يو پی اس واسطهای ميان سيستم برق شهر و دستگاه مصرفكننده است؛ تثبيت و تنظيم برق شبكه، جلوگيری از نفوذ نويز و پارازيت شبكه به دستگاه مصرفكننده، تأمين برق مورد نياز تجهيزات مصرفكننده، حفاظت از دستگاه در برابر مشكلات ناشی از اتصالات برق شهر و… از جمله ويژگیهای يو پی اس است. شركت ويرا انرژی مهر ماهان مجری انواع باتری و مولد برق يو پی اس در ايران میباشد.
يو پی اس (UPS)
يو پی اس؛ واسطهای ميان سيستم برق شهر و دستگاه مصرفكننده است؛ اين دستگاه كه مخفف عبارت Uninterruptible Power Supply (منبع تغذيه بدون وقفه) است در برابر مشكلات موجود در برق شهر، به كمك دستگاه مصرفكننده آمده و با تثبيت و تنظيم برق شبكه، از نفوذ انواع پارازيت و نويز به تجهيزات حساس دستگاه جلوگيري ميكند. استفاده از UPS به دليل ايجاد حفاظت از مصرفكننده در مقابل نوسانات و اتصالات برق شبكه؛ برای تجهيزات حياتی سيستمهای كامپيوتری، مخابراتی، ديتا سنتر، كنترل ابزارآلات دقيق مراكز آزمايشگاهی و پزشكی و… ضروری است.
گاه با كوچكترين نوسانی در برق شهر؛ بخش كنترل كامپيوتر، دستگاه را ریاستارت (Restart) نموده و با اين كار، اطلاعات موجود در حافظه RAM دستگاه از بين رفته و زحمات كاربر، با يك پالس، بر باد ميرود! هماهنگی بخشهای مختلف سيستمهاي حساس مانند دستگاههاي مخابراتي و شبكههاي اطلاعاتي نيز با نوسانات برق يا تغيير مشخصات منبع تغذيه، بر هم خورده و جداي از وارد شدن آسيب به قطعات دستگاه، كاركرد كل سيستم نيز دچار اختلال و اشكال میشود. با اين اوصاف استفاده از يك منبع تغذيه بدون وقفه و مجهز به سيستم قدرتمند محافظتي ميان همه دستگاههای الكترونيكی پيشرفته و حساس به اختلالات برق شهر و منبع تغذيه، ضروری به نظر میرسد تا تغذيه برق مصرفكننده را بدون وقفه و با دقت انجام داده و ولتاژ و فركاس ثابت و قابل اطمينانی را براي مصرفكننده تأمين كند.
باتري، شارژر و اينورتر اجزاء اصلي ساختمان UPS را تشكيل ميدهند. در UPS برای تأمين برق مصرفكننده؛ دو منبع انرژي همواره وجود دارد؛ منبع انرژی اوليه (برق شهر) و منبع ثانويه (باتری)؛ در صورت قطع برق شهر، انرژی از باتری وارد جريان مدار ميشود.
باتری یو پی اس
باتری یو پی اس یكی از اجزاء UPS است كه به صورت باتریهای سرب-اسید، نیكل-كادمیوم، لیتیوم و سیلور-آلكالین وجود دارند. باتری سرب-اسیدی در دو نوع تر (درپوش باز) و خشك (درپوش بسته) مناسبترین باتری برای UPS است؛ باتری سرب-اسید خشك به دلیل عمر بیشتر و نیز عدم نیاز به مراقبتهای خاص؛ محبوبتر است. بسته به نوع انتظاری كه از عملكرد باتری یو پی اس میرود، نوع و ولتاژ آن متغیر است؛ مثلا باتری نیكل-كادمیوم برای مصارف طولانیمدت تجویز میشود.
انتخاب باتری مناسب UPS منوط به داشتن اطلاعاتی در این زمینه است؛ چرا كه همه انواع باتری یو پی اس در برخی UPSها قابل نصب نیست، در این صورت سازنده نوع قابل اتصال را معرفی میكند. توجه به متغیرهای محیطی از جمله دما و میزان رطوبت محل سیستم، در انتخاب باتری مناسب مؤثر است؛ میزان رطوبت متعادل و دمای بین 0 تا 40 درجه سانتیگراد، شرایط مطلوب برای استفاده از باتری سرب-اسیدی است؛ در حالی كه بازه دمای كمتر یا بیشتر از این مقدار؛ باتری نیكل-كادمیوم را میطلبد.
گازهای ایجادشده توسط باتریهای معمولی مسئلهای است كه استفاده از این نوع باتری را برای محیط زیست خطرناك میكند؛ اما باتری نوع خشك كه مجهز به یك خانه سلولی برای فرایند شارژ و دشارژ است؛ این خطر را برطرف كرده است. ویژگیهای مربوط به بدنه باتری نیز در انتخاب باتری مناسب مؤثر است؛ حجم و اندازه باتری با محدودیت فضای محفظه باتری در ارتباط است، همچنین در برخی سیستمها وزن باتری محدودیتزاست.
فاكتور مؤثر دیگر در انتخاب باتری مناسب برای فضاهایی كه با محدودیت منابع انرژی مواجهاند و طبیعتا استفاده از باتری در آنجا بیشتر خواهد بود؛ میزان بازدهی سیكل شارژ و دشارژ است. همچنین هنگام انتخاب باتری باید محدودیتهای شارژ مجدد در باتریهای قابل شارژ و نیز نوع شارژر این باتریها مورد توجه قرار گیرد. عمر مفید باتری یو پی اس دیگر عامل مهم در انتخاب باتری است؛ چرا كه باتری سرب-اسید به طور طبیعی بین 5-6 سال و در بهترین حالت بین 10-12 سال عمر میكند. عمر باتری وابسته به شرایط محیطی است كه در آن قرار دارد؛ دمای بالا عمر مفید باتری را به شدت كاهش میدهد؛ از طرف دیگر عمر باتری وابسته به مدت زمان و شدت فرایند شارژ و دشارژ باتری است. طول مدت و شدت فرایند شارژ موجب كاهش عمر باتری و یا خرابی آن میشود.
اطلاعات خیلی عمومی است
در صورت امکان اطلاعات کمی تخصصی تر باشد اگر از یو پی اس تابلو آسانسور ها نقشه ای دارید مرحمت بفرمایید
باتشکر