چند سالی میشود که در رابطه با نسل بعد حافظههای رم می شنویم اما اکنون زمان تجربه آنها فرا رسیده چرا که کمپانی کرهای SK Hynix آغاز عرضه اولین ماژول های DDR5 DRAM را به طور رسمی اعلام کرده است. اولین سری از این ماژولها برای عموم کاربران از جمله گیمرها عرضه نخواهد شد و در عوض قرار است از این تراشههای حافظه در جاهایی با تبادل عظیم دیتا، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و دیگر کاربردهای تجاری مورد استفاده قرار گیرد. تراشهساز بزرگ کره ای در نوامبر سال 2018 توسعه اولین تراشه DDR5 DRAM با ظرفیت 16 گیگابیت را اعلام کرد.
اولین ماژول های DDR5 DRAM توسط SK Hynix عرضه شدند
این کمپانی گفت که رم های DDR5 از سرعتی بین 4800 تا 5600 مگاهرتز پشتیبانی خواهد کرد و در مقایسه با کیت های DDR4 اورکلاک نشده تقریبا 1.8 برابر سریع تر خواهد بود. همچنین طبق اعلام کمپانی کره ای، با وجود افزایش سرعت در نسل جدید حافظه های رم، این ماژول ها قادرند با 0.1 ولتاژ انرژی کمتر در مقایسه با نسل قبل فعالیت کنند. علاوه بر این SK Hynix قابلیت Error Correcting Code یا به اختصار ECC را نیز با این تراشه ها یکپارچه کرده است که اجازه می دهد خطاهای با مقدار 1 بیت به طور خودکار تصحیح شوند و 20 برابر پایداری اپلیکیشن ها را افزایش دهد. در حالی که هیچ اشاره ای به ظرفیت ماژول های DDR5 نشده بود، SK Hynix اعلام کرده که به تدریج می تواند ماژول هایی با ظرفیت 256 گیگابایت را از طریق تکنولوژی TSV تولید کند.
در توسعه نسل جدید حافظه های رم، اینتل همکاری نزدیکی با همتای کره ای خود داشته است و همچنین طبق گفته معاون غول تراشه سازی جهان، اینتل در طراحی و آزمایش تراشه های DDR5 به منظور رسیدن به هدف در کارایی با کمپانی کره ای همکاری داشته است. در ماه آوریل بود که گزارشی بر اینکه SK Hynix در حال آماده سازی ماژول های DDR5 با فرکانس 8400 مگاهرتز برای مصرف کنندگان است شنیدیم. با سرعت 8400 مگاهرتز، هر کانال رم به طور تئوری به پهنای باند 67.2 گیگابایت بر ثانیه خواهد رسید که به مراتب از حداکثر پهنای باند 25.6 گیگابایت بر ثانیه رم های DDR4 بیشتر است.
نقشه راه لو رفته از کمپانی AMD نشان می دهد که پشتیبانی از رم های DDR5 در سال 2022 به همراه جدیدترین نسل از CPU و APUهای این کمپانی انجام خواهد گرفت. این محصولات احتمالا بر پایه معماری ZEN 4 خواهند بود. ضمن اینکه به تازگی گزارشی در مورد پشتیبانی نسل بعدی APUهای AMD با اسم رمز Van Gogh از رم های DDR5/LPDDR5 منتشر شده است.
بیشتر بخوانید: نسل بعدی APUهای AMD با پشتیبانی از DDR5 و گرافیک Navi 2 از راه خواهند رسید
یک نکته که شامل دو چیز میشه
یکی این که scale در بحث رم وجود داره
800 به 1333 و از اون به 1600 و بعد 2133
2400 به 3200 و در اخر 3200 تا 4200
مقیاس پرش فرکانس تقریبا از ۵ درصد داره به ۷ الی ۸ درصد میرسه این خیلی چیزارو بما نشون میده سری بعدی بالای 5000 میتونه باشه
دوم این که افزایش سرعت یعنی افزایش تاخیر و ناپایداری
یعنی مثلا از تهران تا مشهد با سرعت ۱۶۰۰ تا میری تو ۱۱ نانوثانیه حالا
با افزایش سرعت این تاخیر هم افزایش پیدا میکنه به دلایلی (توضیحش مفصله)
و خوب اخر داستان اینه که همین الانشم میشه به ۵۰۰۰ مگاهرتزرسید اما منطقی نیست و تفاوتی در عملکرد نداره
DDR5 میتونن الان راحت بدن بیرون ولی
مهم پایین اوردن تاخیر با راهای دیگس
مثل پایین اوردن لیتیوگرافی
کاهش گرما – بهینه کردن تکنولوژی و جنس رم و نوع ارتباطش با cpu
بهینه کردن مهندسی
همه این ها خیلی خیلی طول میکشه
از طراحی و ساخت تولیدش تا تولید و توزیع و
کانفیگ کردنش با سیستم
شاید ۵ سال دیگه ddr6 یا ddr7 یا اصن نوع جدیدی از ارتباط حافظه با cpu بیاد
که از لحاظ scale بالای ۲۰ درصد یا شایدم ۵۰ درصد تفاوت ایجاد کنه بین دو نسل ها نه بین مثلا ddr1 و ddr 4 که بالای ۵۰ درصد تفاوت دارن اونجوری نه مثلا بین ddr5 و ddr 6 اونجور تفاوت خاص و مهمه
دوم اینکه
ایول.