یه نظر میرسد که در پی تحریمهای اخیر علیه کشور روسیه، دولت این کشور در حال توسعه طرح نسبتا بلندپروازانهای برای مستقل شدن هرچه بیشتر از فناوری غربی است. این طرح، شامل سرمایهگذاری گسترده دولت روسیه در توسعه و ساخت تراشه های داخلی و آموزش پرسنل در این زمینه است.
روسیه پس از حمله به اوکراین، با حجم بیسابقهای از تحریمهای بینالمللی مواجه شد. تحریمها بدون شک اقتصاد روسیه را فلج کرده است. علاوه بر این، در نتیجه تحریمها دسترسی این کشور به یک منبع ضروری در عصر حاضر یعنی نیمه هادیها نیز قطع شده است.
شرکتهایی مانند اینتل، AMD و IBM فروش محصولات خود را در روسیه متوقف کردهاند. بنابراین، روسیه در حال حاضر قادر به تهیه تراشههای غربی نیست. اگرچه آنها میتوانستند سیلیکون را خودشان طراحی کنند، تولید آن در شرایط کنونی ممکن نیست. زیرا شرکتهای مطرح تولیدکننده مانند TSMC و GlobalFoundries نیز فروش خود را به روسیه و اشخاص ثالثی که اجناس را به روسیه عرضه میکردند، متوقف کردهاند.
دولت روسیه طرح اولیه ساخت تراشه بومی برای مقابله با این شرایط را طراحی کرده است. این طرح منحصربهفرد شامل سرمایهگذاری حدود 3.19 تریلیون روبل (38.3 میلیارد دلار) در توسعه صنعت میکروالکترونیک بومی است. این سرمایهگذاری به چهار حوزه اصلی اختصاص خواهد یافت: توسعه فناوریهای ساخت نیمه هادیهای بومی، توسعه تراشههای داخلی، بازاریابی تراشههای مذکور و آموزش استعدادهای بومی.
تقریباً 420 میلیارد روبل (5 میلیارد دلار) برای توسعه تراشههای جدیدتر و افزایش تولید، سرمایهگذاری خواهد شد. روسیه قصد دارد تا پایان سال جاری تولید تراشههای بومی را با استفاده از یک گره 90 نانومتری افزایش دهد. علاوه بر این، آنها قصد دارند که تا سال 2030، تراشههایی را با استفاده از فناوری 28 نانومتری تولید کنند. هدفی که TSMC در سال 2011 بدان دست یافت.
گفتنی است که روسیه همچنین قصد دارد امسال برنامهای را راهاندازی کند که بر مهندسی معکوس الکترونیک غربی و در نهایت تولید آنها در داخل مرزهای روسیه یا در چین متمرکز خواهد بود. این طرح قرار است در 22 آوریل 2022 نهایی گردد و برای تصویب رسمی به نخست وزیر این کشور ارائه شود.
مهندسی معکوس الکترونیک غربی… مشابهش رو تو دانشگاه شریف داشتیم! نتیجه خیلییی خوبی هم داشت!!! 🤣