شروع اپل و پایان استیوجابز
آوریل سال 1976 در کوپرتینوی ایالت کالیفرنیا شرکتی تاسیس شد که میانگین سنی موسسین آن تنها 18 سال بود!
اعضای هیئت مدیره و موسسین اپل شامل استیو جابز، استیو وزنیاک و رونالد وین بودند. استیو جابز در زمان تاسیس اپل تنها 22 سال داشت. محصولات اپل در بتدا مانند اچ پی در گاراژ خانه تولید میشد. اپل 1،2 و 3 همگی در گاراژ خانه جابز تولید و به بازار عرضه شدند. تمام دوران حیات اپل تا به امروز، سالهای طلایی بوده است. در صورتی که تمام شرکتها پس از مدتی از گردونه رقابت خارج میشوند و سالها محصولی متفاوت وارد بازار نمیکنند. اپل همیشه با محصولات و فناوریهای خود در صدر کیفیت و فروش بوده و مورد توجه قرار میگرفته است. سیب که میوه محبوب استیو جابز است، از ابتدای فعالیت اپل، به عنوان نماد و سمبل شرکت معرفی گردید. طرح سیب گاز زده، بهترین طرحی بود که راب یانوف برای اپل آماده کرد و استیو جابز نیز آن را تایید کرد. اگر کمی دقت کنید متوجه تفاوت رنگ لوگوی اپل در محصولات این شرکت میشوید. به عنوان مثال در سری محصولات MAC OS رنگ لوگو آبی است. استیو جابز بارها مجبور به ترک موقتی اپل به علت بیماری شد، تا اینکه در 26 آگوست به طور رسمی از سمت خود استعفا داد و تیم کوک را جایگزین خود کرد.
لینک اخبار مربوط
محصولات
اپل در سال 1977 کامپیوتر رومیزی خود با نام Apple 1 را وارد بازار کرد. اولین محصول اپل تا نسخه سوم (Apple 2 و Apple 3) ادامه داشت و در هر نسخه اشتباهات و مشکلات نمونههای قبلی تصحیح میگردید. اما یکی از مهمترین محصولات اپل در سال 1983 وارد بازار شد و بازخورد بسیار خوبی داشت. Lisa اولین کامپیوتری بود که سیستم عامل با رابط گرافیکی داشت و از ماوس برای اجرای فرامین کاربر استفاده میشد. اما ظهور مکینتاش سبب افزایش محبوبیت اپل گردید. مکینتاش طیف وسیعی از نرمافزارها را پشتیبانی میکرد که شامل نرمافزارهای ادوبی (Adobe) شامل فتوشاپ، نرمافزارهای مایکروسافت مانند Word میشد. نکته جالب اینکه نرمافزارهای فوق برای اولین بار برای مکینتاش تولید شده بودند!
در بازه زمانی بین سالهای 1982 تا 1994، اپل محصولی با نام کومودور 64 را روانه بازار کرد که اولین محصول از اپل بود که وارد ایران نیز شد. کومودور پرفروشترین رایانه شخصی جهان است و بیش از 17 میلیون نسخه از آن به فروش رسیده است! این محصول یکی از قدرتمندترین رایانههای دهه 80 و 90 بود و از پردازنده 8 بیتی 6510 با سرعت یک مگاهرتز و 64 کیلوبایت حافظه بهره میبرد. طی سالهای 1989 و 1993، اپل اقدام به عرضه رایانههای قابل حمل کرد که شامل دو خط تولید با نامهای Macintosh portable و Powerbook بود. رایانههای قابل حمل اپل با استفاده از سیستم عامل مکینتاش سبب سودآوری بسیار بالای اپل گردیده بود. اما در سال 1985 مایکروسافت اقدام به عرضه سیستم عامل ویندوز کرد و البته نسبت به ویندوز موضع گرفت و مایکروسافت را متهم به کپیبرداری از مکینتاش کرد. البته اپل موفق به اثبات ادعای خود نشد و محبوبیت ویندوز مایکروسافت، اپل را تا مرز ورشکستگی کامل پیش برد!
همین مهم سبب شد تا اپل مکینتاش را بازنویسی کند و در سال 1998 سیستم عامل IMac رونمایی شد. در این سیستمعامل برای اولین بار پورت USB روی محصولات اپل از نظر نرمافزاری و سختافزاری قابل پشتیبانی شد. در همین سال 800 هزار سیستم IMac به فروش رسید تا اپل مجددا به سودآوری برسد. 8 سال پس از عرضه موفق IMac، سیستمعامل جدیدی به نام Mac OS X از سوی اپل وارد بازار شد. تاکنون 7 نمونه از این سیستمعامل عرضه شده است که آخرین آن موسوم به Lion مدتی قبل معرفی شد.
اما ورود محصول iPod اپل را وارد فاز جدیدی کرد. IPod اپل مرز فروش 42 میلیون دستگاه را در نوردید تا اپل قراردادی برای همکاری با فروشگاه ITunes امضا کرد تا هر آهنگ برای کاربران iPod با قیمت 99 سنت قابل خرید باشد. در سال 2005 اپل اعلام کرد که محصولات خود را با پردازندههای اینتل روانه بازار خواهد کرد. این همکاری سبب تولید MacBook Pro گردید که 4 برابر سریعتر از خانواده PowerBook بود و همچنین سبب رشد سرعت 2 تا 3 برابری سرعت iMac شد. 27 ژانویه 2010، استیو جابز در یک کنفرانس مطبوعاتی رسمی، از iPad رونمایی کرد. iPad یک تبلت با سیستم عامل IOS بود که همچنان در حال تولید است.
فروش بالای iPad سبب شد تا اپل تنها 2 ماه بعد نسخه دوم آن را وارد بازار کند که سبکتر، سریعتر و باریکتر از نسخه قبلی خود است. البته حضور iPad دردسرهای زیادی برای اپل به وجود آورد. سامسونگ با عرضه مدل Galaxy Tab، اپل را به واکنش واداشت. اپل سامسونگ را متهم به کپیبرداری از iPad کرد تا این جنجال در دادگاه پیگیری شود. این بار اپل موفق به لغو امتیاز فروش Galaxy Tab در کشورهای عضو اتحادیه اروپا (به جز هلند) گردید. اما نکته بسیار جالب، استفاده اپل از پردازنده A4 و A5 و حافظه 64 گیگابیتی ساخت سامسونگ است (سیاست مبهم اپل)!
مدیریت و کارکنان
استیو جابز کمتر از یک ماه قبل از سمت خود به عنوان مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره، به دلیل پیشرفت روند بیماری خود استعفا داده و تیم کوک را جایگزین خود کرد. پیتر اوینهمایر، باب منسفیلد و جاناتان ایوه از دیگر اعضای هیئت مدیره و مدیران ارشد شرکت اپل هستند. طبق آمار سال 2010، شرکت اپل در مجموع 49400 نفر پرسنل دارد.
وضعیت مالی
درآمد کلی اپل در سال 2010 رقمی در حدود ۶۵٫۲۳ میلیار دلار بوده که سود خالصی معادل ۱۴٫۰۱ میلیارد دلار را نصیب اپل کرده است. براساس اطلاعات ارائه شده دارایی کل اپل نیز ۷۵٫۱۸ میلیارد دلار است.
شرکای تجاری و نماینده ایران
شرکای تجاری اپل شامل فاکسکان، موتورولا، IBM و اینتل است. فاکسکان بزرگترین شریک تجاری اپل و تولیدکننده محصولاتی مانند iPod و iPad است. اپل در مجموعه کارخانههای فاکسکان در شنژن، خط تولید اختصاصی دارد.
اما همکاری اپل با اینتل و موتورولا و IBM به سال 1994 باز میگردد. لازم به ذکر است که پیش از این دو شرکت اپل و IBM به عنوان رقیب یکدیگر شناخته میشدند!
سابقه حضور اپل در ایران به دهه شصت شمسی باز میگردد. زمانی که نمایندگان اپل در ایران اقدام به تولید کارتریج و نرمافزارهای اداری-آموزشی با مارک تجاری اپل کردند!
البته نمایندگان اپل در ایران شامل “ایران کامپیوتر”، “کامپیوتر ساز”، “موج کامپیوتر”، “کامپیوتر ماشین غرب” و “رجاء” بودند که هم اکنون محصولات این شرکت توسط نقش، شاب و دیگر شرکتها در ایران عرضه میشود.
لينک شرکتهاي ديگر:
اختیار دارید آقای پناهی عزیز ! ما از شما هیچ گلایه ای نداریم ! امیدوارم که در تمامی مراحل زندگیتان موفق و پیروز و همیشه سالم و سرحال باشید ! انشاالله !
سعيد جان عزيز
سلام ، دوست عزيز موضوع حل شد، اشتباه بنده بود عزيز گرامي
حسام جان خیلی بی وفا شده ای ؟