آیندهی گیربکسهای جدید با تکنولوژیهای نوین تغییرات قابل ستایشی به خود خواهد دید. علاوه بر موتور، گیربکس خوب در عملکرد خودرو بسیار مهم است.
با اینکه موتور خودروها نقش تعیین کنندهای در خرید خودرو دارد اما نباید از اهمیت گیربکس خوب چشم پوشی کرد. هر روز پیشرفتهای زیادی در موتور خودروها میبینیم. موتورهای تمام الکتریک و هایبرید و… همگی در حال پیشرفت هستند و توجه را به خود جلب میکنند. اما گیربکس ماشین از اهمیتی نه کمتر، که هم تراز موتور خودرو برخوردار است.
گیربکسها برای بسیاری کم اهمیت شمرده میشود. اما با ظهور موتورهای جدید الکتریکی و برقی شدن بسیار از قطعات دیگر خودروها، طراحی گیربکس متحول میشود. طراحان گیربکس تاثیر گذاری آن را با ادغام موتورهای هیبریدی مولد برق در داخل خود گیربکس به رخ میکشند.
آیندهی گیربکسهای جدید با تکنولوژیهای نوین و نوآوریهای ZF
شرکت بزرگ تولید گیربکس ZF سالیان سال است که گیربکسهای اتوماتیک تولید میکند. این گیربکسها با به کارگیری موتور الکتریکی داخل گیربکس به جای مبدل گشتاور، ابزاری ماژولار در اختیار خودروسازان گذاشته است.
برخلاف گیربکسهای هیبریدی داخلی نوع خارجی آن هم مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع گیربکس نصب و استفادهی آسانتری دارد اما قابلیت گیربکس متغیر را ندارند و حس رانندگی خودروی عادی را به راننده میدهند. اما باز تولید انرژی با استفاده از این نوع گیربکس از طریق ترمز احیا شونده و سیستم تقویت گشتاور خودرو انجام میشود. این نوع سیستمها را میتوان در انواع خودروهای هیبریدی مشاهده کرد.
گیربکسهای هیبرید ZF از مدل پایین 20 اسب بخار 48 ولت آغاز میشود و تا مدلهای بالاتر 121 اسب بخار تمام هیبرید و 134 اسب بخار با گشتاور 400 نیوتن متر قابل انتخاب هستند. این گیربکسها قابل استفاده به صورت تک محور و دو محور چهار چرخ هستند.
از قابلیتهای جالب این نوع گیربکسهای تمام هیبرید میتوان به قابلیت جداشنودگی از موتور احتراقی اشاره کرد. این گیربکسها به گونهای عمل میکنند که در صورتی که موتور احتراقی خاموش میشود با مکانیسم خودکار به صورت تمام الکتریک کار میکنند و با فعال سازی پمپهای برقی سیستم هیدرولیک داخلی خود را فعال نگه میدارند. این گیربکسها قابلیت جالب تعدیل ارتعاشات چرخشی دارند که میتواند برای برخی موتورها مناسب باشد.
گیربکس خودروهای الکتریکی و مسابقهای با پیچیدگیهای تحسین برانگیز
گیربکسهای موتورهای الکتریکی به از نظر تعداد دنده قابل تعویض سادهتر هستند. این گیربکسها در نوع تک سرعته برای موتورهای با دور 12 هزار و دو سرعته برای موتورهای سریع 20 هزار دور طراحی میشوند. نوع دو سرعته گیربکسها برای موتورهای سریع کوچکتر هستند و گشتاور کمتری تولید میکنند اما وزن و اندازهی کوچکتری دارند. سادگی این گیربکسها به تعداد دنده آنها است و حتی در نوع تک سرعته این گیربکسها پیچیدگیهای ساختاری زیادی دارد.
برای مثال در نوع دو سرعته برای تبدیل و کاهش چرخش موتور تا ۱۰ برابر در چرخها نیاز به چرخدندههای بزرگی در دنده دوم است. برای حل این مشکل و کوچکتر شدن گیربکس مذکور، از دو جفت چرخدنده استفاده میشود. جفت اول برای کاهش چرخش و دومی برای تنظیم نهایی استفاده میشود. در نوع تک سرعته هم مکانیزم مشابهی وجود دارد که بسیار پیچیده است و کارایی بالایی دارد.
در گیربکسهای خودروهای مسابقهای که به «dog» معروف هستند، تعویض دنده به صورت نیمه خودکار از طریق پدالهای الکتریکی پشت فرمان یا دست دنده انجام میشود. برای تعویض دنده سریع و نرم گیربکس با ECU همگام شدن و در موقع تعویض دنده برای مدت بسیار کوتاهی گشتاور به صفر میرسد تا دندهها به نرمی تعویض شوند. این مدت زمان در حد چند میلیثانیه است.
حال با تمام این توضیحات بیسیک و کلی میتوان به اهمیت گیربکسها در خودروهای مختلف پی برد و فقط به قدرت و گشتاور موتور بسنده نکرد. آیندهی گیربکسهای جدید میتواند تاثیر بزرگی در حمل و نقل داشته باشد.
خودرو های برقی تنها ضعیفشون اینه که
سرعت بالای ۱۱۰ کیلومتر نمیتونن برن
اگه بخوان برن سخته براشون
یه نمودار گشتاور – سرعت هست تو نت
به یه سرعتی میرسن گشتاورشون شروع به کاهش میکنه
با یه گیربکس دوسرعت ZF همه چی حل میشه ولی قیمتش بالاتر میره