شرکت AMD پس از معرفی پردازنده های Ryzen و Threadripper، پیروزمندانه نظاره گر گردش بازار به سمت خود است تا کم کم سهم از دست رفته خود را از اینتل باز پس گیرد. این شرکت به خوبی توانست با افزایش تعداد هسته ها و بالابردن توانایی پردازش موازی یا Multi-Threaded Performance پردازنده های خود، آنها را یک سرو گردن بالاتر از اینتل در بنچ مارکها بنشاند. شرکت AMD با افزایش کارایی پردازش چند رشته ای قدرت ضعیفتر Single-Threaded Performance تک هسته ای خود را جبران کرد. به لطف پتانسیل پردازنده های Ryzen و Threadripperسهم بازار به نفع AMD در حال گسترش است.
تاکنون 4 پردازنده 1900X ،1920 ،1920X و 1950X از خانواده Threadripper وارد بازار شده اند که پرچمدار آنها، 1950X به قیمت 1000 دلار به فروش می رسد. این پرچمدار AMD مجهز به 2 پردازنده ی 8 هسته ای است، که به لطف فن آوری Infinity Fabric به یکدیگر متصل و یک پردازنده ی واحد 16 هسته ای را تشکیل می دهد. کار بدین جا ختم نمی شود، پردازنده Threadripper 1950X در موقع نیاز می تواند تا دو برابر، یعنی مجموع 32 رشته ی پردازشی را همزمان پردازش کند. داشتن این میزان توانایی در پردازش موازی، قطعا می تواند لبخند رضایت را برای رندرکاران و کاربران تبدیل های ویدیویی به همراه داشته باشد. توانایی این نیروگاه عظیم پردازش در گیمینگ نیز قابل ستایش است، هرچند برای یک سیستم گیم، راهکار های مناسبتر و ارزانتری نیز وجود دارد. پردازنده Threadripper 1950X در حالت پیشفرض روی حداکثر فرکانس 3.7 گیگاهرتز فعالیت می کند که در صورت وجود کولینگ مناسب می تواند تا 4.1 گیگاهرتز افزایش فرکانس داشته باشد. این پردازنده در ایران به قیمت 4.170.000 تومان به فروش می رسد که با توجه به جایگاه HEDT آن، و بازار هدف Workstation، قیمتی بسیاری رقابتی و مناسب برای آن بشمار می رود.
شرکت AMD نظارت وسواسانه ای روی مادربردهای مجهز به چیپ ست X399 و سوکت TR4 دارد. به گونه ای که تعداد بسیار کمی از این مدل مادربرد ها در بازار یافت می شود و از این جهت AMD مراقب است بهترین قطعات و مناسبترین امکانات برای این پلتفرم ارائه شود. شرکت های بزرگ مادربرد سازی مانند MSI نیز توجه خاصی نسبت به تولید این پلتفورم دارند. امروز در اتاق تست مجله سخت افزار به بررسی مادربرد MSI X399 Pro Gaming Carbon AC خواهیم نشست. مادربردهای پلتفورم HEDT عموما در ابعاد E-ATX وارد بازار می شوند اما MSI با زیرکی خاصی این پرچمدار فعلی X399 خود را در ابعاد استاندارد ATX تولید و ارائه کرده است تا عموم کاربران با هر نوع کیسی بتوانند از مزایای Threadripper استفاده کنند.
معرفی محصول
مادربرد MSI X399 Pro Gaming Carbon AC در ابعاد استاندارد ATX ساخته شده است. 8 اسلات رم چهار کاناله DDR4 با پشتیبانی از فرکانس بالای 3600Mhz، چهار اسلات گرافیک با پشتیبانی از 4Way SLI/Crossfire، سه درگاه M.2 با پهنای باند PCI-E Gen. 3، شش درگاه SATA III، یک جفت درگاه USB 3.1 برای فرانت پنل کیس، کارت شبکه بی سیم 802.11 AC اینتل، بلوتوث نسخه 4.2، کارت صدای مبتنی بر Realtek ALC1220 Codec، پشتیبانی از نوار دیجیتالی LED RGB یا رنگین کمانی قابل برنامه ریزی، از جمله شاخص ترین امکانات این مادربرد به شمار می روند.
نمای بیرونی و بسته بندی
جعبه مادربرد دارای تم روشن بنفش مشکی است. امکاناتی همچون نشان Mystics Light، VR Ready در روی جعبه و در پشت آن به تفصیل از امکانات مادربرد نام برده شده است.
اقلام داخل جعبه، شامل: کابل های SATA III، کابل افزایش LED RGB، بج اژدهای MSI، پل مخصوص SLI، برای حالت دو کارت گرافیک، کارت شبکه و بلوتوث اینتل، وسایل زینتی، شامل قاب های فلزی نقره ای و طلایی قابل تعویض سطح مادربرد، براکت نصب فن 12 سانتی برای خنک سازی بیشتر، برچسب نامگذاری کابل ها، پنل پشت مادربرد، DVD درایور و دفترچه مادربرد می شود. MSI تقریبا جعبه پرو پیمان داری بر این مادربرد در نظر گرفته است.
طراحی و امکانات سخت افزاری
ام اس آی ساختار نامتقارن مادربردهای کربن را در این مدل نیز پیاده کرده است. کلیه اجزای روی مادربرد بشدت متراکم و نزدیک به هم قرار گرفته اند. به غیر از بخش مدار تغذیه پردازنده و چیپ ست، سینک خنک کننده دیگری به چشم نمی خورد. به نظر می رسد MSI برای درآوردن یک مادربرد ATX از دل X399 به ناچار از خنک کننده های کمتری استفاده کرده است. تعدد شکافهای PCIe و سه درگاه M.2 مجهز به شیلد در بخش پایینی مادربرد فضای بزرگی را اشغال کرده است. اما زیبایی این مادربرد، زمانی عیان می شود که روشن شود. تعداد زیادی از LED های RGB در سرتاسر مادربرد پخش شده اند.
به لطف این دیودهای نوری RGB در بخش I/O پنل، صدا، چیپ ست و لبه زیرین درگاه های ساتا، این مادربرد به یکی از پیشرفته ترین نورپردازی ها مجهز است. این نورپردازی، نرم افزار کنترل افکت نوری Mystic Light رقص نور زیبایی به این مادربرد داده است که با تم فیبر کربن روی آن نمای جذابی را به سیستم می دهد.
برای تغذیه تردریپر به دو درگاه ورودی تغذیه 8 پین پردازنده نیاز است که شرکت MSI با زیرکی پورت ها را به صورت فشرده در نزدیکی هم به کار برده است. مهمترین بخش مدار تغذیه برد در بخش فوقانی توسط برج خنک کننده ای پوشش داده شده است.
در زیر سینک خنک کننده MSI برای کاهش میزان حرارت، تعداد 10 فاز را برای VRM پردازنده در نظر گرفته است. این تعداد فاز توسط PWM های IR35201 به رکتیفایرهای IR3555 متصل است تا مدار 60 آمپری تغذیه هسته های پردازنده را تامین نیرو نماید. چیپ های PWM IR3599 توسعه دهنده های فاز، در پشت مدار چاپی قرار گرفته اند، که آنجا توسط براکت خنک کننده پوشش داده شده اند. VRM های تامین نیروی سوکت نیز به وسیله IR3555 PowIRstages شصت آمپری، توسط PWM های دیجیتالی IR35204 در مدار قرار گرفته اند. به هر 4 شکاف حافظه رم یک مدار اختصاص یافته است که توسط کنترلر های دیجیتالی PV4210 PWM ساخت شرکت Primarion تغذیه می شود. دو ماسفت دو کاناله 40 آمپری CSD87350Q NexFET ساخت شرکت Texas Instruments هم در این بخش دیده میشود. این نوع طراحی مدار برای حافظه رم X399، مشابه طراحی مدار مادربرد X299 ام اس آی است.
در کنار شکافهای رم، دو کانکتور PWM، یکی برای فن پردازنده و دیگری برای پمپ واتر کولر در نظر گرفته شده است. در پایین سوکت برق 24 پین، دو عدد درگاه SATA III قرار دارد.
کمی پایین تر، شش درگاه SATA III دیگر، به همراه دو درگاه USB 3.1 برای پنل جلویی کیس به صورت افقی نصب شده اند. یکی از بخشهای زیبای نورپردازی شده، زیر درگاه های ساتا است. ولی اگر کابل های ساتا و USB 3.1 را به این بخشها متصل کنید عملا نور LED ها از دید پنهان خواهد شد، از این جهت، شاید انتخاب این بخش برای نورپردازی خیلی حساب شده نباشه. ولی به هر جهت هر جای مادربرد که نورپردازی شود، قابل ستایش است.
در لبه کناری پایین مادربرد، پیچ مخصوص Game Boost قرار گرفته است که از آن برای اورکلاک به صورت دستی می توان استفاده کرد. دکمه های پاور و ریست، به همراه دیباگر و ورودی USB 3.1 Gen.1 فرانت پنل کیس نیز در این بخش دیده می شود.
سانت به سانت لبه پایینی مادربرد مملو از درگاه ها و کانکتور های مختلف است. سرشاخه های اتصالات فرانت پنل کیس، USB 2.0، سه عدد کانکتور مخصوص فن، به همراه دکمه های ریز تغییر حالات رقص نور، و خروجی صوتی پنل جلو از مهمترین آنهاست. در نیمه پایین مادربرد، همانطور که مشاهده می کنید سه درگاه M.2 قرار گرفته اند که می توانید از آنها در حالت RAID 0 سه عدد SSD NVMe بهره ببرید. چهار شکاف PCIe نیز مجهز به گارد Steal Armor به جهت استحکام بخشی هستند. در بخش صوتی، MSI از Audio Boost 4 بر پایه چیپ ست Realtek ALC 1220A استفاده کرده است.
به جهت پوشش برق رسانی هر چه بهتر کارتهای گرافیک، MSI یک ورودی برق شش پین گارافیک در بخش فوقانی اولین شکاف PCI-E قرار داده است. اما بسیار این پورت نزدیک شکاف گرافیک و رم هاست. فشردگی قطعات بر روی این مادربرد به حدی است که جا برای باطری نبوده و آن را به پشت یکی از خروجی های عقب مادربرد چسبانده اند
خروجی های پشت کیس شامل خروجی صوتی 7.1 کاناله مجهز به روکش طلا، درگاه LAN گیگابیتی مجهز به چیپ اینتل i211AT، یک جفت درگاه USB 3.1 Gen.2 در نوع های Type A و Type C، مجموع هشت درگاه USB 3.0، دو درگاه USB 2.0 یک ورودی PS2 و دکمه های ریست بایوس و فلش بایوس می شود. لازم به ذکر است در هنگام روشن شدن مادربرد، LED های قرمز رنگی درگاه LAN را روشن می کنند تا در تاریکی راهنمای محل قرارگیری این پورت باشند.
کارت شبکه بی سیم دو بانده Intel AC 8265 به صورت یک کارت مجزا روی مادربرد نصب می شود. یک کابل USB 2.0 نیز می بایستی از این کارت به درگاه USB 2.0 روی مادربرد نصب شود. این کارت Wi-Fi امکان سرعت 867 Mbps را فراهم می آورد. همچنین امکان اتصال از طریق بلوتوث ورژن 4.2 نیز با این کارت میسر می باشد.
نرم افزارهای جانبی
شرکت MSI همیشه نرم افزارهای جانبی کاربردی زیادی را به همراه مادربرد ها عرضه می کند، به دلیل تعداد زیاد آنها، کنترل و به روز رسانی شان گاهی سخت بود. این بار MSI در یک حرکت کاربردی، کلیه نرم افزار های همراه خود را در یک پکیج کامل به نام MSI App Manager به صورت مدیریت شده و منظم، آنها را در اختیار کاربر قرار می دهد.این نرم افزار جامع، خوب طراحی شده است و قابلیت به روز رسانی اتوماتیک آن بسیار کاربردی است. از جمله مهمترین نرم افزار های همراه مادربرد نرم افزار MSI Commander Center است که فن آوری Game Boost در بخشی از آن مهمترین نقش را برای اورکلاک اتوماتیک ایفا می کند. به کمک این نرم افزار می توانید نسبت به اورکلاک پردازنده اقدام کنید و یا دمای قطعات خود را پایش نمایید. تنظیم سرعت گردش تک تک فنها، ساختن پروفایل تنظیمات دلخواه، فرکانس رمها، و اعمال در لحظه تنظیمات از جمله مهمترین ویژگی های کاربردی این نرم افزار می باشد. در بخش صوتی نرم افزار Nahimic 2 نیز همراه این مادربرد عرضه شده است که به لطف آن می توان از امکانات حرفه ای صوتی از جمله Sound Tracker هنگام بازی بهره برد. به کمک نرم افزار Mystic Light می توان کنترل کاملی بر روی بخش های مختلف روشنایی LED RGB، به صورت مجزا، داشت. این نرم افزار به صورت یک پارچه می تواند تمامی قطعات سخت افزاری شما را اگر که به فن آوری LED RGB ام اس آی مجهز باشد، مدیریت و کنترل کند.
بایوس
بایوس MSI Click BIOS آنچنان که در دیگر مادربرد های High End شرکت MSI دیده ایم بسیار کاربردی و کامل طراحی شده است. بیشترین تنظیمات مهم در حالت Advanced در بخش OC حالت Expert نمایان می شود. در زمینه اورکلاک اتوماتیک نیز دکمه گرافیکی Game Boost در بایوس وجود دارد تا به صورت راحت بتوان سیستم را اورکلاک کرد. ما به کمک این بخش به راحتی پردازنده ی ترد ریپر را به 4 گیگاهرتز اورکلاک کردیم.
معرفی سیستم تست
پردازنده AMD Threadripper 1950X
از ویژگی های این پردازنده می توان به معماری ساخت 14 نانومتری، 16 هسته و 32 رشته پردازشی، فرکانس کاری 3.7 گیگاهرتز، حداکثر توان مصرفی 180 وات و مقدار 32 مگابایت برای کش Level3 اشاره کرد. این پردازنده توسط شرکت ام اس آی در اختیار سیستم تست قرار گرفته شده است.
کارت گرافیک MSI GTX 1060 ARMOR 6G OC
این کارت گرافیک با فرکانس کاری 1759 مگاهرتز، 6 گیگابایت حافظه از نوعGDDR5، حداکثر فرکانس حافظه تا 8008 مگاهرتز، رابط حافظه 192 بیتی، توان مصرفی 120 وات، یک ورودی برق 8 پین و سیستم خنک کننده کارآمد گزینه مناسبی برای گیمرها است. کارت گرافیک GTX 1060 گزینه خوبی برای کاربرانی است که می خواهند در دقت 1080 پیکسل بازی ها را به خوبی اجرا کنند. این کارت می تواند در این دقت و حتی در حداکثر تنظیمات هر بازی، به خوبی جوابگوی نیاز شما باشد. این کارت گرافیک توسط شرکت MSI در اختیار ما قرار داده شده است.
حافظه G.Skill Trident Z
این سری از حافظه های جی اسکیل برای دست یابی به فرکانس بالا بهینه شده است. کیت مورد استفاده 2 ماژول 8 گیگابایتی DDR4 است که با فعال کردن XMP از حداکثر فرکانس کاری 3600 مگاهرتز با زمان تاخیر CL16 بهره می برد. این ماژول ها از جی اسکیل تایوان به دست وب سایت سخت افزار مگ رسیده است.
منبع تغذیه GREEN GP850B-OCPT
نسل جدید پاور های پلاتینیومی خانواده Overclocking Evo شرکت گرین است. این پاور از یک ریل پرقدرت 12 ولت 70 آمپری بهره می برد، که به لطف مبدل DC-DC برای ایجاد ولتاژ شاخههای +5V و +3.3V در بخش ثانویه، باعث تثبیت هر چه بیشتر ولتاژ شاخههای خروجی در این پاور می شود. امکان تحقق عملی Zero Voltage Switching در بخش ورودی این پاور به کمک توپولوژی Half-Bridge در کنار مبدل LLC Resonant ایجاد شده است تا حاملهای EMI ،RF و تلفات سوئیچینگ در ورودی کاهش یافته و بازدهی مصرف انرژی افزایش یابد. حالت Fan-Less بودن و استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز بسیار کم از دیگر امکانات آن به شمار می رود. این پاور توسط شرکت گرین برای سیستم تست در اختیار ما قرار داده شده است.
خنک کنند Green Glacier 360-EVO
واتر کولر شرکت پردیس صنعت سیاره سبز (گرین) است که در حال حاضر از پر فروش ترین واتر کولر های بازار ایران است. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 360 میلیمتری آلومینیومی، استفاده از سه فن 12 میلیمتری کم صدا مجهز به دیودهای قرمز با طول عمر 100 هزار ساعت، واتر پمپ بلبرینگ سرامیکی قدرتمند بی صدا با طول عمر 80 هزار ساعت، واتر بلاک کاملا مسی مجهز به نمایشگر نشان دهند دمای کولانت و دور پمپ اشاره کرد. این رادیاتور برای تست توسط دفتر گرین در اختیار ما قرار داده شده است که تشکر ویژه داریم.
خنک کننده Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB
یکی از تازه واردهای بازار ایران است که از نظر زیبایی روی دست ندارد. این کولر خوش ساخت کولرمستر مجهز به کیت TR4 است و می تواند به خوبی از پس خنک سازی پردازنده های ترد ریپر بر آید. همانطور که از اسم آن بر می آید، این واتر کولر با خروجی های RGB اکثر برند های مادربرد سازی سازگار است و می توان افکت های نوری هماهنگی با مادربرد متصل به خود به صورت Sync نمایش دهد. این واترکولر را به جهت تست، شرکت محترم ام اس آی در اختیار ما قرار داد.
بررسی کارایی
با توجه به نوع کاربرد این پلتفرم، که بیشتر برای کاربری های رندرینگ و تبدیل های ویدیویی مناسب است، سعی کردیم تعداد تست های مربوط به رندر بیشتر مورد توجه قرار گیرد. این پردازنده که در اختیار ما بود می توانست تنها با افزایش ضریب فرکانس پایه به 41، تا 4100 مگاهرتز اورکلاک شود. مادربرد نیز به خوبی توانست از پس اورکلاک آن برآید. در کلیه تست ها مادربرد به خوبی به صورت پایدار از 4.1 گیگاهرتز فرکانس پردازنده پشتیبانی کرد.
نتیجه گیری
به طور خلاصه می توان گفت، با توجه به اشغال صدر جدول اغلب تست ها توسط این مادربرد، با یک محصول استثناعی برای بکارگیری توانایی ترد ریپر روبه رو هستیم. از طرفی این مادربرد یک میلیون و هفتصد هزار تومانی، یکی از خوش قیمت ترین مادربرد های TR4 بازار است، و از طرف دیگر، با عملکرد بسیار خوب خود در تست ها، نشان داد می تواند مادربرد های قدرتمند دیگر را به چالش بکشد.
استفاده از استاندارد ATX برای ساخت مادربرد X399، اگرچه نکته مثبتی است و می توان از سازگاری آن با همه نوع کیس کامپیوتر تمجید کرد اما از نظر منتقدانه، این موضوع باعث فشردگی شدید اجزای روی مادربرد شده است، به گونه ای که حتی شکافهای رمها ها به حدی به سوکت پردازنده نزدیک گردیده اند که اگر به مانند ما از کولری مثل Cooler Master 240 RGB استفاده کنید، عملا شکاف اول سمت راست رمها توسط شلنگ کولر اشغال می شود و نمی توان از آن بهره ای برد. این فشردگی اجزای مادربرد در بخش شکافهای گرافیک، و نزدیکی آنها به هم و بخش های دیگر نیز مشاهده می شود که نکته ی چندان مثبتی نیست. ولی خوب، زمانی که MSI این مادربرد را طراحی می کرد قطعا متوجه بود از برخی مسایل باید بگذرد تا مادربرد ATX برای TR4 بسازد.به هر صورت، با توانایی خوبی که MSI X399 Pro Gaming Carbon AC از خود نشان داد، این مادربرد به یکی از اولویت های پیشنهادی ما برای سوکت TR4 و پردازنده های تردریپر تبدیل شد.
9.2امتیاز9.3راندمان9.5امکانات9.2بایوس9.5اورکلاک و کولینگ8.5طراحی8.5نرم افزار9کیفیت ساخت9.8ارزش خرید
دیدگاهتان را بنویسید