به زبان ساده SUBPIXEL عنصر اصلی RGB در تلویزیون های جدید است.هر پیکسل دارای چند ساب پیکسل برای ایجاد رنگ است.در تکنیک های قدیمی مثل LCD ساب پیکسل ها توسط فیلترهای رنگی،رنگ مورد نظر را تولید میکردند و پیکسلهای رنگ همیشه روشن بودند تا زمانی که فیلتر رنگ مورد نظر اجازه میداد و رنگ نمایش داده میشد. عمدتا هر پیکسل دارای 3 رنگ مادر سبز،آبی و قرمز است که برای ساخت تصاویر از ترکیب همین 3 رنگ اصلی استفاده میشود.
گاها شاید با واژه پیکسل سوختگی برخورد کرده باشید.اکثر نمایشگرهای موجود در معرض چنین خطری قرار دارند.گاهی ممکن است یک رنگ و یا حتی همه 3 رنگ اصلی دچار ایراد شوند که در این حالت ممکن است نقطه ایی بسیار کوچک در تصاویر مشاهده کنید.این نقطه همان پیکسل سوختگی یا (dead pixel) نام دارد. اما در تکنولوژی های جدید یعنی OLED و SUHD دیگر خبری از فیلترها نیست و ساب پیکسل ها به صورت کنترل دقیق به موقع فراخوانی شده و در زمانی که به آنها نیازی نباشد خاموش میشوند.این عمل باعث بالا رفتن کیفیت نهایی رنگ،یک دست شدن پنل،عدم نشت نور،مصرف کمتر انرژی،عمر بهینه ساب پیسکل و همچنین عدم نیاز به BACKLIGHT برای نوردهی است، چون در دو تکنولوژی ذکر شده نیازی به پشتیبانی نور نیست و نور توسط پیکسلها ساطع میشود. در سالهای جاری کمپانی هایی مثل شارپ و الجی با تولیدات جدید خود سعی بر آن داشته اند تا ترکیب سنتی RGB را تغییر داده تا بتوانند تصاویری بهتر ارائه نمایند.به عنوان مثال شارپ با اضافه کردن ساب پیکسل زرد سری QUATTRON را تولید کرد. همچنین کمپانی هایی مثل سامسونگ گاها با تغییر شکل پیکسل ها و ساب پیکسل ها تصاویر بهتری به وجود آورده اند. کمپانی ال جی اما امثال با اضافه کردن ساب پیکسل سفید ترکیب WRGB را رقم زد.اکنون تلویزیون های OLED جدید ال جی از ترکیب WRGB بهره می برند. این کار نقد و انتقاد های فراوانی به همراه داشت و در تبلیغات ال جی بسیار به این موضوع پرداخته شد.حال بهتر است بدانیم به دور از نقد ها و تبلیغات صورت گرفته،به راستی اضافه شدن ساب پیکسل سفید تا چه حد بر تصویر نهایی تاثیر گذار است؟ عمده نکته مثبت این کار بالا رفتن کنتراست و بهینه شدن نمایش در تصاویر روشن میباشد.ساب پیکسل سفید باعث به وجود آمدن رنگ هایی روشن و یک دست می شود.به جز این موضوع این حرکت هیچ گونه تاثیر مستقیم دیگیری نخواهد داشت.با این کار اکنون تعداد ساب پیکسل های ال جی به تعداد 33 میلیون عدد خواهید رسید. سامسونگ نیز ادعا کرده است که در SUHD کنترل رنگ به خوبی صورت گرفته است و با همان 3 ساب پیکسل، ایجاد تصاویر به زیبایی رقم می خورد.به واقع باید گفت این عمل با کمک QUANTUM DOT COLOR REPRODUCTION به خوبی صورت میگیرد. تا اینجا با subpixel و وظیفه آن آشنا شدیم.اما جالب است بدانید ساب پیکسل ها در آرایش هایی متفاوت تولید میشود.همین آرایش ها میتوانند در تصاویر نهایی تغییرات شگرفی را ایجاد نمایند.همانطور که در تصاویر ملاحظه میکنید گاهی اندازه ساب پیکسل رنگها با یکدیگر متفاوت است.
در دو تکنولوژی ذکر شده که بحث داغ روز نیز میباشد،کنترل ساب پیکسل ها توسط ترانزیستور صورت میگیرد.هر پیکسل به صورت جداگانه توسط ترانزیستور کنترل میشود.کنترل نقطه ایی رنگ به لطف این تکنیک است که صورت میگیرد.جالب است بدانید در هر ثانیه میلیون ها دستور توسط ترانزیستورها دریافت و اجرا میشود!به لطف همین ساختار است که فیلترهای رنگ از میان برداشته میشود و دستورات بهینه شده و سریعتر به پنل منتقل میشود.
جالب بود واسم و اطلاعاته خوبی داد بهم راجب پیکسل و رنگ ها ..
دوست عزیز به واقع پیکسلهای جدید نیازی به backlight ندارند و در تکنیک suhd و oled اینطور هستش.
eyval….
kheili bahse ekhtesasi va khoobi bood
dirooz ham ke rajebe full hd o ina bood ke unam vaghan awli bood
با درود
آیا ساب پیکسلهای جدید فاقد بک لایت هستند؟؟؟ و یعنی خود ساب پیکسل مستقلأ نور تولید میکند؟؟؟
باتشکر
جالب بود ممنون.ما یک تلویزیون crt داریم که مدتی به علت نزدیک کردن کردن اهنربا صفحه نمایشش توی همون قسمت دچار به هم ریختگی رنگ شده بود اما به مرور زمان درست شد.
تشکر برای این مطلب مفید .. جالب بود.