به تازگی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در نامهای به برخی از واردکنندگان موبایل از ممنوعیت واردات گوشی های شیائومی و برخی از برندهای دیگر خبر داده است. اما دلیل این ممنوعیت چیست و شامل چه گوشیهایی میشود؟
براساس خبرهایی که از منابع داخلی به خبرنگار سختافزارمگ رسیده است، در روزهای اخیر سازمان تنظیم مقررات با ارسال نامهای به تعدادی از واردکنندگان موبایل خبر این ممنوعیت را داده است. ظاهراً این ممنوعیت به دلیل مشکلات مسیریابی نادرست سرشمارههای اضطراری ایران بوده است.
در تصویر پایین میتوانید نمونهای از نامههای سازمان تنظیم مقررات که به دست واردکنندگان رسیده را مشاهده بفرمایید.
دلیل ممنوعیت واردات گوشی های شیائومی و برندهای دیگر
تنظیم مقررات در این نامهها گفته است که گوشیهای مذکور مسیریابی شمارههای اضطراری 110، 115 و 125 را به درستی انجام نداده و شماره آنها را به 112 هدایت میکند. این موضوع باعث میشود تا خریداران این دستگاهها امکان دسترسی فوری به سامانههای مرتبط با سرشمارههای مذکور را نداشته باشند. سازمان تنظیم مقررات گفته است که براساس ماده 4 قانون حمایت از حقوق مصرف کننده، شرکتها متعهدند تا حداکثر ظرف مدت 20 روز از تاریخ صدور نامه، نسبت به رفع این مشکل اقدام کنند. تا زمان رفع مشکل یاد شده، تمامی گوشیهای مذکور اجازه ورود به داخل کشور را نخواهند داشت.
در نامههای مختلفی که به دست واردکنندگان رسیده شاهد ممنوعیت گوشیهای ردمی نوت 9 پرو، پوکو X3 NFC، نوکیا 3.4، ردمی نوت 10، ردمی 9C، ردمی 9AT، پوکو X3 و …. هستیم. البته به نظر نمیرسد که این ممنوعیت تنها مختص برند شیائومی و نوکیا و گوشیهایی از ریلمی، وان پلاس و … نیز شامل آن هستند. با این حال، آنگونه که از شواهد پیداست، شیائومی بیشترین سهمیه را در لیست ممنوعه دارد.
امکان تماس با شمارههای اضطراری کشور یکی از استانداراهای سازمانهای رگولاتوری برای اجازه واردات گوشی به کشور است. اما از آنجاییکه شرکتهای چینی مانند شیائومی، وانپلاس و ریلمی و البته نوکیا در کشور ما نمایندگی رسمی ندارند، آنگونه که باید برای استفاده کاربران ایرانی مناسبسازی نشدهاند. از طرف دیگر، تحریمهای دولت ایالات متحده علیه کشور ما، باعث شده تا در صورت تمایل هم این برندها نتوانند به صورت رسمی در ایران فعالیت کنند. حتی برخی از این شرکت قابلیتهایی که مخصوص کاربران ایرانی است، مانند کیبورد فارسی را از گزینههای موجود در گوشی خود حذف کردهاند. برندهایی مانند هواوی و سامسونگ هم که “فعلا” گوشیهای آنها شامل چنین مشکلی نشده و چراغ خاموش در کشور فعالیت دارند، پیش از بالا گرفتن این جریانات توانستهاند مشکلات موجود در سرشمارههای ایران را برطرف کنند. البته به نظر میرسد که همچنان مدلهایی از این دو برند و برندهای دیگری مانند اپل هم هستند که سرشمارههای اضطراری ایران برای آنها مناسبسازی نشده است.
سازمان تنظیم مقررات از مدتها قبل پیرامون مشکل مذکور در گوشیهای وارداتی به انجمن واردکنندگان موبایل هشدار داده بود. با این وجود به نظر میرسد که به دلیل وجود تحریمها و عدم امکان فعالیت رسمی شرکتهای سازنده گوشی در ایران، تا امروز مشکل عدم مسیریابی درست در گوشیهای شیائومی و چند برند دیگر آنگونه که مد نظر رگولاتوری بوده، برطرف نشده است.
درخواست انجمن واردکنندگان برای رفع ممنوعیت واردات
در واکنش به این ممنوعیت، نامهای از رئیس هیأت مدیره انجمن واردکنندگان موبایل خطاب به رئیس رگولاتوری به بیرون درز پیدا کرده که در آن خواهان تجدید نظر در خصوص این حکم شده است. حسین غروری رام با اشاره به اینکه واردکنندگان با توجه به تحریمها از روشهای بسیار پیچیدهای برای دور زدن تحریم و وارد کردن کالاهای مورد نیاز مصرف کننده استفاده میکنند؛ عنوان کرده که با این شرایط امکان درخواست تغییرات نرمافزاری وجود ندارد.
او در این نامه گفته است که این تصمیم منجر به “تنش و بحران جدی” در بازار ایران شده و در کنار افزایش قیمت، سهم برندهای چینی را تقدیم شرکتهای آمریکایی (اپل) و کرهای (سامسونگ) خواهد کرد.
غروری رام ضمن اشاره به احتمال رفع تحریم در ماههای پیش رو و قرارداد 25 ساله ایران و چین، به این موضوع اشاره کرده است که ممنوعیت واردات برندهای چینی، به ورود شرکتهای بزرگ این کشور به بازار موبایل آسیب زده و به چرخه تأمین و سهم بازار آسیب میزند.
در نامهای که متن کامل آن را در ادامه خبر مشاهده خواهید کرد، غروری رام از تنظیم مقررات درخواست کرده که با توجه به آغاز فاز جدید رجیستری (ساعت هوشمند، تبلت و …) این محدودیت را متوقف کرده و به پیشنهادات ذینفعان برای رفع این مشکل گوش کند. رئیس هیأت مدیره انجمن واردکنندگان نیز پیشنهاداتی در انتهای نامه ارائه کرده که از جمله آنها میتوان به تعهد برای نصب برچسب جهت شمارهگیری صحیح سرشمارههای اضطراری و تعامل با اپراتورهای برای ارائه راهکاری نرمافزاری موقت اشاره کرد.
چه کسانی از ممنوعیت واردات گوشی شیائومی متضرر میشوند؟
در حال حاضر به طور دقیق مشخص نیست که این ممنوعیت به طور دقیق شامل چه گوشیهایی میشود. اما منابع آگاهی اعلام کردهاند که مدلهایی مانند Poco X3 و ردمی نوت 10 که از محصولات پرفروش شیائومی در بازار ایران هستند نیز در لیست گوشیهای ممنوع شده قرار دارند. جدا از این دو مدل به نظر میرسد که در فاز جدید ممنوعیت گوشی به دلیل مشکل مذکور، در نخستین گام به شیائومی بیشترین نماینده را در لیست ممنوعه خواهد داشت.
شیائومی؛ اولین بازنده میدان
از آنجاییکه شیائومی در حال حاضر بخش بزرگی از بازار گوشی ایران را در اختیار دارد (حدود 29 درصد)، طبیعتا ممنوعیت واردات مدلهای پرفروش آن، پیش و بیش از همه به این برند لطمه وارد خواهد کرد. میزان فروش گوشیهای شیائومی در طول یک سال گذشته در مقایسه با سال قبل 350 درصد افزایش داشته است. میتوان پیش بینی کرد که از دست دادن چنین بازار پررونقی تا چه اندازه برای شیائومی سنگین تمام خواهد شد.
مردم؛ بازندگان نهایی و برندگان کوتاهترین دیوار
صادقانه بگوییم که در بازار موبایل و در طول چند سال اخیر، هیچ دیواری کوتاهتر از دیوار مصرف کننده نهایی و مردم عادی نبوده است. اقداماتی که به ظاهر در جهت رفاه مصرف کننده صورت گرفتهاند، در نهایت مانند آوار بر سر مصرف کننده نهایی خراب شده و مردم مجبور شدهاند گوشیها را با افزایش قیمتی چشمگیر خریداری کنند.
حالا یک بار دیگر تصمیماتی در شرف گرفتن است که به نظر میرسد بازنده نهایی آن مردم باشند. ممنوعیت واردات گوشیهای شیائومی به منزله حذف 30 درصد از محصولات بازار خواهد بود. کمیاب شدن گوشیهای این برند و در نتیجه آن گرانتر شدن این محصولات از اولین عواقب ماجرا است. در کنار این موضوع، افرادی که قصد خرید گوشی جدیدی داشته باشند، انتخابهای محدودتری پیش روی خواهند داشت. این در حالیست که اصلیترین محبوبیت گوشیهای شیائومی در بازار ایران و حتی جهان، ارائه قابلیتهای خوب در گوشیهای ارزان قیمتی است که برای پیدا کردن آن در گوشیهای برندهای دیگری باید هزینه بیشتری پرداخت شود.
علاوهبراین بد نیست یک بار دیگر به این نکته نیز اشاره داشته باشیم که عدم مسیریابی صحیح شمارههای اضطراری تنها مختص گوشیهای شیائومی نیست و تقریبا در تمامی برندها محصولاتی وجود دارد که از مشکل مذکور رنج میبرند. بنابراین میتوان انتظار داشت که در صورت اجرایی شدن دستور رگولاتوری در فازی گستردهتر، شاهد اضافه شدن مدلهای دیگر به لیست گوشیهای ممنوعه وارداتی باشیم. همه اینها یعنی بازار موبایل ایران که پس از مدتها روزهای نسبتاً آرامی را پشت سر میگذراند، در آیندهای نه چندان دور یک بار با تلاطم، افزایش قیمت، کمبود کالا و … دست و پنجه نرم خواهد کرد.
اینکه آیا سازمان تنظیم مقررات عواقب این ممنوعیت را مد نظر قرار داده یا خیر، سوالی است که ما نمیتوانیم پاسخگویی آن باشیم. اما باید دید که آیا این ممنوعیت با درخواست انجمن واردکنندگان کماکان ادامه پیدا خواهد کرد یا نه و آیا شیائومی اقدامی گامی برای برداشته شدن این ممنوعیت خواهد برداشت یا نسبت به از دست دادن بازار ایران بی تفاوت خواهد ماند.
نظر شما در این رابطه چیست؟ آیا سازمان تنظیم مقررات تصمیم درستی گرفته است؟
گمونم یکی از آقا زاده ها که اونهم وارد کننده گوشی سامسونگ بوده بازارش کم شده به بابایش گفته اونم براش راه حل پیدا کرده وگرنه الان چند ساله که این برند داخل کشور شده چرا از روز اول این مشکل نداشته
ایران دیگه جای زندگی نیست بیا با هم دست جمعی خودکشی کنیم !!! هر روز توی کشور یک چیزی ممنوع میشه که ملت بهش احتیاج مبرم داره خدا بیا منو ببر دیگه خسته شدم .
این که وضع خرابه فوق خرابه حتی صورتو با سیلی هم نمیشه سرخ نگه داشت درسته
ولی این خبر پشتوانه عملی نداره و پیش نمیره
الکی جوووو ندین
مملکت….
هه هه خندیدم
خ خودتونید جمع کنید باو
حتما شیائومی هنوز اون باجهایی ک انتظار دارین را نداده
باید طبع شما را راضی کنه
بابا این حرفا چیه سریع باور میکنین
هر یه مدت یه بار یه خبری الکی بلد میشه بعد موج سواری میکنن
اخه چرا سریع باور میکننننیینننننن
ببخشین نصف ما فقیرفقرا شیامی داریم
نترسین همچین چیزی رخ نمیده بخاطر شماره اضطراری
مثل اینه که یه نامه یکی از رییسا بنویسه بگه اینستا فیلتر کنن
پس لطفا جوووو ندین
اون بنده خدام که میگه یکی بخاطر این گوشیا بمیره ببخشین بعضیا چشم و گوشاشونو بستن الکی از هیچی دفاع میکنن
چرا مشکل تماس را پیدا نمی کنید مثلاً برای نوت 9s👇
098+کدشهر+شماره اضطراری
جنس چینی همیشه مشکل داره. چرا کمپانی ها معروف و معتبر این چنین مشکلاتی ندارن؟ حتی اپل که با ایران رابطه خوبی نداره اونوقت این بشر عزیز بالا فرمودن که شماره غیر استاندارده
باز هم یه خبر دیگه برای سرگرم کردن مردم
خبری که هرگز رنگ اجرایی شدن رو نمیبینه ولی مردم رو خیلی خوب بازی میده
اون عکس اخری به قد چهل سال حرف داره
اتفاقا این دو مدل جزو پرفروش ترین و محبوبتریناست تو اون رنج قیمت .
به نظرم این ممنوعیتهای ورود آیفون و شیائومی و بالای 300 یورو و … دیگه جوابگو نیست. باید وزارت ارتباطات یک سامانه ای طراحی کنه براساس کد ملی به مردم بگن که هر کسی چه گوشی باید بخره، از چه برندی و چه مدلی.
یه فرد بخاطر همین کار این مدل
گوشی ها بمیرد، تو جوابگو خونش
هستی یا فقط برداشت خودتو میگی
اینجا کسی برای مرگ کسی جوابگو میشه؟ روز چن صد نفر دارن واسه کرونا میمیرن اینا تو سیرکشون دارن هر روز واکسن جدید معرفی میکنن حالا تو میخوای خریت از ریشه یکی دیگه رو که شماره های غیر استاندارد برای سازمانای ضروریش انتخاب کرده رو بندازی گردن یکی دیگه. یه دیقه اون ماله وا مونده رو بذار زمین چشاتو واکن ببین چی داره میشه
خندیدیم
عه پس غیر استاندارده استاد!!! ولی چرا کمپانی های معتبر و با اصالت همچین مشکلی ندارن؟ :)) :))
خیلی حالیته تو
متاسفانه مدت زیادیه ک خبری از تصمیم درست نیست!
اره ۴۲ ساله
امیدوارم تو هم تو همچین شرایطی گیر کنی ، بعد ببینم چیکار میکنی.
بیرون نشستی ، میگی لنگش کن.