حدود هفت هشت سال پیش اگر یک مادربردی رکوردهای بهترین کارایی و بالاترین فرکانس ها رو می زد، بی درنگ تبدیل می شد به یک از مادربردهای پر فروش بازار. داشتن بهترین کارایی کافی بود تا اغلب کاربران برای خریدنش سرو دست بشکنند. اما این موضوع کم کم جای خود را به زیبایی طراحی بدنه و بعد به رنگین کمان RGB داد. در حال حاضر، وجود دیودهای نوری RGB روی قطعات نه تنها به امری عادی تبدیل شده است، بلکه بسیاری از کاربران، قطعه فاقد RGB را نگاهش هم نمی کنند، فارغ از اینکه اون قطعه چه میزان کارایی داشته باشد. عملا به گونه ای شده است که ظاهر قطعات مهمترین عامل فروش یا Selling Point برای اغلب سازندگان مادربرد تبدیل شده است. در این میان، شرکت ایسوس، به عنوان اولین شرکت مادربردسازی در جهان که مادربرد های خود را به RGB مجهز کرد، همواره تلاش کرده است تا کارایی قطعه فدای ظاهر زیبا نشود. این موضوع را می توان از خصوصیات خانواده Republic of Gamers دریافت. بهترین مادربردهای ایسوس از نظر قدرت سخت افزاری و کیفیت قطعه، عضو خانواده جمهوری گیمرهای ایسوس هستند و از قضا داستان RGB نیز، از همین خانواده آغاز شد.
در حقیقت ایسوس ابتدا این ظاهر زیبا را به مادربردهای قدرتمند و توانای ROG هدیه داد و بدین سبب، زیبایی RGB را در کنار قدرت ROG بر تخت پادشاهی نشاند. حاصل این پیوند مبارک در مادربرد Apex به منصه ظهور رسید. لغت Apex به معنای راس و نقطه اوج است که تدایی کننده ی نهایت قدرت است. این مادربرد با امکانات خاص برای اورکلاکر های فوق حرفه ای یا Extreme طراحی شده است – اما – محدود به آنها نیست. زیبایی طراحی، امکانات ویژه مانند دو ورودی LAN و خروجی های متعدد RGB، آن را هم در نزد اورکلاکر ها و هم در نزد کاربران خوش سلیقه و گیمر ها محبوب کرده است.امروز در اتاق تست سخت افزار مادربرد Asus Z370 Maximus X Apex میهمان ماست و البته میهمانی که توانست در تست اورکلاک رکورد فرکانس رمهای سخت افزار را از آن خود کند. با ما همراه باشید تا به بررسی دقیق تر و شرح امکانات این غول دوست داشتنی اورکلاک بپردازیم.
دریاچه قهوه یا Coffee Lake، اسم رمز هشتمین نسل از پردازنده های موفق شرکت اینتل است که در اکتبر 2017 وارد بازارهای جهانی شد. پردازنده های Coffee Lake برای غلبه بر پردازنده های رایزن AMD وارد بازار شدند و تا حدودی توانستند بخشی از بازاری را که کم کم داشت از دست می رفت به سود اینتل بازگرداند. در حال حاضر، اینتل در حال گسترش اعضای Coffee Lake است و در رسانه ها خبر از آمدن چندین پردازنده جدیدتر از این خانواده به گوش می رسد.
از جمله پردازنده های تازه وارد که بشدت منتظر آن هستیم، پردازنده I5 8650K است که تاج پرقدرت ترین i5 خانواده Coffee Lake را از آن خود خواهد کرد. هرچند همچنان i7 8700K پرچمدار باقی خواهد ماند، اما i7 8670 به جمع i7 ها خواهد پیوست و برای اولین بار یک i7 رده پایین تر از نسخه غیر K پرچمدار خواهیم داشت. به هر شکل، پرچمدار فعلی خانواده این پردازنده ها، Intel Core i7 8700K است که در حال حاضر قوی ترین هسته های پردازشی را در میان همه پردازنده های جهان دارد.
سوکت مورد استفاده Coffee Lake همان سوکت نام آشنای LGA1151 است که با تغییراتی برای پذیرایی از پردازنده های شش هسته ای آماده سازی شده است. چیپ ست مورد استفاده برای این پردازنده ها Z370 است که از جمله مهمترین ویژگی های نسبت به Z270 امکان استفاده از هر دو درگاه M.2 برای استفاده از حافظه های Intel Optane است.
معرفی محصول
شرکت Asus یک لشکر زرهی سازماندهی شده از مادربرد های مجهز به چیپ ست Z370 را برای استفاده از پردازنده های جدید اینتل راهی بازار کرده است. ایسوس برای همه این مادربردها Header مخصوص نصب واترکولر All in One اختصاص داده است تا ضمن برق رسانی کافی و با ثبات به پمپ، امکان کنترل آن از طریق نرم افزار Fan Xpert 4 فراهم شود. تمام این مادربردها مجهز به دو درگاه M.2 برای نصب درایوهای SSD نوع NVMe هستند.
طبق لیست موجود فعلی، مادربردهای Z370 ایسوس شامل 13 عدد است که قیمت پایه ارزان ترین آنها 140 دلار است. شرکت ایسوس همچنین تغییرات جالبی را برای رده بندی مادربردهای Z370 خود در نظر گرفته است.
طبق چارت فوق، رده بندی مادربردهای جدید Z370 به 4 بخش اصلی تقسیم می شود. خانواده مادربردهای ROG در راس این هرم جایگاه High End را پوشش می دهند. بدین معنا که بهترین مادربردها برای کاربران حرفه ای، گیمرها، و اورکلاکر ها هستند. این رده گران قیمت ترین مادربردهای ایسوس را به خود اختصاص می دهد. مادربرد Asus Z370 Maximus X Apex جایگاه خاصی در بین ROG های Z370 برخوردار است. از طرفی نسبت به یک مادربرد استاندارد Z370 دو اسلات رم و دو درگاه ساتا کمتر دارد، از طرف دیگر بیشترین میزان پشتیبانی از فرکانس رم و بالاترین کارایی را نسبت به بقیه مادربردهای Z370 همرده خود دارد. از این رو جایگاه ویژه ای باید برای آن در نظر گرفت.
نمای بیرونی و بسته بندی
جعبه به نسبت بزرگ مادربرد، مزین به تم قرمز و مشکی کلاسیک خانواده ROG است. در مورد اطلاعات روی جعبه می توان به پشتیبانی از SLI و Crossfire، پشتیبانی از فن آوری Aura Sync و 3D Printable Friendly بودن آن اشاره کرد.
اقلام داخل جعبه، شامل کارت ROG DIMM.2 برای نصب دو SSD M.2 به شکل Single و Raid، نگه دارنده فن ROGG DIMM.2، دفترچه راهنما، DVD درایورها، پل دو کارته SLI، چهار عدد کابل SATA 6G، براکت مخصوص نصب پردازنده، رایزر Q-Connector مخصوص اتصالات Header کیس، یک نگه دارنده فلزی فن 12 سانتیمتری قابل نصب برای خنک سازی بخش های خاص مثل VRM مادربرد، برچسب های تبلیغاتی ROG، برچسب های نشانه گذاری کابل ها، برچسب های خام برای حکاکی و ساختن اسم های دلخواه برای نمایش در مادربرد، پنل پشت مادربرد، پد زیر لیوانی ROG، یک کابل افزاینده طول RGB و کوپن تخفیف خرید کابل های کاستوم، می شوند. ایسوس جعبه ای پر از وسایل اضافه برای این مادربرد تدارک دیده است.
یک برگه ی A4 پر از برچسب های براق با آرم ها و نام Republic of Gamers در جعبه همه مادربرد های ROG یافت می شود که الحق و الانصاف برچسب های Apex بسیار زیبا و شیک طراحی شدند.
تصویر فوق هم مربوط به کارت ROG DIMM.2 است که در کنار اسلات های رم نصب می شود و می تواند از دو عدد SSD M.2 به صورت همزمان پشتیبانی کند. این کارت طراحی انحصاری Asus است و در هیچ مادربرد دیگری یافت نمی شود. مهندسان ایسوس با زیرکی یک نگه دارنده فن نیز برای این کارت طراحی کرده اند که در سقف آن به مانند تصویر فوف نصب می شود که در بخش های بعدی بیشتر در مورد کاربرد این نگه دارنده توضیح خواهیم داد.
طراحی و امکانات سخت افزاری
شکل مدار چاپی مستطیل نیست و حالت X دارد که آن را خاص می کند. نمای بدنه، و ساختار اپکس از تم فلزی رنگ اسلحه بهره برده است. بخش های فلزی روی برد کاملا صیقلی و برش های آن لیزری است. کیفیت و سنگینی سینک های خنک کننده بیانگر توانایی خوب آنها در کنترل دمای بخش های تحت فشار مادربرد است. دقت طراحان ایسوس در انتخاب نوع قطعات بخش های مختلف قابل تحسین است. این نوع طراحی اغلب سلیقه ها را دربرگیرد و همچنین می توان از این مادربرد برای انواع پیکربندی ها با تم آلومینیومی و یا قرمز و مشکی استفاده کرد.مادربردهای Z370 عموما در سایز ATX و کوچکتر طراحی شده اند اما مادربرد Asus Z370 Maximus X Apex در سایز E-ATX ساخته شده است تا فضای بیشتری روی مدار چاپی وجود داشته باشد. علیرغم وسعت مدار چاپی، با اینکه فقط دو اسلات رم دارد، اما همانگونه که در تصویر مشاهده می کنید، هیچ جایی از این مادربرد خالی نیست. طراحان ایسوس تا توانستند از سانت به سانت برد برای مجهز کردن آن به انواع امکانات اورکلاک بهره بردند.
سینک های خنک کننده از بهترین مواد خنک و هادی دما ساخته شده اند و سنگینی آنها حس کیفیت را به کاربر منتقل می کند. زیبایی اپکس مرهون زیبایی این سینک های پولیش خورده خنک کننده است.
با برداشتن سینک ها، نمای کلی مدار تغذیه نمایان می شود. اپکس مجهز به مدار 8+2+2 فاز دیجیتالی VRM است که توسط دو کانکتور 8 پین پاور تغذیه می شود. البته در صورتی که Extreme Overclock نکنید با یک کابل برق 8 پین هم کار می کند. این مادربرد در استفاده از خازن های مشکی 10K، چوک های MicroFine Alloy، و ماسفت های NexFET Power Block MOSFET به مانند دیگر برادران Z370 در خانواده ROG است. طراحی تامین نیروی پردازنده بدین صورت است که هشت فاز وظیفه تامین و رگلاتوری نیروی مورد نیاز پردازنده، دو فاز وظیفه تامین و رگولاتوری گرافیک مجتمع پردازنده و دو فاز برای تامین نیرو و رگولاتوری رم ها در نظر گرفته شده است. بخش هایی از این نوع مدار تغذیه مشابه مدار مورد استفاده در مادربرد Z270 Apex است. کنترلر PWM مورد استفاده در مدار تغذیه پردازنده از نوع چیپ ست ASP1405I ایسوس است که به مانند کنترلر IR35201 می تواند تا 8 فاز خروجی داشته باشد؛ البته در این مادربرد فقط 2+4 فاز خروجی برای آن تعبیه شده است. هر فاز PWM برای VCore پردازنده توسط یک چیپ ست IR3599 به دو برابر توسعه می یابد که 4 عدد از آنها در بخش فوقانی PCB جای گرفته اند. خروجی هر کدام از این چیپ ست های توسعه دهنده به چیپ ست درایور IR3535 منتهی می شود که مجموعا 10 عدد از آنها (8 عدد برای پردازنده و 2 عدد برای گرافیک مجتمع) در پشت مدار چاپی نصب شده اند. ماسفت های 50 آمپری مورد استفاده در این مدار نیز از نوع Infineon OptiMOS BSG0812ND هستند. از برای VRM رمها از کنترلر PWM مجهز به دو فاز با درایورهای مجتمع بهره گرفته شده است. شاخه های VCCSA و VCCIO از طریق مبدل 10 آمپری TPS51362 ساخت شرکت Texas Instruments تغدیه می شوند. البته کنترلر PWM تک فاز ساخت Anpec و ماسفت های PowerPAK نیز در کنار آن به کار گرفته شده اند. می توان ایمان داشت، بدست آوردن یک رکورد جهانی و 9 جایگاه شماره یک در رکوردهای اورکلاک سایت HWBOT همینطوری بدست نیامده است و این مدار اختصاصی ایسوس برای اورکلاکینگ فوق حرفه ای کاملا جواب داده است.
اپکس 10 عدد درگاه اتصال فن دارد که از این تعداد، سه درگاه آن به رنگ سفید به صورت FULL SPEED با حداکثر توان 1 آمپر دائم روشن هستند. 7 درگاه دیگر اتصال فن به صورت PWM و یا DC قابل کنترل بوده و همه حداکثر توان 1 آمپری دارند به غیر از یکی که با توانایی 3 آمپر می تواند فن های صنعتی را به گردش درآورد. از این 7 عدد، دو اتصال برای CPU FAN و CPU_OPT و یک سرشاخه هم برای AIO_PUMP اختصاص یافته است. 4 اتصال باقی مانده نیز مختص فن های کیس هستند. در تصویر فوق، در کنار یک جفت ورودی 8 پین EATX برق پردازنده، یک اتصال 4 پین فن PWM، و در بالای اسلات اول کارت گرافیک دو سرشاخه برای فن اول و دوم پردازنده دیده می شوند.
سمت راست بخش فوقانی، فشرده ترین بخش مادربرد است. اتصال مخصوص پمپ واترکولر در کنار اسلات اول رم دیده می شود. دو شکاف مخصوص رمهای DDR4 که می تواند فرکانس بالای 4500 مگاهرتز را تا حداکثر حجم رم 32 گیگابایت پشتیبانی کند بشدت نزدیک هم تعبیه شده اند. درگاه DIMM.2 نیز در کنار آنها قرار دارد.دکمه های مینیاتوری Power ،Reset ،Retry و Safe Boot به ترتیب در یک ردیف قرار گرفته اند. دکمه Retry در زمانی که اورکلاک Fail شود و دکمه ریستارت عمل نکند، با قطع برق و وصل مجدد آن سیستم را راه اندازی مجدد می کند. دکمه Safe Boot با پارامترهای استاندارد بایوس سیستم را راه اندازی مجدد می کند تا اورکلاکر تنظیمات را اصلاح کند. به نظرم ای کاش ایسوس برای همه اینها از دکمه های یک شکل با رنگ های متفاوت بهره برده بود. این کار به زیبایی بیشتر مادربرد کمک می کرد. در سمت راست این دکمه ها، دو سرشاخه مخصوص اتصال رشته های LED RGB قرار گرفته است. در جلوی این سرشاخه ها 4 عدد LED پر نور فن آوری Asus Q-LED که وظیفه اعلام وضعیت سلامت بخش های حیاتی مادربرد (CPU, RAM, VGA, Boot) را هنگام بوت بر عهده دارند، قرار گرفته است. این 4 عدد LED به سان یک چراغ راهنمایی موقع بوت روشن شده و به عنوان خطایاب در صورت بروز نقص فنی در هر کدام از این 4 بخش، روی آن متوقف خواهند شد تا به کاربر راهنمایی کنند مادربرد در کدام بخش دچار مشکل شده است. در زیر نمایشگر دیباگر سه عدد سوییچ دستی قرار گرفته است که فقط در صورتی که حالت نیتروژن مایع یا LN2 را فعال کنید، این سه سوییچ عمل خواهند کرد. سوییچ اول حالت آهسته یا Slow Mode است که ضریب پردازنده را به 8 کاهش می دهد تا سیستم بدون هنگ کردن با شیب ملایم پیچ و خم برخی بنچمارکها را در سخت ترین شرایط به سلامت بگذراند. سوییچ دوم حالت توقف یا Pause است و می تواند سیستم را در وسط عملکرد خود به صورت Freeze نگه دارد تا اورکلاکر پارامترهای لازم را تغییر دهد. سوییچ سوم عملکرد مخفی دارد که ایسوس توضیحی در این رابطه نداده است. سمت راست این سوییچ ها، سه LED نشانگر وجود اتصالی قرار گرفته اند. در زمان اورکلاک با نیتروژن مایع و یا گاز هلیوم، به دلیل پایین بودن شدید دما احتمال تجمیع رطوبت در زیر مادربرد افزایش می یابد و در صورتی که در سه بخش، پشت اسلات های گرافیک، پشت اسلات های رم و یا پشت سوکت پردازنده، اتصالی به سبب تجمیع رطوبت بوجود آید، این سه چراغ خطر اورکلاکر را از وجود اتصالی در این سه بخش مطلع می سازد. ایسوس این بخش را Condensation Detection نامگذاری کرده است. همچنین یک جعبه فیوز خاکستری با 4 کلید فیوز در این بخش قرار دارد که کاربر به لطف این جعبه کلید می تواند بدون بیرون آوردن کارت گرافیک از اسلات مادربرد، آن را از مدار به کل خارج کند. این جعبه 4 فیوز دارد که هر کدام مسئول روشن و خاموش کردن یکی از اسلات های گرافیک هستند. در پایین جعبه فیوز گرافیک، سرشاخه LN2 Mode قرار دارد مخصوص آماده سازی مادربرد برای اورکلاک با نیتروژن مایع. در لبه برد محل اندازه گیری دستی ولتاژ است که شامل نقاط اتصال اندازه گیری دستی ولتاژ بخش های مختلف به کمک مولتی متر هستند. از دیگر درگاه های این بخش از مادربرد می توان از وجود یک سرشاخه سفید رنگ مخصوص فن که دائم روی حداکثر سرعت است در کنار سوکت 24 پین برق مادربرد، نام برد.
در بخش جنوبی مادربرد، در سمت چپ، به ترتیب، یک درگاه برق مولکس، برای حالت هایی که بیش از یک کارت گرافیک روی مادربرد استفاده می شود، یک درگاه USB 3.1 Gen.1 فرانت پنل کیس، چهار درگاه SATA III 6G منشعب از چیپ ست Z370، سرشاخه های روشن و خاموش کردن دیودهای نوری RGB روی مادربرد، اتصال های سنجش میزان ورودی و خروجی کولانت در سیستم های واترکولینگ مدار باز، سر شاخه مخصوص اتصال پمپ های قوی تا سه آمپر/ 36 وات ، هدرهای مخصوص پنل جلویی کیس و دکمه ی نارنجی تغییر بایوس قرار دارند. این مادربرد مجهز به دو بایوس فیزیکی مجزاست که به کمک این دکمه مینیاتوری کاربر می تواند بین آنها سوییچ کند. در لبه پایین مادربرد هدر اتصال ROG EXT، دو جفت درگاه USB 2.0، سرشاخه TPM و دکمه مینیاتوری MemOK قرار دارند.
در ادامه توضیح لبه جنوبی مادربرد، در سمت چپ، دو سرشاخه خروجی برای اتصال رشته های LEG RGB مشاهده می شود که سر جمع، این مادربرد می تواند تا 4 رشته LED RGB را پشتیبانی کند. دو عدد درگاه سفید رنگ اتصال فن با حداکثر دور نیز در این بخش در نظر گرفته شده است. در مورد کارت صدا، صادقانه ایسوس اونقدری که به دیگر برادران هم رده ROG رسیده است، به اپکس نرسیده. هرچند راهکار ارائه شده برای اپکس ضعیف نیست و ایسوس با استفاده از کدک صوتی SupremeFX S1220A codec صدایی قدرتمند با نرخ عالی نسبت سیگنال به نویز 113dB را به کاربر ارائه می کند اما مطمئن هستم صاحب اپکس اگر که Audiophile باشد به مدار و امکانات صوتی به کار گرفته شده در Hero یا Code کمی حسودی خواهد کرد. خازن های نیچیکون ژاپنی و استفاده از لایه های مجزا برای کانال های صدای چپ و راست از دیگر ویژگی های بخش صوتی اپکس به شمار می رود. روی این مادربرد چهار اسلات گرافیک قرار دارد که سه عدد از آنها مجهز به فن آوری SafeSlot ایسوس است. این فن آوری با استحکام بخشی به پایه اسلات گرافیک، دوام و عمر آن را افزایش می دهد و در عین حال، از مادربرد و کارت گرافیک در درازمدت، بخصوص در صورت استفاده از کارت گرافیک های سنگین، محافظت خواهد کرد. باید دقت داشت این چهار اسلات می توانند از چهار کارت گرافیک AMD به صورت 4-Way Cross Fire پشتیبانی کنند اما در مورد کارتهای گرافیک nVidia محدود به استفاده از دو کارت گرافیک به صورت 2-Way SLI هستید. در صورت استفاده از سه اسلات گرافیک میزان پهنای باند قابل دسترس به صورت x8/x4/x4 خواهد بود و اسلات چهارم نیز از پهنای باند x4 استفاده خواهد کرد. به غیر از این موارد، دو اسلات PCIe 3.0 x1 نیز مابین اسلات های x16 برای این مادربرد در نظر گرفته شده است.
پنل پشتی مادربرد شامل خروجی های صوتی 7.1 کاناله مجهز به روکش طلا، خروجی Optical صوتی، یک جفت USB 3.1 Gen.2 شامل یک پورت Type A و یک پورت Type C، شش درگاه USB 3.1 Gen.1، خروجی HDMI و DP، دو درگاه مخصوص PS2 برای ماوس و کیبورد (هنگام اورکلاک سنگین مورد استفاده اورکلاکر ها خواهند بود)، در کنار دکمه های Clear CMOS و Flash Bios می شود.
این مادربرد مجهز به دو درگاه LAN است. درگاه اول با پهنای باند یک گیگابیت منشعب از چیپ ست Intel i219v PHYS است. درگاه دوم با حداکثر پهنای باند پنج گیگابیت منشعب از چیپ Aquantia AQC108 است که در تصویر فوق نمایان است. این چیپ توسط یک سینک خنک گننده بزرگی خنک می شود.
در مورد کارت ROG DIMM.2 باید اذعان داشت که یک طراحی موفق و یک کارت چند منظوره است. محل قرارگیری آن ممکن است نمای زیبای رمها را از دید کناری تحت تاثیر قرار دهد، ولیکن فواید حضور آن بیش از اینهاست که نگران نمای آن باشید. یکی اینکه با خارج کردن درگاه های M.2 از سطح مادربرد، ایسوس فضای بیشتری را صرف نصب امکانات اضافی بیشتر روی مادربرد کرده است. از طرف دیگر، همه می دانیم SSD های M.2 بشدت داغ هستند و نصب آنها در کف مادربرد ممکن است در افزایش دمای سطح مادربرد اثر منفی بگذارد. از این رو با خارج ساختن درگاه های M.2 و ساخت کارت اختصاصی ROG DIMM.2 ایسوس خطر افزایش دمای مادربرد را به سبب حضور اس اس دی های M.2 از بین می برد. اما کار بدین جا ختم نمی شود. مهندسان خبره طراحی یک براکت نصب فن، تا حداکثر قطر10 سانتی متر برای سقف این کارت تعبیه کردند که به راحتی می توانید فن های کوچک را روی آن سوار کنید.
مطابق تصویر فوق این کار چند مزیت دارد، یکی اینکه با وجود فن خنک کننده، دمای درایو های M.2 تا بیش از 30 درجه افت پیدا خواهد کرد. این موضوع را به عینه در تست ها مشاهده کردیم که درایوهای SSD ما تحت لود شدید به دمای بالای 70 درجه می رسیدند که با روشن کردن این فن، به سرعت دمای آنها به زیر 45 درجه سقوط کرد. دومین موهبت وجود چنین فنی، خنک سازی رمهای سیستم است که بازهم به علت نزدیکی آن به فن بالای کارت ROG DIMM.2، آنها نیز به خوبی خنک شدند. به سبب این طراحی عالی و عملکرد چندگانه برای فن، باید به طراحان ایسوس دست مریزاد و تبریک گفت.
و مطلب آخری که در جمع بندی طراحی مادربرد باید به آن اشاره کنم، استفاده ایسوس از دیودهای نوری RGB در سرتاسر این مادربرد است. همانگونه که در تصویر مشاهده می فرمایید، در پشت مدار چاپی، در لبه ها پر است از دیودهای نوری رنگی. روی مادربرد نیز، چند بخش، از جمله VRM، بخش وسط، در زیر پلاک Republic of Gamers و همچنین چیپ ست، و بخش صوتی، از این دیودها استفاده شده است. ایسوس در وسط چهار اسلات گرافیک، یک پلاک خالی برای استفاده از لوگوهای دلخواه کاربران قرار داده است تا کاربران به سلیقه ی خود، بر روی برچسب های خام موجود در متعلقات مادربرد، بتوانند، هرچه دلشان میخواهد را درست و روی این پلاک خالی بچسبانند.
نرم افزارهای جانبی
ایسوس ست کامل نرم افزاری معروف خود ASUS AI Suite 3 را برای این مادربرد به صورت بهینه تر از گذشته مورد استفاده قرار داده است. این نرم افزار شامل بخش های مختلف از جمله 5Way Optimization tuning، TPU، EPU، DIGI+ Power Control، Fan Xpert 4و Turbo App می شود. نرم افزار Asus Aura جهت تنظیم و شخصی سازی رقص نور رشته LED های متصل به درگاه LED RGB و رقص نور زیر مادربرد کاربرد دارد. استفاده از این نرم افزار بسیار راحت است و خوشبختانه هیچ مشکلی در کارکرد آن مشاهده نشد.
بایوس
ثبات امکانات و بهبود ساختار بایوس های ایسوس نسل به نسل قابل تحسین است. بدون اغراق مثل همیشه بایوس مادربرد ایسوس پر از امکانات طبقه بندی شده و کار با آن بسیار راحت است. امکاناتی نظیر ذخیره کردن پروفایل های مختلف اورکلاک، دسترسی راحت به تنظیمات ریز بخش های مختلف برق رسانی به رم و پردازنده، در کنار سر فصل های مانیتورینگ و پایش ولتاژ های ورودی، بایوس بی نقصی را برای این مادربرد به ارمغان آورده است.
معرفی سیستم تست
پردازنده Intel Core i7 8700K
از ویژگی های این پردازنده می توان به معماری ساخت 14++ نانومتری، 6 هسته و 12 رشته پردازشی، حدکثر فرکانس کاری 4.7 گیگاهرتز، حداکثر توان مصرفی 95 وات و مقدار 12 مگابایت کش Level3 اشاره کرد. این پردازنده توسط دفتر محترم ایسوس برای تست این مادربرد در اختیار سیستم تست قرار داده شده است.
کارت گرافیک MSI GTX 1060 ARMOR 6G OC
این کارت گرافیک با فرکانس کاری 1759 مگاهرتز، 6 گیگابایت حافظه از نوعGDDR5، حداکثر فرکانس حافظه تا 8008 مگاهرتز، رابط حافظه 192 بیتی، توان مصرفی 120 وات، یک ورودی برق 8 پین و سیستم خنک کننده کارآمد گزینه مناسبی برای گیمرها است. کارت گرافیک GTX 1060 گزینه خوبی برای کاربرانی است که می خواهند در رزولوشن 1080 پیکسل بازی ها را به خوبی اجرا کنند. این کارت می تواند در این رزولوشن حتی در حداکثر تنظیمات هر بازی، به خوبی جوابگوی نیاز شما باشد. این کارت گرافیک توسط شرکت MSI در اختیار ما قرار داده شده است.
حافظه G.Skill Trident Z
این سری از حافظه های جی اسکیل برای دست یابی به فرکانس بالا بهینه شده است. کیت مورد استفاده 2 ماژول 8 گیگابایتی DDR4 است که با فعال کردن XMP از حداکثر فرکانس کاری 3600 مگاهرتز با زمان تاخیر CL16 بهره می برد. این ماژول ها از جی اسکیل تایوان به دست وب سایت سخت افزار مگ رسیده است. در تست این مادربرد با موفقیت توانستیم این رمها را تا فرکانس 4533 مگاهرتز با زمان تاخیر CL19 اورکلاک کنیم.
منبع تغذیه GREEN GP850B-OCPT
نسل جدید پاور های پلاتینیومی خانواده Overclocking Evo شرکت گرین است. این پاور از یک ریل پرقدرت 12 ولت 70 آمپری بهره می برد، که به لطف مبدل DC-DC برای ایجاد ولتاژ شاخههای +5V و +3.3V در بخش ثانویه، باعث تثبیت هر چه بیشتر ولتاژ شاخههای خروجی در این پاور می شود. امکان تحقق عملی Zero Voltage Switching در بخش ورودی این پاور به کمک توپولوژی Half-Bridge در کنار مبدل LLC Resonant ایجاد شده است تا حاملهای EMI، RF و تلفات سوئیچینگ در ورودی کاهش یافته و بازدهی مصرف انرژی افزایش یابد. حالت Fan-Less بودن و استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز بسیار کم از دیگر امکانات آن به شمار می رود. این پاور توسط شرکت گرین برای سیستم تست در اختیار ما قرار داده شده است.
درایو ذخیره سازی ADATA XPG SX9000NP وPLEXTOR M8PE به صورت RAID 0
اس اس دی Adata XPG SX9000NP 256G با سرعت انتقال فوق العاده از طریق رابط PCIe Gen3x4، پروتکل NVME نسخه ۱٫۲، فناوری SLC Caching و DRAM Cache Buffer، موتور تصحیح خطای پیشرفته LDPC ECC و ۵ سال گارانتی تعویض شرکت آونگ نماینده رسمی Adata بهره می برد. از مزیت های این حافظه سرعت نوشتن 990 مگابایت در ثانیه و سرعت خواندن 2700 مگابایت در ثانیه است. این اس اس دی پرچمدار Adata را شرکت محترم آونگ برای سیستم تست دفتر سخت افزار مگ ارسال کردند.
درایو دیگر مورد استفاده PLEXTOR M8PE 256G با سرعت بسیار بالا به پروتکل NVME 1.2 مجهز است و از طریق رابط PCIe Gen.3 x4 به درگاه M.2 متصل می شود. استفاده از فناوری DRAM Cache Buffer، و موتور تصحیح خطای ECC از جمله امکانات آن به حساب می آید. این حافظه دارای سرعت نوشتن 900 مگابایت در ثانیه و سرعت خواندن 2000 مگابایت در ثانیه است. اس اس دی مورد نظر توسط شرکت پلکستور برای سیستم تست دفتر مجله سخت افزار ارسال شده است. این دو درایو در صف بندی RAID 0 مورد استفاده قرار گرفتند.
خنک کنند Green Glacier 360-EVO
این قویترین واتر کولر شرکت پردیس صنعت سیاره سبز (گرین) است که در حال حاضر از پر فروش ترین واتر کولر های بازار ایران به شمار می رود. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 360 میلیمتری آلومینیومی، استفاده از سه فن 12 میلیمتری کم صدا مجهز به LED های قرمز با طول عمر 100 هزار ساعت، واتر پمپ بلبرینگ سرامیکی قدرتمند بی صدا با طول عمر 80 هزار ساعت، واتر بلاک کاملا مسی مجهز به نمایشگر نشان دهند دمای کولانت و دور پمپ اشاره کرد. این رادیاتور برای تست توسط دفتر گرین در اختیار ما قرار داده شده است که تشکر ویژه داریم.
خمیر سیلیکون گرین GT-4 Premium
برای تست پردازنده از خمیر سیلیکن جدید گرین GT-4 Premium استفاده کردیم. این خمیر سیلیکن با ضریب انتقال حرارت 5.0W/m.K، قابلیت استفاده در پردازنده و کارت گرافیک را در دامنه دمایی منفی 40 تا 240 درجه سانتی گراد، داراست. شرکت گرین با فرمولاسیون جدید و استفاده از مواد با کیفیت این خمیر سیلیکن را برای استفاده های حرفه ای تولید کرده، و آن را در اختیار آزمایشگاه تست مجله سخت افزار قرار داده است که سپاسگذاریم.
بررسی کارایی
مادربرد Asus Z370 Maximus X Apex برای شرایط سخت Extreme Overclocking بهینه شده است و توانایی های بالقوه آن زیر نیتروژن مایع و هلیوم مایع خود را نشان می دهد. اما در نهایت کاربری که این مادربرد را تهیه می کند، هر چقدر هم اورکلاک کند، دائم که آن را زیر نیتروژن مایع نمی برد و پس از زدن تست ها در نهایت باید از آن به عنوان یک مادربرد عادی استفاده کرد. در نتیجه تست های حالت عادی را می توان معیاری برای سنجش عیار قدرت و کیفیت آن در نظر گرفت. در آزمایشگاه سخت افزار در حد اورکلاک سطح متوسط سعی کردیم مادربرد را تحت فشار قرار دهیم، خوشبختانه مادربرد بسیار فراتر از انتظار ما ظاهر شد. به واقع می توان گفت شیرین ترین تجربه اورکلاک را با این مادربرد تا به امروز داشتیم. در تست های پیش فرض آنچنان که انتظار می رفت اپکس خوب ظاهر شد. در اورکلاک، توانستیم با پردازنده به فرکانس 5150 مگاهرتز به صورت کامل ثابت دست پیدا کنیم. البته رسیدن به این میزان فرکانس برای همه 8700K ها به راحتی امکان پذیر نیست بنابراین تصمیم گرفتیم نتیجه تست ها در 5 گیگاهرتز ثبت کنیم و ثبت نتیجه 5150 مگاهرتز در یکی دو تست به صورت موردی باشد. برای اورکلاک رم نیز این مادربرد توانست رم های G.SKILL TridentZ 2X8G 3600 CL16 سیستم تست را تا 4535 مگاهرتز با تایمینگ 19 با ولتاژ 1.42 اورکلاک کند – لینک CPUID.
بنابراین مادربرد اپکس توانست با فاصله زیادی حداکثر فرکانس قابل دستیابی را با رم های تست ما به خود اختصاص دهد. هرچند مطمئن هستیم اگر بحث Extreme Overclocking وجود می داشت قطعا در فرکانس پردازنده به فرکانسی بهتر از 5.15 گیگاهرتز می توانستیم برسیم. ولیکن هدف از اورکلاک در بررسی های آزمایشگاه مجله سخت افزار، – رسیدن به حداکثر فرکانس قابل دستیابی برای اکثر کاربران- در شرایط معمول است. بنابراین اکستریم اورکلاکینگ و یا استفاده از ولتاژهای غیر معمول هیچگاه موضوعیتی در بررسی های ما ندارد.
نتیجه گیری
مادربرد Asus Z370 Maximus X Apex در حالت اورکلاک در بیشتر تست ها صدر نشین جدول بنچمارکهای سایت سخت افزار شد. این مادربرد تاج بیشترین میزان اورکلاک رمهای تست ما را از آن خود کرد. 4535 مگاهرتز شوخی نیست و احتمالا به سقف حداکثر فرکانس قابل پشتیبانی IMC پردازنده برخورد کردیم وگرنه این مادربرد به راحتی می توانست از این هم فراتر رود. در زمینه گیمینگ به دلیل عملکرد فوق العاده رمها و تاخیر پایینشان، تقریبا بالاترین امتیازات پردازنده 8700K برای گیمینگ نیز برای اپکس ثبت شد. مورد دیگری که باید به آن پرداخت، نورپردازی وسیع LED RGB در سطح و پشت مادربرد است. این مادربرد با این نورپردازی ها فوق العاده چشمگیر به نظر می آید. باید اعتراف کرد، به لطف زیبایی دیودهای نوری مادربرد، در کنار 4 خروجی برای رشته های LED RGB می توان با اپکس فضایی پر از رقص نور در کیس کامپیوتر پدید آورد. اپکس مادربرد خاص است، شکل ظاهری، امکانات ویژه، و نورپردازی وسیع RGB، این مادربرد را بی نظیر و خاص کرده است. مادربرد Apex برای اورکلاکرهای فوق حرفه ای طراحی شده است. Apex برای کاربرانی که می خواهند با بقیه متفاوت باشند طراحی شده است. Apex، برای آنهایی که می خواهند سیستم خود را نمایش دهند ساخته شده است، بنابراین خریدار و مخاطب خاص دارد. مخاطبی که می تواند داشتن این مادربرد را روی میز اتاق، توی فروم، در منزل و بیرون، پز دهد.با توجه به طراحی عالی فیزیکی اجزای روی مادربرد، طراحی کارت ROG DIMM.2، و همچنین خلاقیت در ایجاد امکانات خاص اورکلاکینگ، نشان نوآوری سخت افزار به مادربرد Apex اعطا می شود.
9.4امتیاز9.8راندمان9.3امکانات9.8بایوس9.9اورکلاک و کولینگ9.9طراحی9نرم افزار9.5کیفیت ساخت8ارزش خرید
سپاس از جواب
فقط کولر Noctua NH-D15 که میفرمایین بادی هست.ایا بهتر از کولر ابی coolermaster nepton 280L عمل میکنه؟
من با نپتون 280ال که روی پردازندم نصب دارم تا 5.25 بصورت پایدار و 5.3 گیگاهرتز (لحظه ای) تونستم اورکلاک کنم
بنظرتون با Noctua NH-D15 تا چه فرکانسی میتونم اورکلاک کنم؟؟ (تقریبی قابل قبول)
برای این پردازنده در بخش اوورکلاک چیزی که پیشنهاد شده Noctua NH-D15 هست. ضمن اینکه رسیدن به 6 گیگاهرتز پیچیدگی های بیشتری داره و احتمالا بیشتر از چیزی که خودتون میگید رسیدید بهش نمیتونید ارتقا بدید. درباره سایر موارد شاید دوستان دیگه ای که روی اوورکلاک این پردازنده کار کردن بتونن نظر بهتری بدن
سلام
دست مریزاد.عالی بود
لذت بردم
یک سوال دارم
من یک سیستم مخصوص اورکلاک تهیه کردم با مشخصات زیر
asus maximus x apex
8700k
g.skill Ripjaws 3200 CL16
power Corsair HX1200
patriote hellfire ssd m2 -480gb
CPU Cooler: Cooler master nepton 280L
vga:nvidia Quadro p2000
هر چقد سعی کردم پردازنده تا 5.3 گیگا هرتز بیشتر اورکلاک نشد
و دمای اون میرسد بالای 80 درجه و هنگ میکرد
بیشترین فرکانسی که پایدار موند 5.25 گیگا هرتز بود
سوالم اینه:
برای اورکلاک به حوالی 5.7 گیگاهرتز کدوم خنک کننده آبی جواب میده؟؟
کلا بهترین خنک کننده برای 8700k و مادربرد x apex چیه؟
و تا چه فرکانسی میشه بطور پایدار باهاش اورکلا کرد؟؟
منظورم خنک کننده های بادی یا آبی و یا هر قطعه ی دیگست (بجز نیروژن مایع ، امونیاک ، یخ و چیزای از این قبیل)
شما توی تجاربتون چه قطعه خنک کننده ای رو بهترین دیدن؟
ممنونم آقا علیرضای عزیز از پیامت
بررسی ویدیویی خوبه ولی دو تا مشکل داره، یکی اینکه مجری مناسب میخواد، کسی که به تنهایی و به طور فی البداهه جذاب باشه. چنین شخصی در هیچ بررسی ویدیویی هیچ سایت یا مجموعه دیگری تا به امروز من نیافتم. همه خیلی خشک بررسی می کنند انگار راجب تصویر MRI کبد گوسفند نظر میدن.
دومین مشکل بررسی ویدیویی، عدم مراجعه بعدی است. در بررسی نوشتاری شما ممکنه بارها برای مطابقت نتایج تست بهش مراجعه کنید، اما بررسی ویدیویی رو یه بار میبینی و تموم میشه. بعد تو بررسی ویدیویی نمیشه نتایج رو راحت نشون داد.
یکی از کارهایی که برای راحت تر شدن و خواندن بررسی های نوشتاری تو فکرشم استفاده از عکس ها به صورت Thumbnail هست که خواننده مجبور نباشه دایم صفحه رو اسکرول کنه. انشاالله یه راهی براش پیدا می کنیم.
بازهم ممنونم از پیامت دوست خوبم.
خیلی عالی بود آرمین جان.واقعا این خلاقیت در قرار دادن اون فن روی ِDIMM.2 رو باید به ایسوس آفرین گفت
خودم به شخصه فک نمیکردم یه فن اینقد روی دمای m.2 یا رم ها تاثیر بذاره!75 درجه کجا و 45 درجه کجا:smiley1
کلا بررسی های آرمین جان خیلی شیرینه مخصوصا چند خط اول.امیدوارم کم کم تو بررسی ها یه کار متفاوت بکنین و بصورت ویدئو قرار بدین.آخه همه وبسایت ها دارن بصورت متن مینویسن