ویژگی صدای سه بعدی یا همان Spatial audio اخیراً محبوبیت زیادی پیدا کرده است و شرکتهایی مانند اپل و سونی آن را به هدفونهای رده مصرف کننده خود آوردهاند. با این حال، ارتش آمریکا نیز به این فناوری علاقهمند شده است. نیروی هوایی ایالات متحده قراردادی را برای تجهیز جتهای جنگنده F-16 به فناوری صدای سه بعدی پیشرفته با حذف فعال نویز منعقد کرده است.
تفاوت فناوری صدای سه بعدی با صدای دالبی استریو در چیست؟
بگذارید ابتدا به تفاوت بین صدای دالبی استریو با صدای سه بعدی یا همان Spatial audio بپردازیم. فناوری دالبی قادر است صدا را به طور جداگانه از هر کانال پخش کند و به این ترتیب، تجربه حضور در محیط و حس واقعگرایانهای را برای کاربر فراهم کند، اما هیچ واکنشی نسبت به وضعیت کاربر ندارد، در حالی که صدای سه بعدی علاوه بر پخش صدا به صورت واقعگرایانه میتواند با استفاده از سنسورهای تعبیه شده در هدفونها موقعیت کاربر را تشخصی دهد و خود را با وضعیت او هماهنگ کند که همین امر میتواند آن را به یک گزینه مناسب برای استفاده در این جنگ افزارها تبدیل کند.
شرکت هوافضای دانمارکی Terma قراردادی 9 میلیون دلاری برای همکاری در ساخت جتهای جنگنده F-16 نیروی هوایی ایالات متحده با سیستم صدای سه بعدی پیشرفته خود منعقد کرده است. در طی چند سال آینده، فرماندهی جنگ هوایی کل ناوگان F-16 خود را با فناوری صوتی نوآورانه Terma ارتقا خواهد داد.
Terma در این رابطه میگوید سیستمهای صوتی سنتی به مانند یک «اتاق شلوغ» هستند که میتوانند تمرکز خلبان را به هم بزند. اما اگر صداها در یک فضای سه بعدی از هم جدا شوند، تشخیص سریع و اولویت بندی سیگنالهای حیاتی، مانند هشدارهای قفل موشک آن هم در حالی که نویزهای غیر بحرانی حذف شدهاند برای آنها بسیار آسانتر است. شنیدن صداها در حالت سه بعدی و به همراه سیستم حذف نویز فعال به طور قابل توجهی آگاهی موقعیتی خلبان را افزایش میدهد.
سیستم صوتی سه بعدی ترما درون کلاه خلبانان ورودیهای مختلف رادیویی و صوتی را از هم جدا میکند و صداها را با جهت منبع آنها هماهنگ میکند. به این ترتیب خلبانان هر صدایی را که از محل دقیق کابین خلبان میآید به خوبی میشنوند.
همان طور که اشاره شد، این سیستم صوتی دارای قابلیت ردیابی موقعیت سر کاربر است که شبیهسازیهای فوقالعاده واقعی را ارائه میکند که در زمان حرکت خلبان بهروزرسانی میشوند. حذف نویز فعال نیز صداهای غیر حیاتی را برای رسیدن به صدای واضح و بالا بردن هرچه بیشتر کیفیت فیلتر میکند. این فناوری صداهای ضروری را در اولویت قرار میدهد – صدای هشدارهای قفل موشکی، دستورالعملهای کنترل ترافیک هوایی و غیره – در حالی که صداهای ثانویه مانند صدای موتور و سایر تداخلهای شنیداری را کاهش میدهد.
دادههای Terma نشان میدهد که خلبانها 1.5 ثانیه سریعتر به نشانههای صوتی با سیستم سهبعدی نسبت به هشدارهای بصری به تنهایی پاسخ میدهند. این 1.5 میتواند به معنی مرگ یا زندگی در حین نبردهای هوایی باشد، جایی که این میزان از زمان، کسری از ثانیه به حساب میآید. این شرکت همچنین ادعا میکند که این فناوری میتواند استرس و خستگی را کاهش دهد و تصمیم گیری در شرایط بحرانی را برای خلبان سادهتر از پیش کند.
راب استراسر، معاون سیستمهای محافظت از خود Terma گفت: با این جایزه، برنامه 3D-Audio همچنان سنگ بنای مهمی از پیشنهادات ما برای پاسخگویی به تقاضای بهترین سیستمهای صوتی در کلاس جامعه جهانی است.
این قرارداد در حالی منعقد شده است که به دلیل نیاز مبرم کییف به دفاع هوایی در برابر تشدید بمبارانهای روسیه، ایالات متحده و سایر متحدان آموزش خلبانان اوکراینی را در F-16 تسریع کردهاند. نگه داشتن خلبانان در اوج هوشیاری برای اطمینان از موفقیت ماموریت و رساندن آنها به خانه ایمن بسیار مهم است.
یکی از نقاط قوت فناوری صوتی Terma این است که اجرای آن تنها برای هواپیماهای نظامی جدید نیست و سیستمهای صوتی سه بعدی هوانوردی این شرکت با تمام انواع هواپیما سازگار است. شرکت ترما پیش از این نیز جتهای پشتیبانی نزدیک A-10C Thunderbolt II نیروی هوایی ایالات متحده را با همان سیستم صوتی سه بعدی و کاهش نویز فعال در سال 2019 مجهز کرده است.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید