طبق گزارش Phoronix اولین لپ تاپ با بهره مندی از معماری پردازنده RISC-V عرضه شده و اسم آن نیز ROMA است. این کامپیوتر هماکنون برای پیش فروش در دسترس قرار گرفته و توسط Xcalibyte و DeepComputing در چین ساخته میشود. معماری RISC یا دستور العمل کاهش یافته یک معماری ریزپردازنده است که اولین بار در اواسط دهه هشتاد رونمایی شده و وجه تمایز آن با معماری ریزپردازنده 8086 (x86) اینتل سادهسازی دستور العملها برای پردازش، استفاده از معماری خط لولهی بهینه شده و استفادهی بیشتر از ریجسترها بود.
ایدهی اصلی در این نوع معماری استفاده از دستورات کم و ساده شدهی اسمبلی برای هر سیکل کلاک پردازشی است و شاید بتوان گفت که سرعت پردازش و بهرهوری انرژی در این نوع معماری قابل ملاحظه است. با گذشت زمان این نوع معماری ریزپردازندهها موفقیت کمی در بازار مصرفی کسب کرد و اینتل x86 و آرم توانستند در این بازار پیشتازی کنند. بی بهرهبودن این معماری از یک شرکت و کمپانی حمایتی نیز در عدم موفقیت آن بی تاثیر نبوده است.
لپ تاپ ROMA با بهره مندی از معماری RISC-V عرضه میشود و پردازندهی آن از چهار هسته برخوردار است. پشتیبانی از فضای ذخیره ساز 256 گیگابایتی، رم 16 گیگابایتی LPDDR4 و LPDDR4X از دیگر قابلیتهای این لپ تاپ محسوب میشود. لپ تاپ ROMA نقطهی عطفی در جامعه معماری RISC-V خواهد بود، با این حال همانطور که در بالا نیز گفته شده این نوع معماری پردازنده در بخش بازار مصرفی خیلی مورد استقبال قرار نگرفته اما این معماری در بخش کامپیوترهای سرور و طراحی نرمافزار به دلیل سادهگی و بهینهسازی بیشتر محبوب است.
طبقه بیانیهی مطبوعاتی DeepComputing پردازندهی این لپ تاپ از اولین روش بستهبندی تراشه با نام SoM package دوازده تا 28 نانومتری به صورت عملی استفاده میکند و چیپ آن شامل چهار هسته CPU، یک GPU، پردازشگر عصبی و شتاب دهندهی AI میشود. تنها 100 عدد لپ تاپ ROMA قرار است تولید شود و همهگی برای پیش فروش هماکنون در دسترس قرار گرفتهاند.
معماری ریزپردازندهی RISC-V مزایای زیادی نسبت به معماری های x86 ،AMD64 و آرم دارد و یکی از مهمترین آنها اپن سورس بودن این نوع معماری است و هرکسی با علاقه و دانش فراوان میتواند برای طراحی چیپ خود از این معماری کمک گیرد. این نوع معماری به طور اساسی برای استفاده با معماری های x86 و ARM متفاوت است به دلیل اینکه این معماری ها شرکتی و خصوصی هستند و برای استفاده باید هزینههای تجاری و مجوزهای لازم را کسب کرد.
با این وجود بهرهمندی از RISC نیز معایبی دارد و یکی از آنها نیاز به کدهای بیشتر برای اجرای یک وظیفه است، اما مزیت این معماری بیشتر شدن عمر باتری و بهرهوری انرژی است. باید در این راستا اشاره کرد که تراشههای آرم نیز از معماری RISC برای بهینهسازی مصرف انرژی در تراشههای تلفن همراه کمک گرفتهاند.
معماری پردازندهی RISC-V را میتوان در بازار مصرفی نیز استفاده کرد اما رقابت با دیگر instruction sets ها و معماری های اختصاصی کمپانیها، RISC را بیشتر در بازار صنایع تجاری و آموزشی محبوب کرده است. اکثر چیپهای ساخته شده مبتنی بر این معماری در نهایت در HPC، هوش مصنوعی یا دیگر عملکردهای رده بالای کامپیوتری مورد استفاده قرار میگیرند.
دیدگاهتان را بنویسید