 گیگابایت محسوب می شود. این مادربرد 250 دلاری با گارانتی سه ساله آواژنگ در بازار موجود می باشد.
نمای بیرونی و بسته بندی
جعبه بزرگ مادربرد مزین به تم زیبانی نارنجی و مشکی گیگابایت است. در مورد اطلاعات روی جعبه می توان به پشتیبانی از SLI و Crossfire، مبدل صوتی ESS، پشتیبانی از فن آوری RGB Fusion و همچنین خروجی Hi-Fi Sabre و SMART FAN 5 اشاره کرد.
اقلام داخل جعبه، شامل دفترچه راهنما، DVD درایورها، پل دو کارته SLI، چهار عدد کابل SATA 6G، برچسب های تبلیغاتی Aorus، دو عدد بست چسب دار، پنل پشت مادربرد، یک عدد کابل مبدل RGB، دو عدد کابل که در سر آنها حسگر دما وجود دارد، و در نهایت یک عدد بج گیگابایت می شود.
یکی از اقلام داخل جعبه سوکت کانکتور اتصالات کیس به مادربرد است که به راحتی هرچه تمام می توان کلیه اتصالات کیس به مادربرد را بر روی آن سوار کرد و سپس آن را به مادربرد متصل کرد. راهکاری بسیار هوشمندانه برای رهایی از چک کردن دفترچه و یا دشواری جدا سازی کابل ها در فضای بسته و تاریکی مطلق کیس.
طراحی و امکانات سخت افزاری
طراحی ظاهری مادربرد یادآور فیلم های ترنسفورمرز است، که هر آن می تواند به شکل دیگری تبدیل شود. رنگ مدار چاپی مشکی با ته لهجه آرم عقاب به همراه سینک های فلزی با روکش آلومینیومی در بخش ها مختلف از جمله شکاف های PCI-E، نمایی صنعتی و پولادین را ساخته است که تدایی کننده قدرت بدنه و دوام بالای قطعات گیگابایت است. این طراحی خاص در هنگام خاموشی سیستم بسیار بی روح است تا اینکه سیستم روشن شود و سرتاسر مادربرد را رنگ های زندگی بخش RGB آن را تماشایی کند. در مجموع طراحی مادربرد دوست داشتنی است. این مادربرد در سایز استاندارد ATX ساخته شده است و گیگابایت سرتاسر آن را با انواع امکانات و تجهیزات خاص پر کرده است و دیگر جای سوزن انداختن نیست.
نمای سینک های خنک کننده یک دست نیستند ولی در مجموع زیبایی خود را دارند. جنس آنها از بهترین مواد خنک و هادی دما ساخته شده و عملکر بسیار مطلوبی در خنک سازی قطعات الکترونیکی روی برد دارند.
با برداشتن سینک ها، نمای کلی مدار تغذیه نمایان می شود. مادربرد Aorus Gaming 7، مجهز به مدار 8+2 فاز دیجیتالی VRM است که توسط یک کانکتور 8 پین پاور تغذیه می شود. گیگابایت از جدیدترین کنترلرهای دیجیتالی PWM ساخت Intersil در این مدار استفاده کرده است. تراشه Intersil ISL69128 بخشی از خط کنترلر PWM جدید Intersil است که تا سقف 7 فاز به صورت ترکیبی می تواند استفاده کند. در این مادربرد، خروجی این تراشه 4+2 ریل PWM است که 2 فاز 60 آمپری ISL99227FRZ-T ساخت اینترسیل توسط گرافیک مجتمع مورد بهره برداری قرار می گیرد و 4 فاز دیگر که مخصوص VCore پردازنده است توسط توسعه دهنده های ISL6617 که در پشت مدار چاپی تعبیه شده اند، هر کدام به دو برابر توسعه پیدا می کنند، تا بدین ترتیب 8 فاز وظیفه رگولاتوری برق ورودی پردازنده را برعهده داشته باشند. این هشت فاز هر کدام از کنترلرهای 60 آمپری ISL99227BFRZ-T ساخت اینترسیل بهره می گیرند. این تراشه های توزیع برق هوشمند یا Smart Power Stages مجهز به پایشگرهای دما و جریان درون خود هستند و به صورت دو لبه از سمت زیر به وسیله اتصالات فلزی و از بالا، از طریق اتصال به سینک خنک می شوند. این قطعات بسیار گران قیمت و فوق العاده پیشرفته هستند و نمونه مشابه دیگری در دیگر مادربرد های رقیب ندارند. مهندسین الکترونیک گیگابایت با استفاده این فازها در کنار Inductor های 76 آمپری سنگ تمام برای مدار تغذیه Aorus Z370 Gaming 7 گذاشته اند. ریل های تغذیه VCCSA و VCCIO، هر کدام از یک کنترلر VRM تک فاز Richtek RT8120D بهره می گیرند. برای مدار تغذیه VRM مخصوص RAM ها نیز گیگابایت از تک فاز Richtek RT8120D در کنار دو تراشه PowerPAK 4C06N برای کنترل جریان پایین، و یک تراشه PowerPAK 4C06N برای کنترل جریان بالا استفاده کرده است.
اتصالات روی مادربرد بسیار وسیع و متنوع هستند. از هدرهای مخصوص فنها آغاز کنیم، مجموع 8 اتصال قابل کنترل PWM/DC بر روی مادربرد وجود دارد که شامل این موارد است: یک اتصال فن CPU، یک هدر مخصوص اتصال پمپ واتر کولر، چهار عدد سرشاخه اتصال فنهای کیس، یک عدد هدر 3 آمپری مخصوص اتصال فن های صنعتی که دقیقا زیر سوکت 24 پین برق قرار دارد که می تواند مخصوص اتصال پمپ واترکولر مدار باز نیز مورد استفاده قرارگیرد.در زمینه نور پردازی، به غیر از سراسر مادربرد که با نور پس زمینه RGB مزین شده است، 2 عدد هدر مخصوص اتصال دیودهای نوری RGB دیجیتالی و 2 عدد جامپر تغییردهنده ولتاژ آنها (بین 5 ولت و 12 ولت)، همچنین 2 عدد خروجی RGB یا RGBW برای رشته های RGB 5050 و یا UV روی مادربرد قرار دارد.دکمه های مینیاتوری روی مادربرد شامل دکمه پاور، ریست، Clear CMOS، دکمه ی مخصوص اورکلاک اتوماتیک می شود. دو عدد سرشاخه برای اتصال کابل های ترمومتر حس گرهای دما نیز بر روی مادربرد وجود دارد. از نظر اتصالات برای درایوهای ذخیره سازی می توان به سه عدد سوکت M.2 برای اتصال SSD های NVMe M.2 که قابلیت RAID 0 شدن با هم نیز دارند و همچنین شش عدد درگاه SATA III 6G که منشعب از چیپ ست Z370 اشاره کرد. از نظر اتصالات USB روی مادربرد یک عدد سوکت مخصوص اتصال USB 3.1 Gen.2 برای فرانت پنل کیس، یک عدد هدر مخصوص USB 3.1 Gen.1 بازهم برای اتصال به فرانت پنل کیس، دو عدد USB 2.0، و همچنین یک عدد کانکتور اتصال کارت Thunderbolt3 اشاره کرد.
تعداد 4 درگاه PCIe X1 و یک عدد درگاه PCI-E X4 (پایین ترین شکاف) همگی منشعب از چیپ ست Z370 روی مادربرد موجود است که البته در صورت استفاده از 3 عدد SSD M.2 برخی از آنها Disable می شوند. یک جفت شکاف اصلی PCI-E X16 نیز که در بطن برد وجود دارند قادر به پشتیبانی از 2Way SLI هستند که در صورت استفاده از دو کارت گرافیک nVidia می توانند به صورت X8 – X8 کار کنند. گیگابایت هر سه شکاف PCIe را به سپر مخصوص محافظت از خم شدگی درگاه مجهز کرده است تا مستحکم شوند.یک عدد سینک بزرگ خنک کننده به نام Thermal Guard نیز برای حداقل یک SSD M.2 در نظر گرفته شده است که ای کاش حداقل 2 عدد از این سینک ها موجود بود. این سینک مخصوص را می توان فقط به درگاه بالایی و یا وسطی M.2 متصل کرد.برای راهنمای عیب یابی، گیگابایت هم نمایشگر دیباگر و هم دیودهای نوری تعیین وضعیت 4 گانه عیب یابی CPU، VGA، RAM و Boot Drive را برای مادربرد در نظر گرفته است.
در بخش صوتی AMP-UP، گیگابایت از مبدل ESS SABRE 9018 DAC به همراه خازن های صوتی WIMA Film و Nichicon Fine Gold استفاده کرده است. ایزولاسیون کانال های صوتی به همراه کدک Realtek 1220 تجربه ی نابی از کیفیت صوتی را برای کاربران به ارمغان می آورد. ناگفته نماند که این سیستم صوتی پیشرفته در سیستم عامل به کمک نرم افزار قابلیت هدایت و افکت گذاری را روی صداهای پخش شده دارد.
در I/O Panel پشت مادربرد، دو اتصال LAN گیگابیتی، یکی متصل به چیپ ست Killer E2500 و یکی هم متصل به چیپ اینتل وجود دارند. یک جفت درگاه USB 3.1 Gen.2 یکی نوع A و دیگری نوع C، به همراه یک درگاه PS/2، و پنج عدد درگاه USB 3.1 Gen.1 که همگی از رگولاتوری برق رسان پیشرفته استفاده می کنند تا به راحتی موبایل را شارژ کنند وجود دارند.خروجی Optical، و جک های صوتی 7.1 کاناله به همراه خروجی های تصویری HDMI و Display Port همگی از روکش 24K طلا هستند. اگر در تصویر دقا کنید در پشت خروجی های HDMI و DP، یک فن کوچک قرار دارد.
این فن وظیفه خنک سازی VRM را بر عهده دارد و البته در زمانی که سیستم تحت فشار اورکلاک نباشد خاموش است و صرفا در زمان اورکلاک سنگین و دمای بالا VRM وارد مدار شده و به خنک سازی مادربرد کمک می کند.
نورپردازی RGB گیگابایت
در پایان این بخش از بررسی، باید به بحث نورپردازی RGB این مادربرد مفصل تر اشاره کنم. نحوه ی تعامل گیگابایت با نورپردازی RGB بسیار حرفه ای است. از این جهت که با توجه به تنوع رشته های LED RGB، گیگابایت سعی کرده است تا حداکثر سازگاری را با انواع رشته های RGB داشته باشد. گیگابایت هر دو نوع RGB 5050 و RGB دیجیتالی را پشتیبانی می کند و در مورد نوع دیجیتالی، هر دو ولتاژ 5 و 12 ولت را پشتیبانی می کند. همچنین در مورد مدل 5050 که عموما اتصال 4 شاخه دارد، گیگابایت از رشته های 5 شاخه نیز که یکی از آن برای نور سفید W است و اصطلاحا به آن RGBW می گویند نیز پشتیبانی می کند. این مادربرد با نور افشانی های UV نیز سازگار است.در بخش دیجیتالی، خروجی مادربرد تا 300 عدد LED را می تواند تغذیه کند و عملا شما می توانید تابلو های LED روان با مادربرد راه اندازی کنید، که نمونه ی آن را در زیر مشاهده می کنید.
واقعیت به نظرم ذکر این نکته ضروری است که این میزان از شخصی سازی فنی، در این سطح حرفه ای از نورپردازی، بسیار فراتر از نیاز و یا توانایی عموم کاربران است. به عبارت ساده تر، نصب کردن چنین سیستم نورپردازی حرفه ای شاید در حوصله اغلب کاربران نگنجد، ولی این امکان و آزادی را به کاربر می دهد، که به حرفه ای ترین صورت ممکن، نسبت به نورپردازی سیستم خود اقدام کنند. بدون تعارف کسی می تواند به خوبی از این سیستم پیشرفته نورپردازی استفاده کند که در بحث الکترونیک کمی پیش زمینه فنی داشته باشد. در ایران که بسیاری از کاربران اتصال 4 پین فن را با اتصال 4 پین RGB اشتباه می گیرند، چنین سیستم عظیم و پیشرفته نورپردازی ممکن است گیج کننده باشد و از این نظر بایستی حتما نسبت به آموزش عمومی و تولید قطعات مرتبط و سازگار با چنین سیستمی در بازار وجود داشته باشد تا کاربران، ضمن استفاده از قدرت بی همتای این سیستم نورپردازی پیشرفته، از دردسر یادگیری مطالب اضافی رها شوند. می دانیم که خریداری یک مادربرد مجزا مانند این مدل، احتمالا با دانش DIY همراه است و فرض بر این است که اولا خریدار می داند چه چیزی خریده و ثانیا وی علاقمند به یادگیری و تجربه کردن و کند و کاو در دنیای کامپیوتر است تا خودش برای خودش یک RIG با دستان خودش درست کند. ولی تنوع و مباحث آموزشی و فنی مرتبط با بستن قطعات اصلی کامپیوتر آنقدر وسیع است که اضافه شدن یادگیری مطالب مرتبط با نورپردازی حرفه ای ممکن است باعث شود، کاربر عطای آن را به لقایش ببخشد. داشتن یک سیستم حرفه ای نورپردازی به القوه خوب است، و ما به کاربران توصیه می کنیم حتما از این سیستم نورپردازی استفاده کنند، اما پیش از خریداری تجهیزات نورپردازی، صفحه های 29 و 30 دفترچه راهنمای این مادربرد را به دقت بخوانند و پس از کسب اطلاع کامل نسبت به انواع و نحوه ی اتصال کابل های نورپردازی، اقدام به خریداری و ست آپ کردن سیستم نورپردازی برای سیستم خود کنند.
نرم افزارهای جانبی
گیگابایت در زمینه نرم افزار های جانبی برای کنترل و شخصی سازی بخش های مختلف مادربرد راهکار های متنوع و کاربردی دارد که البته به دلیل کمبود فضا، ما فقط به چند مورد مهم می پردازیم.
در بحش کنترل نورپردازی اکوسیستم RGB Fusion در این نرم افزار به شکل یک پارچه قابل کنترل و شخصی سازی است. شما می توانید ضمن کنترل و دادن افکت های مختلف به نورپردازی سطح مادربرد، تجهیزات جانبی سازگار با سیستم RGB Fusion را نیز با این سیستم همسان سازی کنید.
در مورد کنترل سرعت و دما، به لطف حضور 9 حسگر دمای روی مادربرد، نرم افزار کاربردی Smart Fan 5 گیگابایت به صورت تمام هوشمند به شما کمک می کند تنظیم دلخواه خود را بر روی تک تک خروجی های فن روی مادربرد براساس دمای مورد نظر خود اعمال کنید و یا آنها را در زمان مشخص روشن و خاموش کنید.
در زمینه مانیتورینگ و پایش ولتاژ بخش های مختلف و یا دستکاری برای اورکلاک، به راحتی تمامی متغییر ها از داخل ویندوز در دسترس شما است.
همچنین می توانید نسبت به ثبت ولتاژ ریل ها و بخش های مختلف و تغییرات آنها را در زمان اورکلاک و یا لود، کلیه تغییرات را ضبط و ثبت کنید.
بایوس
بایوس UEFI گیگابایت بسیار نرم و روان و دارای بخش خای متمرکز برای عملیات اورکلاک است. یکی از جالبترین بخش های آن قابلیت تنظیم اورکلاک پیش فرض 8700K بود که می توانست تنها با یک کلیک کلیه تنظیمات دلخواه را برای اورکلاک به صورت اتوماتیک اعمال کند. همچنین برای افزایش فرکانس رم و اورکلاک، ویژگی های منحصر به فردی دارد که نمونه آن در مدلهای دیگر برندها وجود ندارد.
معرفی سیستم تست
کارت گرافیک MSI GTX 1060 ARMOR 6G OC
این کارت گرافیک با فرکانس کاری 1759 مگاهرتز، 6 گیگابایت حافظه از نوع GDDR5، حداکثر فرکانس حافظه تا 8008 مگاهرتز، رابط حافظه 192 بیتی، توان مصرفی 120 وات، یک ورودی برق 8 پین و سیستم خنک کننده کارآمد، گزینه مناسبی برای گیمرها است. کارت گرافیک GTX 1060 انتخاب خوبی برای کاربرانی است که می خواهند در رزولوشن 1080 پیکسل بازی ها را روان اجرا کنند. این کارت می تواند در این رزولوشن حتی در حداکثر تنظیمات هر بازی، به خوبی جوابگوی نیاز شما باشد. این کارت گرافیک توسط شرکت MSI در اختیار ما قرار داده شده است.
حافظه G.SKILL TRIDENT Z 3600 CL 16 2X8G
این سری از حافظه های جی اسکیل برای دست یابی به فرکانس بالا بهینه شده است. کیت مورد استفاده 2 ماژول 8 گیگابایتی DDR4 است که با فعال کردن XMP از حداکثر فرکانس کاری 3600 مگاهرتز با زمان تاخیر CL16 بهره می برد. این ماژول ها از جی اسکیل تایوان به دست وب سایت سخت افزار مگ رسیده است.
درایو ذخیره سازیADATA XPG SX9000NP M.2 NVMe
اس اس دیAdata XPG SX9000NP 256G با سرعت انتقال فوق العاده از طریق رابط PCIe Gen3x4، پروتکل NVME نسخه ۱٫۲، فناوری SLC Caching و DRAM Cache Buffer، موتور تصحیح خطای پیشرفته LDPC ECC و ۵ سال گارانتی تعویض شرکت آونگ نماینده رسمی Adata بهره می برد. از مزیت های این حافظه سرعت نوشتن 990 مگابایت در ثانیه و سرعت خواندن 2700 مگابایت در ثانیه است. این اس اس دی پرچمدار Adata را شرکت محترم آونگ برای سیستم تست دفتر سخت افزار مگ ارسال کردند.
منبع تغذیه GREEN GP850B-OCPT
نسل جدید پاور های پلاتینیومی خانواده Overclocking Evo شرکت گرین است. این پاور از یک ریل پرقدرت 12 ولت 70 آمپری بهره می برد، که به لطف مبدل DC-DC برای ایجاد ولتاژ شاخههای +5V و +3.3V در بخش ثانویه، باعث تثبیت هر چه بیشتر ولتاژ شاخههای خروجی در این پاور می شود. امکان تحقق عملی Zero Voltage Switching در بخش ورودی این پاور به کمک توپولوژی Half-Bridge در کنار مبدل LLC Resonant ایجاد شده است تا حاملهای EMI، RF و تلفات سوئیچینگ در ورودی کاهش یافته و بازدهی مصرف انرژی افزایش یابد. حالت Fan-Less بودن و استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز بسیار کم از دیگر امکانات آن به شمار می رود. این پاور توسط شرکت گرین برای سیستم تست در اختیار ما قرار داده شده است.
خنک کننده GREEN GLACIER 360-EVO
این قویترین واتر کولر شرکت پردیس صنعت سیاره سبز (گرین) است که در حال حاضر از پر فروش ترین واتر کولر های بازار ایران به شمار می رود. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 360 میلیمتری آلومینیومی، استفاده از سه فن 12 میلیمتری کم صدا مجهز به LED های قرمز با طول عمر 100 هزار ساعت، واتر پمپ بلبرینگ سرامیکی قدرتمند بی صدا با طول عمر 80 هزار ساعت، واتر بلاک کاملا مسی مجهز به نمایشگر نشان دهند دمای کولانت و دور پمپ اشاره کرد. این رادیاتور برای تست توسط دفتر گرین در اختیار ما قرار داده شده است که تشکر ویژه داریم.
خمیر سیلیکون گرین GREEN GT-4 PREMIUM
برای تست پردازنده از خمیر سیلیکن جدید گرین GT-4 Premium استفاده کردیم. این خمیر سیلیکن با ضریب انتقال حرارت 5.0W/m.K، قابلیت استفاده در پردازنده و کارت گرافیک را در دامنه دمایی منفی 40 تا 240 درجه سانتی گراد، داراست. شرکت گرین با فرمولاسیون جدید و استفاده از مواد با کیفیت این خمیر سیلیکن را برای استفاده های حرفه ای تولید کرده، و آن را در اختیار آزمایشگاه تست مجله سخت افزار قرار داده است که سپاسگذاریم.
بررسی کارایی
در مورد پردازنده 8086K ابتدا به صورت پیش فرض اقدام به انجام تست کردیم که به دلیل برابری تقریبی نتایج تست این پردازنده با تست های پردازنده 8700K، عملا احساس کردیم ثبت آن بی فایده است. برای اینکه شخصی که 8086K خریداری می کند، قطعا علاقمند به استفاده از توان بیشتر و فرکانس بیشتر کاری در پردازش است. به همین منظور فرکانس کاری را به 5.1 و 5.2 گیگاهرتز به صورت دستی اورکلاک کردیم. اما به دلیل افزایش شدید دمای پردازنده، سیستم بشدت ناپایدار بود.در نهایت از آنجایی که ما قبلا تست های 8700K را به صورت 6 هسته 5 گیگاهرتز ثبت کرده بودیم، این بار تصمیم گرفتیم با Sync کردن و همسان سازی هر 6 هسته 8086K در فرکانس کاری 5 گیگاهرتز نسبت به ثبت نتایج آن اقدام کنیم تا شاید مزه ی 8086K بیشتر برای خواننده حس شود. متاسفانه چون پردازنده Limited Edition هست، احتمالا به دلیل ناشناس بودن نهایت اورکلاک اتوماتیک مادربرد همان میزان پیش فرض پردازنده بود، بنابراین ما صرفا ضریب 50 را برای همه هسته ها اعمال کرده و تست گرفتیم. در مورد افزایش فرکانس رم نیز، توانستیم رمهای خود را در فرکانس 4000MHz با تایمینگ 19 به راحتی تنظیم کنیم.
از لحاظ عملکرد دما، تست XTU حکم را بر ما تمام کرد. نهایت فرکانس کاری 5 گیگاهرتز برای تمام هسته ها دمای 94 درجه را ثبت می کند. بنابراین پا را فراتر از گلیم دراز نمی کنیم و همین میزان فرکانس را در بقیه تست ها تکرار می کنیم.
نتیجه گیری
با بررسی تست ها و سنج توانایی مادربرد، در طول کار با آن، می توان گفت مادربرد GIGABYTE Z370 AORUS GAMING 7 لایق پرچمداری خانواده Aorus Z370 گیگابایت را دارد. عملکرد خنک قطعات، دوام، و کیفیت کامپوننت های مورد استفاده، مدار تغذیه بی نظیر، و قدرتمند، سیستم پیشرفته رگلاتوری توزیع برق USB در سراسر مادربرد، سیستم بی نظیر و پیشرفته نور پردازی چه در سطح مادربرد و چه در سر خروجی های RGBW و RGB دیجیتالی، سیستم صوتی بی نظیر و عملکرد با ثبات و روان، همه و همه آرزوی هر کاربر حرفه ای است. از نظر طراحی و زیبایی مادربرد ظاهری صنعتی و به واسطه ی نورپردازی، بسیار دلرباست. عملکرد آن در زمینه گیمینگ و رندرینگ فوق العاده ارزیابی شد. از نظر نرم افزار گیگابایت به خوبه به آن رسیده است. تنها موردی که جای آن بشدت در این مادربرد خالی بود، فقدان اتصال بی سیم WiFi شبکه بود که فارق از هر بحثی، یک نیاز اساسی کاربران امروزی است. گیگابایت در مدلهای پایین تر امکان اتصال WiFi و بلوتوث را فراهم کرده است ولی چه مسئله ای باعث شده تا پرچمدار Z370 بدون کارت شبکه بی سیم بماند، الله و اعلم. معمولا تنها ایرادی که به مادربرد های رده بالا می توان گرفت قیمت زیاد آنهاست، اما نبود WiFi را نیز باید در مورد این مادربرد به عنوان امتیاز منفی برای آن ذکر کنیم. در مورد قیمت نیز، در زمان بررسی، این مادربرد 250 دلاری به قیمت 3.250.000 تومان در بازار ایران موجود است، که با توجه به نوسانات بی حساب و کتاب در بازار، به مانند بررسی های پیشین، ارزیابی برای ارزش خرید نخواهیم داشت اما ذکر این نکته خالی از لطف نیست که قیمت این مادربرد در بازار های جهانی متناسب ارزیابی می شود، اگرچه در ایران کمی تند به نظر می رسد. در مجموع، رضایت خود را از این مادربرد High End اعلام می داریم و به سبب عملکرد بی نقصش، نشان پیشنهاد شده توسط سایت سخت افزار را به آن اعطا می کنیم.
9.3امتیاز9.5راندمان9امکانات9.5بایوس9.6اورکلاک و کولینگ9طراحی9نرم افزار9.4کیفیت ساخت
منظورم تو مطلب Dino بود.?
تبریک .سایت قشنگی هم هست.
والا منم داشتم ولی نمیدونم چرا نمایش نمیده
عجیبه.تو این صفحه هیشکی آواتار نداره.
خانم نوربخش عزیز، تشکر از پیام خوب شما افتخار دادین=smile
ممنونم امیر حسین جان افتخار دادی. 😡
خیلی خوب تو بنچمارک ها خودشو نشون داده
امیدوارم با قیمت مناسب در دسترس قرار بگیره
سلام دوست عزیز شما میتونید از طریق https://fa.gravatar.com تصویر خودتون رو آپلود کنید
شکلک هم امتحان کردیم مشکلی نداشت
آقا جریان چیه عکس کاربری نمایش داده نمیشه ؟!!! در ضمن این شکلک ها هم کار نمیکنه.
این مادربرد محشر به معنای واقعیی کلمه من خودم UTRA GAMING شو دارم محشره :-bd:-bd:-bd :x:x:x
به به عالی بود آرمین جان :-bd
خسته نباشید آقای آبیشی…ممنون از بررسی کامل، بی نقص و حرفه ایتون :-bd
با قیمت های فعلی خریدن چنین پردازنده و مین بوردی یک رویاست.بحرحال خوراک گیمه.