شرکت سامسونگ (که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را تولید میکند) در حال تحقیقات بر روی مغز و نحوهی انتقال اطلاعات و ساختار آن است و اخیرا به نتایج جالب توجهی رسیده است. به عقیدهی این شرکت بهترین راه برای توسعه تراشههای شبه مغز، قرض گرفتن ساختار مغز است و توانسته به روشی دست پیدا کند که نقشهی عصب کشی نورونهای مغز را در تراشههای سه بعدی نورومورفیک “کپی پیست” کند. برای دانستن جزئیات بیشتر این طرح جالب با ما همراه باشید.
کپی پیست نقشه مغز در تراشه سه بعدی – چرا و چگونه؟
روش پیشنهادی سامسونگ بر پایهی یک آرایه نانوالکترود است که وارد مغز انسان میشود و تمامی اتصالات نورونها و میزان شدت و قدرت آنها را ثبت میکند. پس از این مرحله، شرکت میتواند این دادههای ثبت شده را کپی کرده و در یک شبکه سه بعدی حافظه حالت جامد جاگذاری کند. این حافظه حالت جامد میتواند از یک فلش گرفته تا یک حافظه پیشرفته همچون RAM را شامل شود و هر واحد حافظه دارای رسانایی است که قدرت اتصال هر نورون را در نقشه منعکس میکند. بعد از به نتیجه رسیدن تحقیقات تئوری شرکت سامسونگ، این شرکت مدعی شده که این روش میتواند معضل مهندسی معکوس مغز را برطرف کند و به این پرسش چند صد سالهی دانشمندان پاسخ دهد.
بیشتر بخوانید:
- تراشه هوش مصنوعی Cerebras با قدرت محاسبه مغز انسان ساخته شد
- اختراعات کامپیوترهای هوش مصنوعی ثبت نخواهد شد – تبعیض یا ظلم؟
این روش میتواند به عنوان یک میانبر برای سیستمهای هوش مصنوعی عمل کند که مانند مغز واقعی انسان فعالیت میکنند و انعطاف پذیری زیادی در یادگیری مفاهیم جدید و سازگاری با شرایط متغیر دارند. اگر فیلم Transcendence را دیده باشید، تا حدودی به این روش و نحوهی انجام آن واقف خواهید بود. در این فیلم پروفسور (با بازی جانی دپ) در حال توسعهی یک هوش مصنوعی است که مراحل ابتدایی را پشت سر میگذارد. ناگهان شرایطی پیش میآید که او مجبور به آپلود مغز خود در این هوش مصنوعی میشود و داستانی پر پیچ و خم را رقم میزند. در روش جدید سامسنوگ نه تنها آپلود اطلاعات صورت میگیرد، بلکه پیش از آن نقشهی مغز و نحوهی ارتباط سلولها با یکدیگر نیز مشخص میشود تا بیش از پیش به مرجع خود شبیه باشد.
محققان معتقدند که با استفاده از این روش میتوانند یک مرحله به تولید ماشینها کاملا خود مختار با شناخت واقعی از محیط را مشاهده کنید. اما هر چه که باشد، همچنان یک مشکل آشکار و بزرگ وجود دارد. از آنجایی که مغز انسان دارای تقریبا 100 میلیارد سلول عصبی با هزاران پیوند سیناپسی است، یک تراشه نورومورفیک ایده آل برای انجام این آزمایش به حدود 100 تریلیون واحد حافظه نیاز دارد. این موضوع به وضوح یک چالش بزرگ و سخت برای هر شرکتی است. شاید این روش سامسونگ دریچهای به آیندهی هوش مصنوعی شبه انسان باز کرده باشد اما هنوز هم زمان زیادی لازم است تا کسی بتواند به این هدف دست پیدا کند.
دیدگاهتان را بنویسید