با اینکه اینتل در سالهای اخیر بازار پردازندههای دسکتاپ را تا حد زیادی به AMD واگذار کرده و خصوصا سال گذشته این تراشه ساز بزرگ از رقیب سنتی خود کاملا در این بخش جا ماند، اما دستاوردهای دو دهه بزرگترین تامین کننده تراشه در جهان به همین راحتی از دست نمیرود. اینتل که سه ماهههای مالی فوق العاده ای را پشت سر گذاشته، باری دیگر با انتشار گزارش مالی خود برای بازه زمانی سه ماهه پایانی سال گذشته موفقیت تازه ای را اثبات کرده و رکورد درآمد جدیدی را به ثبت رسانده است.
ابر تراشه ساز امریکایی رشد سالانه 8 درصدی را در بخشهای مختلف تجربه کرده که حاصل آن، درآمد 20.2 میلیارد دلاری بوده است تا برای چهارمین سه ماهه متوالی، در کسب درآمد رکورددار باشد. در حالی که در بخش دسکتاپ، افت 6 درصدی سالانه شامل حال اینتل شده و علت آن قیمت گذاری بالاتر از حد متوسط بازار بوده، عملکرد کمپانی در بخش فروش دیتا سنتر فوق العاده بوده است. سوالی که در ذهن همه ما ایجاد میشود این است که AMD چه تاثیری در عملکرد مالی اینتل داشته و همچنین کمبود پردازندههای اینتل، تا چه حد کمپانی را تحت فشار قرار داده است؟ هیچ شکی در اینکه AMD تاثیر محسوسی در فروش پردازندههای دسکتاپ اینتل گذاشته وجود ندارد اما اینتل از برتری مقیاسی خود منفعت میبرد.
درآمد اینتل در سه ماهه چهارم، فقط در حوزه کامپیوترهای شخصی 10 میلیارد دلار بوده در حالی که گزارش مالی اخیر AMD حاکی از درآمد 1.8 میلیارد دلاری در سه ماهه چهارم از هر دو بخش گرافیک و پردازنده داشت. همچنین به درآمد سرشار اینتل، باید رقم 7.2 میلیارد دلاری را نیز از فروش دیتاسنتر در سه ماهه چهارم اضافه کرد. بنابراین از لحاظ درآمد، اینتل دست بالا را در رقابت با AMD در اختیار دارد. اما این بدین معنا نیست که AMD قادر به ایجاد دردسر برای اینتل در بخش دسکتاپ نیست.
بخش CCG اینتل رشد درآمد 2 درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کرده و همچنین فروش پردازندههای کمپانی نسبت به سه ماهه قبل، 7 درصد افزایش پیدا کرده، اما ظرفیت پردازندههای دسکتاپ کمپانی نسبت به دوره مشابه از سال قبل 6 درصد افت کرده است. با این وجود، قیمت گذاری بالاتر پردازندهها توسط اینتل باعث شده کمپانی از نظر درآمد، پیشتاز باشد. کاهش ظرفیت تولید، بی ربط به مسئله کمبود پردازندههای اینتل نیز نبوده است اما تاثیرگذاری این معضل اینتل، هنوز نامشخص است و تا مشخص شدن سهم شرکتها از بازار که آمار آن تا چند هفته آینده منتشر میشود، مجهول خواهد ماند.
اینتل اعلام کرده سطح رقابت در بازار را در نیمه دوم سال 2020 افزایش خواهد داد اما نامی از AMD نبرده است. عملکرد چشمگیر بخش فروش دیتاسنتر اینتل، غافلگیری بزرگ گزارش مالی جدید کمپانی بوده که افزایش 19 درصدی در مقایسه با سه ماهه گذشته و رشد 48 درصدی فروش سالانه، موجب درآمد خیره کننده 7.2 میلیارد دلاری شده است. افزایش ظرفیت تولید 12 درصدی دیتاسنترهای اینتل در حالی صورت گرفته که میانگین قیمت این محصولات 5 درصد بالاتر از پردازندههای EPYC Rome اینتل بوده است. با این حال اینتل شدیدا در تلاش است که تاثیرگیری منفی از کمبود پردازندههای خود در سری Xeon را به حداقل ممکن برساند. سری EPYC تاثیر خاصی بر روی فروش پردازندههای سرور اینتل نداشته اند اما فعلا مشخص نیست عملکرد پردازندههای EPYC در بازار به چه شکل بوده است.
به گفته اینتل، کمپانی از مشکل کمبود پردازندههای خود در بخش دسکتاپ همچنان رنج خواهد برد اما خاطر نشان کرده که در سالهای 2018 و 2019 برای حل این مشکل سرمایه گذاریهایی انجام داده است. ضمن اینکه ظرفیت تولید پردازندههای اینتل در نیمه دوم سال 2019 رشد دو رقمی را در مقایسه با نیم سال اول تجربه کرده است. اینتل قصد دارد ظرفیت تولید تراشههای 10 و 14 نانومتری را در سال میلادی جاری 25 درصد افزایش دهد اما میزان تقاضا همچنان زیاد خواهد بود. بدین ترتیب انتظار میرود کمبود پردازندههای اینتل تا نیمه دوم سال 2020 ادامه خواهد داشت، سپس از نیم سال دوم اینتل به طور کامل این معضل را در بخش پردازندههای رده پائین رفع خواهد کرد. پردازندههای رده پائین که عده فروش پردازندههای دسکتاپ اینتل را در برمیگیرند و شامل مدلهای پرسود میشوند، بیشتر از مشکل کمبود موجودی رنج میبردند.
به گفته باب سوان، مدیرعامل اینتل، 9 پردازنده 10 نانومتری توسط این کمپانی در سال 2020 روانه بازار خواهند شد که پردازندههای گرافیکی نسل اولی Tiger Lake را نیز به همراه سری Snow Ridge، سری ASIC برای پردازشات هوش مصنوعی و پردازندههای Xeon شامل میشود. سوان ادامه داده است که کمپانی تولید پردازندههای Ice Lake را در نیمه اول سال آغاز خواهد کرد و با وجود توجه به تراشههای 10 نانومتری، اکثریت پردازندههایی که اینتل در سال 2020 روانه بازار میکند، 14 نانومتری خواهند بود. همچنین اینتل سرمایه گذاری هنگفتی بر روی تولید تراشههای 7 نانومتری انجام داده و این روند در طول سالهای 2020 و 2021 نیز ادامه خواهد داشت. همچنین باب سوان میگوید تراشههای گرافیکی Ponte Vecchio اینتل با معماری نانومتری برای سه ماهه چهارم 2021 برنامه ریزی شده اند. تراشههای Ponte Vecchio احتمالا پیش از تراشههای 7 نانومتری دسکتاپ راهی بازار خواهند شد.
دیدگاهتان را بنویسید