رئیس مرکز ملی فضای مجازی شب گذشته با حضور در یک برنامه تلویزیونی با یادآوری فلسفه تشکیل شورای عالی فضای مجازی، در شبکه ملی اطلاعات، خاطر نشان کرد که قطع هیچ شبکهای در دستور کار نیست و تنها درصورتی که پلتفرمهای خارجی از قوانین تصویب شده در ایران تبعیت نکنند و موارد غیرقانونیشان به حدی باشد که با مسائل فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی کشورمان در تعارض باشد، فیلترینگ روی آنها صورت میگیرد. سید ابوالحسن فیروزآبادی در ادامه این نکته را یادآور شد که شبکه ملی اطلاعات پس از جلسات گوناگون در شورای عالی فضای مجازی با تعریفی استاندارد شکل گرفت. برای اینکه دو ایرانی بخواهند با هم در ارتباط باشند، اطلاعاتشان از مسیر خارج عبور نکند. او همچنین از ایجاد پیام رسان ملی توسط دو اپراتور کشور نیز خبر داد.
کپی چینیها از تمام سرویسهای اینترنتی
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در ادامه با اشاره به ایده شبکه ملی اطلاعات اضافه کرد که کشورها متوجه شدند که باید تدابیری اتخاذ کنند، افزود که تدبیر چینیها این بود که تمام اپلیکیشنها و ابزارهای روی شبکه اینترنت را مشابهسازی کردند. به محض اینکه مشابه موتور جستوجو، پیامرسان، خدمات بانکی، بازی و سرگرمی و ابزارهایی که روی شبکه اینترنت شکل گرفته و عمدتا توسط شرکتهای امریکایی به بازار جهانی ارائه میشود، را ساختند، نسبت به فیلتر کردن همه این اپلیکیشنها اقدام کردند. در اروپا هم البته با تاخیر هفت سالهای نسبت به ایران، سه سال است این بحث مطرح شده که چگونه میتوانند شبکه اینترنتی که فضای مجازی کشورهایشان را شکل میدهد، مدیریت کنند. آنها از طرق مختلف قوانینی وضع کردند، از جنبه اقتصادی از جمله وضع مالیات و اخذ تعهدات برای ایجاد مشاغل پایدار، تا GDPR یا قانون صیانت از دادهها که مربوط به حریم خصوصی میشود با این مضمون که اطلاعات مربوط به شهروندان اروپایی نباید از اروپا خارج شود و درواقع اینترنت اروپایی در حال شکلگیری است.
شبکه ملی اطلاعات در همان ابتدا پلتفرمها را فیلتر نمیکند
وی درباره شبکه ملی اطلاعات توضیح داد: اینترنت ایرانی یا شبکه ملی ایرانی هم در کنار همه شبکههای دنیا که به همه مردم دنیا خدمات عرضه میکند، قرار است با رعایت قوانین کشور قابل دسترسی باشد. قرار نیست شبکه ملی اطلاعات در ابتدای امر، فیلتر کند، البته اگر از قوانین ایران تبعیت نکنند و روی پلتفرمهایشان موارد غیرقانونی بهحدی باشد که تولید مسائل فرهنگی، اجتماعی سیاسی و امنیتی ایجاد کند، تدابیری جهت پالایش این پلتفرمها صورت میگیرد! شبکه ملی اطلاعات، شبکهی شبکههاست که این شبکههای متعدد میتوانند داخلی باشند یا خارجی و قرار بر قطع هیچ شبکه یا پلتفرم خارجی نیست، مگر اینکه آن پلتفرم از قوانین ایران تبعیت نکند و اثرات امنیتی مخرب وسیعی داشته باشد، که قانون حکم میکند اقدامات قانونی به عمل بیاید.
سرعت آرام شبکه ملی اطلاعات
او در پاسخ به سوال “آیا مصوبات شورای عالی فضای مجازی ضمانت اجرایی دارد؟” توضیح داد: یکی از اشکالات شوراهای عالی در کشور ما، ضمانت اجرایی است. برای مثال ما در شوای عالی فضای مجازی اگرچه ناظر شبکه ملی هستیم، اما در هیچ فرآیندی مشارکت نداریم و از نظر اختصاص میزان بودجه و نحوه هزینهکرد آن اطلاعی نداریم. این یک نقطه ضعف اساسی است و به همین دلیل هم شبکه ملی اطلاعات در این سالها با سرعت کمی جلو رفته است.
ایجاد پیام رسان ملی توسط دو اپراتور
وی خاطر نشان کرد که ما از نظر اقتصادی و فنی کشور را در شرایطی میبینیم که بتوانیم پیامرسانهای بزرگ و با کیفیت خوب عرضه کنیم، اما انگیزه اقتصادی در این زمینه وجود نداشت، انگیزهای که همان زمان ما از اپراتورها که از ثروتمندترین شرکتهای حوزه فضای مجازی کشور هستند، دعوت کردیم که وارد این حوزه شوند اما نپذیرفتند. البته جدیدا بعد از دستور مقام معظم رهبری در آذر سال گذشته، از سوی مرکز ملی و وزارت ارتباطات، مذاکراتی با همراه اول و ایرانسل شروع کردیم و امیدواریم که این دو اپراتور به زودی یک پیامرسان فراگیر ملی را عرضه کنند.
اعتماد مردم به پیام رسان بومی
دبیر شورای عالی فضای مجازی درباره عدم اعتماد کاربران به پیامرسانهای بومی اظهار کرد معتقد نیست که مردم نگران امنتیشان در پیام رسان بومی هستند. او عنوان کرد زمانی که پوستههای تلگرام وجود داشتند، اظهارات زیادی بود که این پوستهها حکومتی و امنیتی هستند اما کاربران همچنان در این پوستهها حضور داشتند. در کشور ما مردم پول را در بانک میگذارند، معاملات را در سازمانها ثبت اسناد انجام میدهند، مکالمات تلفنی دارند. در کشور زیست طبیعی در حال انجام است و هیچ جا نگرانی امنیتی وجود ندارد.
اطلاعات خصوصی کاربران پیام رسانهای بومی تا کنون فاش نشده است
فیروزآبادی در ادامه افزود که در این مدت هم با وجود اخبار جعلی در فضای مجازی، یک مورد نشنیدیم که حریم خصوصی کاربران در پیامرسانهای داخلی رعایت نشده و اطلاعات خصوصی کاربران منتشر شده باشد. در حال حاضر ۲۰ میلیون کاربر ایرانی در پیامرسانهای ایرانی مشغول فعالیت هستند. البته متاسفانه چون نیازهاشان کامل برطرف نمیشود، بهطور موازی در پیام رسان های خارجی هم حضور دارند.
ارائه سیمکارت شاد برای دانشآموزان
وی درباره آموزش مجازی توضیح داد : با حادثه کرونا، بحث اموزش مجازی که از قبل هم مطرح بود، پیش آمد و ما وارد عرصه سند تحول در برخی از وزارتخانهها شدیم. پس از شیوع ویروس کرونا پلتفرم بومی شاد را در نظر گرفتیم تا دانشآموزان با مدرسه و معلم خود در ارتباط باشند و با دستور رئیس جمهوری و تاکیدات مقام معظم رهبری، این بستر به صورت رایگان در دسترس والدین قرار گرفته و برای خانوادههایی که خیلی دغدغهمند هستند، بهزودی سیمکارت شاد برای دانشآموزان ارائه خواهد شد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به تحریمهای آمریکا و نگرانی از احتمال مسدود کردن مدخل ورودی کشور به فضای مجازی بیان کرد: نسبت به دشمنان و ویژگیهایی که کشور ما دارد، ما با دیگر کشورها فرق داریم و نمیتوان گفت که چرخ را دوباره اختراع نکنید. با توجه به تحریمهای آمریکا علیه ایران، نگرانیم که آمریکاییها بسیاری از پلتفرمها را روی ما ببندند و مدخل ورودی ما در فضای مجازی را دچار اختلال کنند. به همین دلیل با توجه به اینکه داراییها و زیست ما در فضای مجازی شکل گرفته است، باید شبکه ملی اطلاعات و سیستم عامل بومی داشته باشیم و درگاه ورودیمان بومی باشد تا با مشکل احتمالی مواجه نشویم.
فیروزآبادی با بیان اینکه امروزه تمام زیست ما در بستر اینترنت است، گفت که ما از مسئولان انتظار داریم که از پلتفرمهای ایرانی حمایت کنند. بسیاری از مسئولان ما فقط در پلتفرمهای خارجی حضور دارند و انتظار داریم در کنار حضور در پلتفرم های خارجی، پستهای خودشان را در پلتفرمهای ایرانی هم نشر دهند و از بستر شبکه ملی اطلاعات و پیامرسانهای داخلی حمایت کنند. البته عضویت مسئولان در شبکه های فیلتر شده از نظر ما خلاف است.
الگوی چین برای اینترنت ملی در ایران شدنی نیست دلیل اول مشکلات فنی ایجاد همچین طرحی است که چین در مقایسه با ایران پیشرفته تر و بسیار جلوتر است و سرمایه های بسیار بیشتری دارد ایران نمیتواند شبکه های اجتماعی یا جایگزین سایر ابزارات اینترنتی در سطح خارجی خود ایجاد بکند نمونه پیام رسان سروش دلایل دوم مشکل اقبال مردمی است که کشور چین با جمعیتی 15 برابر ایران محتوای بسیار زیادی توسط مردم خودش در اینترنت ملی ایجاد کرده که که آن هم به دلیل سانسور بسیار بالای موجود در ایران که حتی از کشور کمونیستی چین خیلی بیشتر است امکان پذیر نیست و در بین مردم ایران اقبال پیدا نمیکند در نتیجه با توجه به شکسته شدن قبح قانون در ایران در مورد قوانینی شبیه ممنوعیت ویدئو و ماهواره حتی ممنوعیت استفاده از فیلترشکن نیز نمیتواند مردم را از دسترسی به اپلیکیشنهای مورد علاقه خودشان باز دارد و تنها در صورتی این کار ممکن است که فیلترینگ بر اساس عرف ملی یا بین الملل انجام بشود مثلا در سطح یوتوب یا اینستوگرام فیلتر انجام نپذیرد پس بنابراین به قول آقای آذرجهرمی یک باور غلطی که در مورد اینترنت ملی ایجاد شده یک دروغ و یک توهم است یعنی شبکه ای که کلا قابل کنترل باشد همچین چیزی فقط در سایه قطع کامل اینترنت یا شاید لیست سفید امکان پذیر است و حتی اجرای این کارها باعث زدگی مردم از اینترنت و ترک فضای مجازی شاید کوچ به اینترنت ماهواره ای مثل استارلینک می شود .
اگر این فردا صداش در نیمد چقدر از قبالش یک سری کلاه برداری کردند! از این موارد یکی دوتا نداشتیم که همش هم به شکست منتهی شده…
اینا به دردد سسگگ نمیخوررهه
(با همون صدای خاص بخونیدش)
جاسوس ابزار نصب نمیکنیم
یک چیز یادت رفت جناب اینجا چین نیست که مردم دهنشون ببندند و با محدودیات های شما بسازند
جاسوس افزار نصب نمیکنیم
الگوی چینی اصلا برای ایران مناسب نیست چون شرایط اجتماعی و فرهنگی گوناگون ایران با چین از این زمین تا آسمان فرق می کند مردم باز به این شبکه ملی اطلاعات اقبال پیدا نمیکنند. اگر این شبکه به اصطلاح ملی اطلاعات قصد قطع اینترنت را نداشته باشد که مردم به هر حال با کمک ابزارهای دور زدن آن را به راحتی رد می کنند و اگر قصد قطع کامل اینترنت یا لیست سفید یا چیز دیگری باشد تنها راه دست کشیدن از این شبکه و پیدا کردن راهی برای دور زدن اینترنت مخابرات مثل مثلا اینترنت ماهواره ای یا چیزی شبیه آن است .