باج افزار ها نوعی از بدافزار های کامپیوتری هستند که بدون اطلاع کاربر بر روی دستگاه های مختلف اعم از کامپیوترهای شخصی، گوشی های هوشمند، تبلت ها و غیره نصب میشوند و به طور مخفیانه اطلاعات دستگاه را به سرقت میبرند و توسط یک سرور نگهداری میشوند و تا زمانی که باج درخواستی از این باج افزار پرداخت نشود، اطلاعات کاربر مانند یک گروگان در اختیار سازندگان باج افزار خواهد ماند. از آنجا که پول مشکل کاربران گرفتار شده را حل میکند، باج افزارها اکنون به محبوب ترین روش کسب درآمد برای هکر ها تبدیل شده است و حمله به گوشی های هوشمند نیز یکی از یکی از اصلی ترین مشکلات امنیت سایبری است.
درخواست مبلغ توسط یک پیام به کاربر نمایش داده میشود که اقدامات لازم برای رهایی دستگاه از باج افزار نصب شده در آن درج شده است که معمولا کاربر با عبارت های مختلف تهدید شده است. از آنجایی که کاربران امروزه اطلاعات شخصی خود را دستگاه ها نگهداری میکنند، مطمئنا باج افزار ها میتوانند کابوسی برای آنها تلقی شوند. متاسفانه این طور که به نظر میرسد تعداد باج افزارها به طور قابل توجهی در حال افزایش است چرا که بر اساس گزارش شرکت تحقیقاتی امنیتی ESET، در طول یک سال گذشته میزان حملات باج افزارها به کاربران اندرویدی بیش از 50 درصد افزایش یافته است.
در این میان، کاربران اندرویدی اصلی ترین هدف هکر ها برای حملات مخرب هستند و کاربران این سیستم پر طرفدار، بیش از کاربران iOS دچار اینگونه حملات اندرویدی میشوند. گزارش ESET حاکی از این دارد که میزان حملات هکرها به این پلتفرم نسبت به سه ماهه ی ابتدایی سال 2016 به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این حملات ممکن است منابع مختلفی داشته باشند اما معمولا منابع بدافزارها داخل اپلیکیشن مشخص نشده است. به طور مثال، آنتی ویروس های تقلبی از جمله برنامه هایی هستند که هکر ها مانور زیادی بر روی آنها میدهند و کاربران به این اپلیکیشن ها کمتر شک میکنند. چنین بدافزاری میتواند گوشی شما را غیر فعال کند و به کاربر بگوید که دستگاه شما به دلایل امنیتی قفل شده است و برای فعالسازی مجدد آن باید مبلغی مشخص را پرداخت کنید. یا ممکن است مدعی به این باشد که این برنامه ای اجرایی از سوی FBI است و برای فعالیت های امنیتی مشکوکی که بر روی دستگاه شما دیده شده باید مبلغی را بپردازید. کاربر در این لحظه ممکن است بدون معطلی مبلغ را پرداخت کند در صورتی که از اخاذی شدن بی خبر است.
کاربران امریکایی بیش از کاربران دیگر مورد هدف باج افزارها هستند و بر اساس مطالعات، 72 درصد از باج افزارهای موفق کاربران اندرویدی در ایالات متحده بوده اند. دلیل این موضوع ساده است، کاربران اندرویدی در امریکا از وضعیت مادی بهتری نسبت به دیگر کربران اندرویدی در سراسر جهان برخوردار هستند و به همین دلیل هدف بهتری برای هکر ها محسوب میشوند تا بتوانند بدون دردسر تر پول به جیب بزنند.
اما چگونه میتوان از گزند باج افزار ها در امان ماند؟ مهم ترین فاکتور امنیتی برای دور ماندن از این اپلیکیشن ها، دانلود و نصب اپلیکیشن از منبعی قابل اعتماد است. برای کاربران اندرویدی هیچ مارکتی امن تر از گوگل پلی وجود ندارد با این حال کاربران باید به از هویت اپلیکیشن اطمینان حاصل پیدا کنند و به بررسی ها و نظرات کاربران نیز توجه کنند. برنامه هایی هستند که در سایت های مختلف برای افزایش عمر باتری یا افزایش راندمان دستگاه به کاربران پیشنهاد میشوند، احتمال آلوده بودن این نرم افزار ها بسیار بالا است و کاربران باید این گونه پیشنهادات را نادیده بگیرند. همچنین ESET به کاربران گجت های هوشمند پیشنهاد میکند که محض احتیاط، همواره از اطلاعات خود نسخه ی پشتیبان تهیه کنند.
دیدگاهتان را بنویسید