اپل هر ثانیه 10 هزار دلار درآمد کسب میکند که 3600 دلار آن سود خالص است. از زمان شروع خواندن این مطلب چند ثانیه زمان گذاشتید؟ احتمالا تا زمانی که این مقاله را به پایان برسانید اپل نیم میلیون دلار درآمد کسب کرده است. این تنها گوشهای از عظمت بزرگترین و باارزشترین شرکت جهان است. دقیقا 10 سال پیش در چنین روزی، استیو جابز (بنیانگذار فقید اپل) از سمت مدیرعاملی خود کناره گیری کرد و با ارزشترین برند جدید جهان را در اختیار جانشین خود یعنی تیم کوک قرار داد. تنها شش هفته پس از این موضوع استیو جابز درگذشت. نیازی به گفتن نیست که تیم کوک وظیفهی سنگین و بزرگی را بر دوش داشت و میراث بزرگی را با خود حمل میکرد. شرکتی که موفق به تولید محصولات انقلابی مانند آیپاد، آی مک، آیفون، آیپد و فروشگاه آی تیونز و اپ استور شده بود، اکنون با یک فقدان بزرگ دست و پنجه نرم میکرد. دقیقا مانند همان شرایطی که تیم منچستر یونایتد پس از رفتن سر الکس فرگوسن با آن رو به رو شد و نتوانست از پس آن برآید. اما تیم کوک نشان داد که میتواند از پس این مسئولیت سنگین برآید و حتی چیزهایی هم به آن اضافه کند. در ادامه با بررسی مدیریت تیم کوک در اپل با ما همراه باشید.
یک دهه بعد از مدیریت تیم کوک در اپل – باارزشترین و سودآورترین شرکت جهان
شاید باور آن سخت باشد اما امروز شرکتی که قطعات و محصولات کامپیوتری تولید میکند بیشتر از شرکتهایی که نفت را از دل زمین بیرون میکشند و در بازار جهانی به فروش میرسانند، درآمد دارد. این موضوع به خودی خود به دست نیامده و حاصل مدیریت و زمان بندی پیچیده تیم کوک در تیم مدیریتی اپل است. او زنجیره تامین قطعات مورد نیاز خود در خارج از کشور را به طوری دقیق طراحی کرده تا با برنامهی شرکت خود هماهنگ شوند و همه چیز به موقع اتفاق بیوفتد. برای مثال شرکت تولید کننده بزرگی مانند فاکسکان که صدها هزار کارگر چینی را در خطوط تولید خود به استخدام در آورده است، همچنان با وجود کمبود تراشه در جهان تمامی سفارشات اپل را به موقع تحویل میدهد و در مقابل هم سود سرشاری از آن دریافت میکند. این موفقیت به سادگی به دست نمیآید.
سال 2019 شرکت نفتی عربستان سعودی با نام آرامکو سهام خود را آزاد کرد و توانست در مدت کوتاهی اپل را پشت سر بگذارد. همه فکر میکردند که این دیگر آخر کار اپل است و کسی نمیتواند با شرکتهای نفتی و عربستانی در بیوفتد اما بعد از گذشت چند ماه شرکت اپل دوباره به صدر جدول باارزشترین شرکت جهان بازگشت. علاوه بر آن سودآورترین شرکت جهان نیز هست و هر کسی که در آن مشارکت داشته باشد از همکاری با او لذت خواهد برد.
تیم کوک توانسته تا در طی دههی گذشته یک بار دیگر شرکت اپل را بزرگ کند. درآمد این فصل از تعطیلات زمستانی این شرکت به رکورد 111 میلیارد دلار رسید که چهار برابر بیشتر از مدت مشابه آن در سال 2011 است. در سه ماهه اول سال 2011 تنها 6 میلیارد دلار درآمد به حساب اپل واریز شده بود در حالی که این رقم در سال جاری به 29 میلیارد دلار رسیده است. این شرکت به لطف مدیریت تیم کوک 200 میلیارد دلار سرمایهی جاری دارد (یعنی میتواند در هر لحظه از آن در معاملات استفاده کند) که تقریبا دو برابر مقداری است که استیو جابز با آن رو به رو بود. تعداد کارمندان این شرکت در سال 2011 به 60 هزار نفر میرسید در حالی که در حال حاضر 140 هزار نفر برای اپل به صورت مستقیم کار میکنند. مدیریت این مقدار نیروی انسانی چه مقدار انرژی میطلبد؟
عرضهی محصولات اپل در طی سالهای 2013 تا 2018 بیش از 5 برابر زمانی بوده که استیو جابز سکان مدیریت اپل را بر عهده داشت. اگر در زمان مرگ استیو جابز 1000 دلار برای سهام اپل هزینه میکردید، اکنون تیم کوک 11 هزار دلار به شما تقدیم میکرد. اما اینها تنها نشانههایی از موفقیت تیم کوک در زمان هدایت شرکت اپل است و نکات دیگری را هم باید در نظر گرفت.
تولید سخت افزار جدید؟ شاید در آیندهای دور
اپل تیم کوک هنوز یک محصول سخت افزاری بزرگ و تغییر دهندهی ذائقه بازار را تولید نکرده است. بزرگترین محصولاتی که طی مدیریت تیم کوک تولید شدهاند اپل واچ و ایرپادزهای اپل هستند که به نوعی اکسسوری محسوب میشوند. بقیه موارد هم چیزهایی بوده که کاربران از او خواستهاند. صفحه نمایشهای بزرگتر برای آیفونها یا آیپدها از جملهی این تغییرات هستند. از طرف دیگر نحوهی نگاه تیم کوک به محصولات با استیو جابز کاملا فرق میکند. برای مثال استیو جابز تاکید زیادی بر گوشههای گرد آیفون و محصولات اپل داشت در حالی که تیم کوک به نظر مصرف کنندگان و توانایی خود نگاه میاندازد. از طرف دیگر کیفیت لپتاپهای مک و کلیدهای آن یا حذف شارژر از محصولات جدید اپل به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است.
زمانی که اپل واچ در سال 2014 معرفی شد، همه به عنوان محصولی انقلابی به آن نگاه میکردند (و واقعا هم همینطور بود) اما قیمت بالای آن به نسبت مابقی ساعتهای بازار در بسیار اذیت کننده بود. هر چه که میگذرد تاثیر این ساعت در زندگی مردم اروپا و آمریکا بیشتر میشود اما هنوز به اندازهای که آیپاد تغییر ایجاد کرده بود، نیست. ایرپادز نیز دومین مثال از نماد مدیریتی تیم کوک است. جایی که یک ایده واضح در مقیاس بزرگ اجرا شده و به آیفون ربط داده شده است. اما در سالهای اخیر تغییراتی هم به وجود آمد که همه را شگفت زده کرد و نبوغ تیم کوک و مدیریت آن را به نمایش گذاشت. حذف پردازندههای اینتل از لپتاپها و محصولات اپل و تولید یک تراشهی مخصوص برای این شرکت از جمله مواردی بود که دهان تمام منتقدان را بست. کیتهای هوش مصنوعی و واقعیت افزوده نیز در ابتدای راه قرار دارند و هنوز به مرحلهی عملیاتی نرسیدهاند.
خدمات
اگر همین فردا تیم کوک از مدیریت اپل کنار برود، تحلیل گران اولین سوالی که میپرسند این است که آیا اپل به راه خود به عنوان یک شرکت خدماتی ادامه خواهد داد یا خیر؟ بیشتری تمرکز این شرکت در سالهای اخیر متوجه اپ استور و نرم افزارهای آن بوده و بیشترین کمیسیون را هم از آن دریافت کرده است. در سه ماهه گذشته این شرکت با رکورد 18 میلیارد دلار درآمد تنها از راه خدمات و نرم افزار (تقریبا نصف اندازه آیفون) رو به رو شده است. این موضوع به حدی اهمیت داشته که منجر به دعوای بزرگ شرکت اپل با شرکت اپیک شده است که هنوز هم در جریان است و هزینه زیادی بابت آن پرداخت شده است. فیلم، موسیقی، کتاب، مجلات، برنامههای ذخیره سازی پرداختی iCloud ، AppleCare ، Apple Pay ، Apple Music ، Apple Arcade ، Apple TV Plus ، Apple News Plus و Apple Fitness Plus را نیز به آن اضافه کنید.
چشم انداز کوک فراتر از خدمات محتوا را نیز در اختیار میگیرد: Apple Pay ، Apple Card ، Apple Cash و Apple Pay Later باعث شده تا این شرکت به نوعی به بانکداری محکوم شود تا هر چه بیشتر شما را در اکوسیستم خود نگه دارد. از طرفی تیم کوک قهرمان حریم خصوصی کاربران بوده است و آن را “حقوق اساسی بشر” نامیده است. تمامی این داستانها هم به دلیل مبارزه با درخواستهای FBI و مبارزه با آنها بوده است که اعتماد بیشتر کاربران را به خود جلب کرده است. بسیاری از طرفداران حریم خصوصی از این حرکت تیم کوک به نیکی یاد میکنند و به همین خاطر طرفدار اپل شدهاند.
شکاف
اپل در هیچ زمانی به اندازهی چند سال اخیر از کاربران خود عذرخواهی نکرده است. خواه بر اثر کاهش سرعت آیفونهای قدیمی باشد (تا باتریهای خود را بیشتر نگه دارند) یا ضبط مکالمات شما با دستیار هوش مصنوعی این شرکت، تیم کوک مجبور به عذرخواهی از کاربران خود شده است که نشان دهندهی شکاف در عملکرد داخلی و بیرونی این شرکت میباشد. با اینکه اپل به فرهنگ خود میبالد اما همچنان با پرداخت دستمزد کمتر در چین محکوم است. درست است که مدیریت او شایستهی تقدیر است اما شاید موارد بالا در مدیریت تیم کوک حل نشود و شخص دیگری برای آن نیاز باشد. او 23 سال است که در این شرکت کار کرده و اخیرا نیز در اظهار نظری اعلام کرده است که شاید 10 سال آینده در این شرکت نباشد.
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید