هر آنچه که از دنیای خارج از کره زمین و دیگر سیارات به دست آمده است را مدیون فضانوردانی هستیم که پس از اتمام دوره های آموزشی بلند مدت جان خود را کف دست گرفته و از جو زمین خارج شده اند.پرواز به خارج از زمین همیشه هم شیرین نخواهد بود.گاها با یک اشتباه بسیار کوچک،این فضاپیما و یا شاتل های فضایی مبدل به یک موشک قاره پیما خواهند شد!در این مطلب به 2 مورد از بدترین وقایع فضایی جهان خواهیم پرداخت.با ما همراه باشید.
شاتل فضایی (Space Shuttle) آمریکا که اولین بار در سال ۱۹۸۱ پرتاب شد. نخستین سفینه قابل استفاده مجدد جهان بود. سه بخش اصلی آن مدارپیما، موشکهای تقویت کننده، و مخزن بیرونی سوخت (تنها مخزن سوخت آن که بعد از هر مأموریت قابل استفاده نیست) میباشد. کاشیهای ویژه مقاوم در برابر گرما مانع از سوختن مدارپیما به هنگام بازگشت به جو زمین میشوند. بازوی قابل کنترل از راه دور تعبیه شده در مخزن محموله مدارپیما، میتواند ماهوارهها را در فضا قرار دهد؛ و همچون سکویی ثابت برای کار فضانوردان عمل کند. پس از فضاپیماهای مرکوری، جمینی و آپولو (که ماه را فتح کرد)، آمریکاییها در پی سفینههای رفت و برگشتی رفتند و بدین سان، شاتلهای فضایی متولد شدند. شاتلها تا ۷ مسافر و ۲۵ تن تجهیزات را در خود جای میدهند و زمان طولانیتری را در مدار زمین به سر میبرند. آنها همچنین به یک بازوی روباتیک مجهز هستند که به کمک آن میتوانند ماهوارهها را به دام انداخته، اقدامهای لازم را در مورد تعمیرات یا انتقال آن صورت دهند.
تاکنون هفت شاتل به نامهای انترپرایز، پث فایندر، کلمبیا، چلنجر، دیسکاوری، آتلانتیس و اِندِور ساخته شده که دو شاتل نخست، ناکامل و برای آزمایشها و بررسیها ساخته شدهاند. از میان پنج شاتل پسین نیز چلنجر و کلمبیا دچار سانحه شدهاند و فقط سه شاتل دیسکاوری، آتلانتیس و اندیور مشغول تا سال ۲۰۱۰ مشغول کار بودند. به دلیل دو سانحه که باعث کشته شدن ۱۴ فضانورد و از دست رفتن ۲ فضاپیمای شاتل شد، ناسا در سال ۲۰۱۰ میلادی شاتل را بازنشست کرد. شاتلهای فضایی بسیار هزینهبر هستند، به طوری که پرتاب آن فقط پانصد میلیون دلار هزینه در بر دارد و این، غیر از هزینههای نگهداری و تعمیرات آن است. همین هزینههای سنگین موجب شد تا روسیه از شاتل فضایی قدرتمند خود، بوران، استفاده نکند. بوران با قدرت حمل ۳۰ تن تجهیزات، و استفاده از امکانات ناوبری پیشرفته، یک سر و گردن بالاتر از همتای آمریکایی خود است؛ ولی به دلیل هزینههای بسیار بالا، روسیه از آن استفاده نکردهاست.
فضاپیمای کلمبیا
شاتل فضایی کلمبیا (Space Shuttle Columbia) نام یکی از فضاپیماهای سازمان هوانوردی و فضایی ملی آمریکا (ناسا) بود که در سال ۲۰۰۳ در بازگشت از ایستگاه بینالمللی فضایی و در بیست و هشتمین مأموریت فضایی خود (ماموریت استیاس-۱۰۷) به همراه هفت فضانورد از کشورهای آمریکا، اسرائیل و هندوستان در حال بازگشت به جو زمین منفجر شد و تمام سرنشینان آن کشته شدند. فضاپیمای کلمبیا نخستین شاتل فضایی مورد استفاده در ناوگان فضایی ناسا بود؛ و نخستین مأموریت فضایی خود را از ۱۲ تا ۱۴ آوریل ۱۹۸۱ میلادی (برابر با ۲۳ تا ۲۵ فروردین ۱۳۶۰ شمسی) با موفقیت به پایان رساند. عملیات ساخت فضاپیمای کلمبیا در ابتدا به سال ۱۹۷۵ در پالم دیل، کالیفرنیا آغاز شد. نامگذاری فضاپیما به کشتی «کلمبیا» که در بستون نگهداری میشود برمیگردد. رابرت گری، کاپیتان کشتی، با «کلمبیا» به کاوش در قسمتهای شمال غربی اقیانوس آرام پرداخت و بعدها با این کشتی زمین را دور زد و نام خود را به عنوان نخستین آمریکایی که با کشتیرانی به دور زمین چرخیده است ثبت کرد. نام این شاتل همچنین به «کلمبیا»، نام ماژول فرماندهی آپولو ۱۱ نیز برمیگردد. پس از عملیات ساخت، در ۲۵ مارس ۱۹۷۹ میلادی به پایگاه فضایی کندی منتقل شد تا برای نخستین پرتاب آماده شود.در ۱۹ مارس ۱۹۸۱ در خلال آمادهسازی برای تست زمینی، پنج کارگر که با گاز نیتروژن مشغول پاکسازی بودند دچار اختناق شده و دو نفر از آنان جان خود را از دست دادند. این فضاپیما همیشه به عنوان مهمترین شاتل در ناوگان فضایی ایالات متحده به حساب میآمده است. سانحهای که پس از اتمام مأموریت استیاس-۱۰۷ در فضا و هنگام عبور از جو زمین برای شاتل کلمبیا رخ داد منجر به کشته شدن همهٔ هفت سرنشینش شد. این سانحه که در یکم فوریه، ۲۰۰۳ رخ داد باعث به تعویق افتادن سفرهای فضایی شاتلهای ناسا تا ژوئن ۲۰۰۵ میلادی شد.
لحظه انفجار کلمبیا
هنگام پرتاب شاتل به فضا، قطعهای ۷۵۰ گرمی از موزائیک محافظ حرارتی تانک سوخت خارجی شاتل کنده شد و به بال چپ اثابت کرد. برخورد این قسمت باعث ایجاد شکافی در بدنه بال شد و هنگام بازگشت به زمین و در جو که شاتل با گرمای زیادی روبرو بود، دمای زیاد و گازهای گرم باعث شکسته شدن بال از داخل و در نتیجه تکهتکه شدن شاتل گردیدند. در پی این حادثه تمام فضانوردان شاتل، که هفت نفر بودند جان باختند.
فضاپیمای چلنجر
فضاپیمای چلنجر (Space Shuttle Challenger) دومین فضاپیمای مدارگرد به کار گرفته شده در سازمان هوانوردی و فضایی ملی آمریکا (ناسا) پس از فضاپیمای کلمبیا بود. اولین پرواز آزمایشیاش را در ۴ آوریل ۱۹۸۳ انجام داد و قبل از نابودی، در ۹ مأموریت فضایی شرکت کرد. فضاپیمای چلنجر در ۲۸ ژانویه ۱۹۸۶ در آغاز مأموریت استیاس-۵۱-ال و پس از گذشت ۷۳ ثانیه از پرتاب منفجر شد و تمام هفت سرنشین آن کشته شدند. استیاس-۵۱-ال، بیست و پنجمین ماموریت شاتل چلنجر متعلق به ناسا بود که در ۲۸ ژانویه ۱۹۸۶ از سکوی پرتاب ۳۹ پایگاه فضایی کندی در فلوریدا پرتاب شد. در این ماموریت برای اولین بار در تاریخ ماموریتهای شاتل فضایی، یکی از خدمه یعنی کریستا مکاولیف غیر نظامی و یک معلم مدرسه بود. این ماموریت با انفجار شاتل چلنجر در ثانیه هفتادوسوم پس از پرتاب به فاجعهای مبدل شد که منجر به کشته شدن تمام سرنشینهای آن گردید. کمیته راجرز علت این فاجعه را خرابی یکی از واشرهای درزگیری در یکی از موشکهای پیشران جامد دانستند.
دهمین ماموریت شاتل چلنجر، استیاس-۵۱-ال، گسترش ماهواره ردیابی و تقویت داده، حمل اولین ابزار شاتل برای نجوم(SPARTAN-203) برای آزمایش دنبالهدار هالی، اجرای چندین درس برای پروژه معلم در فضا و نیز پیشبرد برنامه دانشآموزی شاتل∗ بود. این پرواز، اولین ماموریت مدارگرد سرنشیندار آمریکایی بود که تلفات جانی در پی داشت. همچنین اولین ماموریت فضاپیماهای آمریکایی بود که پس از پرتاب و پیش از رسیدن به فضا شکست خورد. چنین شکستی اولین بار برای سایوز ۱۸آ شوروی رخ داد که دو خدمه آن نجات پیدا کردند. ماموریت جورج جارویس برای پرواز استیاس-۶۱-سی برنامهریزی شده بود که پیش از پرواز با سناتور بیل نلسون جابجا شد. در ثانیه هفتادوسوم پس از پرتاب، خرابی یکی از ابزارها به از دست رفتن جان خدمه و انفجار شاتل منجر شد. کمیته راجرز دلیل این حادثه را خرابی واشر اصلی و پشتیبان موشک پیشران جامد سمت راست شاتل چلنجر اعلام کرد. خرابی این درزگیریها باعث ایجاد شعلهای شد که سرایت کردن آتش به پیشران و سپس باعث چرخیدن پیشران حول مفصل اتصال شد. سپس استوانه پیشران بر تانک خارجی اثر گذاشته و باعث خرابی ساختاری ET که ساختار اصلی انبار سوخت را تشکیل میدهد شد. آتشی سریع آزاد شد و سپس ساختار اصلی انبارهای سوخت، پیشرانها و مدارگرد به علت فشار نیروهای آیرودینامیک از هم گسیخته شدند. نحوه پرتاب مورد تایید قرار گرفت به غیر از اینکه بیشتر قسمتها از جمله موشکهای پیشران باید در دمای بالای ۴۰ درجه فارنهایت به کار گرفته شوند که دمای محیط در زمان پرتاب ۲۶ درجه فارنهایت بوده است.
شواهد نشاندهنده فعال شدن دستی تعدادی از تجهیزات اضطراری هوایی (PEAP ها) بدست فضانوردان است که این یعنی نیروهای اعمال شده بر کابین فضانوردان در جریان جدایی مدارگرد کشنده نبوده و یا اینکه حدااقل سه تن از فضانوردان تا اندکی پس از جدایی کابین زنده بوده و به قدر کافی هوشیار بودهاند که بتوانند اقداماتی اضطراری را انجام دهند. مرکز کنترل هوستون اعلام کرد که فضاپیما پس از انفجار و برخورد با آب در ناحیهای از ۲۸.۶۴ درجه شمالی تا ۸۰.۲۸ درجه غربی پخش شده است. در هفتم مارس، غواصان کشتی یواساس پرزرور بر سطح اقیانوس شیئی را در بستر اقیانوس مشاهده کردند که معتقد بودند بقایای کابین خدمه پروازی استیاس-۵۱-ال است. غواصی روز بعد این نظر را تایید کرده و مشخص شد که کابین خدمه و بقایای جسد آنها پیدا شدهاست. هیچکدام از تحقیقات رسمی انجامشده موفق به فهمیدن دلیل دقیق مرگ خدمه نشدند هرچند که زنده بودن خدمه در هنگام از هم پاشیدگی شاتل به علت فعال شدن دستی سه تا از بستههای خروج اضطراری هوا مشخص شدهاست.(البته بعضی این کاهش فشار هوای کابین را علت مرگ خدمه میدانند که تنها یک احتمال است.) فعال شدن دستی بستههای خروج اضطراری هوا تنها در هنگام کاهش شدید فشار هوا امکانپذیر است. اما این بستهها قادر به تنظیم فشار هوا در کابین نیستند که میتواند منجر به از دست رفتن هوشیاری فضانوردان در چند ثانیه شود. گزارشهایی در رسانهها وجود داشت که میگفت ناسا نوار ضبطی سری دارد که شامل بحثهای خدمه مضطرب به مدت دو دقیقه و چهل و پنج ثانیه تا سقوط آزاد کابین در دریای شرق فلوریداست. این مسئله به نظر ساختگی میآید چون خدمه ممکن است در آنزمان به علت از دست رفتن فشار هوای کابین در حالت ناهوشیاری بوده و نیز فضانوردان دارای ضبط صوت جداگانه نبودهاند. البته اگر چنین دستگاهی نیز وجود میداشت به علت جدا شدن سریع مدارگرد از کابین خدمه، بدون برق باقیمانده و نمیتوانست کار کند. اما در هر حال اگر کسی نیز زنده ماندهبود با برخورد کابین به سطح دریا کشته میشد.
ویدئوی دردناک انفجار شاتل در مقابل چشم مردم.
کافیه کمی سرچ کنید چندسال بعد ازاین اتفاق مشخص شد ک این انفجار ساختگی بوده و همه هفت سرنشین زنده هستن و یک ماه بعد از انفجار با نام و مشخصات دیگری در زیرمجموعه های دیگر ناسا مشغول ب کار شدند. عکس همه انها در زمان پیری هم موجود است
واقعا باید برای احترام و یادبود ساخت=):smiley9:smiley9:smiley9:smiley9:smiley9:-s
:-bd:-bd:-bd:-bd
دوست عزیز فکر نمیکنی این نوع حرف زدن کار درستی نیست؟/-)اگه اونها جونشون رو از دست دادن در راه پیشرفت علم و دانش و کمک به خلق بوده.شاید جونشون واسه شما عزیز نباشه اما واسه خانوادشون خیلی عزیزه.یکم به عکسهای جانباختگان این دو حادثه دقت کنید که یک زمان مثل ما نفس میکشیدن و امیدها و آرزوهایی داشتن اما حالا دستشون از دنیا کوتاهه:emoji2خدا از سر گناهاشون بگذره و روح همشون رو قرین رحمت کنه.عکس جانباختگان هر دو سفینه رو توی اینترنت سرچ کردم و دیدم دلم واسه همشون سوخت:smiley7
دانش اموزایه اون معلمه چه حالی کردن معلمشون خاکستر شد :smiley3
:-bd:-bd:-bd
:-bd:-bd:-bd
:-bd:-bd:-bd
:-s:-s:emoji6:emoji6:emoji7اوه خدای من بخار شدن!