یکی از آن چیزهایی که همیشه آدم را به فکر می اندازد این است که چطور ظرف مدت 20-30 سال تکنولوژی اینقدر پیشرفت کرده؟ یعنی الان در بیشتر خانه ها آدم هایی زندگی می کنند که آهنگ گوش کردن با گرامافون و صفحه های ونیل یادشان است، نوار کاست 60 دقیقه ای و 90 دقیقه ای و دردسر پر کردن یکی از آنها با آهنگ های مورد علاقه را به یاد دارند، CD man را دیده اند و شاید هم حسرت داشتنش را خورده اند، MP3 Player های با کلاسی که به آنها آیپاد می گفتند توی خاطره هایشان نقش بسته و الان یک هندزفری به موبایلشان وصل می کنند و با علیرضا قربانی می خوانند “ارغوان شاخه همخون جدا مانده من، آسمان تو چه رنگ است امروز؟”. یعنی این حد از تغییرات اگر در هر زمینه دیگری بود شاید صدها سال طول می کشید اما تکنولوژی آنقدر سریع پیشرفت می کند که در حد فاصل نوجوانی تا میانسالی یک نفر می تواند از صفر به صد یا حتی هزار برسد. یکی از آن چیزهایی که خاطره مشترک خیلی از ماهاست نوار کاست است. اگر الان به یک بچه 8-9 ساله یک نوار کاست نشان بدهید و بپرسید این چیست احتمالا جواب خاصی نخواهد داشت. اما خیلی از ما با این موجودات خاطره ها داشته ایم!
آن موقع واحد سنجش اندازه یک موزیک مگابایت نبود، دقیقه بود. چون کاست ها نمی فهمیدند مگابایت و کیلوبایت چی به چی است و فقط یک نوار قهوه ای رنگ داشتند که همیشه برای کودکی ما سوال بود چطور آهنگ از روی آنها پخش می شود تا اینکه بعدا بزرگ شدیم و از مغناطیس و میدان و جهت گیری برایمان گفتند تا دوزاری محترم جا بیفتد! نوار که تمام می شد باید برش می گرداندیم و از آن طرف دوباره آهنگ ها را رویش پر می کردیم. یعنی نیم ساعت این طرف، نیم ساعت آن طرف. کلا یک ساعت آهنگ روی یک فضای 10 در 5 سانتیمتری. الان نیست که روی یک قطعه ای کوچکتر از بند انگشت بشود کل زندگی هنری یک خواننده را ذخیره کرد. باید آن قدر با دقت آهنگ ها را انتخاب می کردیم که نوار قهوه ای رنگ هدر نرود. تازه وظیفه ایجاد کردن مکث بین دو آهنگ هم با خودمان بود! بعد اگر میخواستیم یک آهنگ خاص را پیدا کنیم باید دکمه >> را نگه می داشتیم و چند دقیقه چند دقیقه جلو می رفتیم تا برسیم به آن. حرفه ای ها و آهنگ بازها البته می دانستند چند ثانیه نگه داشتن آن دکمه کذایی چند دقیقه نوار را جلو می برد و فوری به آهنگ مورد نظر می رسیدند. بعد اگر می خواستیم نوار را برگردانیم سر جای اولش دو راه داشتیم. یا بگذاریمش داخل دستگاه و اجازه بدهیم خودش نوار را برگرداند، یا یک لوله خودکار پیدا می کردیم با تکنیک اعجاب انگیزی که ترکیبی از غنی سازی با سانتریفیوژ و ملخ هواپیماهای تک سرنشین بود برمیگشتیم اول ماجرا.
آن موقع هنوز hp و adata و sandisk و امثال آنها هم نبودند. اگر هم بودند ما نمیدیدیم. TDK بود، Maxell بود و جناب سونی آبی و مشکی که خیلی هم گران تر از بقیه بودند و مگر درباره سلکشن (!!) های خیلی خاص کسی سمتشان نمی رفت. این بود که maxell پلنگی برای خودش ابهتی داشت و اگر کمی هم بیشتر خرج می کردید به جای 60 دقیقه می توانستید یک کاست 90 دقیقه ای بخرید. البته شاید الان زیاد فرقی نداشته باشد، اما آن موقع 30 دقیقه برای خودش خیلی بود. خدا نکند که نوار داخل دستگاه پاره می شد. آن وقت بود که باید قیچی و چسب و پیدا می کردیم و مثل یک جراح قلب، دوباره دو سر نوار قهوه ای را به هم می چسباندیم. اینطور بود که آهنگ نازنینمان می شد “هیچ تنها و غریبی…. غربت تمام دنیا….” و الی آخر. آن موقع ضد حال این جا ها معنی میشد!
دست گذاشتی رو دلم بقران چه دنیایی و چه زوزگار خوشی،چقد هد پاک میکردیم،من ارگ زنم قدیم ارگا ریتم جاز نداشتن اما اونموقع یدفه یه کاست دراومد که ریتم جاز ظبط بود روش ماهم میزدیم انگار تو کنسرت بودیم،فکر کن ریتم جاز تشکیل شده از ۲یا ۴ ضرب ۳یا۴ ثانیه ای،حالا همینو۹۰دقیقه رو کاست تکرار میشد،دمتگرم،از موضوعاتی مثل تلوزیون کمدی شامپوی کوچیک،حمام عمومی،بخاری کنده و نفتی و و و بذار ممنون
مرسی از اینکه خاطارتو واسه ما زنده کردی.جدیدا میخواستم دوباره نوار کاست پر کنم اما یادم رفته چه جوری بود:l.کسی میتونه کمک کنه؟؟
تشکر از مطلب جذابتون.هر از گاهی یادی از گذشته میشه خیلی خوبه.اگر دوستان یادشون باشه یه قطعه پلاستیکی روی نوار و هر دو طرف اون وجود داشت که اگر شکسته میشد دیگه نمیشد روی اون نوار کاست صدایی رو ضبط کرد.
هی هی.یادش بخیر اون کاست پلیرها.استریو ها…اون نوارهای جالب که صد دفعه پاکش میکردیم تا روش هی اهنگ بریزیم.تازه بابامون اگه میدید میگفت اینا چیه شما گوش میکنید.یادش بخیر.دم شما گرم بابت این نوستالژی زیبا.
همه اینا یکطرف نوارهایه اکسیژن یکطرف
خوشحالم از اینکه خاطرات براتون زنده شد=smile
یادش بخیر واقعا.:-s
العان همه تو گوشیشون هزار نوع اهنگ مختلف دارن هر جا که میخوان گوش میدن…:-D اما اون موقع با یه واکمن و چند تا کاست باید میرفتی بیرون اونم دنیایی بود یهو باتری تموم میکرد 2ساعت باید میگشتی باتری پیدا کنی =)) چه حالی میداد. روزگاری داشتیم که دیگه برنمیگرده:smiley7
بعدش CD Man اومد بعد انواع MP3 Player بعدش MP4 و … . اثلا نفهمیدیم که چیشد یهو چشم باز کردیم دیدیم ماهم یه گوشی تو جیبمونه
ممنون بابت موضوعی که انتخاب کردی اقا ( محمد یوسفی زاده ) واقعا ممنون دنیای خاطره برام زنده شد .
( فقط شرمنده :smiley5 خواستم امتیاز بدم اشتباهی به جای 5 رو 1 کلیک کردم ببخشید :smiley5 )
همچنین بر روی نوار در حدود یک مگابایت اطلاعات فابل ذخیره شدن داشت !!!!!:smiley1:smiley1
در بعضی از کنسولهای قدیمی بازیها از روی نوار لود میشد و استرس حال آن زمان را برای لود شدن با لود شدن حال الان آیا قابل مقایسه میباشد؟؟!!!!!!
خخخخخخ یادش بخیر دنیا هرچه پیشرفت می کنه لذت هاش کمتر میشه
از همه جالبتر کپی از روی یه نوار بود که باید میزاشتی عین 60 دقیقه رو بخونه تا رو نوار خام کپی بشه :DB-)
دستتون دردنکنه چ مطلب خاطره انگیزی بود
البته من سنم خیلی زیاد نیست اما بچه بودم یدونه واکمن داشتم باهاش اهنگهایی ک از تلویزیون پخش میشد رو ضبط میکردم
من هنوزم واکمنم روی میزمه و باطریشم داخلش. هر چند وقت یدونه از نوار های قدیمی رو میزارم توشو بیخیال دنیا و کیفیت صدا بهشون گوش میکنم