این روزها خبر پلمپ مزارع استخراج رمز ارز های دیجیتال در صدر اخبار داخلی ایران قرار گرفته است. این در حالیست که ایجاد مزارع استخراج بیت کوین و همچنین ریگ های ماینینگ از سال 1396 به صورت جدی در ایران دنبال می شود و فقط اخیرا دولت محترم متوجه وجود آنها و ضرر هایشان برای اقتصاد نحیف ایران شده است و پس از مدتها دستور به جمع آوری و برخورد با این معضل اقتصادی را داده است.
داستان ماینینگ از چه قرار است؟
ماینینگ یا استخراج رمز ارز ها توسط کامپیوتر های قدرتمندی (آسیک، ریگ . . . ) صورت می پذیرد که با اتصالشان به اینترنت، می توانند در ازای محاسبات خود در نرم افزاری مخصوص، رمز ارز یا پول دیجیتال دریافت کنند. این کامپیوتر ها با در اختیار قرار دادن قدرت محاسباتی خود به مراکزی در خارج از ایران، در عوض کارکردشان (محاسبات) پول دیجیتالی دریافت می کنند. این پول دیجیتال در یک کیف پول دیجیتالی به صورت یک کد ذخیره می شود و صاحبین این دستگاه ها (ماینر ها) که صاحب کیف پول دیجیتال هستند، با تبدیل این پولهای دیجیتال از طریق صرافی به پول فیزیکی (ریال یا دلار) دست پیدا می کنند.
به صورت ساده تر، با خریداری یک دستگاه کامپیوتر مخصوص استخراج پول دیجیتال، و اتصال آن به صورت 24 ساعته به برق و اینترنت و روشن گذاشتن آن می توانید ماهیانه پول دیجیتال دریافت کنید و آن را از طریق صرافی به پول واقعی تبدیل کنید.
چرا در ایران ماینینگ فراگیر شده است؟
فراگیر شدن ماینینگ در ایران 2 دلیل عمده دارد:
هزینه پایین برق مصرفی
دولت ایران برای رفاه حال شهروندان خود سالهاست هزینه تمام شده ی برق مصرفی را برای مشترکان ایرانی با قیمتی بسیار بسیار پایین نسبت به قیمت جهانی آن محاسبه می کند. قیمت تمام شده برق در ایران برای مشترکان خانگی و صنعتی هر کدام با سوبسید های بالایی عرضه می شود. به دلیل متوسط درآمد پایین خانوارهای ایرانی، دولت برای مصرف خانگی یارانه برق می دهد و عملا بخش کوچکی از هزینه تمام شده برق را مشترکان و بخش بزرگی را دولت از بودجه عمومی (بیت المال) پرداخت می کند. برای حمایت از صنایع و کشاورزی، علی الخصوص در بخش صنعتی مولد، دولت محترم با پرداخت یارانه های سنگین، برق بسیار ارزان در اختیار این صنایع قرار می دهد و هزینه تمام شده واقعی برق این واحد های صنعتی نیز از بودجه عمومی (بیت المال) پرداخت می شود.
برای ملموس شدن یارانه پرداخت شده از جیب بیت المال، توجه داشته باشید اگر دسته کم هزینه تولید تمام شده هر کیلووات ساعت برق مصرفی را 7 سنت برای دولت در نظر بگیریم، به نرخ امروز ارز حدود 910 تومان می شود. اما دولت ایران برای هر کیلووات به طور متوسط حدود 270 تومان از مشترکان خود دریافت می کند. این بدان مفهوم است که دولت تقریبا 30 درصد هزینه مصرفی برق را از مردم به صورت مستقیم و بیش از 70 درصد آن را از بیت المال (جیب عموم مردم) پرداخت می کند.
دستگاه های استخراج رمز ارز ها مصرف برق بشدت بالایی دارند از این رو هر چه قیمت تمام شده برق ارزانتر باشد، صرفه ی اقتصادی آن برای ماینر ها بیشتر می شود. در عمل ماینر ها با مصرف برق زیاد ارزان به پول (سود) می رسند، و حداقل بخشی از این سود ماینینگ، در عمل مابه التفاوت سوبسید برقی است که دولت – از جیب عموم مردم – به ماینر (مشترک پر مصرف) پرداخت می کند. توجه داشته باشید هر چه مصرف بیشتر باشد درصد بیشتری از یارانه دولت نصیب ماینر خواهد شد.
پس نه تنها استخراج رمز ارز با دستگاه های ماینینگ به سود اقتصاد کشور نیست، بلکه با توجه به وجود برق یارانه ای در ایران، کاملا به ضرر اقتصاد است چرا که یارانه برقی که دولت به خاطر حمایت از عموم مردم از جیب بیت المال هزینه می کند، به لطف دستگاه های ماینینگ، به ارز دیجیتال تبدیل شده و در اختیار ماینر قرار میگیرد تا با تبدیل آن به نرخ آزاد ارز، به سود شخصی برسد. از این رو، ورود دولت برای اصلاح نرخ مصرف برق برای مصارف ماینینگ و مزارع استخراج رمز ارزها، امری حیاتی است تا بیش از این از جیب عموم مردم هزینه نشود.
ارزش پایین ریال در برابر ارزهای خارجی
دلیل دوم بالا بودن تقاضا برای استخراج رمز ارز ها در ایران ارزش پایین ریال است. نرخ یارانه ای که دولت بابت هزینه برق می دهد با افزایش قیمت دلار، عملا افزایش شدیدی پیدا کرده است. باید به این موضوع توجه ویژه ای داشت که استخراج رمز ارز ها سالهاست در همه جای دنیا انجام می شود اما در سال 97 با کاهش ارزش ریال و چند برابر شدن قیمت دلار، عملا باعث شد تا درآمد استخراج رمز ارز ها چند برابر شود و در ایران منطق اقتصادی پیدا کند. توجه داشته باشید با دلار 4000 تومنی، ماینینگ آنطور که باید درآمد زا و سود آور نبوده و نیست اما با دلار 13 هزار تومانی این روزها، بیش از هر فعالیت اقتصادی دیگر می تواند سود سرشاری برای ماینر داشته باشد. در این میان تلاش دولت و بانک مرکزی برای افزایش ارزش پول ملی ایران بیش از هر عمل دیگری می تواند، این مشکل بوجود آمده را حل کند تا تب استخراج رمز ارزها در ایران از بین برود.
بحث دیگر افزایش ارزش خود بیت کوین و دیگر رمز ارزهاست، اصولا ارزش هر بیت کوین وقتی به بالای 7000 دلار می رسد سود ماینینگ را بشدت بالا می برد. این موضوع از این جهت اهمیت دارد که ماینر در نهایت حاصل محاسبات کامپیوتر ها را به رمز ارز تبدیل کرده و سپس از صرافی به صورت غیر رسمی در ازای آن ریال و یا ارز خارجی دریافت می کند، بنابراین درآمد ارزی دارد و در این شرایط اقتصادی کشور، هر شغلی که درآمد ارزی داشته باشد، با توجه به کاهش ارزش ریال، سود آوری فراوانی برای صاحب آن شغل به ارمغان می آورد.
آیا ماینینگ برای کشور ارز آوری دارد؟
بهانه ای که برای توسعه و توجیه اشتیاق به ماینینگ گاهی عنوان می شود، مسئله ارز آوری آن در اقتصاد کشور است. ارز آوری برای هر کشوری مهم و یکی از اصول مثبت اقتصادی است که شکی در آن نیست، اما آیا استخراج رمز ارزها واقعا برای کشور ارز آوری دارد؟
پاسخ به این سوال به نحوه ی تبدیل پول دیجیتال به پول واقعی و ورود آن به چرخه اقتصادی کشور بستگی دارد. در اینجا باید ابتدا به این سوال پاسخ داد که ارز آوری برای کشور واقعا به چه معناست؟ فرض کنید یک صادر کننده، کالایی را از ایران به یک کشور دیگر صادر می کند، و در ازای آن ارز خارجی، مثلا دلار دریافت می کند. این دلار را سپس وارد کشور خودش می کند و آن را تبدیل به ریال کرده و مصرف می کند. با ورود فیزیکی دلار به داخل کشور به چرخه اقتصادی کمک می کند و با تبدیل دلار به ریال ارزش پول ملی را بالا می برد.
حال یک ماینر را تصور کنید، که عملا توانایی پردازشی کامپیوتر های خود را صادر می کند و در ازای آن رمز ارز یا بیت کوین دریافت می کند. این بیت کوین به صورت مجازی است، و باید از طریق صرافی آن را به ارز واقعی (دلار یا ریال) تبدیل کند.
همه ی مسئله ارز آوری ماینینگ به این بخش از رفتار ماینر بر می گردد، اگر ماینر زمانی که می خواهد پول مجازی را به پول فیزیکی تبدیل کند، آن را به صورت دلار یا یورو از خارج از سیستم اقتصادی کشور (خارج از ایران) تهیه کند و سپس با ورود به داخل کشور آن ارز را به ریال تبدیل کرده و به اقتصاد تزریق کند، آنگاه می توان گفت ماینر مانند یک صادر کننده، ارز آوری داشته است و کمک به اقتصاد کشور می کند.
ولی متاسفانه در اغلب موارد چنین اتفاقی نمی افتد، و زمانی که ماینر پول دیجیتال را از طریق صرافی به پول فیزیکی تبدیل می کند، به خارج نمی رود تا ارز خارجی تهیه و سپس وارد کشور کند، بلکه از ارز خارجی موجود در گردش داخل کشور استفاده کرده و آن را از طریق صرافی به صورت غیر رسمی دریافت می کند و عملا ارز آوری به سیستم اقتصادی نداشته بلکه ارز بری هم کرده است. در این حالت نه تنها ماینینگ به اقتصاد کمکی نمی کند بلکه با تهیه ارز خارجی از داخل کشور، ضرر و آسیب هم می رساند.
یک حالت خنثی هم وجود دارد و آنهم ماینر در هنگام تبدیل پول دیجیتال، ریال دریافت کند تا بدین صورت عملا ارز خارجی خرید و فروش نشود و نفع و ضرری به اقتصاد نرسد که بسیار کم اتفاق می افتد. برای حل این مشکل، بخصوص در راستای کمک به اقتصاد کشور، باید راهی باشد تا ماینر ها به جای معامله رمز ارز با صرافی و احتمالا خرید ارز خارجی، آن را با بانک های ایرانی تبادل کرده و ریال دریافت کنند، تا بدین صورت، احتمال ارز بری و خرید ارز خارجی کمتر شود. این مهم نیز متاسفانه فعلا امکان ندارد چراکه با مخالفت های بانک مرکزی، بانک های ایران نسبت به ارائه خدمات رمز ارزی خودداری می کنند.
چه باید کرد؟
- در وهله نخست، اصلاح تعرفه برق برای ماینر ها، و محاسبه آن بر اساس نرخ جهانی، اولین قدم برای مبارزه با آسیب های اقتصادی ماینینگ است. هزینه مصرف برق ماینر نباید از جیب عموم پرداخت شود. حتی اگر لازم باشد یارانه برق مستقیما به اشخاص پرداخت شود، بهتر از شیوه کنونی پرداخت همگانی است که بخصوص در شرایط بحرانی کمبود برق در تابستان، بستر سو استفاده را فراهم می کند.
- دوم، می بایست با اتخاذ سیاست های درست پولی و بانکی، ارزش ریال را ابتدا حفظ و سپس بالابرد تا اختلاف زیاد بین ارزش پول ملی با ارز های رایج بین المللی کاهش یابد و تب ماینینگ کنترل شود.
- سوم، بانک مرکزی می تواند با مدیریت و دادن مجوز به بانک ها، اجازه تبادل رمز ارز ها با پول ملی را فراهم کند. بدین ترتیب دولت با در اختیار داشتن رمز ارزها امکان تصمیم گیری و مدیریت در مورد نحوه ی ورود این ارز ها به چرخه اقتصاد را خواهد داشت و از طرف دیگر، میدان را برای بازار غیر رسمی صرافی ها و مصرف ارز های خارجی محدود خواهد کرد.
اخیرا در توییتی وزیر محترم ارتباطات خبر از ساماندهی و ارائه مجوز برای ایجاد مزارع استخراج بیت کوین در نزدیکی مراکز تولید برق داده است. پذیرش اینکه ماینینگ یک واقعیت است گامی نخست برای حل مشکلات آن می باشد، و در این راه، توجه به موارد فوق می تواند هدایت کننده سیل خروشان ماینر ها به نفع اقتصاد کشور باشد.
اینکه بیاییم ماینینگ رو با مواردی مثل برق 900 تمنی و … محدود کنیم اشتباه بزرگی هست افراد زیادی دارن از این راه کسب درآمد می کنن اما یکی از مشکلات این کشور بدون فکر حمله کردن به یه کاری هست ( اینکه اسم نمی برم چون فرق نداره چی باشه ) وقتی سود توش باشه دیگه همه روبهش می کنن
کسایی که دارن تنها این عمل ( ماینینگ ) رو انجام می دن بحثشون جداس براستی دولت باید برای اینا یارانه برق جداگانه با شرایط خاص در نظر می گرفت که هم فرد به راحتی کارشو بکنه هم دولت سودش رو ببره
مثلا برای تعداد ماینر میزان توان برق بده و مثلا برای تعداد بالا تر برق گرون تر ( در این رابطه هم نظر زیاده هم پیشنهاد اما دولت رو به فقط تخریب گرفته )
اما چرا باید تخریب کنه ؟
سادس چون مردم شور این کارو در آوردن در اصل ماینینگ برای افرادی هست که در حوزه ای تی در حال کارن اخه یکی که از ماین هیچ اطلاعی نداره اومده چنده تا m3 خریداری کرده فک کنید فرضا 10 تا هر کدوم 2300 وات در بهترین حالت مصرف دارن تو این روز ها 10 تا میشه 23000 وات که با امپر حساب کنیم میشه 100 امپر به زبان ساده تر هر فرد به اندازه 20 خونه با مصرف متوسط به بالا ( نه خیلی بالا ) با ده تا ماینر ام 3 مصرف داره و این شوخی نیست
حالا شما 50 تا رو در نظر بگیر و …
اینکه دولت با برق چیکار می کنه به این معنی نیست شمایی که میگی دولت برقو فلان کرد بیایی و شما هم یک باره پدر برقو در بیاری حتی اگه دولت برقو بده به کسه دیگه ای کنترل شدس خودش داره میده به اندازه ای که گذاشته اما شما که میایی مصرف نامتعارف می کنی کنترل مصرف رو از دست دولت بیرون کشیدی با این اوضاع تجهیزات برقی که الان کشور بهش مجهز شده ( اکثرا قدیمی ) شبکه برق کشش اینو نداره
هر کسی اومده ماینر شده
وقتی میگه به اقتصاد ضربه می زنه منظورش اینه یکی کارخونه داره یکی بقالی داره یکی سوله داره همه کردن ماینر و تمام اونایی که کار می کردن همه رو اخراج این یعنی فاجعه یه راه که می تونستن همه انجام بدن ( منظورم اونایی که بجایی فعالیت کارخونشون زدن تو کار فقط ماینر ) بجایی 100 ماینر که کل سرمایه کارخونه رو بهش اختصاص بده 20 تا می خریدن با پول همون 20 تا کارخونه رو از نظر فعالیت قوی تر می کردن بجایی اخراج افراد زیاد تری استخدام می کردم ( اقتصاد رو خودمون داریم نابود می کنیم )
شرمنده که سرتون رو درد اوردم ممکنه خیلی ها با این نظر موافق نباشن این یک نظر کاملا شخصیه
کشوری مثل ایران که در تولید برق خانگی دچار مشکل است اصولا نباید بهشت ماینرها برای سایر کشورها مثل چین و روسیه باشد که خودشان نیروگاه برق هستهای دارند! پس یه جای کار میلنگه، یا مفتی به اینها برق میدن یا وزارت نیرو نظارت نمیکنه، سوال پیش میاد که چطور وزارت نیرو تو این گرما روی مصرف کولرآبی مردم نظارت میکنه؟! پس مفتی به اینها برق میدن! :smiley0
حتما شنیدید که ماینینگ حرام است و گناه دارد. و درست هم هست با توجه به که ضرر هایی که داشته و داره و این اقداماتی که انجام شده برای جمع آوری این مزارع قابل تقدیره و باید ادامه پیدا کنه.
بسیار ممنونم آقا مسعود عزیز از نظرات خوبتون. بله من کل مطلب رو مطابق با شرایط روز کشور و تحریم ها نوشتم. اگر دورنمایی برای لغو تحریم ها بوجود بیاد، حتما در رابطه با شرایط جدید مطلب دیگری خواهم نوشت اما فعلا با این شرایط، استخراج رمز ارز ها به نظرم ارز آوری به اقتصاد ایران ندارد.
با بخشی از نظرات شما موافق هستم. در مورد اینکه هجوم اولیه ماینر ها به کارتهای گرافیک باعث افزایش قیمتشان شد اما در ادامه – بخصوص در نیمه ی دوم سال 97 به بعد – زمانی درآمد استخراج با ریگ های ماین با گرافیک گیمینگ فروکش کرد، می بایستی قیمت کارتهای گرافیک عقب گرد شدیدی پیدا می کرد – اما نکرد، و دلیل این کار وارد کنندگان محترم بودند.
اما در کل موضوع این مقاله بحث اقتصادی و ضرر های ماینینگ برای اقتصاد کشور است بخصوص با شرایطی که در آن قرار داریم. مگر اینکه این شرایط تغییر کنه، یا شرایط کشور عوض بشه و یا شرایط استخراج.
نوشته ت رو خوندم آرمین جان. دستت درد نکنه و خسته نباشی.
فقط چند مورد داشتم در ارتباط با این مطلب
*- به نظر من بیت کوین یک دارایی محسوب میشه نه یه ارز دیجیتال (هرچند خیلی از افراد به چشم یک ارز بهش نیگاه و ازش استفاده میکنن). در نتیجه میشه به فرایند تولید اون مانند خیلی از محصولات و خدمات دیگه به چشم یک صنعت نگاه کرد. در مورد ارزآوری که گفتی این کار ارزآوری نداره باهات موافق نیستم. چون این موضوع رو با پیش فرض تحریم ها در نظر گرفتی و ممکنه در آینده دور یا نزدیک این شرایط صادق نباشه و تحریمها برداشته شده باشه.
*- تصور میکنم شاید مشکلات بازار سخت افزار (کمبود کارتهای گرافیک در یکی دو سال گذشته) به خاطر عملکرد ماینرها بوده باشه، اما تصور میکنم ادامه اون و افزایش شدید قیمتها بعد از اون مقطع فقط و فقط به عملکرد غیرمنصفانه شرکتهایی مرتبط میشه که انحصار واردات و قیمت گذاری سخت افزار رو در اختیار دارند. چرا که الان فرایند استخراج ارز رمزها با ASIC انجام میشه اما همچنان سخت افزار با قیمتی به مراتب بالاتر از قیمتهای جهانی به مای مصرف کننده عرضه میشه. متاسفانه باید گفت ما را به خیر دولت محترم امید نیست، لطفاً شر مرسان.
*- باهات موافقم که استفاده از برق صنعتی و کشاورزی سوبسید دار برای تولید این دارایی به نظر من منصفانه نیست و ضرر به اقتصاد کشور هست. لذا باید قیمت واقعی و تمام شده برق رو باهاش حساب کرد. هرچند باعث بروز فساد گسترده و برق دزدی های افراد سودجو خواهد شد.
*- اگر بنا به حمایت از اقتصاد و تولید باشه قبل از این موضوع وزارت محترم نیرو اداره برق می بایستی در کنار اخذ هزینه برق صادراتی از ماینرها، مطالبات شرکتهایی که به امید کسب درآمد و کمک به اقتصاد کشور به سمت تولید انرژی الکتریکی تجدید پذیر و پاک رفتن رو پرداخت کنه. شرکتهایی که خیلیهاشون یا ورشکست شدن یا دارن میشن.
*- یکی از مشکلات اخیر فرایند استخراج بیت کوین که با منشور اولیه اون در تناقض هست، متمرکز شدن فرایند استخراج در فارمهای عظیم هست که حملات 51% رو حداقل رو کاغذ امکان پذیر کرده و این متناقض با ایده تمرکززدایی هست که در وایت پیپر بیت کوین بهش اشاره شده.
*- جمع شدن فارمها به بهانه مبارزه با قاچاق و استفاده از برق صنعتی در شرایطی که تقریبا تمام کارگاه های صنعتی و تولیدی کشور به کارگاههای متروکه یا مونتاژ تبدیل شدن، باید دید واقعا به چه منظوری انجام شده؟ متاسفانه به شرایطی رسیدیم که اگر مسئولین محترم بگن الان روزه من باور نکنم.
الان بهتر متوجه شدم
بسیار ممنونم بابت وقتی که گذاشتید
با آرزوی موفقیت بیشتر برای شما
تصور بفرمایید اگر بیت کوین به صورت همیشگی نامحدود تولید بشه ارزشش رو از دست میده. شما هر ارزی رو بدون پشتوانه و بدون محدودیت تولید کنید صد در صد ارزشش از بین میره. ارزش هر پولی به محدودیتشه. بنابراین محدودیت بیت کوین فارق از بحث پروتکل، یک مزیت برای این رمز ارز به شمار می رود. اما هنوز در حال حاضر شبکه به اون مرحله نرسیده که محدودیت استخراج بیت کوین را شاهد باشیم.
خلاصه هر کی از شکم ننش اومد بیرون ماینر شد
سلام آقای ابیشی خسته نباشید
ظاهرا من در مورد محدودیت کوین ها اشتباه میکردم و از شما و آقای محمدمهدی حمزه هم عذرخواهی می کنم
البته این یک پروتکل هست و میشه محدودیت اون رو تغییر داد اگر اشتباه نکنم
در غیر این صورت اگر فرصت دارید لطفا کمی بیشتر توضیح بدید
با تشکر فراوان از زحماتتون
خیلی خوب توضیح میدید.
متوجه شدم، مرسی آقای ابیشی
مرسی فنیکس جان
تعداد بیت کوین ها نا محدود نخواهد بود، اما شما از طریق ماینینگ بیت کوین بدست میاورید، از جیب کسی بر نمیدارید، بلکه با پیوستن به بلاک چین و تکمیل کردنش جایزه دریافت می کنید، حالا بیت کوین استخراج کنید یا رمز ارز دیگری، این به عهده شماست. مطابق اطلاعات WikiPedia هر 10 دقیقه یک بیت کوین جدید از راه ماینینگ ایجاد میشه و تخمین زده میشه هر 4 سال سرعت تولیدش دوبرابر میشه تا اینکه تعداد بیت کوین های تولید شده به 21 میلیون عدد برسه، که تخمین زده میشه این اتفاق حدودا تا سال 2140 خواهد افتاد. این ها همه تخمین هست. فعلا تا دلتون بخواد بیت کوین در دنیا میتوانید استخراج کنید و خیالتون راحت، از جیب کسی بر نمیدارید. =smile
ببخشید که من جواب دادم، خیر هیچ محدودیتی نداره و دزدی هم نیست
به نظر من ماینینگ اصولی برای کشور خیلی مفیده فقط نباید در زمان پیک مصرف برق دستگاه هارو روشن کنن چون ما کمبود برق داریم
میتونن به غیر از 3 ماهه ی گرم سال بقیه سال رو با خیال راحت کوین استخراج کنن
عالی بود.چه عجب آقای پناهی هم اومدن و نظری دادن.مدتها بود فعال نبودن.فکر کردم دیگه مدیر نیستن.
مرسی آقای پناهی عزیز 😡
مطلب کاملی بود دستتون درد نکنه
یه سوال داشتم تعداد بیت کوین ها که نامحدود نیست، هست؟ بعد من اگه از راه ماینینگ رمز بیت کوینی بدست بیارم عملا اونو از جیب کس دیگه برداشتم؟
ارمین عزیز
ممنونم از مطلب خوب و منصفانه ات.
خواهش میکنم دوست عزیز، امیدوارم وضعیت به نحوی تغییر کنه که هم اقتصاد کشور و کل جامعه از این امکان سود ببره و هم عدالت در توزیع منابع ملی بیشتر برقرار بشه.
صحبت شما به قول خودتون توجیه کننده معضل اقتصادی ماینینگ نیست. اولا مملکت در هر وضعیتی باشه، باید در جهتی حرکت کنه که امکانات و فرصت ها عادلانه تقسیم بشه. ماینینگ می تونه تحت شرایطی به نفع اقتصاد ایران باشه، و شرایطش هم در پایان مطلب گفتم، وگرنه به اقتصاد آسیب میزنه.
با وضعیت فعلی، استخراج رمز ارز ها به همون افراد بی کار و یا افرادی که حقوقشون کمه هم آسیب میزنه. شما که سواد دارید اگر نگران بیکاری هستید، اتفاقا باید به معضل بودن این موضوع بیشتر معتقد باشید، چراکه در بعضی از کارخانه ها، گاوداری ها، چاپخانه ها، مزارع کشاورزی، به جای استفاده از نیروی کار انسانی، به جای به کار گیری افراد، همه تعطیل شدند و یکسری دستگاه ماین جای نیروی کار رو اشغال کرده.
اینکه من میگم ارزش ریال رو در برابر ارز های خارجی باید بالا ببریم، حرف بدیه؟ آیا به ضرر قشر حقوق بگیر من حرف زدم؟ آیا با افزایش قدرت خرید عموم مردم، اتفاق بدی میفته؟ یا چون سود ماینینگ کم میشه بده؟
ببنید دوست عزیز، نباید فقط تا نوک دماغ رو ببینید، باید همیشه چند متر جلوتر رو هم نگاه کرد، خود چین که این دستگاه ها رو تولید می کنه در حال بررسی امکان محدودیت/ممنوعیت بیت ماین هاست. کافیه در گوگل سرچ بفرمایید China Ban Bitcoin Mining. بسیاری از کشور ها در مورد اتلاف برق و انرژی بر سر استخراج رمز ارزها صحبت کردند. کشور ما که هم تحریمه و هم برق کم داره وضعیتش سخت تره.
کمی تحقیق و کمی انصاف، در اظهار نظر ها خوبه.
داداش بیکاری؟(البته اینهمه پول ریگ ماین برا یه بیکار نیست و کار بچه پولدارهاست ما احمق نیستیم:emoji0)
میخوای ماین کنی از بیکاری در بیای؟ کسی نمیگه نکن ، ماین کن ولی پول برقشو از جیب خودت بده مثه بقیه دنیا چرا دست تو جیب بقیه میکنی. میخوای پول درآری درآر ،مال بقیه رو چرا میخوری؟
معضل اقتصادی؟ اگر مملکتی بود که بیکاری کم بود، حقوقها بالا بود بعد این حرفو میزدی درست بود. بعد در ضمن، نویسنده با سواد، توجیه نه توجیح
عالی آرمین خان
واقعا لذت بردم یکی از منصفانه ترین مقاله هایی که خوندم حالا هرچی بخواد ماینر ها بدشون بیاد
مگه اون زمان که اونا بازار رو خراب میکردن و داد مردم بالا رفته بود و مردم بدشون پیومد اونا خمی به ابرو آوردن که حالا طلبکار استفاده ناحق خودشون از برق بیت المال و سوبسیدی شدن