رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین از شماره گذاری 100 دستگاه خودروی برقی ساخته شده توسط محققان یکی از شرکت های دانش بنیان این واحد دانشگاهی در آینده نزدیک خبر داد.
خودرو برقی «کوادرو» که توسط شماری دانشجوی فعال در شرکت دانش بنیان «پاراکس» وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین طراحی و ساخته شده است در سال 1393 با ثبت در ردیف اختراعات، شماره ثبت صنعتی دریافت کرد.
این خودرو دوستدار محیط زیست با 130 سانتیمتر عرض و 2 متر طول، 400 کیلوگرم وزن دارد و می تواند با سه ساعت شارژ برقی، مسافت 200 کیلومتر را با سرعت 80 کیلومتر بپیماید.
تاکنون نمونه های دیگری از خودروهای برقی نیز توسط پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی طراحی و ساخته شده است.
مرتضی موسی خانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درخصوص آخرین وضعیت پروژه طراحی و ساخت خودروهای الکتریکی در دانشگاه آزاد افزود: خوشبختانه پروژه خودرو الکتریکی با توجه رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پیشرفت بسیار خوبی داشته است و از آنجا که این خودرو در کلاس L7E است، طبق تعریف آیین نامه، تغییرات لازم در آن ایجاد شده است.
وی افزود: اکنون با حمایت نیروی انتظامی، اقدامات لازم برای شماره گذاری و همچنین گرفتن مجوزهای استاندارد درحال انجام است که به محض نهایی شدن این مراحل، شاهد تولید 100 دستگاه اولیه و ورود آنها به بازار خواهیم بود.
موسی خانی به رایزنی های صورت گرفته با سه سرمایه گذار به منظور تولید انبوه این خودروهای الکتریکی اشاره کرد و گفت: با توجه به پیشرفت روند پیگیری ها، امیدواریم تا قبل از پایان امسال مراحل دریافت استانداردهای لازم را سپری کنیم که در این صورت، مرحله تولید تجاری خودروهای برقی ما از اوایل سال آینده شروع خواهد شد.
رئیس دانشگاه آزاد واحد قزوین ابراز امیدواری کرد که با این کار، در سالی که از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان «سال اقتصاد ملی؛ اقدام و عمل» نامگذاری شده است و در راستای حل مشکلات و رفع نیازهای کشور، بتوانیم اقدام مثبت و موثری در جهت مقابله با آلودگی هوا و مصرف بی رویه سوخت های فسیلی انجام دهیم.
بهتر از اینها توسط مهندس جمشید آرین طراحی و ساخته شده قبلا ،مافیای خودرو اجازه ی تولید نمیدن
همه جا رانت و لابی
خودروی مهندس آرین که از سال 80 تا الان انواع خودروی برقی رو ساخته اجازه پلاک نداره ( اون هم با سرعت 200 کیلومتر و پیمایش 300 کیلومتر با یکبار شارژ )
اما اینها زود مجوز پلاک گرفتند !
عجیبه
دنیا عجیبه:emoji6
در این سبک مهندس آرین خودرو مارس رو تولید کرده اند که مزیتهایی به مراتب بیشتر از اصل این پلت فرم توئیزی دارد ، از جمله دو نفره بودن، شارژ روبوتیک و …. ما می توانیم اگر بخواهیم برای اطلاعات بیشتر کلید واژه جمشید آرین را سرچ کنید در گوگل و شبکه های مجازی..
تا ایران خودرو و سایپا جمع نکنن بند و بساطشونو این تکنولوژیهای الکتریک تو ایران بجایی نمیرسه نابغه ای مثل جمشید آرین 14 ساله پیش بهتر از اینو ساخته و الان خودرویی ساخته از بنزینیها سرتره ولی کو حمایت؟ بنده خدارو از ایران فراری دادن
حیف که تکنفره است . اگه دو نفره بود عالی می شد .
هم آلودگی و هم ترافیک و هم جای پارک .
لطفا قابلیت دیسلایک کردن رو هم به کامنت ها اضافه کنید، واقعا لازمه ! تشکر
الان اون بنده خدا میاد میگه دوتا از اینا کراس کنی میشه لامبورگینی :smiley1
به امید فراگیر شدن ماشین های کاملا الکتریکی برای مصارف روزانه تا از شر بخشی از آلودگی هوا خلاص بشیم
واقعا ادم چی بگه…
دوست عزیز نیازی به اعلام چند دقیقه سکوت نیست. پروژه رنو توییزی که شما عکس آن را گذاشته اید یک پروژه اوپن سورس است و رنو با قرار دادن محاسبات، نقشه ها و طراحی های این خودرو در دسترس عموم این امکان را به وجود آورده که شما هم با استفاده از آن خودروی برقی بسازید.
[img]https://group.renault.com/wp-content/uploads/2014/04/renault-twizy.jpg[/img]
و فقط چند دقیقه سکوت
باریکلا دانشگاه آزاد، خیلی خوبه اگر به تولید انبوه برسه و البته قیمتش هم با توجه به داخلی بودنش کم باشه که بیرزه به جای خرید یک پراید لکنده، یکی از اینا بخریم و به خودمون و جامعه رحم کنیم! شارژدهی خیلی خوبی هم داره اگر فقط روی کاغذ نباشه
چه باحالند ، دو نفرشو بدن بیرون می ارزه!:)