همانطور که میدانید، در سالهای اخیر نبرد اصلی میان دوربینهای جدید غالبا در حوزهی قابلیتهای فوکوس خودکار و تشخیص سوژه بوده است اما به نظر میرسد جنگ مگاپیکسلها نیز هنوز تمام نشده است و گوشی هایی با دوربین 200 مگاپیکسلی در راه هستند. احتمالا علاقهمندان عکاسی متوجه شدهاند که کمپانی Omnivision اخیراً از یک سنسور 200 مگاپیکسلی جدید به نام OVB0A رونمایی کرد. اما دوربینهای 200 مگاپیکسلی آیا واقعا نسل جدید فناوری در صنعت تصویربرداری به حساب میآیند یا صرفا یک عدد بزرگ دهانپرکن برای جذب مخاطب؟
سنسور 200 مگاپیکسلی OVB0A
سنسور OVB0A میتواند تصاویری با وضوح 16384 × 12288 پیکسل تولید کند. در واقع اندازه این حسگر 1/1.395 اینچ، کوچکتر از مدل قدیمی OVB0B است و دارای قابلیت تشخیص فاز 100 درصدی (QPD) و فناوری باینینگ پیکسل 16 سلولی برای ایجاد تصاویر 12.5 مگاپیکسلی با کیفیت بالا است. همچنین قابلیت ضبط تصاویر ویدیویی با فرمت 4K با سرعت 120 فریم بر ثانیه را دارد. گفتنی است که این سنسور دارای پیکسلهایی با اندازه 0.56 میکرون است که کوچکترین اندازه پیکسل برای فناوری تصویربرداری موبایلی تا به امروز محسوب میشود و از طول موج نور قرمز کوچکتر است.
به نظر میرسد که OVB0A در گروه سنسورهایی مثل Isocell HP1 و Isocell HP3 سامسونگ قرار میگیرد که بالاترین وضوح طراحیشده برای گوشیهای هوشمند را ارائه میدهند. از آنجایی که شایعهشده سامسونگ گلکسی اس 23 اولترا از یک سنسور 200 مگاپیکسلی منتشرنشده به نام ISOCELL HP2 استفاده میکند، ممکن است تا اولین تجربه عکاسی موبایلی با وضوح فوقالعاده بالا زمان زیادی باقی نمانده باشد.
اما آیا زمان آن رسیده که تبلیغات اغراقآمیز این سنسورهای 200 مگاپیکسلی را باور کنیم یا هنوز زود است؟
اهمیت مگاپیکسل بیشتر
بیایید اول نیمه پر لیوان را ببینیم. 200 مگاپیکسل حجم عظیمی از داده است و همانطور که Omnivision و سامسونگ دوست دارند تبلیغ کنند، این یعنی پیکسلهای بیشتر برای عکاسی و فیلمبرداری با وضوح بالا. با این حال، 200 مگاپیکسل حتی برای ویدیوهای 8K بسیار زیاد است (که فقط به 33 مگاپیکسل نیاز دارد) و برخلاف آنچه بخشهای بازاریابی دوست دارند به شما بگویند، خبری از عکسهای فوقالعاده شفاف 200 مگاپیکسلی نخواهد بود.
البته رزولوشن تنها دلیل برای توجه به این سنسورهای 200 مگاپیکسلی نیست. شما باید به این موضوع دقت کنید که آنها قادر به انجام چه کارهای دیگری هستند. به عنوان مثال، پیوند پیکسل بخش عمدهای از عملکرد این سنسورها است. Omnivision و سامسونگ از فناوری باینینگ پیکسل 4 و 16 سلولی پشتیبانی می کنند که به ترتیب از پیکسلهایی با اندازه 0.56 میکرومتر به 1.12 میکرومتر و 2.24 میکرومتر بهره میبرند. با استفاده از این فناوری میتوان با کاهش وضوح سنسور، ابعاد پیکسلی آن را گسترش داد و به این ترتیب در موقعیتهای تاریک تصاویر بهتری را به ثبت رساند. به همین ترتیب، افزودن 2×2 OCL PDAF به اطمینان از فوکوس خودکار سریع و دقیق در وضوحهای بالاتر کمک میکند.
نرخ فریم بالاتر و HDR بهتر
رزولوشنهای بالاتر به پهنای باند بیشتری برای انتقال دادهها به پردازنده تلفن شما نیاز دارند و میتوان از این پهنای باند برای خروجی وضوح کمتر با نرخ فریم بالاتر استفاده کرد. برای مثال، OVB0A Omnivision میتواند با استفاده از باینینگ پیکسل، 200 مگاپیکسل با سرعت 8 فریم در ثانیه، 50 مگاپیکسل با سرعت 30 فریم در ثانیه، یا 12.5 مگاپیکسل با سرعت 120 فریم در ثانیه را ثبت و ذخیره کنید دهد. همچنین توان آن را دارد که بدون نیاز به درونیابی نرمافزاری ویدیوهایی با وضوح 8K 30fps و 4K 120fps را پوشش دهد.
وقتی نوبت به HDR میرسد نیز عواملی مثل نرخ فریم و خروجی داده مهم هستند. با وجود HDR مبهم که اکنون در حسگرها و پردازندههای سطح بالا پشتیبانی میشود، خواندن سریع خطوط داده برای جلوگیری از ایجاد مصنوعات، به ویژه در وضوحهای بالا، مهم است. به عنوان مثال، Omnivision ویدیوهای 4K/60 را با زمانبندی HDR مبهم با نوردهی 2 به نمایش میگذارد. حسگرهای متراکم پیکسلی، امکان ثبت عکسهای HDR فوقالعاده واضح و ویدیوهای HDR با کیفیت بالا را فراهم میکنند. البته، این مشکلات را میتوان با سنسورهای سریعتر و وضوح پایینتر نیز حل کرد، بنابراین منحصر به محصولات 200 مگاپیکسلی نمیشود. نکته مهم این است که دوربین های 200 مگاپیکسلی علاوه بر وضوح تصویربرداری به انعطافپذیری و دیگر ویژگیهای عکسبرداری نیز اهمیت میدهند.
نقاط ضعف سنسور 200 مگاپیکسلی
به نظر میرسد که لازم است کمی هم به نیمه خالی لیوان بپردازیم. مانند تمام فناوریها، در مورد سنسورهای 200 مگاپیکسلی هم نقاط تاریکی وجود دارد. مشکل بزرگ این سنسورها اندازه کوچک پیکسلهاست. درست است که مگاپیکسل بیشتر بهتر است اما در شرایطی که سنسور دوربین هم توانایی ثبت این پیکسلها در اندازه واقعی خودشان را داشته باشد. مشکل اساسی این است که سنسورهای کوچک دوربینهای گوشی برای اینکه تمام پیکسلها را در یک قاب نمایش دهند مجبورند این پیکسلها را به طور متراکم در کنار هم قرار که عواقب ناخوشایندی دارد. بهویژه در حالتی که با ISO بالا یا نور کم عکاسی کنید.
پیکسلهای کوچکتر مستعد نویز و محدوده دینامیکی ضعیف هستند. در حالی که ترکیب دادههای پیکسلهای مجاور کمککننده خواهد بود، همچنان دیوارههای سلولی وجود دارند که بخشی از نور را منعکس و مسدود میکنند. سنسورهای دوربین کوچک در مقادیر دیافراگم بزرگتر از نظر پراش محدود هستند و به لنزهایی با دیافراگم بازتر نیاز دارند که ایجاد آنها بدون اعوجاج بسیار دشوار است. به همین دلیل است که کیفیت تصویر این حالتهای عکسبرداری با وضوح بسیار بالا را زیاد نمیگذاریم.
خلاقیت در عکاسی با گوشی بدون دوربین 200 مگاپیکسلی
لازم به ذکر است که راهحلهای خلاقانهتری نیز برای عکاسی با دوربین گوشیهای هوشمند وجود دارد و این موضوع صرفا در پیکسلهای بیشتری خلاصه نمیشود. به عنوان مثال، دوربین پریسکوپ با فاصله کانونی متغیر Sony Xperia 1 IV، تنها با یک سنسور، انعطافپذیری زوم بیشتری را ارائه میدهد . برندهای دیگر مانند Oppo و Google نیز در حال سرمایهگذاری در خطوط لوله پردازش تصویر سفارشی برای اجرای الگوریتمهای سفارشی از کاهش نویز تا پردازش ویدیوی 4K هستند. علاوه بر این، پیشرفتهای بیپایان عکاسی محاسباتی را نیز نباید نادیده گرفت.
در هر صورت، با پیشرفت سریع گوشیهای هوشمند، دوربینهای بکاررفته در آنها نیز روز به روز پیشرفت میکنند. بخشی از این پیشرفت مربوط به بیشترشدن مگاپیکسل دوربینها است. بنابراین گوشی های هوشمند مجهز به دوربین های 200 مگاپیکسلی در آیندهای نزدیک عرضه خواهند شد. البته برای تصمیمگیری در این مورد که آنها عکاسی با موبایل را به سطح دیگری ارتقا میدهند یا صرفاً جنبه بازاریابی دارند، هنوز زود است.
اگر متوجه باشیم کیفیت عکاسی اپل بادوربین ۱۳ بمراتب بهتر از گوشی سامسونگ a 73 با دوربین ۱۰۸ پیکسلی است ، بنظر میاد پیکسل اپل یک عدد واقعی و پیکسل سامسونگ فقط عدد باشه و به دور پیکسل حقیقی
شاید مسخره به نظر برسه . ولی الان کیفیت دوربین موبایل های حتی سونی اریکسون مثلا K800 و حتی N73 هم از 50 مگاپیکسلی پرچمدار ها هم بیشتره !
شاید مسخره کنید ولی این دو با s10 plus مقایسه شدن برید ببینید . سرچ بزنید .
ای کاش به جای این همه لنز بی مصرف و مضخرف …… یک لنز بسیار با کیفیت قرار میدادن یا نهایتاً 2 لنز .
من زمانی یک گوشی با دوربین ۱۳ مگاپیکسلی داشتم .الان یک گوشی با دوربین ۶۴ مگاپیکسلی دارم . ولی عکس های آن دوربین ۱۳ مگاپیکسلی به مراتب کیفیت بهتری داشت . مگاپیکسل بالاتر ، لزوما کیفیت عکس بهتری را ارائه نخواهد کرد . متاسفانه عدد میکسل بالاتر و نیز تعداد بیشتر دوربین بصورت یک مد در آمده و سازندگان هم روی این مواردمانور می دهند .