مارک کیوبن، میلیاردر سرمایهگذار آمریکایی در اکتبر 2006 گفته بود هر کس یوتیوب را بخرد، عقل از سرش پریده است. او در آن زمان یوتیوب را دست کم گرفته بود و معتقد بود دلیل آنکه این شرکت هنوز راهی بورس نشده اینست که خریداری ندارد. کیوبن معتقد بود که سرنوشت بعدی در انتظار یوتیوب است، چراکه این شرکت با شکایتهای ناشی از کپی رایت بیچاره خواهد شد. اما یوتیوب توانست به بهترین شکار 1 میلیارد دلاری گوگل تبدیل شود.
گوگل در طول این سالها خریدهای میلیارد دلاری زیادی انجام داده است. اما یوتیوب اولین شرکتی بود که آنها در 2006، آن را با قیمت 1.65 میلیارد دلار خریداری کردند. با اظهارات کیوبن، این موضوع شاید دیوانگی به حساب میآمد و بسیاری معتقد بودند که گوگل ولخرجی زیادی در این راه کرده است. اما برخی نیز معتقد بودند که این بهترین معامله تاریخ دنیای تکنولوژی است. اما چرا یوتیوب بهترین شکار 1 میلیارد دلاری گوگل به حساب میآید؟
ویدئو در حال تبدیل شدن به محور اصلی اینترنت بود
یوتیوب در فوریه سال 2005 توسط Steve Chen، Chad Hurley و Jawed Karim تأسیس شد. در آن زمان Vimeo زودتر از آنها راهی میدان شده بود، اما سرمایهگذاری خوبی در این شرکت انجام نشده بود. یوتیوب اما سرمایهگذاران جسور سیلیکون ولی را در پشت خود داشت. در آن زمان Google Videos هم حضور داشت، اما خود را در حد رقابت با دیگر پلتفرمهای اشتراک ویدئو نمیدید.
راهاندازی یوتیوب همزمان بود با پخش قسمت “Lazy Sunday” از برنامه معروف Saturday Night Live. این برنامه به دیدن شدن بیشتر سایتهای اشتراک ویدئو کمک کرد و از آن زمان بود که یوتیوب توانست خود را از رقبا جدا کند.
“در هر دقیقه 500 ساعت محتوا در یوتیوب آپلود میشود“
در جولای 2006 کاربران یوتیوب روزانه 65,000 ویدئو آپلود میکردند و تعداد بازدید روزانه ویدئوها به 100 میلیون رسیده بود. در سال 2011، این ارقام به آپلود 45 ساعت محتوا در هر دقیقه و بازدید 3 میلیارد ویدئو در روز رسید. اعداد و ارقام امروز اما خیره کننده است. در هر دقیقه 500 ساعت محتوا در یوتیوب بارگذاری میشود و این شبکه ماهانه 2.3 میلیون بازدیدکننده دارد. در واقع یوتیوب پس از گوگل، دومین وبسایت پربازدید جهان به حساب میآید.
محتوای تولیدی توسط کاربر دلیل موفقیت یوتیوب است. هر کسی با هر میزان تجربه و دانشی میتواند در YouTube ویدئو آپلود کند. شرکت فروش آگهی گوگل به این نتیجه رسید که میتواند از ویدئوهای یوتیوب کسب درآمد کند. کمی بعد آنها تصمیم گرفتند تا این درآمد را با تولیدکنندگان محتوا تقسیم کنند. این موضوع به بالا رفتن کیفیت ویدئوها و خلق سوپراستارهای یوتیوبی منجر شد. اشخاص و گروههایی مانند PewDiePie، Little Nastya و Dude Perfect توانستند دهها میلیون سابسکرایبر پیدا کنند و دهها میلیون دلار از این راه درآمد کسب کنند.
بازی خیره کننده اعداد
درآمد یوتیوب به سرعت بالا رفت. گوگل سال 2006، یوتیوب را 1.65 میلیارد دلار خرید. در سال 2010 درآمد یوتیوب 800 میلیون دلار بود و در سال 2020 این رقم به 19.8 میلیارد دلار افزایش پیدا کرد. این رقم چیزی در حدود 10 درصد از درآمد 182 میلیارد دلاری گوگل در سال گذشته را شامل میشد. اما چیزی که مشخص نیست، اینست که یوتیوب در این راه چقدر سودآوری داشته.
گوگل جزئیات زیادی از هزینههای یوتیوب که مسلماً کم هم نیست ارائه نمیکند. محیا کردن فضای ذخیره سازی، سرورهای مورد نیاز برای آنکه پذیرای این حجم از ویدئو در طول روز باشد، مسلماً هزینه هنگفتی بر روی دست آلفابت (کمپانی مادر گوگل) خواهد گذاشت. از طرف دیگر رقمی که یوتیوب به تولیدکنندگان محتوا اختصاص میدهد نیز، هزینه سنگینی است، برای درک بهتر این موضوع کافیست بدانید که بسیاری از آنها از همین راه مولتی میلیونر (از نوع دلاری) شدهاند.
البته گوگل همیشه در تصاحب شرکتها تا این اندازه خوش شانس نبوده است. گوگل در سال 2012، شرکت موتورولا را با قیمت 12.5 میلیارد دلار خرید. کمی بعد آنها این شرکت را با رقم 2.91 میلیارد دلار، یعنی با 9.6 میلیارد دلار ضرر به لنوو فروختند. گوگل 1.1 میلیارد دلار برای خرید بخش گوشی هوشمند HTC در سال 2017 هزینه کرد تا پیکسلهای خود را مستقل تولید کند. اما مشخص نیست که سرمایهگذاری گوگل آن بازدهی مدنظر را داشته است یا خیر. از دیگر ولخرجیهای میلیارد دلاری گوگل میتوان به هزینه 3.2 میلیارد دلاری برای خرید DoubleClick در سال 2007، هزینه 1 میلیارد دلاری برای Waze در سال 2013، هزینه 3.2 میلیارد دلاری برای Nest Labs در سال 2014، هزینه 2.6 میلیارد دلاری برای Looker در سال 2019 و هزینه 2.1 میلیارد دلاری در سال 2021 برای خرید Fitbit اشاره کرد. گوگل این شرکتها و محصولاتشان را خریداری کرده اما از آنجاییکه جزئیات وضعیت مالی خود را به تفکیک ارائه نکرده، نمیتوان در خصوص موفقیت یا عدم موفقیت این خریدها نظر داد.
آنچه میتوانیم در خصوص آن نظر دهیم اینست که ویدئوی معروف Baby Shark Dance با 8.9 میلیارد بازدید، پربازدیدترین ویدئوی یوتیوب از ماه مارچ 2021 به حساب میآید. این فرصت خوبی برای گوگل است تا فقط از تبلیغات این ویدئو، درآمد خوبی برای خود کسب کند.
اگر یوتیوب به عنوان یک شرکت مستقل عمل کند، میتواند ارزشی معادل 300 میلیارد دلار داشته باشد. این رقم چیزی در حدود 18 درصد از ارزش خالص آلفابت بوده که 1.67تریلیون دلار است. با نگاهی به این اعداد، میتوان با اطمینان گفت که یوتیوب بهترین شکار 1 میلیارد دلاری گوگل در طول این سالها بوده است.
مارگ کیوبن،
۲۰۰۶: 😏
۲۰۱۰: 😐
۲۰۱۳: 😕
۲۰۱۸: 🙁
۲۰۲۱: ☹
بعد از دیدن ویدئوی بیبیشارک: 😭
لعنتی نمیدونم چه رازی توشه هروقت واسه بچه خواهرم میزارمش ساکت میشه دست میزنه😂🤦♀️
👍🏼😂
آخی… هرچقدر برای ما رو مخیه برای کوچولوها جذابیت داره این آهنگ 🥰
😂😂😂