تقریبا میتوان گفت دو سه سالی است که ضد ویروس سیستم عامل ویندوز 10 و اخیرا 11، که به نام Windows Defender معروف است، هر از گاهی بخشی از منابع پردازندهها را برای خودش قفل میکند و این موضوع باعث کاهش پرفورمنس پردازنده بین 1 تا 6 درصد میشود.
به شخصه هرچند به دلیل آنکه به هنگام گرفتن بنچمارکها، ضد ویروس ویندوز دیفندر را Disable میکنم، تاکنون به چنین مشکلی برنخوردهام، اما مواردی که از کاهش غیر عادی پرفورمنس پردازنده، به واسطه فعالیت ویندوز دفندر در سراسر دنیا گزارش شده است.
اینکه این موضوع به صورت اتفاقی گاهی اتفاق می افتد و گاهی پیش نمی آید، بر پیچیدگی آن افزوده است.
چه سیستمهایی دچار قفل شدن منابع پردازنده توسط ویندوز Defender میشوند؟
تمامیکاربران سیستمهای دسکتاپ و لپتاپی که از ضد ویروس استاندارد ویندوز Defender استفاده میکنند، و پردازندههای نسل 8، 9، 10 و 11 اینتل دارند، دچار این باگ میشوند.
این بدین معناست که اگر از ضد ویروس دیگری استفاده میکنید، و یا از پردازندههای نسل 7 به ماقبل اینتل و یا نسل 12 اینتل و یا اگر از پردازندههای ساخت AMD استفاده می کنید، دچار این مشکل نخواهید شد پس نیازی به انجام کار خاصی نیست.
چرا سیستم دچار این باگ میشود؟
داستان از این قرار است که نرم افزار ضد ویروس ویندوز Defender هر از گاهی تمام شمارندههای پردازندههای اینتل را در اختیار خودش میگیرد (وقت پردازنده را بی جهت به خودش اختصاص می دهد) و این موضوع باعث قفل شدن بخشی از منابع پردازنده شده، و کارایی سیستم را در برخی بنچ مارکها کاهش میدهد.
شمارندههای درون پردازندههای نسل 8 تا 11 اینتل، به صورت اشتراکی به چهار شکل مختلف میتوانند در اختیار نرم افزارها قرار گیرند. حالت Disabled، حالت در اختیار سیستم عامل Ring-0، حالت در اختیار کاربر Ring>0 و حالت All-Ring-Levels به معنای آزاد سازی شمارنده است.
نرم افزارهایی مانند HWiNFO، OCCT، Core Temp این هفت شمارنده پردازنده را در حالت Mode 3 یا به اصطلاح All-Ring-Levels میگذارند تا هر نرم افزاری بتواند به صورت همزمان از این شمارندهها به صورت اشتراکی استفاده کند.
اما نرم افزار Windows Defender در هر فرصتی به صورت اتفاقی این شمارندهها را در حالت Mode 2 قرار میدهد، تا منحصرا در اختیار خود قرار گیرند. حال اینکه چه زمانی اقدام به انحصار شمارندهها کند، مشخص نیست. این موضوع میتواند بلافاصله پس از بالا آمدن ویندوز صورت پذیرد و یا میتواند پس از چند ثانیه یا پس از چند دقیقه پس لود ویندوز اتفاق بیفتد.
مصیبت آنجاست که هر زمان که ویندوز دفندر اراده کند، با تنظیم کردن این شمارندهها به حالت Mode 2 میتواند چنین اخلالی در سیستم ایجاد کند که در نتیجه آن بخشی از کارایی سخت افزاری پردازنده – بی جهت – اشغال شود.
بروز این مشکل ربطی به سخت افزار اینتل ندارد، بلکه باگ نرم افزاری از طرف مایکروسافت دفندر باعث چنین اخلالی میشود و تقریبا بیش از 2 سال است که هنوز هیچ آپدیت و یا تعمییری از سمت مایکروسافت برای حل این مشکل منتشر نشده است.
این موضوع باعث شده است تا راهکارهای گوناگونی برای رفع آن بوجود آید:
راهکار 1: استفاده از ضد ویروس های دیگر
استفاده از نرم افزار های ضد ویروس شرکت دیگر، مانند Norton، Kaspersky، TrendMicro و امثالهم باعث از کار افتادن ویندوز Defender میشود.
راهکار 2: از کار انداختن Defender
خاموش کردن Real Time Protection ویندوز Defender به هنگام گرفتن بنچمارک و یا رندر. (که البته این کار را توصیه نمیکنیم چون باعث آسیب پذیر شدن سیستم در برابر ویروسها میشود.)
راهکار 3: استفاده از نرم افزار ThrottleStop
نرم افزار ThrottleStop در تنظیمات خود، حالتی دارد که با فعال ساختن آن، دسترسی ویندوز Defender را به شمارندههای پردازنده میبندد. این حالت هیچ گونه خللی در ارتباط با توانمندی ضد ویروس برای دفع ویروسها ایجاد نکرده و صرفا، شمارندههای پردازنده را آزاد میگذارد تا توسط دیگر نرم افزارها مورد استفاده قرار گیرند. با یک بار فعال سازی این حالت نرم افزار، و بستن آن، از خورده شدن منابع پردازنده توسط Windows Defender پیشگیری خواهید کرد.
راهکار 4: استفاده از نرم افزار Counter Control
استفاده از نرم افزار Counter Control، بدین صورت که این نرم افزار با بررسی سیستم در صورت قفل بودن شمارندهها توسط ویندوز Defender، آن را اعلام کرده و به شما امکان آزاد سازی آنها را فقط با فشردن یک دکمه Reset Counters میدهد.
تا بدین ترتیب بتواند از حداکثر توان پردازشی پردازنده اینتل خود استفاده کنید.
من خداروشکر از وقتی ویندوز ۱۱ نسخه ۲۲h2 نصب کردم و تو یوتیوب کلی برای پرفرمنس سیستم گشتم و کلی کد ریجستری ادد کردم و core isolationرو افف کردم دیگه این مشکلو ندارم. بنچمارک سی پی یو هم تو cpu z تست گرفتم از ۳۵۵۰ رسیده به۳۶۳۷
من در کنار این مشکل که همیشه پردازنده دو سه درصد در حال استفاده هست یه مشکل دیگه دارم که گاهی پردازنده رو ۱۰۰ قفل میشه که فقط با ریستارت حل میشه
سی پی یو چقدر افت سرعت پیدا میکنه با گذر زمان ؟ مثلا تست های نسل هشت رو که روز اول گرفتید دارید برای مقایسه بعد از چهار سال ؟
با گذر زمان افت سرعت پیدا نمیکنه. بعد از 4 سال که هیچی بعد 10 سال هم همون نتایج رو میده.
دقیقا یادت باشه با خودت هم مطرح کردم این موضوع رو 🙂
دمت گرم به یاد بودی 👍👍
اینو من خودم کشف کرده بودم حدود ۲ سال پیش وقتی از نسل ۶ اومدم رو نسل ۱۰.
چیزی حدود ۳ درصد منابع cpu من رو درگیر میکنه. اسم پردازش هم untimalware service هست و همیشه وقتی یه پردازش سنگینی روی cpu هست اینم در کنارش فعال میشه.
اما نکته اینه که تا ۱۵ دقیقه اول بعد از بوت به ویندوز فهال نمیشه. بنابراین من بنچ بگیرم تو همین بازه زمانی میگیرم
سلام فرزاد جان، بله کردیت اطلاع رسانی در مورد این موضوع میرسه به شما 😀 وقتی مطلب رو مینوشتم یاد شما بودم 😀