دوستان و همراهان سخت افزار،امیدواریم تا به اینجای روز،از تعطیلی پایان هفته خود به خوبی استفاده کرده باشید.با توجه به بحث ارزش خرید به نسبت پرفورمنس دریافتی در پیکربندی های SLI و CrossFire،تصمیم به نوشتن مطلب تحلیل-توضیحی در این زمینه گرفتیم.با ما همراه باشید.
کارت گرافیک های Nvidia GTX1000 از معماری پاسکال و RX400 های AMD نیز از معماری 14 نانومتری ستاره قطبی در دو سیلیکون Poaris 10/11،به تازگی پا به میدان نبرد گذاشته اند.نیازی به درج جداول و نوشتار های مقایسه ای نیست؛همه ما خوب می دانیم که هر دو کمپانی در کارت گرافیک های خود ناط ضعف و قوت بسیاری دارند.از مصرف جریان و توان حرارتی گرفته تا توانایی های Multi GPU جزو مواردی هستند که همه ما در عرض یک ماه گذشته متوجه آنها شده ایم.نقاط ضعف و قوت هر دو محصول به خوبی بازگو شده و شاید وب سایت سخت افزار به عنوان یکی از مدیا های پر خبر در این زمینه معروف باشد.اما برای انتخاب کارت گرافیک های مورد نظر به منظور ارتقاء و در نهایت تهیه یک سیستم جدید،نگاه های کاربران حرفه ای به سوی “وات در برابر دلار”،”پرفورمنس در برابر هر دلار” و همچنین پیکربندی های چند منظوره می رود.از آنجایی که متاسفانه هیچ یک از کارت گرافیک های مورد نظر در بازار داخلی ایران با قیمت جهانی عرضه نمی شوند،در نتیجه توجه به پارامترهای ذکر شده در کنار دقت به مسائلی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت،برای کاربران ایرانی ضروری است.
اشتباه نکنید!
برخی از دوستان و کاربران در انجمن سخت افزار و همچنین عزیزانی که جزو همراهان خوب وب سایت ما هستند،در پایان مطالب و تاپیک ها،ارزش خرید را با پیکربندی Multi GPU می سنجند.به عنوان مثال دو کارت گرافیک RX470 را در حالت CR با یک کارت گرافیک RX480 مقایسه کرده و اینگونه به دنبال کسب ارزش خرید آن هستند.و یا یکی از مقایسه هایی که این روزها بسیار شاهد آن هستیم،پیکربندی دو RX480 در برابر یک GTX1070 است.در این مطلب به هیچ وجه قصد برجسته و بازگو سازی نقاط قوت و ضعف کارت گرافیک ها را نداریم!پس به هیچ وجه وارد این مقوله نخواهیم شد.اما هدف اصلی این مطلب،به در نظر گرفتن عقلانی و فنی این مقایسه ها است.کجای کار اشتباه است؟یک یه یک برای شما عزیزان توضیح خواهیم داد.اما پیش از آن،کمی از CrossFire و SLI بدانیم…
AMD/ATI CrossFie
کراس فایر نام یک فناوری معرفی شده توسط شرکت کانادایی ATI است که توسط این فناوری امکان استفاده ی هم زمان از چند کارت گرافیکی توسط یک مادربرد به کاربران داده میشود. به واسطه ی این فناوری، یک چیپست کنترل کننده برروی برد اصلی نصب میشود و وظیفه ی کنترل کانالهای واسطه و ادغام اطلاعات انها برای نمایش بر روی صفحه ی نمایشگر بر عهده ی این چیپست است. ر این فناوری برای اتصال کارتها به یکدیگر از یک کابل به نام CrossFire Bridge یا پل کراس فایر استفاده می کنند.در برد اصلی پردازندههای گرافیکی که قابلیت استفاده از این فناوری را دارا می باشند، دو رابط برای اتصال به کارتهای گرافیکی دیگر تعبیه میشود که از یک رابط برای انتقال دادهها و از یک رابط برای برگشت انها استفاده می شود. به طور رسمی تا 4 عدد کارت گرافیک را می توان به صورت کراس فایر نصب کرد که در این صورت به ان Quad Cross fire می گویند. این فناوری برای اولین بار به صورت رسمی در 27 سپتامبر ۲۰۰۵ برای رقابت با فناوری SLI شرکت امریکایی ان ویدیا که یک سال پیش از این معرفی شده بود، معرفی شد. در اوایل معرفی این فناوری امکان متصل کردن کارت گرافیکی بویسله رابط PCI با سرعت ۸x امکان پذیر بود ولی با معرفی PCI Express 3 این سرعت به ۱۶x(معادل۱۶ گیگا بایت در ثانیه)ارتقا یافت.
Nvidia SLI
فناوری اختصاصی انویدیا به منظور استفاده از دو کارت گرافیک و بیشتر در یک کامپیوتر،Scalable Link Interface و یا به اختصار SLI نامیده می شود.این فناوری در سال 2004 وارد بازار شد.به دلیل عدم اهمیت تکنیک های پیشین و آزمایش های صورت گرفته در این زمینه،به آنها نخواهیم پرداخت.اما بخش مهمتر SLI را باید در فناوری HB جستجو کرد. همانطور که می دانید،یکی از 3 دستاورد مهم انویدیا در کارت گرافیک های سری 1000،نسل جدید پل های SLI تحت عنوان HB بوده است.برای مدت های بسیار،پل های ارتباطی (SLI Bridge) از مشکلات پنهان و روشن بسیاری برخوردار بودند که ظاهرا اینبار انویدیا آنها را از سر راه برداشته است.پل های مورد نظر در 3 مدل شامل پیکربندی های 2 SLOT،3 SLOT و 4 SLOT هستند.اندازه پل های مورد بحث نیز به ترتیب 40.64،60.96 و 81.26 میلی متر است.یکی از مهمترین نکات قابل توجه در HB ها،شخصی سازی آنها است.بدین ترتیب که پل های مذبور تنها با فناوری پاسکال هماهنگ بوده و با پل های قدیمی و موجود در بازار قادر به پیکربندی SLI یا Multi GPU نخواهید بود. انویدیا پهنای باند را از طریق دو کانکتور،دو برابر کرده است.منظور از دو برابر،مقایسه با نسل پیشین،مکسول است.بدین ترتیب حداقل در حالت تئوری نیز شاهد پهنای باندی برابر هستیم که می تواند یک گیم پلی ابریشمی،با حداقل لگ و مشکلات مرسوم را به ارمغان بیاورد.
پس از این توضیحات مختصر در زمینه های SLI و CF،اینک نوبت به موانع مهم در برابر مقایسه اشتباه برخی از کاربران است.مواردی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت،مهمترین بخش های این مطلب را در بر می گیرند.
1-مادربرد
بسیار ساده است اگر به سرعت پاسخ دهیم که دو عدد کارت گرافیک فلان با قیمت مشابه و یا نزدیک،توانی مشابه را ایجاد می کنند.اما برای این اسمبل،شما نیازمند مادربردی هستید که پیکربندی های SLI و CrossFire را پشتیبانی نماید.کاربران حرفه ای می دانند که اکثر مادربردها،تنها فناوری CrossFire را پشتیبانی می کنند.قیمت پایین تراشه و اجازه دسترسی AMD در این زمینه،موجب آن شده است که اکثر مادربرد این فناوری را تحت پوشش قرار دهند تا SLI.در مرحله دوم،تعداد اسلات های PCI-E 3.0 سیستم نیز جزو مواردی است که باید مد نظر قرار گیرد.در نتیجه باید پیش از نظریه پردازی در مورد این خرید،نگاهی به مادربرد و محدودیت های آن انداخت.
2-توان حرارتی (TDP) و دمای کلی
مشکل دوم،کنترل دمای ایجاد شده است.به عنوان مثال،کارت گرافیک GTX1070 دارای توان حرارتی 120 وات است؛در صورت استفاده از دو عدد کارت گرافیک RX480 به جای آن،به دمای بیش از 300 وات می رسیم!دفع این حرارت برای کولرهای مرجع تقریبا غیر ممکن است و در تست های موجود،این سخن ثابت شد.در کارت گرافیک های سفارشی نیز این مقدار به دلیل اورکلاک افزایش خواهد یافت؛که البته در آنجا کولرهای سفارشی و البته PCB های مقاوم تر را شاهد هستیم.
حتی در صورتی که بتوانیم به خوبی از پس دمای ایجاد شده بین کارت گرافیک ها بر آمده و آن را کنترل نمائیم،باید دمای ایجاد شده در کیس را نیز مد نظر داشته باشیم.برای عملیات Multi GPU نیازمند کیس هایی با ابعاد بزرگ و تهویه قدرتمند هستیم.کیس هایی که در قسمت جلو دارای فن بوده و هوا را به سمت عقب پرتاب می کنند.وجود حداقل یک فن 12 سانتی متری در سقف نیز توصیه می شود.این فن وظیفه خارج کردن حرارت از قسمت بالا را بر عهده دارد.پس مسئله تهویه و دفع حرارت را نیز مد نظر قرار دهید.
(دمای بسیار زیاد که موجب کنده شدن لایه ای از کارت گرافیک شده است)
3-تامین انرژی
برای تامین انرژی دو کارت گرافیک و یا بیشتر،نیازمند استفاده از منابع تغذیه نسبتا گران قیمت هستید.توان مورد نیاز سیستم شما،به طور چشمگیری افزایش یافته است.به عنوان مثال،در صورتی که منبع تغذیه 600 واتی را به همراه یک عدد کارت گرافیک GTX1080 مورد استفاده قرار می دهید،مجبور به افزایش این منبع تغذیه به یک مدل 750 واتی (در بهترین حالت) هستید!شایان ذکر است که کارت گرافیک های سفارشی از توان مصرفی بیشتری برخوردار هستند.از آنجایی که تصویر واحد ایجاد شده به شدت به تداخل و مشکلات احتمالی حتی برای یک کارت گرافیک حساس است،ریپل های GPU در این پاور می بایست از دقت بالایی برخوردار باشند.کوچکترین نوسان به خراب شدن یک فریم و از بین رفتن آن منجر می شود.در نتیجه به طور حتم به یک پاور با کیفیت و به همراه استانداردهای روز نیاز خواهید داشت که هزینه نهایی شما را افزایش می دهد.
پشتیبانی موتور و نرم افزارها
بسیاری از موتورهای رندر،نرم افزاهای طراحی و مهندسی،همچنان از پیکربندی Multi GPU پشتیبانی نخواهند کرد.این مهم شامل بسیاری از بازی های موجود نیز می شود.در نتیجه این پیکربندی نمی تواند همواره شما را به اوج توان در ازای خرید با قیمت مناسب برساند.
افزایش آمار خرابی و هزینه نگهداری
افزایش دما،توان مصرفی و تهیه کارت گرافیک های میان رده،مساوی است با تحمل هزینه های جانبی.علاوه بر مصرف جریان که هزینه بیشتر را به آبونمان برق منزل شما اضافه می کند،هزینه نگهداری نیز یکی از این مشکلات است.
هر دو کمپانی Nvidia و AMD به منظور کاهش قیمت کارت گرافیک های میان قیمت خود،از قطعات الکترونیکی،متریال و PCB متوسط استفاده می کنند.تنها زمانی که این قطعات را با یکدیگر مقایسه می کنید،متوجه کیفیت بالای کارت گرافیک های گران قیمت خواهید شد.
دلیل اصلی خرابی این کارت گرافیک ها نیز همین مورد است.اینک با افزایش دمایی که در اثر پیکربندی Multi GPU ایجاد گشته است،این آمار حتی افزایش خواهد یافت.
پیکربندی دو عددی،پرفورمنس را X2 نمی کند!
نمی توانیم شیوه پردازش در Multi GPU را توضیح دهیم،چرا که همواره در نرم افزار و سخت افزاهای مختلف،متفاوت است.اما در بسیاری از موارد،استفاده از دو کارت گرافیک،به معنی دو برابر شدن توان پردازشی نیست.
نمی توان افزایش چشمگیر پرفورمنس را انکار کرد،اما در اکثر موارد،پرفورمنس در این حالت،دو برابر نخواهد شد.
اسلاید های موجود،برای نمایش این بخش آماده شده است.
در این مطلب،سعی کردیم به ساده ترین شیوه ممکن،مشکلات پیکربندی Multi GPU را برای شما عزیزان توضیح داده و برای برخی از دوستان حرفه ای،یاد آوری نمائیم.امیدواریم مطالعه آن در تصمیم گیری اشتباه دوستان در این مقایسه نادرست موثر واقع شود.
اون عکسی که از اون خازن های کباب شده گذاشتین به نظر میاد که یه موجود عصبانی به شدت با هویه بهش حمله کرده و کلا همه چیو پوکونده
طرفداری و دلایلی که فنهای AMD میارن بیشتر شبیه مطالب طنز هست!
یعنی به هر چیزی دست اندازی میکنن تا بگن ای ام دی قویتره ، در حالی که بهتر نیست ،شاید ارزونتر باشه فقط… چشماشونون رو به همه چیز میبندن
اون دوستمون میگه کارت 3.5 گیگی… 3.5 گیگ نیست و 4 گیگه، فقط 512 مگش سرعتش کمتره
تو سایت همسایه هم همینطوره دفعه اولی که وارد تایپک هواداران AMD شدم تا صفحه 5 فکر میکردم تاییک طنزه ، طرف بنجمارک گذاشته بود ازقدرت 1080 بعد میخاستن به زور بگن 480 قویتره!! کاری ندارم به قیمت بد برداشت نکنید، منظورم قدرته که اونم زیر سوال میبردن حالا از هر راهی منطقی و غیر منطقی!!
سلام
بله
یک نکته ای رو راستی برای دونستن دوستان بگم sli bridge باز طراحی شده انودیدا برای سری کارت های پاسکال عملا تاثیر خاصی در فریم دهی ندارد! یک طرفند تبلیغاتی بوده از جانب شرکت… یادمه techpowerup به هر دو صورت رو برای فکر کنم gtx1070 sli تست کرده بود (دوستان دقیقا یادم نمیاد کدوم کارت بود ولی نتایج تست رو نسبتا یادمه تفاوت خاصی نداشت sli bridge جدید و قدیم!)
مسعود چقدر بین کاربرا محبوب شدی =))=))=))=))
سنگ انویدیا به سینه زدن ارزشش رو داره ؟
انتخاب یه کارت گرافیک قوی به جای دوتا کارت گرافیک متوسط،خیلی بازدهی بهتری داره :-bd:-bd
حرفات همش طبل توخالیه. اما ما سرمون کلاه نمیره انویدیا یک دفعه بخاطر 970 سر همه کلاه گذاشت در نهایت دستش رو شد و محکوم به پرداخت جریمه.ما دوباره سرمون کلاه نمیره.ادم دو دفعه دستشو تو سوراخ مار نمیکنه.
داداش همه از توهین های شما خسته شدن پس بهتره که بری قبل اینکه کاربران همه دوباره بهتون اعتراض کنن.شما خودت رو جلو کاربران کوچیک کردی.
اگه باادب و نزاکت جمله ها رو بنویسی ویرایش نمیشه. از پشت کیبورد توهین به بقیه خیلی راحته توهین به amd هم خیلی راحته اگه جرات داری برو به خودشون بگو.
انویدیا فقط کلاهبرداره و کارت 3.5 گیگی به مردم میفروشه در نهایت که محکوم میشه میگه بیاین 30 دلار خسارت بگیرین فقط همین.مگه مردم مسخره انویدیا هستن؟ مرگ بر انویدیا.
سلام و خسته نباشید سوالی داشتم ممنون میشم جواب بدیم سری تایتان انویدیا هم از sli پشتیبانی میکنند ?
مرسی استاد مقاله عالی بود :-bd:-bd البته 1080sli رو میشه گفت ارزشش بیشتر از تایتان ایکس 2016 هست و منطقی این هست که اگه کسی خواست کارت تایتان ایکس بخره بره 1080sli ببنده ولی انویدیا چون میدونسته که مصرف کننده ممکنه شرایط لازم رو برای استفاده مولتی در اختیار نداشته باشه و هزینه منبع تغذیه و سیستم خنک کننده و مادربرد و sli1080 بیشتر از 1200 دلار پای مصرف کننده آب میخوره با خیال راحت 1200 دلار رو قیمت گذاشته چون زیاد هستن کسانی که میخوان ارتقاء بدند و توان ارتقا کل سیستم رو هم ندارند و بهترین گزینه براشون همون هزینه 1200 دلاره و شرکت انویدیا هم به نظر حسابی حواسش به این مسائل جمع بوده و کارت رو بدون نگرانی به فروش میرسونه به همین راحتی :-s:l:-bd
دو کارت قدرت سیستم و حجم سرعت افزایش یده…..جای یک کارت مثل ای ام دی فیوری….دوتا r9 380 خیلی ترجیح میدم چون میشه شش تا مونیتور نصب کرد و فشار روی هر کارت نصف میشه….یکیشم خراب شد دومی زاپاس میشه !!!!
امیر جان از ته دل ممنون واقعا به جا بود و همین جا از آقای یوسفی زاد شکایت میکنم هر دفع کامنت گذاشتم یا ویرایش کرده یا اجازه نداد فکر کنم شما هم هوادار AMD و AMD/ATI هستین….! دمت گرم این رسمش نیست دست قیچی دستت اما اینو یاد گرفتم دنیا به هیچ کسی نمی مونه و دنیا فانیه…….ما بخاطر این پسر گل این امیر هستیم وگرنه خیلی وقت پیش ول کرده بودیم……..
واقعا عالی بود امیر و جانانه جواب دادی مرسی
ممنون مهندس
توو اسلاید آخری استفاده از دو برند GPU واقعا نتیجه دوبرابری داشت گرچه با تمام مقاله شما موافقم ولی خب برام اوون اسلاید آخر خیلی جالبتر بود که اگه بشه از این کانفیگ استفاده کرد نتایج بهتری میشه دریافت کرد
خیلی مطلب خوبی ممنون:-bd
بسیار عالی.
خسته نباشید که اینقدر به خوبی به تمام زوایای این کار پرداختید.
به نظر من و طبق اون تجربه ای که دارم پیکر بندی چند کارتی بیشتر مخصوص کارت های بالا رده به منظور دست یابی به هدف مورد نظر تو رزولوشن های بالا هست.
به عنوان مثال کسی که میخواد رو رزولوشن 1440پی با رفرش ریت 144هرتزبا تنظیمات گرافیکی بالا بازی کنه باید دوتا 1080 داشته باشه تا بتونه تو برخی از بازیها به این هدف دست پیدا کنه.
این کار هم مستلزم پرداخت هزینه هنگفت هست که علاوه بر خرید کارت ها و پردازنده و رم و پاور مناسب باید سیستم تهویه مناسب تو سیستم داشت. در غیر اینصورت همانطور که تو این مطلب اشاره شد، حالت چندکارتی بیش از اون که به نفع خریدار باشه به ضرر اون هست.
من به عینه تو مورد خودم با حساب و کتاب به این نتیجه رسیدم که فروش 970 و خرید 1070 بهتر از حالت sli 970 هست و از لحاظ قیمتی نزدیک به هم هستند. هرچند آخر سر 1080 گرفتم.