گزارشهای جدیدی منتشر شده مبنی بر اینکه، فروش پردازنده های (CPU) دیتاسنتر کمپانی اینتل در سال 2024 به پایینترین سطح خود در بیش از یک دهه گذشته رسیده است. اگر در رابطه با این موضوع کنجکاو هستید، لطفا در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
کاهش فروش پردازنده های دیتاسنتر شرکت اینتل
این افت شدید به دلایلی مختلفی از جمله افزایش رقابت از جانب شرکت AMD، گذار به دوره ساخت مدلهایی با پشتیبانی از هستههای بیشتر همزمان با کاهش تعداد پردازندههای مرکزی، و تغییر جهت بازار به سمت سرورهای هوش مصنوعی که از حداکثر هشت پردازنده گرافیکی (GPU) و تنها دو پردازنده مرکزی استفاده میکنند، رخ داده است. همانطور که تحلیلگران شرکت SemiAnalysis عنوان کردند، فروش واحدی پردازندههای دیتاسنتر شرکت اینتل در سال 2024، نسبت به سال 2011 حدود 20 درصد و در مقایسه با سال 2021 بیش از 80 درصد کاهش یافته است.
افزایش درآمد بخش سرور اینتل: رشد 182 میلیون دلاری و تغییرات در قیمت و حجم فروش
در گزارش Form 10-K که به تازگی توسط شرکت اینتل منتشر شده، آمده است: «درآمد بخش DCAI نسبت به سال 2023، به اندازه 182 میلیون دلار افزایش یافته که دلیل اصلی آن افزایش درآمد بخش سرور بوده است. متوسط قیمت فروش سرورهای ASP نسبت به سال 2023، حدود 12 درصد بیشتر شده که به دلیل افزایش سهم محصولات با پشتیبانی از تعداد هستههای پردازشی بیشتر بوده است. حجم فروش سرورها نسبت به سال 2023، به اندازه 10 درصد کاهش یافته که گفته میشود دلیل آن افت تقاضا در یک محیط رقابتی و افزایش سهم محصولات با پشتیبانی از تعداد هستههای پردازشی بیشتر بوده است.»
اعتراف اینتل به وجود فاصله رقابتی با AMD
همانطور که گفته شد، دلایل احتمالی متعددی برای افت فروش پردازندههای دیتاسنتر کمپانی اینتل به پایینترین سطح در 13 سال اخیر (در سال 2024) وجود دارد. باید اشاره کرد که در سال 2024، حجم فروش پردازندههای سرور شرکت اینتل به پایینترین سطح خود در 14 سال اخیر رسید. همچنین حجم فروش این کمپانی برای دومین سال متوالی، کمتر از 50 درصد از اوج خود در سال 2020 بود. این کاهش فروش نشاندهنده چالشهای جدی این شرکت در رویارویی با رقبایی مانند کمپانی AMD است. این چالشها به اندازهای قابل توجه هستند که شرکت اینتل حتی با وجود معرفی محصولات جدیدی مانند Granite Rapids و Clearwater Forest، به وجود فاصله رقابتی اعتراف کرده است.
فرازونشیبهای فروش پردازنده های دیتاسنتر شرکت اینتل
فروش پردازندههای دیتاسنتر کمپانی اینتل به دلیل ظهور تراشههای مراکز داده ابری در اواسط دهه 2010 به شدت افزایش یافت. در آن زمان، این شرکت هیچ رقیب واقعی نداشت، بنابراین تعداد هستههای به کار رفته در این محصولات به سرعت افزایش نیافت. همین امر باعث شد ارائهدهندگان خدمات ابری برای برآورده کردن نیازهای عملکردی مشتریان خود، پردازندههای بیشتری را خریداری کنند.
سپس در سال 2018، فروش پردازندههای شرکت اینتل به دلیل وجود آسیبپذیریهای امنیتی Meltdown و Spectre افزایش یافت. این مشکلات باعث کاهش عملکرد تراشههای نصبشده قبلی شدند و در نتیجه ارائهدهندگان خدمات ابری مجبور بودند سرورهای جدیدی با پردازندههای کمپانی اینتل خریداری کنند.
در سال 2019، رقابت از سوی شرکت AMD شدت بیشتری پیدا کرد و به همین دلیل در آن سال فروش پردازندههای بخش مراکز داده کمپانی اینتل تا حدودی کاهش یافت. پس از آن، همهگیری ویروس کووید-19 رخ داد و تقاضا برای رایانش ابری در سالهای 2020 و 2021 دوباره افزایش یافت که این امر باعث رشد بیشتر فروش پردازندههای سرور کمپانی اینتل شد.
با این حال، در سال 2022، تقاضا برای سرورهای general-purpose کاهش یافت، این در حالی بود که شرکت AMD از پردازندههای نسل چهارم EPYC خود با پشتیبانی از حداکثر 96 هسته رونمایی کرد. باید گفت که تعداد هستههای این محصول به طور قابل توجهی بیشتر از پردازندههای Xeon رده بالای کمپانی اینتل بود. در نتیجه، میزان فروش واحدهای شرکت اینتل در سال 2022 کاهش یافت و سپس در سال 2023 به شدت افت کرد.
در سال 2024، کمپانی اینتل بالاخره پردازندههای Xeon 6 خود را با پشتیبانی از حداکثر 128 هسته رده بالا یا 144 هسته کم مصرف به بازار عرضه کرد. به همین دلیل فروش پردازندههای سرور این شرکت بار دیگر کمی کاهش یافت زیرا مشتریان به خرید مدلهایی با پشتیبانی از تعداد هستههای بیشتر روی آوردند. خبر خوب این است که میانگین قیمت فروش تراشههای مرکز داده کمپانی اینتل افزایش یافته است، با این حال هنوز مشخص نیست که آیا این شرکت میتواند بار دیگر سهم خود را در بازاری که اکنون شدیداً بر روی شتاب دهندههای هوش مصنوعی تمرکز کرده است، به دست آورد یا خیر.
دیدگاهتان را بنویسید