به نظر میرسد که در پی تشدید کنترلهای صادراتی، تحریمها و تعرفه های جدید از سوی ایالات متحده، خریداران تراشه ناگزیر به تغییر مسیر تأمین و تولید تراشه شدهاند.
زمانی که ایالات متحده در سال 2020 کنترلهای صادراتی خود را تشدید کرد، هواوی از دریافت تراشههای پیشرفته طراحیشده توسط واحد HiSilicon محروم شد. کارخانههایی که از تجهیزات تولید تراشه آمریکایی استفاده میکردند نیز از ارسال تراشههای 5G و سایر تراشهها به هواوی منع شدند. پس از عرضه گوشی پرچمدار میت 40 توسط هواوی در سال 2020، این شرکت مجبور شد گوشیهای خود را با پردازندههای اسنپدراگون تغییریافته برای کارکرد در سرعتهای 4G عرضه کند.

این وضعیت زمانی پایان یافت که هواوی به SMIC، بزرگترین کارخانه تولید تراشه چین و سومین در جهان پس از TSMC و سامسونگ، روی آورد تا پردازنده 7 نانومتری Kirin 9000s را برای سری میت 60 تولید کند. سپردن تولید پردازندههای کاربردی به SMIC به هواوی این امکان را داد تا بدون نقض تحریمها، فناوری 5G را به تلفنهای خود بازگرداند. اما یکی از مشکلات برای هواوی این بود که پیشرفتهترین تراشه گوشیهای هوشمند این شرکت سه نسل فناوری از رقبا عقبتر است (5 نانومتر، 3 نانومتر و 2 نانومتر).
برای مثال، به دلیل تحریمهایی که مانع دسترسی شرکتهای چینی به تجهیزات پیشرفته تولید تراشه میشود، ماشینهای لیتوگرافی ماوراءبنفش شدید (EUV) به SMIC و سایر کارخانههای تولیدی چینی ارسال نمیشود. به همین دلیل، SMIC نمیتواند تراشههایی با فناوری پیشرفتهتر از 7 نانومتر تولید کند. با توجه به اینکه TSMC و سامسونگ قرار است تا پایان امسال تراشههای 2 نانومتری عرضه کنند، میتوان تأثیر منفی تحریمهای تراشهای ایالات متحده بر هواوی و SMIC را مشاهده کرد.
گزارشی در DigiTimes حاکی از آن است که خریداران تراشه که پیشتر به دلیل قیمت بالا از تهیه تراشه از ایالات متحده امتناع میکردند، اکنون به کارخانه TSMC در آریزونا هجوم آوردهاند تا تراشههای تولیدشده در ایالات متحده را خریداری کرده و از پرداخت تعرفه ها اجتناب کنند.
هفته گذشته، دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق، امکان اعمال تعرفه بر نیمهرساناها را مطرح کرد که نتیجه آن افزودن مالیات واردات بر نیمهرساناهای وارداتی به ایالات متحده خواهد بود. هدف این طرح، وادارکردن تولیدکنندگان به ساخت تراشههای بیشتر در داخل ایالات متحده است.
تقاضای زیاد و ظرفیت تولید محدود
اگر در درس اقتصاد شرکت کرده باشید، میتوانید پاسخ دهید: وقتی تقاضا زیاد و ظرفیت تولید محدود باشد، چه اتفاقی برای قیمتها میافتد؟ اگر پاسخ شما این است که قیمتها افزایش مییابد، حق با شماست. این همان شرایطی است که اکنون با آن مواجه هستیم. انتظار میرود TSMC قیمتهای خود را به طور چشمگیری برای یک نسل تولیدی که در حال حاضر گران است افزایش دهد. در واقع، قیمت ویفرهای 2 نانومتری، که حدود 30 هزار دلار برای هر واحد است، تقریباً 50 درصد بیشتر از قیمت ویفرهای 3 نانومتری در زمان عرضه آن نسل است.
ویفرهای سیلیکونی، پایه و اساس پردازندههای کاربردی هستند؛ زیرا تراشهها در لایههایی روی ویفر ساخته شده و سپس برش داده میشوند تا به تراشههای جداگانه تبدیل شوند. قیمت بالای ویفرهای 2 نانومتری به عنوان دلیل تصمیم اپل برای استفاده از نسل سوم فرآیند 3 نانومتری TSMC برای تراشههای A19 و A19 Pro ذکر شده است که قدرتبخش سری آیفون 17 خواهند بود. در ابتدا تصور میشد که اپل از فرآیند 2 نانومتری برای تراشههای A19 و A19 Pro استفاده کند.
دیدگاهتان را بنویسید