از زمان عرضه رسمی بروز رسانی ویندوز 10 تا کنون 67 میلیون کاربر به نسخه جدید مهاجرت کرده اند. اگر شما هم این بروز رسانی را انجام داده اید یا هنوز در صف انتظار هستید، بد نیست نکاتی را درباره تنظیمات امنیتی ویندوز 10 و دسترسی آن به اطلاعات شخصی را با هم مرور کنیم. هنگام نصب هر نرم افزار جدید، همیشه لیستی بلند بالا از قوانین و شرایط کار آن روبروی کاربران قرار می گیرد که اکثر قریب به اتفاق آنها بدون خواندن موارد درج شده، تایید و موافقت خود را اعلام می کنند. طولانی بودن این لیست ها از یک طرف ، و فشرده بودن و ریز بودن فونت نوشتاری از طرف دیگر ، مطالعه آنها را به کاری دشوار و خسته کننده بدل می کند و چه بسا نکاتی که در این بین وجود دارد و کاربر از آنها بی اطلاع می ماند. بعضی از افراد نسبت به اطلاعات شخصی خود حساسیت دارند و دسترسی برنامه ها ، ویندوز یا موبایل به اطلاعاتشان را نقض حریم شخصی تلقی میکنند، بعضی دیگر از افراد نیز نسبت به این موضوع کاملا بی توجه هستند. خوب است با داشتن اطلاعات کافی و بدون بی توجهی یا بد بینی ، تصمیم درست را برای خودمان بگیریم. در ادامه می خواهیم بعضی از مواردی که ویندوز 10 از طریق آنها می تواند به اطلاعات شخصی دسترسی داشته باشد را بررسی کنیم تا اگر نگرانی در این زمینه داشته باشید نیز بتوانید آنرا برطرف کنید .
مایکروسافت در بیانیه حفظ حریم شخصی خود اعلام کرده است که برای سه منظور به اطلاعات شخصی کاربران دسترسی خواهد داشت. برای فعالیت تجارت خود و همچنین فراهم سازی سرویس هایی که ارائه می کند، برقراری ارتباطات و نمایش تبلیغات به کاربر. برای اطلاع دقیق از تمامی این موارد می توانید به این لینک مراجعه کنید. اینجا به طور خلاصه این سه مورد را توضیح خواهیم داد. بسیاری از برنامه های مایکروسافت برای آنکه اجرا شوند، نیاز به داشتن اطلاعات شخصی کاربر دارند، به عنوان مثال اگر بخواهید از برنامه نقشه استفاده برای جهت یابی استفاده کنید ، باید سرویس موقعیت یابی را فعال کنید ، این موضوع منطقی به نظر می رسد اما جالب است که هنگام استفاده از کورتانا نیز باید موقعیت خود را در اختیار او بگذارید و در غیر این صورت نمی توانید از این دستیار صوتی استفاده کنید. مایکروسافت همچنین هنگامی که برنامه ها کرش می کنند نیز اطلاعات مشخصی را جهت بررسی و بهبود آنها دریافت می کند که اگر بخواهیم خوشبین نباشیم، به عنوان مثال اگر برنامه Word دچار مشکل شد و کرش کرد، مایکروسافت می تواند فایلی که شما در حال نوشتن آن بودید را ببیند. مایکروسافت در بیانیه خویش صراحتا اعلام کرده است که اطلاعات کاربر اعم از شماره تلفن و ایمیل های او را جمع آوری میکند. علت این امر نیز در دست داشتن اطلاعات کافی برای برقراری ارتباط با کاربر می باشد، همچنین مایکروسافت اعلام کرده که این اطلاعات را با “شرکای مایکروسافت” به اشتراک می گذارد. برای دسترسی به تنظیمات در این زمینه، اگر دارای اکانت مایکروسافت هستید میتوانید به اینجا مراجعه کنید و اگر هم اکانت ندارید به این لینک سر بزنید. دنبال کردن کاربران و بررسی اعمال آنها در اینترنت امری مرسوم بین شرکت هایی مانند گوگل و فیسبوک است و از این نظر دلیلی ندارد که مایکروسافت نیز این کار را نکند. هدف از این امر کسب اطلاعات از رویه و علایق کاربران به منظور نمایش تبلیغات هدفمند شده است، بدین معنی که برای هر کاربر تبلیغاتی نشان داده می شود که احتمال آنکه به آن ها توجه کند بیشتر باشد. سیستمی مانند این درباره ویدیو های پیشنهادی یوتیوب نیز وجود دارد، همیشه در صفحه اول یوتیوب کانال ها و ویدیو هایی پیشنهاد می شود که بر اساس تاریخچه بازدید و سلایق قبلی شما پیشنهاد شده است، اگر به موردی نیز علاقه نداشته باشید می توانید آنرا حذف کرده و با این کار یوتیوب را در انتخاب هایش دقیق تر کنید. مایکروسافت نیز با روشی مشابه این کسب درآمد می کند. این شرکت برای هر شخص یک شناسنامه تبلیغاتی درست کرده که علایق او در آن ثبت خواهد شد، این شناسنامه می تواند در دسترس شبکه های تبلیغاتی و توسعه دهندگان قرار بگیرد تا بتوانند برای هر فرد بخصوص ، تبلیغات مربوط به خودش را بکار ببرند. مایکروسافت در حقیقت این شناسنامه ها را به این شرکت ها می فروشد و از این طریق درآمد خوبی را کسب می کند. می توانید با مراجعه به این لینک، تبلیغات علاقه محور را برای خود انتخاب یا تنظیم کنید اما به هر حال راهی برای جلوگیری از نمایش تبلیغات وجود ندارد.
برای جلوگیری کردن مایکروسافت از جمع آوری اطلاعات تصادفی از کامپیوترتان می توانید به این روش عمل کنید: دکمه Start را فشار دهید و وارد Setting شوید ، حال Privacy را انتخاب کنید. در منو Privacy میتوانید تمام تنظیمات مربوط به دسترسی به اطلاعات مکانی ، استفاده از میکروفون ، وب کم و غیره را تغییر دهید ، پس این منو را بخاطر بسپارید و سر فرصت سری به گزینه های مختلف آن بزنید. در همین منو ، گزینه دوم از آخر Feedback & diagnostics قرار دارد ، روی آن کلیک کرده و گزینه Feedback Frequency را روی Never و گزینه Diagnostics and Usage را نیز روی Basic قرار دهید. مرورگر اج (Edge) اطلاعات بازدید شما از سایت ها را در جهت کمک به آشنایی بیشتر کورتانا با شما و شخصی سازی بیشتر سیستم، جمع آوری می کند. برای جلوگیری از این کار نیز می توانید مراحل زیر را انجام دهید: مرورگر را باز کنید و روی دکمه سه نقطه در گوشه سمت راست بالای صفحه کلیک کنید، حالا به Settings بروید و وارد Advanced Setting شوید. زیر عبارت Privacy and Services دکمه های “Have Cortana Assist Me in Microsoft Edge” و “use page prediction to speed up browsing, improve reading ….. ” را در حالت Off قرار دهید.
ویندوز 10 بصورت پیش فرض شما را مجبور به ساخت اکانت مایکروسافت می کند. اگر از این بابت نگرانی برایتان وجود دارد می توانید به سادگی از این کار امتناع کنید. بدون ایجاد اکانت مایکروسافت ، فعالیت و اطلاعات شخصی شما جایی نخواهد رفت و می توانید بصورت مخفیانه و بدون داشتن هویت نزد مایکروسافت با ویندوز کار کنید در صورتی که داشتن اکانت مایکروسافت به معنی ایجاد یک لینک ارتباطی بین شما و مایکروسافت برای جمع آوری اطلاعات شخصی شماست،گرچه این اطلاعات برای دسترسی به خدمات و امکانات متعدد استفاده می شود اما به هر حال اختیار دست خودتان است. مایکروسافت در مورد استفاده کردن از اکانت تان در برخی از برنامه ها و به اشتراک گذاشتن اطلاعات شخصی هشدار می دهد ، اما به هر حال اگر به خود مایکروسافت نیز اطمینان ندارید ، ریش و قیچی دست خودتان است . برای پاک کردن یا مدیریت اکانت خود می توانید به این آدرس مراجعه کنید : Settings>Accounts>Your Account
در آخر نیز به کورتانا خواهیم پرداخت. با وجود اینکه کورتانا بدون شک یکی از هیجان انگیز ترین ویژگی های ویندوز 10 است، این دستیار مجازی می تواند کمی فضول هم باشد! مایکروسافت با افتخار اعلام کرده است که کورتانا می تواند کاربر خود را بشناسد و تجربه استفاده او از ویندوز را برایش شخصی تر کند، اما برای این کار باید اطلاعات زیادی را جمع آوری کند، این اطلاعات شامل موقعیت جغرافیایی، Contact ها و حتی شیوه صحبت کردن و دستخط شما ( اگر Surface دارید) می شود و همینطور به طور مشخص تمام ارتباطات شما با کورتانا در فضای ابری ذخیره خواهد شد. ( مشابه ضبط تماس های تلفنی با اپراتور شرکت ها در جهت ارائه خدمات بهتر! )در نهایت می توان گفت که همه این موارد گوشه ای از تلاش های قابل تحسین مایکروسافت برای شخصی سازی بیشتر ویندوز 10 است اما اگر به هر دلیل احساس خوبی نسبت به این موضوع ندارید ، میتوانید با وارد شدن به این سایت اطلاعاتی که کورتانا از شما فرا گرفته است را نیز به سادگی پاک کنید. امیدواریم تجربه خوشاید و بی دردسری را با ویندوز جدید داشته باشید.
ممنونم حسین جان
با تشکر از مقاله کامل و مفصل شما….