احتمالاً با جمله «ادب هزینهای ندارد»، آشنا هستید. به نظر میرسد که با ظهور چتباتهای هوش مصنوعی، این جمله نیاز به بازنگری داشته باشد. به تازگی فردی در شبکه اجتماعی ایکس پرسید که OpenAI چه میزان هزینه برق برای پردازش کلمات مرتبط با ادب مثل «لطفاً» و «متشکرم» که در مکالمات با چتبات هوش مصنوعی ChatGPT به کار میرود، پرداخت میکند.
شاید تعجبآور باشد، اما سم آلتمن، مدیرعامل OpenAI، به این سؤال پاسخ داد و گفت: دهها میلیون دلار، اما ارزشش را دارد. او همچنین اضافه کرد: شما هرگز نمیدانید.
بسیاری از افرادی که با چتباتهای هوش مصنوعی، چه از طریق متن و چه صوت تعامل میکنند، تجربه مکالمه را آنقدر واقعی میدانند که درخواستها و پاسخهای مودبانه برایشان عادی به نظر میرسد. اما همانطور که آلتمن تأیید کرد، این عبارات کوچک نیاز به پردازش توسط ابزارهای قدرتمند هوش مصنوعی دارند. این پردازش به معنای افزایش هزینهها برای شرکت و همچنین تأثیر منفی بر محیط زیست است. زیرا بیشتر مراکز داده هنوز از برق تولیدشده با سوختهای فسیلی تغذیه میشوند.

کمی فکر کنید. هر عبارت مرتبط با ادب باعث افزایش بار پردازشی میشود که وقتی با میلیاردها درخواست ضرب شود، منجر به مصرف قابلتوجه انرژی میگردد.
یک نظرسنجی که سال گذشته در ایالات متحده انجام شد، نشان داد که 67 درصد از پاسخدهندگان اعلام کردند که در برخورد با چتباتهای هوش مصنوعی مودب هستند، در حالی که 33 درصد ترجیح میدهند مستقیم به اصل مطلب بپردازند و از تعارفات صرف نظر کنند.
بنابراین، آیا باید تلاش کنیم که ادب را کنار بگذاریم و در مکالمات خود با ChatGPT و سایر چتباتهای هوش مصنوعی کمتر مؤدب باشیم؟ یا همچنان با وجود معایب این رفتار، آن را ادامه دهیم؟
آیا باید ادب را کنار بگذاریم؟
پژوهشی که سال گذشته انجام شد نشان داد که میزان ادب میتواند بر کیفیت مدل زبانی بزرگ (LLM) که پاسخها را ارائه میدهد، تأثیر بگذارد.
این پژوهشگران نتیجهگیری کردند که درخواستهای غیرمودبانه ممکن است به کاهش عملکرد مدل منجر شود؛ ازجمله تولید پاسخهای دارای اشتباه، تعصبات قویتر و حذف اطلاعات.
در همین زمینه، خبرنگار وبسایت TechRadar که بهتازگی آزمایشی با ChatGPT انجام داد و بهطور کمادبانهای با آن تعامل کرد، دریافت که پاسخها کمتر از قبل، مفید به نظر میرسند.
برای بسیاری از افراد، کمادببودن نسبت به چتباتهای هوش مصنوعی ممکن است چالشی باشد و این رفتار میتواند تأثیراتی فراتر از کاهش هزینههای انرژی OpenAI و کاهش فشار بر محیط زیست داشته باشد. برخی پژوهشگران نگران هستند که اگر کمادببودن نسبت به چتباتهای هوش مصنوعی به یک رفتار اجتماعی پذیرفتهشده تبدیل شود، این رفتار ممکن است به تعاملات انسانی نیز سرایت کند و بهتدریج موجب کاهش ادب و نزاکت در ارتباطات انسانی شود.
دیدگاهتان را بنویسید