معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیاتعامل ایدرو جزئیات نتایج سفر رئیسجمهوری به روسیه و هیات همراه را تشریح کرد.
منصور معظمی با بیان اینکه در خلال این سفر محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با صاحبان صنایع و بازرگان روسی دیدارهایی داشت و قرار شده رایزن اقتصادی ایران موضوعات را پیگیری کند، گفت: امیدواریم در سال 1396 که سال تاکید بر تولید و اشتغال است، نتایج این سفر به تقویت تولید و افزایش اشتغال در کشور کمک کند.
وی افزود: در ایدرو از سال گذشته بحث فعالیتها و مشارکتهای بینالمللی را بهصورت جدی در دستور کار قرار دادیم و پیگیری کردیم. در سفر به روسیه هم در مورد دو محور که هر دو از نکات کلیدی است به جمعبندی رسیدیم. یکی بحث تولید و ساخت انواع هلی کوپترهای غیرنظامی برای اورژانس، شرکت نفت و وزارت راه بود که با یکی از بزرگترین شرکتهای هلیکوپترسازی روسیه تفاهم کردیم و قرار شد ظرف سه ماه نحوه همکاری و بیزنسپلن را نهایی کنیم. به گزاری دنیای اقتصاد، وی افزود: بالاخره کشور مشکلات خاص خود را دارد و اگر بتوانیم توانمندیهای داخلی را با مشارکت بینالمللی همسو کنیم، با ساخت این تجهیزات به حل این مسائل کمک خواهیم کرد.
معظمی ادامه داد: نکته دوم تولید انواع واگن با مشارکت بزرگترین شرکت تولیدکننده واگن روسیه است و نکته جالب اینکه بخشی از سهام این شرکت متعلق به یک شرکت بزرگ اروپایی است و با آنها به جمعبندی و تفاهم رسیدیم برای اینکه بهصورت مشترک کار کنیم. وی ابراز امیدواری کرد ظرف 3 تا 4 ماه آینده زمینههای اجرایی این کار در کشور آماده شود تا هر چه سریعتر به تولید مشترک برسیم.
وی با بیان اینکه دولت روسیه برای این پروژهها فاینانس را پیشبینی کرده، گفت: ما هم چهار کارخانه داریم که ظرفیت ساخت انواع واگنها را در کشور دارند و این مشارکت باعث میشود این کارخانهها تقویت شوند و ساخت داخل اضافه شود و از طرفی تامین منابع خواهند شد و انتقال فناوری هم یکی از بندهای این تفاهمنامهها است. به گفته وی، بهطور قطع و یقین صنعت ریلی کشور در سال 96 بهطور جدی فعال خواهد شد و اشتغال قابل توجهی را به دنبال خواهد داشت.
روسیه اگه خواست ایرانو بگیره من با یه استان راضی نیستم حداقل باید ایرانو دو تا استان بکنه
ممکلتی که ارزش جوان ها رو ندونه و معیار استخدام پارتی بازی و حقوق 2 میلیونی باشه و مدرک دانشگاهی 100 % بی ارزش ….. از این بیشتر عایدش نمیشه :emoji0
بالگرد صبا به خاطر زیر سیستم های پشرفته غربی که داره امکان تولید انبوهش داخل کشور نیست وگرنه برد عملیاتیش 2000 کیلومتر هست تقریبا سه برابر نمونه روسی با برد 600 کیلومتر تمامی قطعات کلیدی اون هم مانند بایوس دوگانه دوال هستن بحرحال به خاطر عدم لغو تحریم های بخش نظامی امکان تولید انبوه اون داخل کشور نیست به خاطر همین مجبور شدن برن سراغ محصولات روسی که هیچ اعتباری بهشون نیست بخصوص از نظر سرویس دهی و پیشتیبانی که روسها متحد دائمی برای ایران هیچ وقت نبودن ……متاسفانه اخیرا حتی عربستان و ترکیه هم صنایع مونتاژ پهپاد و هواپیما و بالگرد و حتی تانک و..رو دارن از چین و اوکراین و کانادا با خریدن سهام کمپانی های نظامی در کشورشون منتقل و راه اندازی می کنن عربستان یه شرکت علمی زده با عنوان ملک عبدالله مخصوص فناوری های هایتک و اگر با همین فرمون جلو بریم شاید تا سال 2040 به بعد دیگه از امثال عربستان و ترکیه پهپاد و هواپیما وارد کنیم آنهم در عصر نفت زیر ده دلار چون 60 درصد تقاضا برای نفت سوخت خودروها هست که به شدت دارن به سمت برقی شدن میرن…
و باز هم روسیه ….. و باز هم خیانت.
امیدوارم آشغال بهمون نندازه…….
این بالگرد صبا پس چی میشه؟