چند روز پیش مطلبی را در وب سایت منتشر نمودیم که در آن به موضوعی ساده و در عین مهم اشاره شده بود. این مطلب مورد توجه دوستان قرار گرفت و کاربران تجربیات خود را در این مورد برای ما بیان کردند. در آن مطلب بسیاری از دوستان در خواست کردند که موارد مهمی که باید در خرید کارت گرافیک به آن توجه کرد را بیان کنیم تا درخرید بهتری داشته باشند. از آنجایی که پرداختن به این موضوع نیاز به یک کتاب دارد و در حوصله همه نیست سعی می کنیم در یک متن کوتاه به این موارد مهم اشاره کنیم.
پردازنده گرافیکی یا GPU
واجد پردازش گرافیکی یا همان GPU یا همان پردازنده گرافیکی را می توان مانند پردازنده مرکزی برای سیستم دانست (البته اگر کارت گرافیک را یک سیستم کوچک در نظر بگیریم). این بخش مهمترین قسمت در کارت گرافیک است که با یک سری حرف و اعداد شناخته می شود. به عنوان مثال GTX 980Ti یا R9 390X. البته بعضی از مواقع سنت شکنی هم می شود و اسم به کار می رود مثل Titan یا R9 Fury. اگر خواستید کارت گرافیک بخرید اول از همه به مدل پردازنده گرافیکی آن دقت کنید چون این بخش مهمترین قسمت در کارت گرافیک است. زمانی که مدل پردازنده را فهمیدید حتما در مورد مشخصات ان در اینترنت جستجو کنید.
حافظه گرافیکی
از آنجایی که اطلاعات لازم برای پردازش اطلاعات در پردازنده گرافیکی نیاز به ذخیره در جایی دارد حافظه گرافیکی روی برد کارت گرافیک در نظر گرفته شده است. در حالت کلی میزان نوع حافظه گرافیکی اهمیت بیشتری در مقایسه با حجم آن دارد. یعنی اگر شما از شش گیگابایت حافظه GDDR3 روی یک کارت گرافیک استفاده کنید کارایی آن کارت کمتر از کارایی چهار گیگابایت حافظه GDDR5 روی همان پردازنده گرافیکی یکسان است (البته در این میان نباید نقش اصلی پردازنده گرافیکی را فراموش کرد). به طور کلی حجم حافظه زمانی نقش مهمی را ایفا می کند که کارت گرافیکی مجهز به پردازنده گرافیکی قدرتمندی باشد و نوع حافظه از حافظه های GDDR5 یا HBM باشد. چون اگر شما 8 گیگابایت حافظه GDDR3 را روی کارتی با پردازنده گرافیکی ضعیف بزنید هیچ تاثیری ندارد. پس الکی گول این مورد را نخورید که این کارت 8 گیگ یا 6 گیگ حافظه دارد. چون اگر شما روی ژیان گیربکس بنز هم ببندی راه نمی رود!
رابط حافظه گرافیکی
ساده ترین تعریف برای رابط حافظه گرافیکی تشبیه آن به یک جاده است هر چه قدر میزان بیت رابط حافظه بالاتر باشد و فرکانس حافظه بیشتر باشد این جاده پهن تر است و سرعت انتقال بالاتر است. در این حالت حتی در بالاترین جزییات هم مشکلی در انتقال اطلاعات بین رم و پردازنده گرافیکی نیست.
رابط کارت گرافیک
چون چندین بار این سئوال از ما پرسیده شد تصمیم گرفتیم به این مورد هم بپردازیم. براساس استاندارد موجود اگر کارتی دارای رابط PCI-E باشد (نسل جدید یا قدیم) شما می توانید آن را روی مادربردی با رابط PCI-E نصب کنید و مشکلی ندارید. البته به طور حتم نصب کردن کارت گرافیک Titan X یا Fury X روی مادربردی با رابط PCi-E نسل اول منطقی نیست چون در کل کارایی کارت پایین می اید. اما در حالت استانداردی موردی در نصب نخواهید داشت چون تمام این رابط ها دارای قابلیت سازگاری با نسل قبل هستند. علاوه بر این مورد هیچ محدودیتی برای نصب کارت گرافیکی با حافظه بالا روی مادربردها با رابط PCI-E وجود ندارد. یعنی این طور نیست که کارتی که دارای 12 گیگابایت حافظه است روی PCI-E نسل قبل نصب نشود.
فرکانس پردازنده و حافظه گرافیکی
یکی دیگر از عوامل موثر در کارایی کارت گرافیک فرکانس کاری پردازنده و حافظه گرافیکی است به طور کلی افزایش این دو مقدار باعث تاثیر مستقیمی در کارایی نهایی کارت دارد. البته این مورد را در نظر داشته باشید که تنها برای این فاکتور کارت گرافیک را انتخاب نکنید چون در کل می توانید با کمی اطلاعات فرکانس پردازنده و حافظه کارت گرافیک را تا حدودی بالا ببرید. برای همین بهتر است این فاکتور را در اولویت های پایین تر قرار دهید (البته منظورمان در مقایسه با دیگر موارد).
خروجی ها
در روزگار نچندان دور کارت های گرافیکی دارای خروجی D-Sub و در نهایت DVI بودند اما امروزه در کارت گرافیک شاهد خروجی Display Port و HDMI هستیم. برای همین وقتی می خواهید کارت گرافیک بخرید به امکانات ارتباطی آن و مانیتور یا تلویزیون خودتان دقت کنید. به طور کلی این موضوع باعث می شود از امکانات بیشتری با دردسر کمتری استفاده کنید.
دوستان عزیز واقعیت هدف از این مطلب بیان مواردی مهم با ساختار غیر فنی بود و بیشتر تصمیم ما این بود که شما را با فاکتورهای موجود آشنا کنیم در ادامه پروسه انتخاب یک کارت گرافیکی را به شماره بیان کرده ایم.
1- می خواهم کارت گرافیک بخرم پس در ابتدا میزان بودجه را مشخص می کنم
2- از بین دو برند پردازنده گرافیکی NVIDIA و AMD مدل هایی را در محدوده بودجه خودم انتخاب می کنم
3- مدل پردازنده گرافیکی هر کارت گرافیکی و مشخصات فنی آنها را جستجو کرده و با یکدیگر مقایسه می کنم (در این مرحله مشخصاتی مانند تعداد واحد پردازش جریانی، رابط حافظه و موارد مهم دیگر مشخص می شود)
4- بعد از انتخاب پردازنده گرافیکی مناسب. به سراغ مدل های موجود می روم
5- کارت های انتخابی در این محدوده بودجه را براساس نوع حافظه، فرکانس و میزان ارزیابی می کنم.
6- حال به سراغ گزینه های دیگر مانند تغییرات فرکانس پردازنده، خروجی ها و نوع خنک کننده می روم.
7- محصول مورد نظر خود را انتخاب و آن را خریداری می کنم.
این مورد را فراموش نکنید که کارایی پردازنده گرافیکی را در بازی ها و کاربردهای مختلف در وب سایت مختلف بررسی کنید.
سلام.مهندس جان من یک سیستم با گرافیک970خواستم بگیرم.ازکجابفهمم حافظه گرافیکم ddr3یاddr5؟
سلام منظورتون مقدار حافظس؟تو مشخصات محصول نوشته.1 گیگ یا دو گیگ یا 4 گیگ
سلام از کجا بفهمم حجم کارت گرافیکم چنده
سلام
دوست عزیز هر دو به سبستمتون میخوره ولی قطعا GTX 980 انتخاب بهتری هست.
ضمن اینکه انتخاب گرافیک گیگابایت این مدل هم انتخاب خوبیه و در تستها هم جزو امتیازات بالا بوده
سلام
من میخوام یه کارت برای این سیستم بگیرم
میخواستم بدونم که روی این مادربرد GIGABYTE – Motherboard – Socket 1150 – GA-Z87-HD3 کارت های
GIGABYTE GTX 970 XTREME GAMING WF 3X OC 4GB GDDR5
و
GIGABYTE GTX 980 G1 Gaming WF3X OC 4GB GDDR5
جواب میدن یا نه؟
و این کارتها خوب هستن بگیرم؟
سیستم
RAM : corsair 8GB 1600
Intel® Core™ i7-4770
Power green 700w
:smiley1بله ساپورت میکنه!
سلام. من مادربرد asus h97 plus دارم و می خوام گرافیک asus r7 360 بخرم ایا مادربرد من این گرافیک را ساپرت می کند؟چون روی مادر برد من نوشته directx 11 soport ولی این گرافیک dirext 12 است.
ممنون.
من بیشتر به دنبال راه حل تئوری و روی کاغذ هستم؛ مثلا در مورد پردازنده موبایل Tegra K1 با Exynos 7 Octa با Snapdragon 805 با توجه به اینکه در کلاک تفاوت دارند و حالا تعدا هسته ها و نوع کلاک GPU ها و … که ممکنه تو هرکدوم یکیشون برتر باشن، در مجموع چطوری بدون بنچمارک گرفتن میشه فهمید کدوم کارآیی بیشتری داره. این مدل ها مثال بودن فقط شاید تو مقایسه اونقدرم نزدیک نباشن
ببین داداش بدئن در نظر گرفتن حافظه گرافیکی فکر gddr3 رو از کله بیرون کنید.
ممنون که اینقدر سریع بعد از مطلب قبلی این مطلبو گذاشتین.
بحث «حافظه گرافیکی» بخصوص خیلی شفاف و روشن کننده بود. در همین رابطه راه حل استانداردی (تئوری و بدون استفاده در عمل) برای مقایسه کارآیی یک حافظه مثلا ۸ گیگ GDDR3 با حافظه ۴ گیگ GDDR5 وجود داره؟
همین سوالو مدتهاست درباره مقایسه مثلا دو تا CPU موبایل با برندهای مختلف داشتم.
مطلب خیلی خوب و مفیدی بود!
این مطلبا بازدید از سایت زیاد میکنه چون خیلی ها برای اولین گام در دنیای کامپیوتر همچین مطالبیو سرچ میکنن!
عالیه.
اولا بحث فریم نیست دوما خیلی هم تاثیر داره معماری بردگرافیک در لپتاپ ها متفاوته و مقدار رم در رزولوشن مهمه فکو میکنی چرا برای 4k از ۶ یا ۱۲ گیگ استفاده میشه بحث نوع جدا در زمن من حرفی که در موردش تحقیق نکرده باشم نمی زنم دوما خیلی بیشتر از دو درصد تاثیر پس احترام خودتونو نگه دارین
لطفا اگر اطلاعات کافی ندارید راهنمایی نکنید. افزایش رم گرافیک اکثر اوقات در حد یک یا دو درصد باعث بهبود عملکرد می شود. این ترفند بیشتر برای لپ تاپ ها استفاده می شود تا افراد ظاهربین جذب محصول شوند.
به نظر من هیچ کدوم صبرو کنین تا dx12 بیاد ببینین کودوم کارت بهتره شاید اصلا سال دیگه میلادی ((11 دی)) شاید انویدیا و amd سری جدید برای dx12 معرفی کردن ولی اگه حوصله صبر ندارین یه gtx 970 ارزون پیدا کنین الان برای اجرای gta v روی ماکسیموم تنظیمات گرافیکی به ۳۲۰۰ مگابایت vram نیاز دارین از اوونجایی که برای رزولوشن fullhd می خواین دو گیگ اصلا کافی نیست اصلا 😉
اگر پاورتونو بالای یا خود ۷۰۰w هست برای یک کارت حالا هرنوع مشکلی ندارین دیگه یه کارت حدداکثر از دو هشت پین بیشتر که نیست
پاور پاور
این مورد چرا هیچ کسی توجه نمیکنه
من این پاور دارم !!!! مثلا ………
آیا لازم هستش برای کارت گرافیک جدید پاور بگیریم !؟
نظر من این هستش دوست عزیز
با کمی آینده نگری
نسخه های چهار گیگی خریداری کنید درسته کمی گرون تر هستند
ولی درآینده نزدیک خیالتون بسیار راحت تر هستش
960 از برند EVGA یا گیگا بایت چهار گیگی انتخاب مناسبی هستند
به لحاط قیمت هم واقعا مطلوب هستند
به طور کلی کارت های Nvidia نتایج قابل قبولی رو در بازی ها دارند و آپدیت درایور برای هر بازی در کارت های انویدیا از AMD سریعتر عرضه می گردد.
مطلب خلاصه و مفیدی بود ممنون . البته کاربرهای عشق سخت افزاری و کسانی که همیشه از اطلاعات و اخبار وب سایت شما استفاده میکنن همگی به واسطه شما دیگه حرفه ای شدن ولی افرادی که کلا تو این زمینه اطلاعات ندارن میتونه کمک زیادی براشون باشه
آقا بین GTX 960 زوتک نسخه پایه و زوتک نسخه amp برای اجرا در رزولوشن فول اچ دی کدامیک را پیشنهاد میکنید؟
یک تفاوت 150 هزارتومنی هم بین این دومدل هست که براساس این تفاوت قیمت توجیه داره یا نه ؟
ممنونم=smile=smile
بد نبود ولی شما نکات خیلی مهمی رو از قلم انداختین اول اینکه اگه ماربرد و cpu و مقدار رم یا حتی پاور ضعیف باشه سراغ کارت های گرون قمیت نریم چون نمیتونیم حتی از نصف توانش بهره ببریم و مصرف برق و این که پاور برق کافی برای تعمین کارتمون داره یانه 😉
ممنون سخت افزار جون به کارمون میاد حتما
بی زحمت راجع به crossfire و sli مطلب بگذارین
ممنون از شما ، با توجه به فاکتور های بالا بهترین کارت با قیمت کمتر از چهارصد هزار تومان ، برای من inno3d GTX750(non-ti) هستش 🙂
بابا ای ول چقدر راهنمایی.مطمئن باش دیگه سرمون کلاه نمیره
مطلب مفید و سازنده بود مرسی