با ورود به سال جدید میلادی، روند پیشرفت تکنولوژی و آینده نامشخص است. اما در این مطلب به پیشبینیهایی برای دنیای تکنولوژی در 2022 مینگریم.
سال 2021 با تمام اتفاقاتش به پایان رسید. از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان تا المپیک تابستانی توکیو، از اعتراضات و مشکلات اقلیمی تا بحران کاهش چیپست در جهان، از پرتاب موفق آمیز تلسکوپ فضایی جیمز وب تا شکست دامنه گوگل توسط تیک تاک و شکست نخوردن کرونا، یک چیز در سال 2021 مسلم بود، اینترنت و تکنولوژی برای پاسخ به چالشها و نیازهای بشری تنها یک مسیر برایش فراهم است و آنهم پیشرفت کردن و روبهجلو حرکت کردن است. اینکه در آینده تکنولوژیهای پیشرفته چطور و توسط چهکسی و با چه هدفی مورد استفاده قرار بگیرند نامشخص است.
پذیرش و سازگاری جهان با تکنولوژی 5G
در چند سال گذشته شبکههای 5G به تدریج در سرتاسر جهان شروع به گسترش کردهاند. هنگامی که اپراتورها ما را با تبلیغات 5G بمباران میکردند، تشخیص واقعیت از هایپ و احساسات اغراقآمیز سخت بود اما تکنولوژی 5G واقعی است و وعدهها به کاربرنهایی برای افزایش پهنای باند بیسیم و تاخیر ارتباطی کمتر، درست است. عملکرد بهتر شبکه باعث میشود وبسایت ها، اپلیکیشنهای تجاری، استریمینگ ویدیویی، بازیهای آنلاین و تکنولوژی های در حال ظهور مانند واقیعت افزوده و مجازی کارایی و عملکرد بهتری داشته باشند. روند کار انعطافپذیر و دورکاری (Remote) نیز احتمال پذیرش 5G و افزایش پهنایباند بیسیم و ثابت را نیز فراهم کرده است. سازندگان دیوایسها و دستگاههای هوشمند همراه نیز در سال پیش رو دستگاههای 5G بیشتری تولید خواهند کرد. افرادی که ریموت کار میکنند، به احتمال زیاد علاقهمند به ایجاد این تغییرات در پایداری و عملکرد بهتر اینترنت هستند. در سالهای آینده شرکتها احتمالا سرمایهگذاری هنگفتی بر روی 5G انجام خواهند داد، این کار باعث افزایش رضایت مشتری و کارمندان کمپانیها میشود.
در سال پیش رو توسعهدهندگان نرمافزار باید اپلیکیشنهای خود را مجددا معماری کنند تا برای سازگاری بیشتر با 5G، تاخیر کمتر و پهنای باند بیشتر هماهنگ شوند. همچنین معماری شبکههای ارتباطی نیز برای استفادهی هرچه بهتر از 5G به ارتقا نیاز دارند. در سال میلادی پیش رو شاهد سرمایهگذاری اپراتورهای ارتباطی و ارائهکنندگان خدمات Cloud برای رقابت پیرامون سرویسدهی 5G خواهیم بود. مشتریان به سمت شرکتهایی که توانایی تعادل و ارتقای شبکه خود را با کمترین هزینه برای مشتری دارند جذب خواهند شد.
استعداد در صنعت تکنولوژی وجود دارد، فقط به طور مساوی توزیع نشده است
به دلایل مختلف، تعداد زیادی از کارمندان و کارگران، امسال شغلهای خود را تغییر دادند. در چیزی که به آن “استعفای بزرگ” لقب دادهاند، بعضیها ادعا میکنند که اکنون کمبود کارکنان با تجربه در صنعت تکنولوژی وجود دارد اما به نظر میرسد که این یک تجدید نیرو عالی در این صنعت است و کارکنان و استعدادهای فعال در حوزه تکنولوژی به صورت دائم از این صنعت کنار نکشیدهاند. آنها در رقابت برای یافتن کار و استخدامهای بهتر هستند.
کار کردن در دو سال اخیر خصوصا در صنعت تکنولوژی عمیقاً تغییر کرده است. مردم در حال حاضر در حال جستجو، درخواست دادن، مصاحبه شغلی و کار کردن کاملا ریموت هستند. هر کسی که به دنبال تغییر شغل است، احتمالا کارفرمایان بالقوه را بیشتر از قبل ارزیابی میکند. افرادی که در حال حاضر به دنبال کار هستند، کارفرمایان را بر اساس معیارهای متفاوتی نسبت به گذشته ارزیابی میکنند، سوالاتی مانند اینکه آیا کارفرما کنفرانس ویدیو را قابل اعتماد میداند؟ دسترسی به نرمافزارها و ابزارهایی که من هر روز استفاده میکنم چقدر ساده است؟ آیا میتوانم از مکانهای مختلف به طور ایمن کار کنم، آیا کنترلهای امنیتی یک شرکت و VPN آن، کار را به صورت انطعافپذیر دشوار میکند؟
کارفرمایان برای جذب بهترین استعدادها باید کار را به طور انعطافپذیر و آسان برای افراد خود فراهم کنند. حتی مقادیری اندک از تجربه بد دیجیتال (digital friction) برای کارکنان خسته کننده و برای کارفرمایان هدر دهنده است. مدیران ارشد فناوری اطلاعات در شرکتها باید رهبری را بر عهده بگیرند و تجربه کاری کاملا دیجیتال و انعطاف پذیر را برای رقابت به منظور جذب بهترین استعدادها عهده دار شوند. در سال 2022 پیشبینی میشود که تکنولوژی و ابزارهای مرتبط با آن در رقابت شرکتها برای جذب استعداد، تاثیرگذار باشند.
استفاده از سرویسهای Cloud افزایش مییابد
برای از بین بردن فشار بر کارکنان خود، کمپانیها به دنبال راههایی برای ساده سازی فرآیند کسبوکار خود و خودکارساز (automate) کردن آن تا حد ممکن هستند. رهبران IT به دنبال وظایفی هستند تا بتوانند به طور کلی نیازهای شرکتی را برونسپاری کنند و به شرکتهای ثانویه با تخصص و منابع بیشتر بسپارند. بهترین نرمافزارها برای همکاری و افزایش بهرهوری معمولا به عنوان سرویس و یا ( As a service) ارائه میشوند، مانند Software as a service (SaaS). پیشبینی بیشتر شدن خدمات ابری آسان است، اما انتظار نمیرود که بیشتر شرکتها، با سرعت سریع تکامل خدمات ابری همراه شوند.
اخیرا کمپانیهای ارائهدهنده خدمات ابری تقریبا تمام نیازها و حتی بیشتر از نیازهای مشریان سرویس و خدمات فراهم میکنند، این موارد بعضا شامل پایداری و بکاپ اطلاعات، کنترل دسترسیها و قراردادهای مربوط به حوادث، خدمات مربوط به مناطق جغرافیایی و CDN، خدمات مربوط به ایجاد آنلاین تیمهای کاری و همچنین فایروال و سرویسهای امنیتی (EDR) و (CDR)، که دیوایسها و نرمافزارهای محافظتی و تشخیص خطر هستند، میشود. با وجود این گستردگی و پیچیدگی خدمات توسط شرکتهای Cloud، آموزش کارکنان و جذب سریع این محصولات برای بسیاری از شرکتها و مشتریان این سرویسهای ابری آسان نیست.
پیشبینی میشود که شرکتها به سرعت به استفاده از ابر ادامه دهند، اما رهبران IT انتظار دارند که شرکتهای ارائهدهنده خدمات ابری محصولات و سرویسهای خود را با سادگی بیشتر و پیچیدگی کمتر عرضه کنند. کمپانیها نیاز دارند که سرویسهای ابری مشکلات آنها را حل کنند نه اینکه پیچیدگی بیشتری ایجاد کنند.
امنیت سایبری قرار است پیچیدهتر شود و شرکتها باید مدل امنیتی zero trust را اجرا کنند
در طول سال 2021، شرکت Cloudflare شاهد افزایش مداوم ترافیک رباتها و حملات بزرگتر DDoS بود. به عنوان یک صنعت، کلادفلر شاهد مشاهدهی تلاشهای بیشتر برای انجام حملات فیشینگ و باجافزاری با پیچیدهگیهای گستردهتر بوده است. ظهور آسیبپذیری Log4j به همهی ما یادآوری کرد که امنیت سایبری شکنندهتر و ضعیفتر شده است. تنها روندی که میتواند به کمک شرکتها در جلوگیری بهتر از انجام این حملات بیاید مدل امنیتی zero trust است. مدل امنیتی zero trust یک فلسفه امنیت سایبری است که توسط John Kindervag در موسسه Forrester Research توسعه یافته است. مدل امنیتی zero trust در عبارت “هیچوقت اعتماد نکن، همیشه تایید کن” خلاصه میشود و بر اعتماد نکردن به هیچکدام از افراد، دیوایسها، دسترسیها، حسابهای کاربری و پروتکلهای کامپیوتری تاکید دارد. در این مدل امنیتی حداکثر تلاشها صورت میگیرد که شبکه به صورت تفکیک شده و با دسترسیهای دقیق و حداقلی، مورد نیاز برای هر فرد یا دیوایس و نه بیشتر و یا کمتر طراحی شود.
شبکههای (WAN) درون سازمانی جای خود را به شبکههای شرکتی مبتنی بر اینترنت دادهاند
طراحی شبکههای درون سازمانی شرکتی، ناکارآمد شده است و انعطافپذیری کمتر ایجاد میکند. در دوران کنونی و با فیبر نوری در خانهها و ارتباطات بیسیم با پهنای باند بالا ایجاد شبکههای سازمانی (WAN) ضعیف و بیفایده به نظر میرسد. اکنون کنفرانسهای ویدیویی و نرمافزار شرکتی در خانه بهتر اجرا میشوند، همچنین گستردهتر شدن 5G همه چیز را برای کاربران دستگاههای موبایل بهتر میکند. خاموش کردن VPN های قدیمیِ سازمانی و پروتکلهای ناامن مربوط به آنها نیز نشان از اهمیت دادن یک شرکت به امنیت سایبری خود است. در سال 2022 و فراتر از آن اینترنت تنها شبکهای خواهد بود که برای کاربران، کارمندان و شرکتها اهمیت دارد. پذیرش نرمافزارهای مبتنی بر کلاد (SaaS) و درخواست کارمندان برای محیط کار منعطف، باعث میشود کمپانیها از ایده شبکهی سنتی سازمانی دست بکشند.
مسائل مربوط به حریم خصوصی
حریم خصوصی افراد در شبکههای اجتماعی، رمزگذاری سرتاسری و حریم خصوصی در دستگاههای همراه در سال 2021 مورد توجه مردم در جهان قرار گرفت. مصرفکنندگان میخواهند بدانند از چه کسی کالا خریداری میکنند، این دستگاههای خریداری شده چه اطلاعاتی با سازنده به اشتراک میگذارند و این شرکتها با اطلاعات مشتریان خود چه میکنند؟
حفظ حریم خصوصی دادهها برای کسبوکارها به دلیل مشکلات مربوط به نقض آن ضروری است. از لحاظ تاریخی و با رشد برخی از شرکتهای دیجیتال، مسابقهای برای جمعآوری هر چه بیشتر داده از کاربرانشان برای استفاده از آن و برای درآمدزایی وجود داشته است. مقررات جهانی حفاظت دادههای اتحادیه اروپا (GDPR) آن را تغییر داده است و شرکتها را مجبور به ارزیابی مجدد شیوههای جمعآوری دادههای خود کرده است و قدرت را دوباره به دست مصرفکنندگان و کاربران سپرده است. GDPR تنها مجموعهای از قوانین است که استفاده از دیتاهای مربوط به شهروندان را تنظیم میکند. ایالاتمتحده، اتحادیه اروپا، چین، روسیه، هند و برزیل دیدگاهها و مقررات متفاوتی در مورد حریم خصوصی دارند. قوانین حفظ حریم خصوصی دیتاها در همه جا یکسان نیست و برای شرکتها به طور فزایندهای دشوار است که در میان مجموعهای از قوانین مختلف و ناهمگون فعالیت کنند.
همانطور که امنیت بخشی از مرحله تحویل نرمافزار به مشتری است، حریم خصوصی نیز باید در طول فرآیند توسعه در نظر گرفته شود. پیشبینی میشود که در سال 2022 و پس از آن، شرکتها از همان ابتدا اپلیکیشنها را با در نظر گرفتن قوانین حفظ حریم خصوصی طراحی کنند. گرایش دیگری که حوزههای حریم خصوصی، امنیت و کار از راه دور را در بر میگیرد، ترجیح کاربر برای استفاده همزمان یک دستگاه هم برای فعالیتهای شخصی و هم کاری است. حفظ حریم خصوصی و امنیت در یک دستگاه مدیریت نشده چالشهایی را برای بخش IT ایجاد میکند. با گذشت زمان، از دستگاههای قدیمی و تحت کنترل بخش فناوری اطلاعات شرکتها دور خواهیم شد، قابلیتهای مانند ایزوله کردن مرورگر کاربر (Browser isolation) و گیتوی ریموت با تلفیق مدل امنیتی zero trust، همهگی اینها به آوردن امنیت به دیوایس نهایی کاربر کمک خواهند کرد.
تمام انتظار ما قطع نشدن اینترنت و پروتوکل های خاصه!