پردازنده های AMD Ryzen 5000 معرفی شدند. کمپانی سرخ سرانجام از معماری Zen 3 خود و لاین آپ Ryzen 5000 رونمایی کرد. این خانواده همچنان از فناوری ساخت 7 نانومتری استفاده میکند و بالاترین پیکربندی آن به 16 هسته 32 رشته خواهد رسید. این پردازندهها از تکنولوژی هسته جدیدی و بسیاری از قابلیتهای نوین بهره میبرند تا عملکردی بی نظیر در گیمینگ را به همراه بهبود خارق العاده دستورالعمل بر کلاک را ارائه دهند. بهبود 19 درصدی IPC به واقع اینتل را با چالش بسیاری روبرو خواهد کرد.
در طی رویداد رسمی “Where Gaming Begins” مدیر عامل کمپانی خانم دکتر لیزا سو نسل بعدی پردازندههای شرکت یعنی سری Ryzen 5000 را براساس معماری نوین Zen 3 معرفی نمود که با مادربردهای فعلی سری 500 و 400 سازگار هستند. برخی تولید کنندگان البته تایید کردهاند که حتی مادربردهای منتخب سری 300 نیز از طریق بایوس جدید میتوانند از Zen 3 پشتیبانی کنند.
پردازنده های AMD Ryzen 5000 معرفی شدند
AMD مشخصات و اعداد مربوط عملکرد مختلفی را از لاین آپ Ryzen 5000 به اشتراک گذاشته که تحت پیکربندیهای متفاوت و قیمتهای جذابی ارائه میشوند. اجازه دهید تا ببینیم کاربران در پاییز امسال باید انتظار چه پردازندههایی از AMD را داشته باشند. بارزترین نکات مدل 16 هستهای Ryzen 9 5950X:
- بالاترین عملکرد تک رشتهای در بین تمام پردازندههای گیمینگ دسکتاپ
- بالاترین عملکرد چند رشتهای در بین تمام پردازندههای گیمینگ دسکتاپ و هر پردازنده دسکتاپ دیگری.
AMD Ryzen 9 5950X
در ابتدا با پرچمدار این سری شروع میکنیم. AMD سری Ryzen 9 خود را به مدلی تا Ryzen 9 5950X مجهز خواهد کرد. 5950X یک چیپ 16 هستهایست که کاربرانی با امور چند رشتهای سنگین را در نظر گرفته. تیم سرخ 70 مگابایت حافظه کش و توان حرارتی 105 وات را به همراه فرکانس بوستی تا 4.9 گیگاهرتز برای این مدل 16 هسته 32 رشتهای خارق العاده فراهم آورده است. این مدل به همراه بقیه لاین اپ در تاریخ 5 نوامبر (15 آبان) عرضه خواهد شد.
AMD Ryzen 9 5900X
دیگر مدل بالا رده سری Ryzen 9 را باید مدل Ryzen 9 5900X بدانیم. پرچمدار 12 هستهای که باز هم کاربرانی که خواهان بیشترین تعداد رشته هستند را هدف گرفته همچنان در سوکت AM4 فعالیت خواهد کرد. 70 مگابایت حافظه کش، توان حرارتی 105 وات و همچنین فرکانس بوستی تا 4.8 گیگاهرتز از جمله نکات فوق العاده این پردازنده هستند. Ryzen 5 5900X با قیمت 549 دلاری خود 50 دلاری گرانتر از Ryzen 9 3900XT میباشد در حالی که عملکرد بسیار بهتری را ارائه میدهد.
در مقایسهای که توسط AMD به اشتراک گذاشته شد، Ryzen 9 5900X رقیب خود Core i9 10900K را با اختلاف عظیم 15 درصدی در تست تک هسته Cinebench R20 شکست داد. این اختلاف در گیمینگ افزایش پیدا کرده و به 21 درصد نیز رسید.
AMD Ryzen 7 5800X
AMD Ryzen 7 5800X مدل 8 هسته 16 رشتهای تیم سرخ با معماری Zen 3 خواهد بود. این چیپ با عنوان بهترین پردازنده 8 هستهای برای گیمرها با فرکانسهای فوق العاده 3.8 گیگاهرتز پایه و 4.7 گیگاهرتز بوست تبلیغ شده است. 36 مگابایت حافظه کش و توان حرارتی 105 وات به همراه قیمت 449 دلاری یعنی گزینهای منتخب بسیاری از گیمرها.
AMD Ryzen 5 5600X
تیم سرخ البته که همیشه یکی از بهترین مدلهای مقرون به صرفه را تحت لاین آپ Zen خود عرضه کرده و این بار ما شاهد مدل 6 هسته 12 رشتهای تحت عنوان Ryzen 5 3600X هستیم. این مدل کلاک پایه 3.7 گیگاهرتز و بوست 4.6 گیگاهرتز را در اختیار دارد.توان حرارتی 65 وات و همچنین 36 مگابایت حافظه کش به همراه قیمت 299 دلاری گزینه ایده آلی برای تمامی کاربران خواهد بود.
نام پردازنده | هسته / رشته | فرکانس پایه | فرکانس بوست | حافظه کش | خطوط PCIe Gen 4 | توان حرارتی | قیمت |
AMD Ryzen 9 5950X | 16 / 32 | نامشخص | 4.9 گیگاهرتز | 72 مگابایت | نامشخص | 105 وات | 799 دلار |
AMD Ryzen 9 5900X | 12 / 24 | 3.7 گیگاهرتز | 4.8 گیگاهرتز | 70 مگابایت | نامشخص | 105 وات | 549 دلار |
AMD Ryzen 7 5800X | 8 / 16 | 3.8 گیگاهرتز | 4.7 گیگاهرتز | 36 مگابایت | نامشخص | 105 وات | 449 دلار |
AMD Ryzen 5 5600X | 6 / 12 | 3.7 گیگاهرتز | 4.6 گیگاهرتز | 35 مگابایت | نامشخص | 65 وات | 299 دلار |
بهبود 19 درصدی دستورالعمل بر کلاک (IPC) در معماری Zen 3
لاین آپ AMD Ryzen 5000 بر پایه معماری Zen 3 از فناوری ساخت نوین 7 نانومتری TSMC استفاده میکند. در عین حال تیم سرخ موفق شده در Zen 3 تا 19 درصد دستورالعمل بر کلاک (IPC) بالاتری را نسبت به Zen 2 پدید آورد کهبه عملکرد بر مصرفی تا 24 درصد بهتر نسبت به Zen 2 ختم خواهد شد. در مقایسه با پرچمدار فعلی اینتل یعنی Core i9 10900K پردازندههای Ryzen 9 بر پایه معماری Zen 3 قادر خواهند بود تا 2.8 برابر بهره وری انرژی بیشتری داشته باشند.
خانواده Ryzen 5000 با اسم رمز Vermeer طراحی شدهاند تا در دستکاپهای سطح بالا فعالیت کنند و تا دو CCD یا Core/Cache Complex Die و یک IOD یا I/O Die را در خود جای دادهاند.
برخلاف طراحی نسل قبلی که هر CCD شامل دو CCX یا Core Complexex بود در Zen 3 CCD ما شاهد تنها یک CCX با 8 هسته خواهیم بود که میتواند در حالت تک رشته یا دو رشته فعالیت کند تا 16 رشته را به ازای هر CCX شاهد باشیم. از آنجایی که چیپ از دو CCD بهره میبرد ما میتوانیم در نهایت شاهد 16 هسته 32 رشته باشیم که به مانند پرچمدار فعلی Ryzen 9 3950X خواهد بود.
هر هسته Zen 3 شامل 512 کیلوبایت حافظه کش سطح دو میباشد که یعنی هر CCD تا 4 مگابایت حافظه کش سطح دو در اختیار دارد. این یعنی 8 مگابایت حافظه کش سطح دو در پردازندههایی با دو CCD. همچنین هر CCD تا 32 مگابایت حافظه کش به اشتراک گذاشته شده سطح سه را ارائه میدهد. برای Zen 2 حافظه کش سطح سه بین دو CCX تقسیم شده بود که هر CCX تنها به 16 مگابایت حافظه کش دسترسی داشت. هر چند که حافظه کش برای هر CCD یکسان باقی مانده اما حالا تمام هستهها به حافظه کش سطح سه بیشتری دسترسی دارند.
AMD با پردازندههای نسل گذشته Zen 2 Ryzen 3000 خود بازار را تسخیر کرد و میتوانیم انتظار همین اتفاق را با پردازندههای دسکتاپ Zen 3 Ryzen 5000 نیز داشته باشیم.
بیشتر بخوانید: رونمایی ایسوس از مادربرد ROG Crosshair DARK HERO و STRIX B550-XE
تا وقتی این سی پی یو ها دست یوتیوبر ها نرسه و صفحه اسپلیت نشه بین اون و همتای اینتلش هیچی مشخص نیست .
منتظر برسی GN میمونم
بتلفیلد 5 چرا منفی 3 درصد شده ؟
در مقایسه با اینتل منفی شده. یعنی اینتل سه درصد بهتره.
میدونم ، آخه تو سری های قبلی فقط بتلفیلد 5 بود که همیشه رایزن ها توش به نسبت اینتل ها برتری داشتن ولی الان برعکس شده و این یکم عجیبه
دیگه موفقیت AMD تو سی پی یو ها تکراری شده الان هیجان تو BIG NAVI یه😂
یه سوال
مگه پردازنده های سری 4000 تازه چند وقت پیش معرفی نشدن
تازه فکر کنم هنوز به بازار نیومدن
چجوری یهو رفت سراغ سری 5000؟؟
سری 4000 برای لپتاپ بود.
نام گذاریشو عوض کرد تا از سردرگمی جلو گیری کنه.
ای ول، حالا باید منتظر نسل 11 اینتل باشیم ببینیم اینتل چیکار می کنه.
کلااااا همیشه منتظری AMD رقابت ایجاد کنه که اینتل سی پی یو بهتری بسازه اونو بگیری😂😂😂 بابا اینقد کم لطفی نکن یه دلی هم بهAMD بده😉
تاحالا که اینتل محصول جذابی در نسل 10 بیرون نداده و امیدواریم این تلنگری باشه تا در نسل 11 حرکت جالب توجهی از اینتل ببینیم. سالهاست حرکت روبه جلویی از اینتل ندیدیم.
تازه سری 10 رو ساخته ، فک نکنم تا سال دیگ از اینتل خبری باشه
من عاشق PCIe4 و DDR5 هستم
بالاخره AMD هم قیمتا رو برد بالا
از نظر معماری اینجوری که تعریف کردن بهبود خوبی داشته ولی به طور کلی برای کسایی که سیستم متوسط یا خوبی تو این چند سال خریدن ارتقا منطقی نیست چون هم قیمت ها خیلی بالاست تو ایران هم به زودی ساپورت pci e 5 و ddr5 میاد
پس تکلیف 5960x و 5970x و … کی روشن میشه ؟
احتمالا خواهند توانست رقابت پایاپای با اینتل در بازی داشته باشه.
اما چند نکته اهمیت داره:
1- برای اولین بار کولر از داخل جعبه رو حذف کرده برای سری بالای 65 وات.
2- افزایش قیمت بین 50 تا 100 دلار نسبت به نسل قبل. این یه چیزی رو داره نشون میده که من مدتها روش تاکید داشتم: AMD اون فرشته نجاتی که خیلی ها فکر میکنن نیست و اگه بتونه بهتر از رقیب باشه هیچ ترسی از افزایش قیمت نداره. الان AMD با توجه به برآورد خودش میدونه از اینتل بهتر هست و بنابراین قیمت رو هم بالاتر برده. 5800اکس رقیب 10700کی هست و احتمالا در بازی در یه حد باشه اما در تولید محتوی به طرز محسوسی بهتر، قیمتش 20% گرونتر و کولر هم نداره مثل نسل قبل. اینو مطمئن باشید اگه روزی از انویدیا بهتر بشه، بالاتر از انویدیا قیمت میزنه. یعنی اگه AMD هم جای اینتل بود و چندین سال متوالی برترین بود، کمابیش مثل اینتل رفتار میکرد.
تجارت همینه. به خاطر همینه که رقابت باید وجود داشته باشه.
موافقم.
از نظر من ای ام د بخاطر ایجاد رقابت فرشته ی نجات هست نه به خاطر قیمت گذاری و این چیزا.
اینی که شما میگی بخشی از بیزنس هست
AMD هم مانند هر شرکتی دیگهی بعد از جا پا محکم کردن به سمت افزایش حاشیه سود میره
الان توی فروش پردازند دسکتاب AMD فروش بیشتری داره اما زمانی که به محاسبه سود میرسیم مینیم اینتل سود بیشتر به جیب میزنه
تا زمانی که هر نسل محصول خوب و با افزایش کارایی مناسب تولید بکنه این افزایش قیمت قابل تحمله(البته نه افزایش قیمت نجومی) اما وای از اون روزی که افزایش قیمت بده اما پرفورمنس افزایش چندانی پیدا نکنه مثل خواب خرگوشی اینتل
ببینید مساله رقابت هست نه افزایش قدرت کم و زیاد. رقابت باشه ممکنه حتی با افزایش چشمگیر قدرت، قیمت افزایش چندانی پیدا نکنه. الان ۳۰۸۰ نه تنها بهتر از ۲۰۸۰ تی ای هست بلکه ۵۰۰ دلار هم ارزونتره. این نشون میده که رقابت قیمت رو تعیین میکنه.
Amd هم اگه کماکان از اینتل فاصله بگیره، یکی دو سال دیگه همون اینتل ۴ سال پیش میشه. حرف من کلا این هست که عده ای فکر نکنن که amd از روی علاقه به مشتریها هست که قیمت رو پایین نگه میداره. قیمت پایین amd صرفا برای زمانی هست که ضعیفتر از رقیب هست. قویتر بشه، قیمتشم بالاتر میره.
اما در مورد افزایش قیمت، 7700k عملا در حد 6700k قیمت داشت که حدود ۳۵۰ دلار بودن. 8700k که جهش محسوسی در افزایش قدرت داشت، ۴۰۰ دلار قیمت خورد هرچند چیزی حدود ۴۰ درصد قدرتمندتر از ۷۷۰۰کی بود. بنابراین با همین استدلال شما ما میتونیم افزایش قیمت اینتل در اون زمان رو قابل قبول بدونیم. باز 9900k تا ۳۵ درصد قویتر ۸۷۰۰کی بود و قیمتشم ۲۰ درصد بیشتر. بازهم اینو قابل قبول بدونیم؟
اگه فرض کنیم اینتل بازم درجا بزنه و amd هر نسل با افزایش قدرت ۲۰ تا ۳۰ درصد، قیمت رو هر بار ۵۰ تا ۱۰۰ دلار بالا ببره، اون موقع میشه همون اینتل دیگه. من هم همینو میگم که ما یه سازنده رو شیطان و یکی دیگه رو فرشته ندونیم و فقط امیدوار باشیم که رقابت حفظ بشه که به نفع ما مصرف کنندگان هست.
سلام به دوستای عزیزم آقا فرزاد و سعید
اگه اجازه بدید منم نظرم رو بگم 🙂
به نظر من ما نمیتونیم نعیین کنیم که این افزایش قیمت منطقیه یا نه ( ولی در هر صورت افزایش قیمت برای مصرف کننده تحت هر شرایطی بده)
به دو دلیل کلی:
1) هر شرکتی برای تامین نیازهاش از جمله تامین مواد اولیه، حقوق و مزایای پرسنل، R&D ، افزایش سرمایه و ….. برای محصولات خودش یه حاشیه سود استاندارد در نظر میگیره که به اهداف خودش برسه . ما تا اینجا نمیدونیم حاشیه سود واسه هر پردازنده AMD باید چقدر باشه تا بگیم از حد خودش فراتر رفته یا نه؟ ممکنه نسل های قبل برای رقابت بیشتر ، این حاشیه رو کمتر از استاندارد قرار داده باشن و توی این نسل به اون حالت ایده آل خودشون رسوندن.
ممکنه هم کاملا برعکس باشه. مثلاوقتی AMD با استفاده از تکنولوژی خیلی خوب MCM ، هزینه ساخت خودش رو کاهش داد ، شاید بیش از حد، حاشیه سودش رو بالا برد و همون پردازنده های نسل قبل هم گرون میبودن؟!! و الان این حاشیه سود خیلی خیلی زیاد شده.
2) از طرفی ممکنه هزینه طراحی و ساخت این سری افزایش پیدا کرده باشه که ما باز هم بی اطلاعیم!!!
در کل میخوام بگم همیشه باید از کارایی به قیمت صحبت کنیم تا ارزش یه محصول مشخص بشه
فرزاد جان در رابطه باحرفی که زدی : AMD اون فرشته نجاتی که خیلی ها فکر میکنن نیست و اگه بتونه بهتر از رقیب باشه هیچ ترسی از افزایش قیمت نداره
باید بگم کاملا موافقم . وقتی رقابتی نباشه، افزایش کارایی فقط رویاست
سلام بر ۱۲ عزیز
دقیقا حرف سر کارایی به قیمت هست که اونم در مقام رقابت معنی پیدا میکنه چه با نسل قبل و چه با رقیب.
استاد گرانقدر من
شما هر چیزی بگی حجته 🙂
حرفاتون کاملا منطقی
اما همینطور که به فرزاد گفتم
از سال 2017 و اویلن محصول سری ریزن این اولین افزایش قیمت AMD یعنی بعد چهار سال یعنی یک شرکت نمیتونه بعد 4 سال کمی افزایش قیمت بده اینطور که ورشکست میشه
اخه چطور من وقتی از شما کلی چیز یاد گرفتم نگم این کلمه به شما
واقعا دانش دارید که من بهتون میگم
اما اصلا دوست ندارم باعث ناراحتیتون بشم
هر چه هستی سلامت تندرست باشید
اولا شما مثل بدی زدی گرافیک که کلا بحثش با پردازنده متفاوته اینطوری باشه AMD همینطوری افزایش کارایی توی بخش گرافیک داره با قیمت مناسب
در خصوص مثالهای اینتلیتون اینتل کارایی فناوری نداشته محصول اولی که گفتی 7700 پردازنده 4 هسته ای بود بعد پردازنده 8700 پردازنده 6 هسته و بعد پردازنده 9900 پردازنده 8 هسته
اینتل اومده صرفا با افزایش تعداد هسته یک پرفورمنس بیشتری گرفته
در ضمن من منظورم نبود AMD هر بار که افزایش کارایی داره بیاد افزایش قیمت بده از نسل اولی که معرفی کرد یعنی سال 2017 این اولین افزایش قیمت محصولش بود کمی انصاف هم چاشنی کامنتاتتون کنید:)
اینتل هر نسل افزایش قیمت داشت AMD بعد 4 نسل
سلام سعید جان
اولا جان من بیخیال استاد گفتن شو 🙂
دوما به نظرم در این مورد حرف فرزاد و تو من یکیه و فقط از نقطه نظر متفاوتی بهش نگاه شده همین!
تو همین حرفی رو میزنی که فرزاد میزنه و منم همین حرف قبول دارم
پاینده باشی گل پسر
میدونم فرزاد AMD که در راه خدا تراشه نمیسازه و به قول خیریه که نیست .این رفتار AMD تا به اینجا بوده.مطمن باش نسل بعدی اینتل اومد تخفیف های قابل توجهی رو تراشه های ای ام دی میاد.چیزی که توی حرفات باید بهت بگم اینه که انودیا و اینتل اگه عقب افتادن مثل AMD با قیمتا بازی نمیکنن الان اینتل تو این ۴ سال که کلا بازار ورک استیشن و حالا هم دسکتاپ داره از دستش میره چه حرکتی انجام داده که مشتری جذب کنه بجز چاپ کردن عکس کارتون اونجرز روی سی پی یو هاش!!
چرا اتفاقا اینتل در نسل ۱۰ کاملا قیمت رو کاهش داد. ۱۰۷۰۰کی تقریبا همون ۹۹۰۰کی بود با ۱۰۰ دلار قیمت کمتر.
اینتل فعلا چیزی برا رو کردن نداره و بعضی کارهای مسخره تبلیغاتی هم انجام میده. به هر حال واقعیت اینکه اینتل در حال حاضر برتری نسبی در بازی رو هم دیگه از دست میده. اما صحبت من اصلا اینتل نیس و سیاست یکسان سازندگان در افزایش قیمت به هنگام برتری اونها بر رقیب هست.
البته نباید فقط کارایی رو در نظر گرفت برای سنجش حاشیه سود ،
اینکه اینتل یه فن ناکارآمد و ضعیف رو برای محصولاتی مثل 7700 کا و نسلای بعد ترش میذاشت
اینکه هر نسل سوکت عوض میکرد
اینکه حداکثر پشتیبانی فرکانس رم مادربورد های غیر سری Z ش همیشه کم بود
اینکه خیلی از ویژگی ها مثل PCI 4.0 رو مادربورد هاش به صورت رسمی و فراگیر هنوز نیاورده .
بیشتر این سهل انگاری ها بوده که باعث شده تصور کنیم اینتل برای مشتری هاش خیلی احترام قائل نیست ، الان میرم یه رستوران غذاش رو گرون میده به نسبت کیفیتی که خود غذاش داره این یه طرف ماجراست ، اینم که مغازش هم تمیز باشه و صندلی و میز راحت و مناسب داشته باشه هم یه طرف ماجراست ، AMD از معرفی رایزن تا الان همیشه سعی کرده محصول کامل رو با پشتیبانی مناسب عرضه کنه ، کاری که اینتل اصلا به درستی انجام نداده و از همین موضوع میشه فهمید که به نسبت AMD احترام کمتری برای مشتری هاش قائله .
باز اتفاقا اینجا اینتل کاهش قیمت اعمال کرده همونطور که دوستمون فرزاد هم گفت اما یه نکته که به نظرم مهمه درسته اینتل الان تو فروش عقب افتاده اما این عقب افتادگی مثل قبلا AMD یعنی مثلا چهار سال پیش که نیست تا ما هم انتظار داشته باشیم همونجور کاهش قیمت بزنه. اینتل با ورود رایزن هسته ها رو افزایش داد و عملا این کاهش قمیت رو اعمال کرد تو گیمینگ و تک هسته که دست بالا رو داشت بعد از نسل دوم رایزن 9900K با اون قیمتش و عدم عرضه ی لاین آپ جدید از مادربرد و بازم کارایی گیمینگ تونست هزینه های اینتل رو کاهش بده ضمنا سیستم ها و ورک استیشن های آماده هم هستن که همچنان فروش خوبی دارن و بخش قابل توجهی از سود اینتل رو تامین می کنن.
در کل کاهش فروش اینتل اونقدری نیست که یه زمان برا AMD اتفاق افتاد.
دماشون رو هم باید دید مثل قبل مناسب هست یا نه ، احتمالا اینتل قیمتشو کاهش بده
تنها نکته منفی افزایش(هر چند کم)در قیمت هاست
هرچند باید تا اومدن ریویو صبر کنیم
اختلاف ۱۵ درصدی تو سینه بنچ و ۲۱ درصدی تو گیمینگ واقعا عالیه!
AMD حالا دیگه قویترین پردازنده ی گیمینگ دنیا رو داره و این با وجود کلاک پایین تره چون کارایی ریز معماریش بالاتر از اینتل هست.
بی صبرانه منتظر بنچمارک های این نسل هستم