طبق آماری که به تازگی توسط عضو هیأت علمی گروه آموزشی و مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی ارائه شده، چیزی کمتر از 10 درصد از سالمندان ایرانی از فناوری اطلاعات و فضای مجازی استفاده میکنند که این در مقایسه با سالمندان اروپایی و آمریکایی بسیار کمتر است.
دکتر یدالله ابوالفتحی ممتاز، محقق حوزه سالمندی اعلام کرده است که کمتر از 10 درصد از افراد بالای 60 سال در ایران از فناوریهای دیجیتال و فضای مجازی استفاده میکنند. این در حالیست که این رقم در اروپا و آمریکا بین 67 تا 70 درصد است. او با تأکید بر برقراری عدالت در استفاده از فضای مجازی و فناوریهای دیجیتال برای همه سنین، عنوان کرد که زنان و جمعیت سالمند کشور از کمترین امکانات در این زمینه برخوردار هستند.
ابوالفتحی ممتاز اعلام کرد استفاده از امکانات دیجیتال و فضای مجازی منجر به کاهش اختلالات شناختی، کاهش افسردگی و احساس تنهایی خواهد شد و به لیل تأثیر این موضوع بر روی سلامت روانی و اجتماعی سالمندان، امسال شعار روز جهانی سالمند به این موضوع اختصاص داده شده است.
دلیل استفاده کم سالمندان ایرانی از فضای مجازی
ممتاز آگاهی کم سالمندان نسبت به طریقه استفاده از امکانات دیجیتال، دسترسی کم سالمندان به این امکانات و نگرش مردم و خانواده ها نسبت به استفاده سالمندان از فضای مجازی را اصلیترین دلایل درصد کم سالمندان ایرانی فضای دیجیتال معرفی کرد. او در رابطه با وجود کلیشههای منفی فرهنگی در این زمینه گفت:
“متأسفانه بسیاری از خانوادههای ایرانی براساس نگرش اشتباه، فضای مجازی را مربوط به سالمندان نمیدانند و سالمندان نیز براساس این نگرش، برای بیان نیازشان به این امکانات، احساس شرمندگی و خجالت میکنند. ضمن آنکه مکانهایی برای آموزش سالمندان جهت استفاده از فناوری های دیجیتال و فضای مجازی نداریم، در صورتی که باید بدون توجه به این تفکر اشتباه که سالمندان آموزش پذیر نیستند، آموزش اختصاصی برای سالمندان در این خصوص، پیش بینی شود.”
این متخصص معتقد است که به دلیل هزینهبر بودن تأمین امکانات و آموزش سالمندان، خانوادهها تمایلی به این موضوع ندارند. او با اشاره به “نسل ساندویچی” فعلی که از دو طرف برای نگهداری کودک و سالمند وظیفه دارد، عنوان کرد که دولت باید آنها را مورد حمایت مادی و معنوی قرار دهد، اما چنین اتفاقی نمیافتد.
ممتاز عنوان کرد در کشورهای پیشرفته سالمندان مورد حمایت دولت و خانواده بوده و حتی برخی از کشورها به کارمندان مرخصی مراقبت از والدین اعطا میکنند. او اضافه کرد که برخی از کشورها هم با حذف یا کاهش مالیات در خانوادههایی که از سالمند نگهداری میکنند از این موضوع حمایت میکنند. بدین ترتیب سالمند احساس سربار بودن نخواهد داشت و میداند که در مقابل مراقبت از او، دولت از خانواده حمایت خواهد کرد.
شما تا چه اندازه در استفاده قشر سالمند جامعه از فناوری دیجیتال و فضای مجازی تلاش کردهاید؟ آیا بخشی از زمان خود را به آموزش افراد سالمند خانواده از این فضا اختصاص میدهید و یا این موضوع از حوصله و توان شما خارج است؟
برخی از کشور ها خیلی چیز های دیگه هم دارن که کشور ما نداره، هر زمان از همون چیزایی که کشور های دیگه هم به مردمشون میدن به ما هم بدن، اونوقت بیان این چیزا رو هم با اون کشور ها مقایسه کنن.
این نسلی که الان پیر شدن و این چیزا رو نمی فهمن اون موقع همه چی داشتن و انقلاب کردن . نکنه از نظر شما ایرانیا بیشترین ضریب هوشی رو دارن؟
البته کلا به آمارهای سیستم های توتالیته اصلا وابدا نمیشه اعتماد کرد یعنی خیلی رو این عدد ۱۰٪ حساب نکنیم! ضمنا عجیبه که (این متخصص) نمیدونه تو جامعه وابسته ایران نسل ها همیشه ساندویچی بودن و هستن… این چجور توصیفی بود دیگه
متاسفانه خیلی عقبیم ولی بدتر سرعت پیشرفت رسانه مجازی ای مونم اضلا خوب نیست
هرچی زودتر باید کلیشه های سنتی ذهن بسته جاشو با اسلام پیشرفته عوض کنه و نگرشمون نسبت رسانه و تکنولوژی و فضای مجازی اصلاح شه
هرچی دیرتر عقب موندگی بیشتر
به امید ایرانی بهتر
خدا رحم کنه با اسلام پبشرفته
خدا خودش اسلام رو دین تا قیامت قرار داد 😊✋
همه ی ادیان فکر میکنن خداشون خدای اصلیه :دی
اووووف
اسلام پیشرفته!!!
خیلی سریع و قاطع و انقلابی فرمودین
تا وقتی سر لوحمون همین باشه حالا حالاها باید کشک بسابیم . . . .
این همون نسلیه که انقلاب کرد
انقلابیا جوونای ۱۳تا۲۰بودن که الان ۶۰سالشونه نهایتا .