اپل بعد از سالها همکاری با اینتل، بعد از آن که غول آبی نتوانست نیاز تراشه محصولات این کمپانی را تامین کند تصمیم گرفت معماری x86 را رها کند و در اقدامی جنجالی به سراغ توسعه تراشههای اختصاصی مبتنی بر معماری ARM رفت. نتیجه کار کاملا باب میل کوپرتینوییها بود و اولین نسل از تراشههای ARM اپل در هر دو زمینه عملکرد و راندمان درخشان ظاهر شدند و نظر منتقدین را به خود جلب کردند. این اتفاق باعث شده تا دیگر کمپانیها نیز به فکر استفاده از تراشههای ARM فرو روند و ممکن است آینده نوت بوکها و حتی سیستمهای دسکتاپ به این معماری گره بخورد. در حال حاضر رقیبی برای تراشه سفارشی اپل وجود ندارد و بدون شک اپل اجازه استفاده از این سیلیکون را به سازندگان رقیب نمیدهد. اما شاید با مهندسی معکوس تراشه M1 این امکان برای دیگر تولیدکنندگان فراهم شود.
مهندسی معکوس تراشه M1 برای سازگاری با پلتفرم های غیر مک
با توجه به انحصار طلبی همیشگی اپل، شانسی برای اینکه تراشه M1 کمپانی در اختیار کمپانیهای رقیب قرار بگیرد وجود ندارد اما این نمیتواند مانعی برای محققین برای تلاش بر این باشد که M1 را تبدیل به یک پلتفرم متن باز کنند. که در این صورت هر سازندهای می تواند از آن در محصولات مورد نظر خود استفاده کند. مینارد هندلی، توسعه دهندهای که بر روی نرم افزار Quick Time اپل کار میکرده، سندی 250 صفحه را منتشر کرده که در آن نحوه عملکرد تراشه M1 اپل توضیح داده شده است. در نسخه فعلی 0.70 در رابطه با مهندسی معکوس تراشه مبتنی بر ARM اپل بحث شده و ایدههایی که از سوی دیگر متخصصین در این مبحث گنجانده شده است. هر چند تا پیش از اینکه شاهد ساخت نمونههای مهندسی معکوس شده تراشه M1 و اجرای سیستم عامل های مختلف بر روی آن باشیم، این سند بازبینیهای متعددی را دریافت خواهد کرد.
انتظار میرود محققینی که در انتشار سند M1 Exploration نقش داشته اند چندین و چند ماه زمان صرف این کار کرده باشند تا یافته های خود را در قالب نوشته به اشتراک بگذارند. ضمن اینکه کند و کاش در معماری M1 نیازمند درک متقابل از معماری ARM نیز میباشد که به خاطر عیب یابی در عملکرد و آزمایشات کارایی و موارد دیگر، بیش از پیش به سختی این کار میافزاید. با این حال اگر این تلاشها نتیجه دهد، تراشه مهندسی معکوس شده M1 میتواند با دستگاههای دیگری که به سیستم عامل مک مجهز نیستند سازگار شود و در سند منتشر شده، قدم جدی برای اینکه تراشههای سری M اپل با پلتفرمهای غیر از مک سازگار باشد برداشته شده است.
تراشه M1 اپل، فعلا بی رقیب – رقبای زیادی از راه میرسند
حال که صحبت از تراشههای سری M شد لازم است یادآور شویم که اپل احتمالا امسال نسل جدید مک بوک پروهای خود را با تراشه M1X معرفی خواهد کرد و در سال 2022 نوبت به معرفی مدل بازطراحی شده مک بوک ایر با تراشه M2 خواهد رسید.در حال حاضر نزدیکترین رقیبی که برای تراشه M1 اپل وجود دارد، تراشه معرفی نشده و عرضه نشده از کوالکام با اسم رمز SC8280 می باشد که البته احتمالا این چیپست مانند اسنپدراگونهای کوالکام برای گوشیهای هوشمند در بخش کارایی و راندمان کمتر از حد انتظارات ظاهر شود. همچنین گفته میشود مایکروسافت نیز در حال کار بر روی تراشه ای مبتنی بر ARM میباشد که احتمالا در سری سرفیس استفاده خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید