نشانههای زیادی حاکی از آن هستند که هدست واقعیت ترکیبی ویژن پرو شرکت اپل با مشکلاتی در پیشرفت و جلب توجه مواجه شده است. این مشکلات عمدتاً به دلیل قیمت بسیار بالا و طراحی سنگینی است که مدت زمان استفاده از محصول را برای بیشتر افراد محدود میکند. اما مشکلات ویژن پرو چه معنایی برای پروژههای آینده واقعیت افزوده آینده اپل دارد؟
علاقه به ویژن پرو
در زمان عرضه Vision Pro در ماه فوریه، توجهات زیادی به این دستگاه جلب شد، زیرا این هدست در دستهای جدید از محصولات اپل قرار میگرفت، اما این اشتیاق دوام نیاورد. ویژن پرو بهطور غیرقابلانکاری چشمگیر است. تماشای پروانهای که آنقدر نزدیک پرواز میکند که احساس میکنید میتوانید آن را لمس کنید، یا دیدن پوست زبر فیلی که از کنارتان میگذرد، فوقالعاده است، اما این جادو برای بیشتر افراد خیلی زود محو میشود.
بررسیهای اولیه نشان دادند که پوشیدن ویژن پرو به مدت طولانی برای انجام کارهای روزانه دشوار است و پیداکردن موارد کاربردی که بتوانند قیمت 3500 دلاری آن را توجیه کنند، مشکل بود. نیلای پاتل از Verge این هدست را ناراحتکننده و منزویکننده توصیف کرد و جوآنا استرن از Wall Street Journal هنگام تماشای محتوای ویدیویی محدود Apple Immersive Video دچار حالت تهوع میشد. منتقدان موافق بودند که تماشای تلویزیون و فیلم یکی از بهترین موارد استفاده است، اما این هدست تبدیل به تلویزیون گرانقیمتی میشود که نمیتوان محتوای آن را با شخص دیگری تماشا کرد.
چند ماه بعد، این احساسات تغییر زیادی نکرد. در زمان عرضه Vision Pro، تقاضای زیادی در فروشگاههای اپل وجود داشت و صفهای طولانی از افرادی که میخواستند آن را امتحان کنند، تشکیل شد. اما پس از اتمام نسخه آزمایشی، اوضاع تغییر کرد. حتی در ماه اپریل، گزارشهایی مبنیبر کاهش اشتیاق به Vision Pro منتشر شد و تا ماه جولای، شاهد گزارشهایی از کاهش فروش بودیم.
در وبسایت MacRumors، تعدادی از کارکنان این هدست را در زمان عرضه خریداری کردند، اما اکنون آنها در کیفهای خود قرار گرفتهاند و بهندرت از آنها استفاده میشود، مگر گاهی برای تماشای ویدیوهای جدید اپل یا بهروزرسانی نرمافزار visionOS. دن باربرا، ویدئوگرافر MacRumors، هفتهای یکبار از Vision Pro برای تماشای محتوا استفاده میکند، اما فقط برای حدود دو ساعت، زیرا ادامه استفاده پس از آن زمان دردناک است. سردبیر MacRumors، اریک اسلیوکا، و یکی دیگر از نویسندگان هم استفاده مداومی از آن ندارند، چرا که محتوای جذاب کافی برای استفاده هفتگی وجود ندارد.
حتی اکنون نیز بیشتر از دو ساعت نمیتوان از ویژن پرو استفاده کرد، زیرا بسیار ناراحتکننده است و فرد دچار حالت تهوع میشود. دلیل اصلی این که از این محصول برای ساعات طولانی استفاده نمیشود این است که فرد نمیخواهد از محیط اطراف خود جدا شود. مطمئناً این هدست برای تماشای فیلم، سریال یا ویدیوهای یوتیوب برروی صفحهنمایشی به اندازه 100 فوت عالی است، اما برای این کار باید خود را از دیگران جدا کنید و وقتی حیوان خانگی شما میخواهد توجهتان را جلب کند، احساس گناه میکنید که در هدست غرق شده است.
تماشای فیلمها با ویژن پرو تجربه بهتری نسبت به استفاده از تلویزیون 65 اینچی جلوی مبل نیست. حتی برای گیمرها هم بازیهای جذابی وجود ندارد و بسیاری از محتواها حس بازی موبایلی در شرایطی کمهوشتر را القا میکنند. استفاده از آن بهعنوان نمایشگر مک بهترین مورد استفاده پیدا شده است، اما این فقط به یک نمایشگر محدود است و نسبت به استفاده از دو نمایشگر که باعث ناراحتی شود، بهبود کافی ندارد.
ظاهراً فراتر از تجربیات شخصی، ترافیک سایتها نشاندهنده کمبود علاقه به این هدست است. وقتی مقالهای درباره ویژن پرو منتشر میشود، مخاطبان آن را نمیخوانند. بهعنوان مثال، مقالهای درباره اولین فیلم کوتاه روی این هدست منتشر شد که کمترین ترافیک روزانه را در وبسایت Macrumers داشت.
هرچند که برخی موارد استفاده سازمانی برای این هدست وجود دارد و برخی از افراد از آن لذت میبرند، به نظر میرسد اپل آن را بیشتر به شرکتها میفروشد. برخی از مثالها عبارتند از:
- پورشه: مهندسان پورشه از ویژن پرو برای تجسم دادههای خودرو در زمان واقعی استفاده میکنند.
- KLM: شرکت هواپیمایی KLM از آن برای آموزش تکنسینها بر روی مدلهای جدید موتور استفاده میکند.
- نیروهای امنیتی: پلیسهای کالیفرنیا ویژن پرو را برای نظارت آزمایش میکنند.
- پزشکان: تیمی پزشکی در بریتانیا از هدست اپل برای دو جراحی ستون فقرات استفاده کرد. پزشکان هندی نیز از آن برای جراحیهای لاپاروسکوپی و جراحیهای شانه استفاده کردهاند. UCSD هم از این هدست برای جراحیهای غیرتهاجمی آزمایش میکند.
- علم: دانشجویان MIT برنامهای برای کنترل یک ربات با استفاده از حمایت حرکتی ویژن پرو نوشتهاند.
تیم کوک در ماه مه گفت که نیمی از شرکتهای Fortune 100 هدست ویژن پرو را خریداری کردهاند، اما این که واقعاً از آن استفاده میشود و برای چه کاربردهایی، ناشناخته است.
سردرگمی در مورد مرحله بعدی
با توجه به این که فروش ویژن پرو کمتر از حد انتظار اپل بوده است، شایعات گیجکنندهای در مورد حرکت بعدی اپل و آینده واقعیت افزوده اپل شنیده میشود. در ابتدا شایعاتی مبنی بر این وجود داشت که اپل بر روی دو نسخه جدید از ویژن پرو کار میکند: یکی ارزانتر و دیگری جایگزینی برای مدل فعلی.
در ماه اپریل، مارک گورمن از بلومبرگ گفت که اپل قبل از پایان سال 2026 نسخه جدیدی از ویژن پرو عرضه نخواهد کرد و این شرکت در حال تقلا برای کاهش هزینههای هدست است.
در ماه ژوئن، The Information گزارش داد که اپل کار روی نسل دوم Vision Pro را به تعویق انداخته تا روی مدلی ارزانتر تمرکز کند. گورمن نیز در همان ماه گفت که اپل ممکن است نسخه بعدی ویژن پرو را وابسته به آیفون یا مک بسازد. این کار میتواند هزینهها را کاهش دهد و مدل ارزانتر ممکن است تا اواخر 2025 عرضه شود.
در اواخر سپتامبر، تحلیلگر اپل، مینگچی کو، اعلام کرد که اپل تولید نسخه جدیدی از ویژن پرو را در نیمه دوم سال 2025 آغاز خواهد کرد، احتمالاً برای عرضه در اواخر همان سال. او ادعا میکند که ارتقای اصلی شامل یک تراشه M5 جدید برای افزایش قدرت محاسباتی است و طراحی و قیمت هدست بهطور کلی مشابه خواهد بود.
عینکهای هوشمند واقعیت افزوده (AR)
از قبل از اینکه اپل هدست ویژن پرو را معرفی کند، شایعاتی درباره کار این شرکت بر روی عینکهای سبک واقعیت افزوده (AR) وجود داشت. عینکهای AR هدف بلندمدت واقعی اپل هستند و ویژن پرو بهعنوان یک قدم میانجی برای رسیدن به آنها محسوب میشود. تیم کوک، مدیرعامل اپل، بارها درباره علاقه این شرکت به واقعیت افزوده صحبت کرده و آن را «بزرگ و عمیق» توصیف کرده است؛ چیزی که مردم در آینده به گذشته نگاه میکنند و تعجب میکنند که چگونه بدون آن زندگی میکردند.
اپل قصد داشت عینکهای هوشمند AR را تا سال 2023 عرضه کند، اما این پروژه تا سال 2025 به تعویق افتاد. با این حال، در ژانویه 2023 توسعه آن «بهطور نامحدود» متوقف شد. به گفته گورمن، اپل به دلیل مشکلات فنی کار بر روی این پروژه را متوقف کرد و برخی از کارکنان اپل معتقدند که این شرکت هرگز عینکهای AR را به بازار عرضه نخواهد کرد.
پس از آن، در سال 2023، گورمن توضیح داد که عرضه این عینکهای هوشمند «حداقل» چهار سال دیگر طول میکشد. اپل در حین توسعه ویژن پرو متوجه شد که ساخت عینکهای AR با قدرت کافی امکانپذیر نیست. برای عملکرد صحیح، این عینکها باید عملکرد کامل یک آیفون را با مصرف یکدهم انرژی آن ارائه دهند تا بیشازحد گرم نشوند. کار اپل بر روی عینکهای هوشمند با منابع محدود انجام میشود و بیشتر توسعهها به ویژن پرو اختصاص یافته است تا پایهای برای آیندهای باشد که در آن فناوری AR بهخوبی کار خواهد کرد.
در حال حاضر توسعه جدی عینکهای مستقل AR به تعویق افتاده است و زمان مشخصی برای رسیدن به نقطهای که مینیاتورسازی سختافزار و بهبود کارایی تراشهها امکان تولید این عینکها را فراهم کنند، وجود ندارد.
در سال 2017، تیم کوک، مدیرعامل اپل توضیح داد که فناوری لازم برای تولید عینکهای هوشمند AR به شکلی باکیفیت هنوز وجود ندارد و به نظر نمیرسد از آن زمان تاکنون این موضوع تغییر کرده باشد. به احتمال زیاد تا اواخر این دهه خبری از گزارشهای جدی درباره کار اپل بر روی عینکهای واقعیت افزوده نخواهیم شنید.
اگر اپل بتواند به تأمین مالی نسخههای جدید ویژن پرو ادامه دهد و همانطور که در مورد اپل واچ پیشرفت کرد، بهبودهایی در این محصول ایجاد کند، آینده برای یک مجموعه سبکوزن از عینکها که قدرت آیفون را با شگفتی ویژن پرو ترکیب میکنند، امیدوارکننده خواهد بود.
عینکهای هوشمند متا
ماه گذشته، شرکت مادر فیسبوک، متا، عینکهای هوشمند واقعیت افزوده Orion را معرفی کرد. این عینکها قاب بسیار ضخیمی دارند، اما بسیار بیشتر شبیه به عینکهای معمولی هستند تا هر هدست واقعیت ترکیبی موجود در بازار.
عینکهای Orion متا بیش از پنج سال است که در حال توسعه هستند، اما شرکت هنوز آماده عرضه آنها نیست. این عینکها هنوز در مرحله نمونهسازی قرار دارند و متا درحال آزمایش آنها با کارمندان و برخی مخاطبان خارجی است تا از طریق بازخورد «یادگیری، تکرار و ساخت» به یک محصول مصرفی عینکهای AR برسد. این عینکها مستقل نیستند و به یک دستبند برای کنترل و یک دستگاه پردازشی نیاز دارند که باید در اتاق حضور داشته باشد.
ساخت یک جفت عینک Orion برای متا حدود 10000 دلار هزینه دارد و این مورد به ما نمایی از چالشهایی که اپل باید برای عرضه عینکهای AR پشت سر بگذارد، میدهد. متا نمیتواند این عینکها را با چنین قیمتی به فروش برساند و احتمالاً چندین سال طول میکشد تا این هزینه به سطحی برسد که برای مصرفکنندگان جذاب باشد.
چیزی بینابین
متا همچنین عینکهای هوشمند Ray-Ban را دارد که قیمت مناسبی دارند، اما هیچگونه قابلیت واقعیت افزودهای ندارند. اپل نیز محصول مشابهی را بررسی کرده است و این احتمال وجود دارد که در آینده چیزی شبیه به عینکهای Ray-Ban را ببینیم.
آینده دور
اگر اپل در آینده در زمینه عینکهای هوشمند واقعیت افزوده موفق شود، ممکن است فناوری به نقطهای برسد که حتی محصولاتی کوچکتر ممکن شوند. مینگچی کو در سال 2021 ادعا کرد که اپل میتواند در دهه 2030 لنزهای تماسی واقعیت افزوده عرضه کند، اما با توجه به اینکه فناوری فعلی حتی برای عینکهای AR با کیفیت کافی کوچک نشده است، این پیشبینی غیرواقعی به نظر میرسد.
دیدگاهتان را بنویسید