در طی رویدادی که اینتل برای سرمایه گذاران خود ترتیب داده بود، نقشه راه و محصولات جدیدی معرفی شدند. اما در خلال این مراسم راجا کادوری سخنان جالبی را در رابطه با رقبای اینتل به میان آورده است.
اینتل در برابر رقبا
راجا کادوری مدیر بخش گرافیک اینتل رقبای این شرکت و آینده آنها را بررسی کرده. سخنان ایشان در رابطه با هر دو کمپانی AMD و Nvidia بوده با این حال به شکل کاملا مستقیمی به آنها اشاره نشده است. با این حال در اسلایدی که برای این منظور طراحی گردیده شاهد حضور دو رقیب با دایرههای قرمز (AMD) و سبر (Nvidia) هستیم. با توجه به سخنان کادوری، تیم قرمز اکوسیستم نرمافزاری مناسبی در اختیار ندارد.
در تصویر دایره بزرگ مربوط به اینتل است درحالیکه انویدیا و AMD (به عنوان رقیب کوچکتر) نیز حاضر هستند. با توجه به این اسلاید شرکت اینتل در نُه مارکت فعال است:
- پردازنده
- گرافیک
- هوش مصنوعی
- FPGA
- Interconnect
- حافظه
- رایانههای شخصی
- شبکه
- دیتاسنتر
بازارهایی که رقبای اینتل در آن فعال هستند
اینتل نُه بازار خود را با برخی از آنهایی که AMD و Nvidia نیز فعالیت میکنند مقایسه کرده:
- فضای ابری (AMD و Nvidia)
- رایانههای شخصی (AMD و Nvidia)
- گرافیک (AMD و Nvidia)
- پردازنده (AMD)
این رقبا همچنین در برخی بازارهای دیگر نیز حضور دارند حتی اگر اینتل اعتقاد داشته باشد که از اکوسیستم نرمافزاری مناسبی برخوردار نیستند:
- دیتاسنتر (AMD و Nvidia)
- FPGA (Xilinx)
- هوش مصنوعی (AMD و Nvidia)
- Interconnect (AMD و Nvidia)
- حافظه (AMD)
- محصولات نیمه سفارشی (AMD)
- محصولات Embedded (AMD)
همچنین لازم به اشاره است که در بخش پردازنده شاهد بازگشت قدرتمند AMD هستیم و حداقل در بازار آلمان این شرکت فروشی نزدیک به دو برابر رقیب خود دارد.
هوش مصنوعی
اینتل از هوش مصنوعی به عنوان یکی از چهار بازار اصلی خود سخن گفته با این حال تنها محصولات شرکت در بازار Nervana و Neural Compute Stick است که تولید نسل اول محصول دوم نیز لغو شده است. هردوی آنها البته نمیتوانند با رقبای خود که Nvidia Tesla V100 یا AMD Radeon Instinct MI60 هستند، رقابت کنند.
Interconnectهای سرعت بالای حال حاضر
اینتل همچنین در بازار اینترکانکتها نیز مانند دو رقیب خود حضور دارد. انویدیا NVLink را به عنوان یک راه حل پرسرعت برای ارتباط گرافیک به گرافیک، گرافیک به پردازنده، پردازنده به پردازنده طراحی کرده؛ اگرچه در حال حاضر ارتباط گرافیک به پردازنده و پردازنده به پردازنده تنها توسط IBM POWER9 پشتیبانی میشود. AMD اما کنسرسیوم HyperTransport را شکل داده که اینترکانکت نقطه به نقطه HyperTransport را طراحی کرده است. این تکنولوژی بعد از عرضه اولین نسخه در سال 2001 طی سالهای اخیر بهروزرسانیهای مختلفی به خود دیده است:
- HyperTansport 1.1 (2002)
- HyperTransport 2.0 (2004)
- HyperTransport 3.0 (2006)
- HyperTransport 3.1 (2008)
علیرغم عرضه نسخه 3.0 در سال 2006، این فناوری سریعترین اینترکانکت اینتل را شکست میدهد (332.8Gb/s در مقابل 307.2Gb/s).
تکنولوژی جدید Infinity Fabric تیم قرمز که توسط پردازندههای Zen و گرافیکهای Radeon پشتیبانی میشود با پهنای باند فوقالعاده 4096Gb/s نیز در حال حاضر سریعترین اینترکانکت موجود است.
توسعه حافظه
تا زمانیکه توسعه حافظههای وجود داشته باشد، AMD و اینتل بازیگران اصلی این صحنه خواهند بود. AMD حافظههای HBM را طراحی کرده، Athlon اولین پردازنده با کنترلر حافظه داخلی را طراحی کرده و در توسعه حافظههای DDR3 نقش اساسی داشته است. جدیدترین تکنولوژی حافظه اینتل نیز در طی همکاری با مایکرون بدست آمده که 3D XPoint نام دارد.
محصولات نیمه سفارشی و Embedded
تیم قرمز در دو بازار دست بالاتر را دارد، محصولات نیمه سفارشی و Embedded. آنها پردازندههای اکسباکس وان، پلیاستیشن 4، Wii U و کنسولهای نسل بعدی به همراه Atari VCS و Smach Z را طراحی کردهاند. لیست پردازندههای Embedded شرکت نیز به شکل زیر است:
- EPYC
- Ryzen
- سری G
- سری R
- ASIC
AMD و Nvidia در دیتاسنتر
این دو شرکت در بازار محاسبات گرافیکی نیز حضور دارند، جاییکه اکثر محاسبات به وسیله کارت گرافیک انجام شده و پردازنده تنها وظیفه ارسال فرامین به گرافیکها را اجرا میکند. AMD همچنین پردازندههای EPYC را نیز برای این قسمت حاضر و آماده در اختیار دارد. این پردازندهها تمام انتظارات را برآورده کردهاند، ارزش بسیار بالا، تعداد خطوط زیاد PCIe، هستههای زیاد، پهنای باند و ظرفیت حافظه عظیم و عملکرد فوقالعاده. تعداد زیادی از شرکتها از EPYC پشتیبانی میکنند که شامل مایکروسافت، سیسکو، آمازون، گوگل و غیره میشود. همچنین به تازگی AMD تحت قراردادی با وزارت انرژی ایالات متحده قرار است قویترین ابرکامپیوتر دنیا را بسازد.
اینفینتی فابریک، اینترکانکت AMD
راجا کادوری زمانی که در تیم قرمز مشغول به کار بود درباره این تکنولوژی اظهار کرده بود
Infinity Fabric به ما اجازه میدهد قسمتهای مختلفی را روی یک die با تاخیر کم و پهنای باند بالا بهم دیگر متصل کنیم. چنین موضوعی بسیار مهم است زیرا محصولات مختلف ما در کنار هم بسیار سریع و بهینه عمل میکنند.
با این حال ایشان در جدیدترین اظهار نظرشان اینطور گفتهاند
(AMD) تا جایی که اطلاع دارم هیچ استراتژی برای حافظه یا اینترکانکت ندارد و اندازه اکوسیستم توسعه آنها بسیار کوچک است.
با توجه به اینکه ایشان عضو تیمی بودهاند که روی Infinity Fabric کار کرده است، این اظهار نظر ممکن است متناقض بهنظر برسد اما در اینجا موضوع بحث چیز دیگری است. در واقع کادوری به این نکته اشاره دارد که اکوسیستم و استراتژی مناسبی درباره این محصول وجود ندارد؛ فارغ از اینکه چنین تکنولوژی در اختیار رقیب است.
توسعه دهندگان بیشتر و بیشتر از AMD پشتیبانی میکنند
اکوسیستم تیم قرمز در حال حاضر توسط شرکتهای مرتبط با گیم پشتیبانی میشود، مانند مایکروسافت و Khronos Group. هردوی آنها APIهای سطح پایین DirectX12 و Vulkan را براسال AMD Mantle توسعه دادهاند. کرایتک به تازگی پشتیبانی از هردو API را به انجین CRYENGINE 5.7 اضافه کرده و الکترونیک آرتز نیز با Khronos Group همکاری میکند.
با این حال اکوسیستم AMD در بخش ویدیو و کاربران دیگر بسیار محدود است. در حال حاضر کسانی که در امور ادیت فیلم و غیره کار میکنند محصولات انویدیا را بخاطر فریمورک CUDA ترجیح میدهند.
AMD چگونه با اینتل رقابت خواهد کرد؟
یک چیز مشخص است، AMD خود را در مقام رقابت با اینتل قرار داده است. این شرکت پردازندههای Ryzen 3000 و کارت گرافیکهای Navi را در ماههای آینده عرضه میکند. سال 2018 برای آنها یکی از بهترین سالهای ممکن بود و درآمد شرکت مرتبا در حال افزایش است. AMD اشاره کرده که درصد سیلیکونهای سالم Zen 2 نزدیک به 70% است، تقریبا دو برابر بهترین چیپهای سرور شرکت اینتل، چیزی که فوق العاده بهنظر میرسد. به هر حال رقابت کمپانیهای سختافزاری روز به روز شدیدتر میشود و مشخصا هردو شرکت در عین همکاری با یکدیگر به دنبال تخریب محصولات رقیب نیز هستند؛ امری که در دنیای رقابت کاملا طبیعیست.
اصلا کی تو رو آدم حساب کرد .تفاله=))
بیچاره از باگ جدید اینتل که zombieload خبر نداره.یه پولی گرفته ۴تا چیز هم گفته.بیخیال کسایی که باید بدونن میدونن که AMD بهترینه!!!
سلام. خانم وندی شرمن (عضو تیم سابق مذاکره کننده هسته ای آمریکا) گفته بود:”dna ایرانی ها با فریبکاری آمیخته است.”(البته بیراه هم نگفته)…هم اکنون بنظر می رسد که خودشان هم چندان مبرا نیستند.یادم می آید همین آقای راجاکادوری برای amd بسیار زحمت کشید و هنگام ترک این شرکت به مقصد اینتل برای کسب شهرت و ثروت بیشتر, برای amd آرزوی موفقیت کرده بود و گفت که هرگز خاطرات کار در این شرکت را فراموش نمی کند…حال چطور شده که علیه شرکتی که زمانی, آنرا دوست داشت و برایش زحمت می کشید;اینگونه نظر می دهد؟!(امیدوارم کامنت بنده,لااقل تا یک هفته دیگر منتشر شود;چون ظاهرا در مورد من اینگونه اعمال سلیقه می شود و کامنت هایم با تاخیر چندروزه والبته با تاریخ جدید منتشر می شوند.)
دعواشون نشه صلوات:D:)
=))=))=))
راجا کادوری حرف هایی زده که بیشتر از اینکه یک تحلیل درست ارائه بده , تبلیغ برای اینتل و برنامه های اینتل بوده