با توجه به تهدیدات موجود علیه ایران و عدم توانایی در نوسازی ناوگان هوایی، سیاست ایران بر تولید داخلی هواپیما قرار گرفت. علی رغم تلاش متخصصان داخلی متاسفانه پس از سالها صرف وقت و بودجه این سیاست دست آورد چشمگیری نداشته است و نهایتا تعدادی هواپیما با نامهای مختلف تولید شده که همگی بر پایه اف۵ با تکنولوژی ۵۰ سال پیش آمریکا می باشند. لذا در این مقاله بجای اینکه به تاریخچه تولید هواپیما و دست آوردهای آن بپردازیم، به علتهای موفق نبودن ساخت هواپیما در ایران اشاره خواهد شد. در این مقاله شرایط لازم برای ساخت یک هواپیمای نسل ۴ معادل اف۱۶ مدل ای (امروزه پاکستان درحال تولید جی.اف۱۷ است که تقریبا معادل اف۱۶ ای می باشد)، را با تکیه بر توان داخلی و زیر ساختهای صنعتی موجود بررسی می کنیم.(لازم به ذکر است که در این مقاله تنها به بخش های محدودی اشاره خواهیم کرد).
بررسی بخش های مختلف هواپیما:
اسکلت هواپیما،
قطعات بدنه درخصوص اسکلت هواپیما باید دانست که برای هواپیماهای با شرایط مختلف از چه نوع موادی استفاده می شود. در اسکلت هواپیما از فولاد با مقاومتهای مختلف، آلیاژهای مختلف آلومینیوم و تیتانیوم استفاده میشود. در این خصوص باید گفت که هرچه سرعت حداکثر هواپیما بیشتر باشد، مقدار قطعات تیتانیومی بیشتر خواهد شد. برای روشن تر شدن موضوع باید بدانیم که تقریبا کل اسکلت هواپیمای اس.آر۷۱ که نزدیک به سرعت ۳ ماخ حداکثر سرعت آن است، از تیتانیوم ساخته شده است. به این منظور کمپانی لاکهید مارتین مجبور به ساخت تجهیزات و ابزار دقیق لازم جهت فرم دهی قطعات شده بود که همین امر یکی از دلایل قیمت بسیار زیاد این پرنده بود. گفته می شود که اسکلت بدنه تا سرعت ۱٫۵ ماخ را همچنان میتوان از آلیاژهای پر مقاومت آلومینیوم و تا ۲٫۵ را از الیاژهای فولادی ساخت. (البته اعداد تقریبی است و بسته به نوع هواپیما و نیروی وارده به آن، ناشی از شکل هواپیما متغیر است). ۲٫۵ ماخ عدد بسیار خوبی است ولی استفاده از فولاد باعث سنگین شدن بدنه شده و به موتور بسیار قوی تری نیاز است همچنین باید سطح مقطع بالاها را نیز افزایش داد به نحوی که هواپیما از حالت متعارف خارج می شود و نمیتوان جنگنده چند منظوره با آن ساخت. پس می باید به سرعت حدود ۲ ماخ معادل اف۱۶ اکتفا کرد. برای این کار نیاز به آلیاژهای نرم فولاد با مقاومت حدود ۱۰۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع است تا وزن هواپیما زیاد نشود. مساله این است که ایران این نوع فولاد را تولید نمی کند و چون محل مصرف آن مشخص است شرکت های تولید کننده نیز به ایران نمی فروشند. نمونه های مشابه آن در ساخت کابلهای مورد نیاز پلهای معلق و نمونه ضعیف تر در ساخت تیغه بولدوزر به کار میرود ولی مساله این است که این نوع فولاد در صورت ذوب شدن و سرد شدن مجدد خواص خود را از دست می دهد. بر فرض تهیه فولاد لازم از بازار سیاه نیز دستگاههای فرم دهی آن در ایران موجود نیست این دستگاهها باید بتوانند به انواع منحنی و سهمی، فولاد را شکل دهند که باز چون محل مصرف انها مشخص است، نمیتوان آنها را به راحتی تهیه کرد. اگر بخواهیم بدنه را کلا از آلیاژهای آلومینیوم بسازیم (گرچه باز تولید آلیاژهای پر مقاومت در توان ما نیست ولی به فرض تهیه از بازار سیاه) امکان شکل دهی آن وجود دارد ولی مساله این است که با بدنه ضعیف نمیتوان به سرعتهای بالا رسید و احتمالا باید به کمتر از سرعت صوت یا نهایتا ۱٫۵ برابر سرعت صوت (به طور تقریبی با توجه به نوع آلیاژ بکار رفته) اکتفا کرد. از طرف دیگر، با بدنه ضعیف نمیتوان مهمات زیادی را حمل کرد یا انتظار مانورهای پیشرفته داشت. لذا باید گفت در صورتی که فقط از آلیاژهای آلومینیوم بخواهیم استفاده کنیم، نهایت هواپیمای شکاری با سرعت کم می توانیم تولید کنیم که بسیار به اف۵ شبیه است.
وسایل اتصال قطعات اسکلت و بال به یکدیگر،
پس از فرم دادن قطعات بال و بدنه، باید این قطعات را به نحو مناسبی به هم متصل کرد. این پروسه با جوشکاری انجام میشود به نحوی که یک اسکلت یکپارچه با شاسی بال بوجود می آید نیازمند و دقت بسیار زیاد است و این دقت برای هواپیماهایی که از فیبر کربن در بدنه آنها استفاده شده است باید بیشتر باشد. درحال حاضر ایران توان جوش کاری آلومینیوم را روی سطوح ساده دارد. اینکه آیا روی سطوح مختلف و انواع موقعیتها نیز پرسنل متخصص برای انجام جوش با کیفیت وجود دارد یا خیر مشخص نیست. بحرانی ترین قسمت در مناطقی است که شاسی آلومینیومی باید به قطعات فولادی یا تیتانیومی وصل شود ممکن است که استفاده از تیتانیوم را به عنوان شاسی در نظر نداشته باشیم ولی به هر حال جنس قطعات خاصی مخصوصا در قسمت آویزهای مخازن سوخت و موشک یا بمبهای سنگین به احتمال زیاد از جنس تیتانیوم است. در مورد امکان جوش ۲ قطعه با جنس مختلف در ایران من اطلاعات خاصی ندارم ولی خوشبین هم نیستم. در خصوص اتصال جدار خارجی به شاسی بال وبدنه نیز این اتصال معمولا برای قسمتهای آلومینیومی با پیچ و یا پرچ انجام میشود. جنس این قطعات با توجه به بازه حرارتی و مقاومت بسیار مخصوص است و تا کنون اخباری درخصوص تولید این پیچها در ایران به گوش نرسیده است.
جدار خارجی،
جدار خارجی هواپیما عمدتا از ورقهای آلومینیومی ساخته شده که فرم دهی به آن آسان است ولی در مورد هواپیماهای نسل ۴ روز به روز استفاده از قطعات فیبر کربن بیشتر می شود که دلیل آن مقاومت بالاتر و وزن سبک تر است. همچنین با توجه به یکپارچه ساخته شدن قطعات فیبر کربن در صورتی که مورد اصابت قرار گیرد تکه های آن در اثر فشار باد کنده نمی شود و عملکرد کلی بال بسیار بهتر است. امروزه الیاف فیبر کربن در ایران تولید می شود ولی کیفیت آن در حدی نیست که بتواند در برابر فشارهای وارده در یک جنگنده مقاومت کند. چندی پیش ایران اقدام به خرید الیاف فیبر کربن با مقاومت بالا از ژاپن کرده بود که محموله توقیف شد. نکته دیگر فرم دهی به این الیاف کربن است. گرچه تولید الیاف کربن با کیفیت بالا بسیار مهم است ولی از آن مهم تر تولید رزین پرکننده، فرم دهی و پخت مناسب آن است به نحوی که سطوح تولید شده دارای اعوجاج نباشند و بحث ایرودینامیک را مختل نکند. در صورتی که از فیبر کربن استفاده نشود وزن هواپیما افزایش یافته و به دنبال آن مصرف سوخت که در نتیجه برد هواپیما کم میشود. همچنین مانور پذیری هواپیما کمتر می شود.
سیستم های هیدرولیکی جهت قطعات متحرک
سیستمهای هیدرولیکی جزء ساده تین سیستمها هستند و درحال حاضر ایران توان ساخت سیستمهای هیدرولیکی برای ماشین آلات سنگین را دارد اما شرایط هواپیما کلا متفاوت است. با توجه به اینکه سیستمهای هیدرولیکی هواپیما باید در بازه حرارتی +۵۰ درجه تا -۵۰ درجه سانتیگراد (برای قطعات متحرک بال و چرخ. برای قطعات متحرک موتور اطلاعی از بازه حرارتی ندارم) به خوبی فعال باشند باید از آلیاژهای خاصی در ساخت آنها استفاده شود در غیر این صورت با خروج روغن هیدرولیک، سیستم از کار خواهد افتاد. این انقباظ و انبساط خاص سیستمهای هیدرولیکی نیست و بدنه و جدار خارجی نیز در همین شرایط هستند ولی از آنجا که قابلیت پرواز و مانور دادن، به این سیستمها متکی است از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. کافی است بدانیم که عمده سقوط هواپیماها ناشی از همین ضعف در سیستم هیدرولیکی است. نکته دیگر روغن هیدرولیک مناسب است که ایران توان تولید آن را در حال حاضر ندارد. ممکن است گفته شود که از روغن هیدرولیک هواپیماهای تجاری استفاده می کنیم ولی تا جایی که من اطلاع دارم با توجه سرعت بالاتر و مانور های بیشتر روغن هیدرولیک هواپیماهای جنگنده متفاوت است (روغن ترمز ماشینهای سنگین و سبک نیز متفاوت است). خوشبختانه درصورتی وجود مواد لازم، دانش ساخت و نیروی متخصص جهت ساخت سیستم هیدرولیک وجود دارد.
نرم افزار کنترل دیجیتال هواپیما
این سیستم به استانداردی در تمام هواپیما تبدیل شده است به صورتی که تمام هواپیماهای غربی نسل ۴ مجهز به این سیستم هستند ولی هواپیماهای شرقی قدیمی مانند میگ۲۹ از این سیستم بی بهره اند. این سیستم از آنالیز اطلاعات سنسورهای مختلف هواپیما در هزاران پرواز قبلی که توسط سیستم های ذخیره اطلاعات ثبت و ضبط شده اند برای برنامه ریزی شرایط مختلف استفاده می کند تا فرامین خلبان را اصلاح کند به طوری که هواپیما دارای پایداری کافی باشد. برای ایران که به این اطلاعات پرواز دسترسی ندارد امکان تهیه نرم افزار قبل از تولید نمونه اولیه هواپیما وجود ندارد. این نرم افزار برای هواپیماهای نسل ۴ اولیه شامل تقریبا شامل یک میلیون خط برنامه نویسی است و برای هواپیماهای اف۳۵ بیش از ۸ میلیون خط که مدت زمان زیادی لازم دارد تا نوشته شود.
سیستم موقعیت یابی
جهت هدایت هواپیما امروزه همه ناوگان هوایی دریایی و زمینی برای اطلاع از موقعیت خود به سیستمهای جی.پی.اس آمریکایی ویا معادل روسی یا چینی آن وابسته هستند. متاسفانه ایران چنین سیستمی ندارد و امکان راه اندازی آن نیز در آینده نزدیک و میان مدت وجود ندارد. سیستمهای جی.پی.اس از ۲ فرکانس مختلف استفاده می کنند، یکی برای استفاده غیر نظامی و دیگری برای سیستمهای نظامی. در هنگام جنگ، سیستمهای غیر نظامی به صورت عمدی دچار خطا می شوند در حالی که سیستمهای نظامی دقت خود را حفظ می کنند تا به حال کیتهای جی.پی.اس نظامی هر دستگاه از سوی سازنده آن تامین شده است چرا که هر کدام کد شناسایی مخصوص دارد و حتی نمی توان جی.پی.اس نظامی تانک را به صورت یک پارچه با سایر سیستمهای ناوبری و هدایت موشکی، روی هواپیما نصب کرد چرا که باید سایر سیستم ها کد مورد نظر جی.پی.اس را بتوانند شناسایی کنند. جنگنده بدون سیستم ناوبری جنگنده کاملی نیست و استفاده از سیتمهای ژیروسکوپ سه محوری و هدایت اینرسی با توجه با مانورهای مختلف هواپیما و ابتدایی بودن آنها برای جنگنده نسل ۴ و تولید در ۱۰ سال آینده عاقلانه نیست.
سیستم نرم افزاری نمایش اطلاعات دریافت شده و پردازش شده و نمایشگر های مربوطه
با توجه به اینکه از سیستم عامل لینوکس استفاده می شود میتوان از کارت گرافیکی های معمولی جهت نمایش اطلاعات روی صفحات نمایشگر استفاده کرد. ولی مشکل اینجاست که تولید نمایشگرهای نظامی با نمایشگر های معمولی بسیار متفاوت است حتی روسیه نیز از نمایشگر های فرانسوی در جنگنده های جدید استفاده می کند. در خصوص نمایشگر جنگنده باید دانست که، به هیچ هنوان از یک نمایشکر غیر نظامی نمی توان استفاده کرد زیرا با اندکی جنگ الکترونیک نمایشگر های غیر نظامی غیر قابل استفاده هستند. حتی شاید امواج راداری خود هواپیما یا هواپیماهای مشابه باعث از کار افتادن نمایشگر باشد. با در نظر داشتن این نکته که تمام اطلاعات سنسور های داخلی و ناوبری همچنین اطلاعات رهگیری و سیستمهای هشدار روی این نمایشگرها نشان داده می شود، اگر در شرایط جنگی این نمایشگرها از کار بیوفتد احتمالا خلبان چاره ای جز بیرون پریدن از هواپیما برای حفظ جان خود ندارد. با توجه به عدم دسترسی به این نمایشگرها، تنها چاره استفاده از نمایشگرهای عقربه ای است. نمایشگرهای عقربه ای نیز گرچه تکنولوژی کمتری دارند ولی در زمینه دقت، مانند ساعتهای سوئیسی کار می کنند. خوشبختانه گرچه ایران نمی تواند فنرهای مورد نیاز را تولید کند ولی خرید آنها از بازار غیر نظامی ممکن نیست.
سیستم عامل جهت راه اندازی پردازشگر
ایران توسط ۲ مرکز انشگاهی و ۲ مرکز تحقیقاتی طی ۱۰ سال گذشته سعی کرده است که سیستم عامل ملی مبتنی بر هسته لینوکس درست کند. این سیستم عامل ها در واقع فقط یک رابط کاربری هستند و سیستم عامل اصلی لینوکس است. متاسفانه پروژه ها دست آورد مناسبی نداشتند به طوری که مردم یا دولت ترغیب به استفاده از آن شود البته خیلی هم بد نیستند من خودم از آنها استفاده کرده ام و می شود گفت قابل استفاده هستند ولی به هر حال ایران هیچ تجربه ای در ساخت هسته سیستم عامل ندارد (حتی در حد سیستم عامل موبایل های نوکیا معروف به سیمبیان). مشکل استفاده از سیستم عامل های موجود در قابلیت قابل نفوذ بودن و ناپایداری آنها است. گفته میشود که، همه سازندگان تسلیحات امکانی را در تولیدات خود قرار میدهند که درصورتی که این تسلیحات بر ضد خودشان بکار گرفته شود بتوانند آنها را از کار بیندازند. اما اینکه یک هواپیمای تولید داخل را بتوان با آلوده کردن سیستم عامل از کار انداخت خیلی فاجعه بزرگی است جمع بندی: با توجه به تجربه ناموفق ایران در ساخت هسته سیستم عامل و زمان بر بردن این پروسه تا وقتی که اشکالات آن برطرف شود امکان تولید هسته سیستم عامل ملی وجود ندارد. باید با پذیرفتن ریسک هک شدن هواپیما از سیستم عامل لینوکس که پایدار تر است استفاده شود.
سیستمهای ذخیره اطلاعات و پردازشگر مرکزی اطلاعات
هواپیما در هر ثانیه تعداد زیادی اطلاعات جمع آوری، پردازش و ذخیره میکند. سیستمهای ذخیره اطلاعات گرچه از اصول یکسانی با هاردهای معمولی استفاده می کنند ولی تکنولوژی ساخت آنها کاملا متفاوت است و ایران به این تکنولوژی در حال حاضر دسترسی ندارد. خوشبختانه با روشهای محافظت فیزیکی شاید بتوان از ابزارهای مبتنی بر حافظه فلش و کد گذاری مناسب آن استفاده کرد گرچه باعث به خطر افتادن اطلاعات محرمانه جنگنده می شود ولی به هر حال اطلاعات پرواز جنگنده ای معادل اف۱۶ برای ۱۰ سال آینده خیلی هم محرمانه نیست. متاسفانه وضعیت در مورد پردازشگر به آسانی سیستم ذخیره اطلاعات نیست. روسیه و آمریکا از پردازشگرهای متعارف مانند اینتل یا پردازشگرهای موبایل به عنوان پردازشگر استفاده نمی کنند. دلیل این امر این است که اصلا از سیستم عامل های معمول برای راه اندازی پردازشگر استفاده نمی کنند و سیستم عامل مخصوص خود را دارند و سعی می کنند اسرار هواپیما را محرمانه نگهدارند. جمع بندی: ایران به هیچ وجه توان ساخت پردازنده با قدرت کافی را ندارد و یا سیستم ذخیره اطلاعات را ندارد و می باید پذیرفتن ریسک حملات سایبری، از سیستم ذخیره اطلاعات و پردازنده های غیر نظامی استفاده کند.
کیت های کامپیوتری پردازش اطلاعات و ارسال فرمان به قطعات مکانیکی
این کیتها به صورت مدارهای مجتمع قابل برنامه ریزی (پی.ال.سی) طراحی میشوند و مجموعه دستوراتی از قبل در آنها قرار داده میشود که بنا به شرایط مختلف نیازی به پردازش مداوم توسط پردازشگر مرکزی نباشد. ایران توان تولید پی.ال.سی های ابتدایی مانند چیزی که در صنعت خودرو استفاده می شود را دارد ولی توان طراحی و ساخت انواع پیشرفته را ندارد. برای مثال می توان به پی.ای.سی های سانتریفیوژها اشاره کرد که به راحتی از کار افتاد. این قطعات وقتی قرار باشد در شرایط جنگی به کار گرفته شود باید با استاندارد های بالاتری ساخته شود که فعلا ایران این توان را ندارد. برای ارتباط بین این کیتها و قطعات مکانیکی نیز از سیمهای مسی با غلاف مخصوص یا فیبر نوری استفاده می شود تا در برابر جنگ الکترونیک آسیب پذیر نباشند.
سیستمهای رادار، گیرنده و فرستنده و دید درشب
برخی از اخبار ناشی از این است که ایران موفق به ساخت رادار هواپیما و نصب آن روی اف۱۴ شده است. اینکه این رادار چه قابلیتهایی دارد مثلا چند هدف را کشف و همزمان با چند هدف درگیر میشود و در عمل آیا کارایی لازم را دارد یا نه را به نتیجه تستهای آن در آینده موکول می کنیم.
دیگر موارد
با توجه به طولانی بودن مقاله،توضیح مختصری در مورد دیگر بخش ها می دهیم.قسمت هایی مانند لاستیک های اطراف بدنه،تایر،شیشه های کابین،رنگ آمیزی در سطح بالا و فیبر کربن،سیستم ترمز و مواد محافظ از جمله فناوری هایی است که ایران توانایی تولید بومی آنها را ندارد و یا حداقل زمانی برای دست یابی به آنها لازم است.در قسمت موتور که مهمترین بخش یک جنگنده است،ایران تا کنون موفق به تولید یک موتور در حد و اندازه اف-5 بوده است که به هیچ وجه نمی توان برای جنگنده های مدرن و حتی نسل 4 روی آن حساب باز کرد. شاید بهتر باشد که تا آن زمان از جنگنده های خریداری شده استفاده کرد.جنگنده هایی مانند سوخو-35 و میگ-35 حداقل جنگنده هایی هستند که نیروی هوایی ایران به آنها نیازمند است.در بخش تولید سخت افزار و نرم افزارهای کامپیوتری نیز با مشکلات جدی مواجه هستیم.همانطور که در ابتدای مطلب نیز عنوان شد،در این مقاله تنها به بخش های محدودی از ساخت و تولید یک جنگنده بومی اشاره کردیم.حداقل موارد لازم.ما برای تولید یک جنگنده ملی حداقل نسل چهارم،راه نسبتا درازی در پیش داریم.
با تشکر از جنگ آوران
آمریکا برای ساخت اف۲۲ به گفته خودشان۱۸سال طول کشید.با کمی انصاف باید بهشون حق و حداقل بنظرمن ۱۰ سال به دانشمندان و مهندسان،…بهشون زمان بدهیم، خوب بقول بزرگی میگه چرخ ما خیلی خوش شانس هستیم در زمانی زندگی میکنیم که از زمان اختراع چرخ سالها گذشته و ما میتوانیم با استفاده از چرخ و تجربه نوع ساخت چرخ برای پیش برد اهدافمون استفاده کنیم.(امیدوارم متوجه منظورم شده باشید)
با سلام
من هم ایرانی و عاشق ذره ذره خاک ایرانم ولی از نظر ساخت جنگنده بروز مثل قاهر در ایران با توجه به وعده های مسئولین که تا کنون همچنان بعد از گذشت چند سال از رونمایی این جنگنده در حال آزمایش بوده این شائبه را در ذهن من و امثال من بوجود میآورد که آیا اصلا چنین جنگنده ای وجود خارجی داشته و دارد ؟ اصلا توان مقابله با جنگنده های پیشرفته کشورهای همسایه و برخی از دشمنان ایران را دارد؟
با سپاس از شما خوب است قدری بیشتر در مورد تفاوت جنگنده نسل سه و چهار توضیح بدهید، یعنی امکان ساخت کامل جنگنده نسل سه را در داخل داریم؟ به غیر از بدنه برای نمونه در مورد هیدرولیک یا نرم افزار تفاوت نسل سه و چهار چیست؟
جدا از این مقاله ناقص ال…… که برخی اطلاعات مربوط به ده تا پانزده سال پیش میشه اما در جواب شما عزیزم اگه یه کشوری برای مثال امریکا یه قطعه ای رو میده کشور دیگه براش بسازه یا از کشوری دیگه تهیه میکنه به این معنا نیست که توانایی و علم ساخت اون قطعه رو نداره بلکه به این دلیله که صرفه اقتصادی براش نداره لطفا به جای به سخره گرفتن توان داخلی که میتونه موشک بالستیکی بسازه که با سرعت بیش از ده ماخ رو با کمتر از ده متر خطا به هدف اثابت بده و یا سانتیفیوژی طراحی کنه که بیش از ده هزار دور در دقیقه بچرخه بدون میکر میلیمتری انحراف و تنها در خلع و …… آیا نمیتونه جنگنده مدرن بسازه این به این معنی نیست که کار ساخت جنگنده آسونه اما قطعا محال نیست دانشمندان عزیز وطن مطمئنا توانایی ساخت حتی جنگنده نسل پنجم رو هم دارن فقط کمی زمان و اعتماد و توجه نیاز دارن تا به دنیا نشون بدن ایرانی اگه بخواد میتونه بهش برسه همونطور که قبلا ثابت کرده.
4 ماخ چیه تروخدا یکم تحقیق کن یا مستند 7دقیقه تا تل اویو را دانلو د کن خود وزیز دفاع اسرائل میگه موشک های تهران ظرف 7 دقیقه میرسه به تل اویو موشک سجیل با سرعت 10 تا12 ماخ یا 4200 متر برثانیه حرکت میکنه به خاطر این سریعترین موشک میان برد جهانه وبا کلاهک 600 کیلویی نه 1تنی 2500 کیلو متر برد داره در هنگام برگشت به جد موتور مرحله دوم روشن میشه موشک خرمشهر که جدید تر از سجیله و بدون بالکه مثل قیام تا لحظه برخورد به هدف قابل هدایت و کنترول داره
آقا اخبار تست جنگنده قاهر را شنیده اید 96/1/26
xxxxxxxxx
تاامثال نظرات xxxxxxxxxxxx شما هست مملکت به جایی نمیرسه
هنوز نمیدونی صنایع سطح بالا را کسی صفر تا صد نمی سازه و باید کالیبره و مچینگ شوند و در نهایت بنام آن کشور ثبت میشه
خود امریکا هم همین طوره
کارشناس کجایی شما؟ حلبی آباد
لطف تایید فرمایید .
آقای کارشناس.در مورد آلیاژ و فرم دهی.وقتی در ایران توان ساخت موشک با سرعت 4 ماج وجود داره پس حتما آلیاژش هم هست و توان فرم دهی و جوشکاری رو هم داریم
در مورد الکترونیک و جهت یابی.پهباد های فوق پیشرفته ی ایران که به اذعان تمام کارشناسان دنیا جزو بهترین پهباد های دنیاست از هر سیستمی که استفاده کنن در جنگنده هم میشود استفاده کرد
و در آخر.دوست عزیز هیچوقت مهندسین صنایع دفاعی که برای کشور امنیت آوردن رو با مهندسین لم پهن و منتاژکار در صنعت خودرو سازی مقایسه نکن
این اقا که این مقاله را نوشته در عصر هجر سیر میکنه ما که توان ساخت سوپر الیاژها را داریم 2 اگه جوش المینیوم نمیتونستیم بدیم اورهال غیر ممکن بو این واقعا خنده داره ناوبری این پهباد های ما دارن چطور پرواز میکنن و کامپیوتر هواپیما یکی از مشکل ترین کامپیوتر کنترل پرواز مربوط به بال پرنده هست که ایران حداقل نشان داد این هواپیما در حال پرواز دارای پایداری کامل این بگم که پهباد هم یک نوع هواپیماس ودر مورد بقیه هم نمیخوام بنویسم وقت بر و بی ارزشه ولی اینکه یه نفر الکی یه شر ور مینویسه وبقیه میگن اره اره و هیچی سرشون نمیشه واقعا ناراحت کنندس مشکل اصلی ساخت هواپیما در ایران فقط وفقط بودجه و یه سری از اینها که از معاملات در صد میگیرن هست ساخت یک پروژه هوایی حداقل میلیاردها دلار هزینه میبره که اینها نمیان بدن و بعضی ها نمیزارن مگر نه ساخت یک جنگنده نسل چهارم در ایران 1000 در صد امکان داره
باسلام ساخت جنگنده به این راحتی نیست که مثلا ۵سال وقت صرف کنی و پول خرج کنی بعد بشی جنگنده ساز خیلی خیلی سخت و پیچیده هست ولی شدنیه باور کنین اگر اراده کنیم میتونیم باید هم سر کیسه رو شل کنیم هم وقت صرف کنیم که کم ۲۰سال وقت لازم داریم به نظر بنده اولویت با خرید جنگنده به دردبخور هست البته اونایی که میتونیم بخریم مثل سوخو۳۵و۳۰و میگ ۳۵ بعدش هر چی تو توان داریم بزاریم تو ساخت جنگنده در داخل بنده هم دوست دارم مثل هر ایرانی کشورمون از هر لحاظ قوی باشه اگر نیروی هوایی به روز نشه شک نکنین تا ۵ساله آینده شاهد هجوم کشورهای عربی خواهیم بود شک نکنین زنده باد ایران سرافزار
تمام اطلاعاتتون غلط حتی در حوزه دیجیتال یکی را برای مثال میگم سیستم عامل جنگنده که گفتید ارائه شده و مردم و دولت
استقبال نکردند این اوج بی سوادیه اخر چرا باید سیستم عامل جنگنده مناسب کابر خونگی باشه مثلا چرا باید سیستم عامل
جنگنده بتون فایل ویدئو را اجرا کنه (اخر خلبان میره بجنگه یا فیلم کمدی نگاه کنه=))=)):-((:-s ) سیتم عامل خونگی رابط کاربریش گرافیکی اما جنگنده احتیاجی نداره این حرف شما نشون میده که اطلاعاتتون در حوزه دیجیتال که کارتونه چقدر پایین و تو بحث نظامی که اصلا ندارید باید فاتحه بقیه اطلاعاتتون را خوند
درود بر شما دوست گرامی و تشکر از زحمات شما،
رضا نوری عزیز از آنجایی که شما هم به نوعی از همکاران ما محسوب میشوید،به طور حتم می دانید که به دلیل برخی از ملاحظات سیاسی نمیتوان برخی از مطالب را نشر داده و ناگزیر به حذف و یا عدم نوشتن آنها هستیم.از سوی دیگر مقاله شما بسیار جامع و کامل بود،اما در این مطلب برترین و مهمترین قسمت های مقاله شما دوست عزیز به انتشار درآمد.از آنجایی وب سایت ما شامل یک مجموعه تخصصی در زمینه های دیجیتال است،بیشتر در جنبه تنوع و زنگ تفریح به این مطالب می پردازیم.حذف برخی از قسمت ها تنها به همین علت است.با توجه به ذکر منبع،امید آن میرود که دوستان علاقمند مستقیما به وب سایت شما مراجعه کرده و به در صورت علاقه به طور جدی پیگیر این مطلب باشند.
دوست عزیز که مطلب را منتشر کردید. با سلام. نویسنده مقاله من هستم لطفا دفعه دیگه که خواستید مطلبی از اینجناب را منتشر کنید با رعایت امانت داری و بدون سانسور کردن مقاله این کار را انجام دهید. هدف بالا بردن آگاهی جامعه است و من از باز نشر آن استقبال می کنم ولی امانت داری رعایت شود.
با در نظر گرفتن همه این موارد و با وجود تحریم های غیر انسانی و ناعادلانه غرب شاهکار خوبیه پس اگر تحریم نبودیم باید دانشمندامون یا ترور میشدن یا به استخدام شرکتهای ساب و بوئینگ و … در میومدن. هرچند در حال حاضر هم همینه و خیلی از دانشمندامون داوطلبانه کوچ می کنند
اگرهم این اطلاعات درست باشه،بازم ایران برای تولید یک جنگنده ایده ال خیلی باید تلاش بکنه:-bd
متن جالب و شفافی ممنونم :-bd هواپیماهای جنگنده برای امنیت کشور صد در صد لازمه ولی یه چیزی منو خیلی اذیت میکنه اونم صنعت سایپا و ایران خودرو هست که خودروهایی با کمترین استاندارد ممکن رو در اختیار مردم قرار میده و جا داره اینجا بگم که مهندسین هوا و فضای عزیز هواپیمای جنگی پیش کش فعلا این خوردروها رو به یه استاندارد معولی در دنیا برسونید (اونم معمولی و نه بیشتر ) ما قول میدیم کمتر بمیریم
حالا اینهمه تحلیل کردید ولی به نظر با واقعیت موجود همخوانی نداره چون همین جنگنده بمب افکن صاعقه معادلات شما در همون بخش اول (بدنه) رو هم از بین میبره
سرعت جنگنده صاعقه 1.6-1.8 ماخ هست و قادر است با 15-18 تن وزن از زمین پرواز کنه که کاملا خلاف گفته های شماست
شاید اطلاعاتتون از مسائل مربوط چه در مورد قدرت داخل چه مهندسی ساخت کامل نیست
سلام
هواپیماهای نسل پنجم ، تکنولوژیشون انحصارا دست امریکا نیست
و کشور ها به صورت Prototype محصولاتی از این دست تولید کردند ولی به دلیل مشکلات مالی یا تغییر در سیایت دفاعی -نظامی حاضر به تولید انبوه رسیدن اونها نشدن
نمونه بارزش سوخو T-50 هست که اخیرا به تولید انبوه رسیده
در مورد شرکت های بزرگی مثله IBM و INTEL که اسم اوردین
بهتره صنعت الکترونیک فرانسه و آلمان و روسیه رو دست کم نگیرین
با تشکر
سلام
هواپیماهای نسل پنجم ، تکنولوژیشون انحصارا دست امریکا نیست
و کشور ها به صورت Prototype محصولاتی از این دست تولید کردند ولی به دلیل مشکلات مالی یا تغییر در سیایت دفاعی -نظامی حاضر به تولید انبوه رسیدن اونها نشدن
نمونه بارزش سوخو T-50 هست که اخیرا به تولید انبوه رسیده
در مورد شرکت های بزرگی مثله IBM و INTEL که اسم اوردین
بهتره صنعت الکترونیک فرانسه و آلمان و روسیه رو دست کم نگیرین
با تشکر
جنگنده آذرخش و ساعقه همان اف ۵ رنگ شده هستن با یک بالک اضافه!!! تازه ۱۰ تا ۱۵ دردص هم بزرگتر شده!!!جنگده شفق همان یاک ۱۳۰ است.با صراحت میگم ما جنگنده ساز نیستیم تنها در صورتی میتوانیم بسازیم که مثل هند خط رافال داسو و مثل چین خط تولید سوخو ۳۵ رو وارد کنیم.ترکیه هم خط تولید اف ۱۶ داره.یادمه ۲۰:۳۰ میگفت جنگنده آذرخش (اف ۵ رنگ شده ) با اف ۱۸ هورنت (زنبور قرمز) برابری میکنهخدا قاضی، مردم رو … فرض کردن.فکر میکنید اون کارشناسان غربی که نشستن این جنگنده ها رو میبینن چی میگن؟(الان یه کارت گرافیک میسازن که بردش برای تایوانه، رمهاش ساخت کره مثلا سامسونگ یا hynix )خازنهاش ژاپنه،چیپستش آمریکاست GPU،مونتاژش چینه)هواپیما جز علم الکترونیک شامل مکانیک،کامپیوتر،… هم هست.
———————————————-
خرید 40 فروند سوخو 30
خرید 30 فروند رافال داسو
مهمترین علم بعد از الکترونیک در کشورهای پیشرفته علم مواد و متالوژی هست که در کشور ما هیچ سرمایه گذاری مناسبی روش نشده و بهمین دلیله که نمیتونیم کمپرسورهای قوی پمپ و یا توربو کمپرسورهای در رده فشار بالا و صنعتی بسازیم و در صنایع نفت و گاز وارد کننده این تجهیزاتیم. صنایع نظامی بماند که حساسیت و دقت در این صنایع خیلی خیلی بیشتر هست.
ضعیفترین رشته مهندسی در کشور ما رشته متالوژی هست. اگر میخوایم جنگنده و یا آلیاژهای خاص تولید کنیم باید خان اول که همون متالوژی هست رو برداریم و دولت و جامعه علمی باید نگاه خیلی ویژه ای به این بخش داشته باشن. واقعا در این علم ضعیفیم. متاسفانه تولید علم رو در مقالات ISI میبینیم. اما تولید علم در سرمایه گذاری و حمایت مسئولین هست و در تولید وسائل و ابزار و مواد جدید هست نه فقط مقالات دانشگاهی و دیگر هیچ.
تنها جنگنده داخلی ما که تولیدش هم محدود هست صاعقه و آدرخش بودن که بدنه همشون F5 آمریکا و موتورهای روسی هست و اندکی تغییر در شکل سکان های عمودی عقبی تا شبیه به F18 بشن. بخصوص رنگ تیم blue angels. در حالی که همسایه یکم اونطرف ترمون داره روی تولید پکفا کار میکنه و این میزان عقب موندگی واقعا جای تعمل و تفکر و کار و تلاش داره.
ما هر وقت تونستیم پراید رو با همان کیفیت پراید ۱۵ سال پیش تولید کنیم و یا قطعات موتورهای cg125 رو خودمون تولید کنیم اون موقع میتونیم رویای ساخت هواپیمای جنگنده داشته باشیم.
تازه قطعات پراید و مواد اولیه اون تحریم هم نیست پس اگر مرد راه باشیم باید بتونیم خودمون یه ماشین درت حسابی بسازیم.
یه جوکی بود که می گفت: ۱سال پهپاد امریکایی ها دستمان بود و یه کپی ازش ساختیم اما نمی دونم چطوره که ۵۰ ساله انواع و اقسام ماشین بنز تو ایران وجود داره و ما هنوز نتوانستیم یه دونه از روش بسازیم.
بسیار عالی و مفید بود ممنون ازتون:-bd
به نظر من مشکل ما در نداشتن دانش فنی نیست چون می توان پس از 40 یا 50 به مرزهای دانش ان زمان دست یافت (37 از اتقلاب گذشته و ما …) و البته طبق آمار 60% تولید علم در امریکا توسط ایرانی الاصل ها انجام می شود مشکل عمده و اصلی ما سومدیریت است
یعنی خریدش به صرفه است
هواپیما جنگنده نسل پنجم(فناوری الکترونیک نه مکانیکش و بدنه ) دارای فناوری هایتیک میباشد فقط فقط در انحصار ایالات متحده میباشد و به کشورهای که متحدش میباشد میدهد یک مثال ساده همین الان صنایع هوایی جنگی خود رو امریکا متوقف کند 30 سال روسیه چین روبه جلو برند میتونن f35 را تولید کنند اونم فقط به خاطر شرکتهای بزرگی همچون intel و IBM میباشد
باسپاس از مطلب شما البته این پیشرفت ما اگر چه قابل مقایسه با غرب و کشورهای قدرتمند در صنعت هوا و فضا نیست اما باید به این موضوع دقت کرد که ما تازه اول راهیم و پیشرفت برای ما غیر ممکن نیست باید تلاش بیشتر کرد در تمامی طیف ها علی الخصوص صنایع با سرمایه گذاری کلان بر بخش تحقیق و توسعه کاری که سایر بزرگان صنایع جهان انجام داده اند
ممنون از مقاله خوبتون . تحقیق ساخت جنگنده بسیار پر خرج هست تازه اگه به نتیجه برسه اگه بشه خرید بسیار بهتره
ممنون بابت توضیحات فوق العاده صریح و گویا.
معمولا کشورهایی که اقدام به ساخت هواپیما میکنند از زیر ساخت های قوی در صنعت،تکنولوژی،نرم افزار و …برخوردارند که متاسفانه ما مقداری عقبیم البته تحریم های ظالمانه رو هم باید مد نظر گرفت.
ولی کارشناسان نظامی همیشه راههایی برای دور زدن اینگونه مشکلات پیدا میکنند.مثلا بجای ساخت هواپیما این سوالو میپرسن که چرا ما باید هواپیما داشته باشیم؟
و همینطور که میبینید جواب سوالو پیدا کردند و ما شاهد توانمندی های ویژه در بخش موشکی و پهپادها هستیم.
اما امیدوارم هیچ کجا جنگی رخ نده و همه از امنیت برخوردار باشند
دمتون گرم منبع :-bdرو زديد بعضي سايت هاي ………… همين طوري بي شمارنه فقط كپي مي كنند
ولي بحث مهم دراين باره فاقد از تكنولوژي توان اقتصادي كشور هستش حتي در دورنماي ما نمي توان ساخت جنگنده رو ديد. امروزه چين بسادگي جنگنده نسل ٥ ( حالا شايد در همه جهات پيشرفته نباشه) مي زنه حتي مدلاش از امريكا بيشتر شده بنظر من تكنولوژي رو ميشه خريد ولي بايد پولش و مدريتش باشه كه هيچ كدوم نيست
این یکی از بهترین مطلب های نظامی بود که گذاشته شد!
خیلی نگاهمو به مسئله عمیق تر کرد.
ممنون.
احتمالا اینم از کاغذ و پلاستیکه:smiley0
بسیار بسیار مقاله عالی ای بود خسته نباشید دم شما گرم.
اگه ممکنه یه مقاله هم در مورد چیزهایی که داریم مثل موشک ها هم بنویسید.
:-bd:-bd:-bواقعا خدا کنه هرچه زودتر جنگنده هایی از نسل جدید رو بگیریم.از هر کشوری شد که شد.واقعا نسبت به کشورهای اطراف ودنیا کلی در زمینه جنگنده که بخش مهمی از جنگهای الان هستند عقبیم.