در جلسهای امروز در حاشیه همایش ایران دیجیتال، دبیر شورای عالی فضای مجازی، محمدامین آقامیری، اعلام کرد که بازنگری در سیاستهای فیلترینگ فضای مجازی آغاز شده است. محمدامین آقامیری در حاشیه همایش ایران دیجیتال گفت که این بازنگری بر روی سیاستهای مسدودسازی تمرکز دارد و فعلاً در خصوص مصادیق فیلترینگ تصمیمگیری نشده است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی، محمدامین آقامیری، در این خصوص اظهار نظر کرده و تأکید دارد که تمرکز شورای عالی فضای مجازی در حال حاضر بر روی سیاستهای مسدودسازی است. او اعلام کرده که این کمیته فیلترینگ تعیین مصادیق مسدودسازی فضای مجازی را بر عهده دارد و مصداقها توسط اعضای مختلفی از دولت، مجلس و قوهقضاییه تعیین میشود.
آقامیری همچنین گفت که کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه رایانهای در حال بررسی درخواست وزیر ارتباطات برای بازنگری در فیلترینگ برخی سرویسها است. او همچنین از بهبود شاخصهای کیفیت اینترنت در دو ماه اخیر خبر داد و گفت که امیدوار است مردم به کیفیت مطلوب مورد نظر خود دسترسی داشته باشند.
جزئیات بازنگری در سیاستهای فیلترینگ
آقامیری در خصوص جزئیات بازنگری در سیاستهای فیلترینگ گفت که این بازنگری بر روی سیاستهای مسدودسازی تمرکز دارد و فعلاً در خصوص مصادیق فیلترینگ تصمیمگیری نشده است. آقامیری به تداوم یا توقف فیلترینگ پلتفرمهای خارجی مثل اینستاگرام و توییتر اشاره میکند و اعلام میکند که در آینده در مورد این مسئله بحث خواهد شد.
با وجود اظهار نظرهای آقامیری، قبلاً یکی از اعضای کارگروه فیلترینگ به نام مهدی باقری اعلام کرده بود که برای بررسی وضعیت مصادیق مسدودسازی هنوز جلسهای تشکیل نشده است. این مسئله نشان میدهد که تصمیمگیریها در مورد فیلترینگ فضای مجازی در حال حاضر به تأخیر افتاده است.
مهدی باقری، عضو کارگروه فیلترینگ و عضو ناظر مجلس در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانهای، گفته بود که در حال حاضر برای درخواست وزیر ارتباطات مبنیبر اینکه در برخی سرویسها امکاناتی به وجود آمده که نگرانیهایی که کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه داشت برطرف شده، هنوز جلسهای تشکیل نشده است.
پیشینه بازنگری در سیاستهای فیلترینگ
اوایل تیرماه امسال، رئیس جمهور مسئولیت بررسی وضعیت اینترنت را به مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات سپرد و خواستار آن شد که ظرف مدت یک ماه این موضوع بررسی شود. یک ماه بعد از آن، این مهلت یک ماه دیگر هم تمدید شد؛ با وجود این، در حال حاضر که پنج ماه از این تصمیم و تشکیل کارگروه برای بررسی مسئله کندی و اختلال اینترنت میگذرد، هنوز اخبار رسمیای از نتایج این بررسیها منتشر نشده است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در صحبتهای امروز خود به نتایج این بررسیها و اقدامات کارگروهی که پیش از این تشکیل شده است، پرداخت و اعلام کرد که «خیلی فشرده کارهای این دستور در حال پیگیری است و برخی از شاخصهایی که میتوانست روی کیفیت تأثیر داشتهباشد، بهبود پیدا کرده است.»
او همچنین گفت که «از سوی دیگر وزارت ارتباطات هم برای بهبود به ما برنامههایی داده که در حال بررسی آن هستیم و کار همچنان ادامه دارد.»
اظهارات آقامیری در خصوص شبکه ملی اطلاعات
شبکه ملی اطلاعات هم محتوای بخشی از صحبتهای دبیر شورای عالی فضای مجازی در همایش امروز ایران دیجیتال بود. آقامیری با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات یک پروژه ملی است، توضیح داد:
«شبکه ملی اطلاعات در سطح زیرساخت کاربردهای اصلی دارد که از 10 سال پیش جدیتر دنبال شده و تا امروز گزارشهای مختلفی درباره آن ارائه شده است.»
به گفته آقامیری، «شبکه ملی اطلاعات برای عامه مردم هنوز یک جعبه سیاه است که هنوز شبهات و ابهام زیادی حول محور آن وجود دارد.» به همین دلیل باید علاوهبر بخشی از سیاستهای این پروژه که در حال حاضر انجام گرفته، سیاستهای دیگری که هنوز راه نیفتاده هم پیگیری شود و قوانین لازم تدوین شود.
بازنگری در سیاستهای فیلترینگ اینترنت در ایران از جمله موضوعات مهمی است که در چند ماه اخیر مورد توجه قرار گرفته است و اعلام خبر آغاز این بازنگری از سوی دبیر شورای عالی فضای مجازی میتواند نشانهای از جدیت دولت در این زمینه باشد.
نظر شما در مورد آغاز بازنگری در سیاستهای فیلترینگ چیست؟ آیا فکر میکنید بازنگری در سیاستهای فیلترینگ منجر به کاهش محدودیتهای اینترنت در ایران خواهد شد؟
من فکر میکنم اینها از آینده اینترنت و اینترنت ماهواره ایی می ترسند. شاید بخاطر اون می خوان یک نرمش قهرمانانه نشون بدن. چون مردم فضای مجازی تحت حاکمیت اینها رو ول کنن که دیگه بر نمی گردن. این حکومت باید یک اینترنت به صرفه و کاربردی به مردم تحویل بده تا این عرصه رو هم از دست نده که اگه بده بد هم از دست میده.