زمانیکه به دنبال خرید جدیدترین گوشی هوشمند هستید، احتمالاً مانند بسیاری تصور میکنید که تکنولوژی نمایشگرها از این بهتر نخواهد شد. غافل از اینکه نمایشگرهای جدیدتر دارای وضوح بالاتر و حتی دقت رنگ بالاتری در مقایسه با نمایشگرهای پیشین است. با این حال، نمایشگر بهتر تنها به معنی پیکسلهای بیشتر یا روشنایی بالاتر نیست. بهتازگی شاهد این بودیم که شرکتهای سازنده گوشی هوشمند مرزهای تکنولوژی نمایشگرهای موبایلی را با تطبیق دادن نمایشگرها با نرخ بهروزرسانی (Refresh Rate) بالاتر، جابجا کردهاند.
Refresh Rate به چه معناست؟
ریفرش ریت یا همان نرخ بهروزرسانی نمایشگر نرخی است که در آن اطلاعات بصری به صورت عمودی بهروزرسانی میشود. برای اکثر نمایشگرها این میزان 60 بار در ثانیه است که سرعت آن 60 هرتز عنوان میشود. اما نمایشگرهای جدیدی که در تعدادی از گوشیها استفاده شدهاند 90 هرتز و حتی 120 هرتز نیز هستند. این موضوع حرکات در نمایشگر را روانتر نشان میدهد، مانند آنچه که در گوشیهای ریزر و وانپلاس قابل مشاهده است.
اما نکتهای در این میان مطرح میشود، اینست که زمانیکه این مشخصات درخصوص نمایشگر مطرح میشود به جز نویسندگان این مطالب و عاشقان دنیای تکنولوژی چه کسی از آنها سر در میآورد؟ واقعیت ماجرا اینست که بیشتر مردم عادی به این موضوع توجهی ندارند و حتی این دسته از افراد شاید نتوانند تفاوت نمایشگرهای 60 هرتز و 90 هرتز را تشخیص دهند. یکی از خبرنگاران وبسایت PhoneArena در اقدامی جالب با دو گوشی OnePlus 6T با نمایشگر 60 هرتز و OnePlus 7 Pro با نمایشگر 90 هرتز به سراغ مردم عادی رفته است.
…آیا تفاوتی میان نمایشگر 60 هرتز و 90 هرتز میبینید؟
10 نفر از افرادی که مورد آزمایش این خبرنگار قرار گرفتند، پس از چند دقیقه کار با دو گوشی مورد نظر به موضوعاتی مانند تفاوت در کنتراست تصاویر، رنگها، رزولوشن و وضوح تصویر اشاره میکردند. اما این چیزی نبود که انتظارش را داشتیم. در آزمون دوم او گوشی وان پلاس 7 پرو را به همان 10 نفر قبلی داد تا یک دقیقه با آن کار کنند. سپس او مخفیانه نرخ ریفرش نمایشگر را تغییر داد و گوشی را دوباره به آنها تحویل داد. این بار اما نتیجه کاملاً متفاوت با آزمون اول بود. 5 نفر از این تعداد به وضوع اعلام کردند که میزان روان بودن تصویر تغییر کرده است، اما 5 نفر دیگر قادر به تشخیص این موضوع نبودند.
آیا مردم عادی قادر به تشخیص تفاوتها هستند؟
با این تفاسیر، آیا میتوانیم بگوییم که مردم عادی قادر به تشخیص تفاوت میان نمایشگرهای 60 هرتز و 90 هرتز هستند؟ متأسفانه خیر، نمیتوان به این سوال پاسخ “بله” یا “خیر” داد. به نظر میرسد که نرخ ریفرش بالاتر چیزی است که مردم قادر به تشخیص آن هستند، البته آن هم در حالتی که با نرخ دیگری مقایسه شوند. شاید مردم عادی نتوانند روانتر بودن نمایشگر را تشخیص دهند، اما اثر مثبت آن در تجربه کاربری را متوجه میشوند. بنابراین باوجود آنکه نمایشگرهای با نرخ بالاتر بهتر هستند، نمیتواند این برتری را چندان بزرگ قلمداد کرد. البته شما ممکن است عقیده داشته باشید که داشتن بهروزترین تکنولوژیها همیشه بهتر است، اما در این مورد تنها دسته کمی به معنای واقعی متوجه تفاوتها خواهند شد.
دقیقا :-bd
البته برای بعضی ها که علاوه بر خستگی چشم دچار سردرد هم میشن که این فرکانس بلاتر میتونه اونو کاهش بده
من خودم متونم تفاوت 60 با 75 رو احساس کنم
ولی در حال حاضر با این قیمتای نجومی نمیصرفه و توصیه نمیشه
من تست 2 تا گوشی 60 و 90 رو دیدم کنار هم بزاری خیلی تفاوت میکنه …ولی جدا جدا دست بگیری هرکسی شاید متوجه نشه و روون بودن یکیشونو بزاری پای سخت افزار و قویتر و دلیل های دیگه …ولی 2 تاشو ببین متوجه میشی کاملا
کنار هم قرار بگیره آدم می تونه متوجه بشه ولی وقتی تو کار میری نه خیلی.
من خودم ویتچر 3 رو با 100 فریم و 60 فریم بازی کردم چیزی متوجه نشدم. حداقل می دونم بازی سوم شخص تاثیر خاصی نداشت. فریم ریت بالا برای حرکاتهای سریع تاثیر داره.
بسیار مقاله جالبی بود. یه نکته ای که برای نمایشگر ها با نرخ بالاتر به روز رسانی مطرح است اینه که برای چشم خستگی کمتری به همراه می آورند نسبت به نمایشگر های معمول 60 هرتزی.